augusztus 2014

Életpálya - megkezdődtek az egyeztetések

Augusztus 27-én Dr. Bakondi György tű. altábornagy közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos elnökletével szakértői egyeztetésre került sor a Belügyminisztériumban a rendvédelmi érdekképviseletek részvételével. A megbeszélésen a humánszolgálat képviseletében Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár volt jelen. Az újabb szakértői konzultáció novemberre várható, amikor miniszteri biztos úr ígérete szerint már a kormány elé beterjesztésre kerülő életpálya-tervezetet véleményezhetik az érdekképviseletek.

EBOLA: a migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét fokozni szükséges

Az Ebola járvány vitathatatlanul hazánkat is fenyegeti, melynek elsődleges veszélyforrását a Magyarországra érkező migránsok jelentik, különösen az országhatárt a déli országrészen illegálisan átlépők személyében. A migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét ezért az FRSZ véleménye szerint fokozni szükséges. A veszélyhelyzet kezelése érdekében a rendőrség által tett intézkedésekről tájékoztatást kértünk az ORFK vezetőjétől.

VODAFONE LIGA FLOTTA - AKTUÁLIS INFROMÁCIÓK

Az FRSZ tagok - szakszervezetünk LIGA tagsága alapján - akár százezer embert ingyen hívhatnak, mindenki mást pedig a piaci árak alatt! Természetesen mindezt a bolti áraknál olcsóbban kapható készülékekkel... A LIGA Szakszervezetek Vodafone flotta ajánlatáért írjatok a vodafone@liganet.hu e-mail címre! Ne feledd, új flottakódunk: 1ejyp

További információk a LIGA honlapján

Az ORFK gazdasági főigazgatója helyt adott a beiskolázási segéllyel kapcsolatos kifogásunknak

Kovács István r. dandártábornok úr szokásához híven gyorsan reagált megkeresésünkre.

Az ORFK gazdasági főigazgatója ugyanis 8 napon belül intézkedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányaság irányába annak érdekében, hogy megváltoztassák az alanyi jogon járó beiskolázási segélyre való jogosultság elbírálásával kapcsolatos, FRSZ által kifiogásolt téves joggyakorlatukat.

A gyors intézkedést tagjaink és szakszervezetünk nevében ezúton is köszönjük.

Részletek az alábbiakban.

Hosszú várakozás után hamarosan a rendőrség munkavállalói is igénybe vehetik a "lakáshitel-cafetériát"

Elöljáróban is örömmel tapasztaltuk, hogy a január 1-jével törvényi szinten megteremtett cafetéira keret lakáshitel törlesztésre való felhasználásának végrehajtási szabályozása végre a célegyenesbe jutott: mert bár a rendeleti, illetve BM szabályozás 3+4 hónapot váratott magára, a rendőrség már gyorsan reagált, és elkészítette, valamint koordinációra bocsájtotta a maga belső szabályzójának módosítását.

Így talán év végére tényleg sor kerül a végrehajtásra. Részletek az alábbiakban.

Jogeset: közalkalmazott nyugdíja és a jubileumi jutalom

Amikor a 40 év szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkező közalkalmazott nő a jogviszonyának megszüntetését kéri, kérelme nem keletkeztet felmentési kötelezettséget a munkáltató számára, a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontja szerinti felmentési ok a munkáltató számára csupán lehetőség.

A kedvezményes jubileumi jutalomra jogosultság feltétele – a legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal való rendelkezés mellett – az, hogy a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszony megszűnése napján nyugdíjasnak minősüljön.

További részletek a HR/Munkajog oldalán.

A portugál alkotmánybíróság eltörölte a közalkalmazotti nyugdíjak adóját

Megsemmisítette a portugál alkotmánybíróság a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket, köztük a közszférában dolgozók nyugdíjának megadóztatását – írja az MTI. Az alkotmánybíróság jóváhagyta ugyan, hogy legalább 3,5, de legfeljebb 10 százalékkal csökkentsék a havi 1500 eurónál többet kereső közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de ez csak 2015 végéig lesz érvényben a törvényben eredetileg szereplő 2018 helyett. A testület megsemmisítette azt a rendelkezést is, amelynek értelmében 2-3,5 százalék adóval sújtották volna a havi 1000 eurót meghaladó közalkalmazotti nyugdíjakat - adta hírül az Index. Kár, hogy a magyar rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjának eltörléséről szóló törvényt nem a portugál alkotmánybíróság bírálta el!

Jó, ha tudjuk: mennyi utazási költségtérítés adható

A nemzetgazdasági miniszter minden évben közzéteszi, hogy a munkavállalók milyen összegű utazási költségtérítést igényelhetnek munkáltatójuktól, amennyiben lakóhelyük távol esik a munkahelyüktől.

 

Az Officina hírportál alábbiakban olvasható cikke összefoglalja mindazon tudnivalókat, melyeket a hatályos jogszabályok határoznak meg e témával kapcsolatban.

A rendőrséget sújtja legjobban a megszorítás

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot (TEK), a büntetés-végrehajtást, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) érintené a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által július közepén bejelentett zárolás. A legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségnél zárolhatják - írja a Népszabadság.

FRSZ BEUTALÓK BÁRMELY RENDŐRSÉGI MUNKAVÁLLALÓNAK!

Az FRSZ Megyei Elnöki Értekezletének 2014/7. számú határozata szerint 2014. szeptember 01-jétől kezdődően FRSZ tagsággal nem rendelkező rendőrségi dolgozók is igényelhetnek beutalót az FRSZ apartmanokba, amennyiben vállalják, hogy pártolói tagdíj címén főszezoni (a nyári iskolai szünet idejére eső) beutaló esetében 45 ezer Ft-ot, elő- és utószezoni beutaló esetében 35 ezer forintot befizetnek az FRSZ központi számlájára.

További részletek itt olvashatóak.