március 2015

Páratlan ajánlat: hosszú hétvégék az FRSZ apartmanokban

A hajdúszoboszlói és a harkányi strand mellett egész évben 4-4 darab luxus felszereltségű, exkluzív apartmanok várják a pihenni vágyó FRSZ tagokat és pártoló tagjainkat. 

Viszont, ha unja egy hétig a lábát áztatni a gyógyfürdők medencéiben, akkor válassza az elkövetkező három hosszúhétvége egyikét apartmanjainkban:

 

 

  • 2015. április 3-4-5-6 ( Húsvét )
  • 2015. április 30 – május 1-2-3 (Majális)
  • 2015. május  22-23-24-25 ( Pünkösd )

Hosszú hétvége /3 nap/ 15.000 Ft.-, a részvevők létszámától függetlenül, amihez még az idegenforgalmi adót / IFA / kell hozzászámítani.

Bővebb információ: az FRSZ KKI üdültetési előadójától, Erdősi Józsefné, Hetyei Katalintól: 06(1)785-00-10, vagy 785-07-16, +36(70)775-17-73, BM 39-530.

Felhívás letöltése

Bővebb információ apartmanjainkról

A rendvédelmi szervek közalkalmazottainak jogállását még sem módosítják júliustól

A minisztérium a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az egyes jogállási törvények módosításáról szóló törvényjavaslat utólagos megvitatása céljából. Ez a jogszabály írná elő, hogy a közvádas bűncselekménnyel összefüggő érintettségét minden foglalkoztatott köteles bejelenteni a munkáltatójának.

Az ülésen napirendre kerül az új szolgálati törvény is. Kérdésre válaszolva Zsinka András helyettes államtitkár elmondta, hogy a rendvédelmi szerveknél közalkalmazottként foglalkoztatottak jogállása július 1-jétől még sem változik, illetményük FRSZ által szorgalmazott emelését pedig a tárca még vizsgálja. 

Zsinka úr azt is elmondta, hogy a hivatásos állománynál 2018-ig nem változik a túlszolgálat ellentételezésének rendje sem, azaz a 150 óra alatti túlszolgálatokat szabadidőben, míg az a fölöttieket pénzben kell megváltani. A „bűvös dátum” személyügyi helyettes államtitkár úr szerint megoldást fog hozni, ugyanis addig 3200 kiképzett rendőr szolgálatba állítását tervezik. További részletek az alábbiakban.

Közalkalmazotti illetményemelés: továbbra is jegelve?

A 2016-os költségvetés tervezetét a kormány április végéig terjeszti be az Országgyűlésnek. A most nyilvánosságra hozott tervezési köriratból azonban egy konkrét szám sem derül ki a tervekkel kapcsolatban. A tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni - magyarán béremelés nem tervezhető, ez alól kivételt csak a pedagógusok képeznek, illetve a katonai "életpálya-program". A béreket a munkaadókat terhelő járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval a hatályos jogszabályok alapján kell megtervezni - vagyis a kormány most még nem számol változó járulék és szja mértékkel - olvasható a Napi.hu cikkében.

Már 55 módosító javaslatot nyújtottak be az új szolgálati törvényhez

Ismeretes, hogy a kormány - T/3783. szám alatt - március 10-én benyújtotta az Országgyűlésnek a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról törvényjavaslatot, mely a közszolgálati életpálya részeként a jelenleg hatályos Hszt. helyébe fog lépni. A törvényjavaslat általános vitája is megkezdődött a héten és a módosító indítványok is elkezdtek záporozni. Az eddig eltel időben a parlamenti pártok képviselői már 55 módosító indítványt terjesztettek elő. További részletek az alábbiakban.

Az LMP visszaadná a szakszervezeti jogosítványokat a rendvédelmi szerveknél

Az LMP a rendvédelmi szervek szakszervezeti jogosítványainak visszaadása nélkül nem tartja támogathatónak a hivatásos állományúak szolgálati jogviszonyát újraszabályozó előterjesztést - olvasható az M1 honlapján. Schiffer András társelnök szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2011-ben elvett szakszervezeti jogosítványokat kell visszaadni a honvédelmi és rendvédelmi szerveknél. Szerinte a kormányzat szándékosan sorvasztja el a közszféra érdekképviseleti lehetőségeit.  Frakcióvezető úr álláspontjával az FRSZ is egyetért, mivel tény, hogy 2012. január 01-jén, olyan jogszabályokat léptettek hatályba, melyek mindenféle alkotmányos indok nélkül több szempontból is hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a rendvédelmi szakszervezetekkel szemben.

Schiffer fontosnak tartotta, hogy az érintettek körében is megszűnjön a dolgozói szegénység, de azt is, hogy a gyesről, gyedről visszatérők számára is megfelelő életpályát nyújtson az előterjesztés. Mint mondta, számos esetben van szükség a szakképzett nők munkájára a rendőrségnél; ezek között említette a gyermekbántalmazásos eseteket.

Szakszervezeti javaslat a munka törvénykönyve módosítására

Közös javaslatokat fogalmazott meg a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala más konföderációk és nagy ágazati szakszervezetek szakértőivel együtt - tájékoztatta a Liga Szakszervezetek kedden a szakszervezetek.hu-t. A munkavállalói érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a parlament tavaszi ülésszakán már tárgyalhassa a kompromisszumos javaslatot. A közleményben felidézik: a VKF 2014. december 29-én abban állapodott meg, hogy 2015 tavaszán tárgyalásokat folytat a szakszervezetek által különösen sérelmesnek tartott törvények, a sztrájktörvény és a Munka törvénykönyvének módosításáról és az erős fizikai, valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozók valamiféle kompenzációjáról.

Pintér: Kiszámítható, motiváló előmeneteli és illetményrendszer kialakítása a cél

A belügyminiszter közlése szerint kiszámítható és motiváló előmeneteli és új illetményrendszer kialakítása az egyik célja a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyát újraszabályozó törvénynek. Pintér Sándor szerdán az Országgyűlésben az előterjesztés általános vitájában a legfontosabb változások között említette, hogy megszűnik az automatikus előmeneteli rendszer, a vezetői beosztások meghatározott időre szólnak majd, illetve hogy a hivatásos állomány volt tagjaiból létrejön a tartalékos állomány. A közlemény teljes szövege itt olvasható.

Az jogszabálytervezet és az FRSZ korábbi álláspontja itt tekinthető meg.

 

VIP jegyek a magyar professzionális MMA bajnokságra

A magyar professzionális MMA bajnokság szervezői a 2015. március 21-én, szombaton, Budapesten a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban megrendezésre kerülő, évadnyitó bajnoki fordulóra felajánlottak szakszervezetünk tagjai számára néhány belépőjegyet. A szervezők elhatározása, hogy rendezvényeikre meghívják, azon a szervezetek dolgozóit, akik az év minden napján a közösséget szolgálják. Rendőrség, Katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat részére biztosítják ezt a lehetőséget. 

A korlátozott számban rendelkezésre álló jegyek BRFK megyei elnökünktől, Máy Adrienn Majától igényelhetőek:  frsz.brfk@gmail.com vagy 06 70 609 7303.

A rendezvény plakátjai letölthetőek az alábbiakban tekinthetőek meg.

Ismét elment egy régi tisztségviselőnk: nyugodjon békében Kerekes Tamás!

Fájdalommal tudatjuk tagságunkkal, hogy a napokban elhunyt Kerekes Tamás úr, aki korábban hosszú időn át, köztiszteletben álló tisztségviselőként tevékenykedett szakszervezetünkben. Kerekes úr egyebek mellett az Ellenőrző Bizottság tagjaként, majd elnökeként, és több kongresszusunkon a mandátumvizsgáló bizottság tagjaként segítette szakszervezetünk munkáját. Temetésének időpontjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást. Hozzátartozóinak, szeretteinek és barátainak fájdalmában osztozva, kívánjuk, hogy mindannyiunk Tamás bácsija nyugodjék békében!

A Kerekes Tamás úrral készült utolsó interjúnk, mely a FRÁSZ újság jubileumi különszámában jelent meg, itt (a lap alsó harmadától) olvasható.

FRSZ javaslatok a belügyminiszternek

Szakszervezetünk ismét megkereséssel fordult a belügyminiszterhez. Javaslataink ezúttal a megyei autópálya matrica Röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítők számára történő megtérítésére, a közismerten egyes régiókban megnövekedett migrációs feladatokban résztvevő (hivatásos, közalkalmazotti, és munkavállalói) állomány munkájának egyszeri anyagi elismerésére, valamint az egyenruházati ellátás egyes problémáinak megoldására irányulnak. Részletek az alábbiakban.