december 2015

Szolnoki Mikulás

Kicsit megkésve, de jó szívvel ajánljuk olvasóink figyelmébe a Szolnoki Városi Tagszervezet idei mikulás ünepségéről készült fényképeket. A rendezvényt szervező tisztségviselőink jó munkát végeztek, erről mindennél többet mondanak a boldog gyermekarcok. Fényképalbum az alábbiakban.

Illetményemelés és teljesítményjuttatás a rendvédelmi szférában

Nyolcmilliárd forint teljesítményalapú jutalmat kaphatnak a hivatásos rendvédelmi dolgozók jövőre – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti híradójában. A tudósításban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: 2016-ban is folytatódik a rendvédelmi életpályaprogram kiterjesztése. Egyrészt az alapilletmény emelkedik január elsejétől átlagosan öt százalékkal, másrészt teljesítményjuttatás kifizetésére is lehetőség nyílik. 

A kép ennel természetesen most is árnyaltabb. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács november végi ülésén ugyanis a tárca tájékoztatása szerint a hivatásos állomány tagjainak 78 %-a kapja meg 2016-ba a kormányzat által ígért újabb 5 %-os illetményemelést. Ezzel szemben 7,5 ezren csak 1-5 % közötti emelésre számíthatnak, míg 4.333 fő illetménye egyáltalán nem fog emelkedni januárban, mivel ők már idén elérték az új Hszt. szerinti illetmény felső határát. Ezt a tárca szerint árnyalhatja a teljesítményjuttatás, amit, mint kiderült a kormányzat által ígért emelés részének tekintenek. E célra egyébként információink szerint fejenként 2 heti bérkeret áll rendelkezésre. Figyelembe véve, hogy a tárgyévi teljesítményjuttatás maximuma 3 havi illetménynek megfelelő összeg, az említett kvóta alapján 6-ból 1 fő kaphatja meg a maximális elismerést.

A Hszt. legújabb, év végi módosításáról bővebben itt számoltunk be.

 

 

Az ORFK szerint már a két ünnep között kifizetik a decemberi illetményt

Emlékezetes, hogy az új illetmény-számfejtési rendszerre (KIRA) történő átállás a rendőrségi dolgozók illetményének kifizetésében is csúszást eredményezett. A szakszervezetünkhöz érkezett jelzések szerint a novemberi fizetést december 5-ig nem kapták meg a kollégák, hanem csak december 7-én, azaz két nap késedelemmel. További információink szerint a kifizetés nem csak hogy késve történt, de hiányos is volt, nem minden illetmény összetevő került leszámfejtésre és kifizetésre. Mindezekről tájékoztatást kértünk az ORFK gazdasági főigazgatójától. Kovács István r. vezérőrnagy úr válaszában kifejtette, hogy a hibák észlelése esetén előleget folyósítottak az érintettek számára  és soron kívül tájékoztatták a kincstárat a hibákról. Tábornok úr levelében - kérésünkre - arra is kitért, hogy december havi illetményeket a két ünnep között kell biztostani az állmány számára.

Ennek a 24.hu cikke szerint nem lehet akadálya, mert a Magyar Államkincstár közleménye szerint a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszerre (KIRA) sikeresen átálltak, így határidő előtt elkészült a decemberi bérszámfejtés és az érintett intézmények valamennyi munkavállalója időben megkaphatja illetményét. A 2015. december havi illetményszámfejtés zárása előrehozottan, december 20-án megtörtént - írja a 24.hu.

Elismerte az országos rendőrfőkapitány, hogy több hónap után követelnék vissza a déli határon szolgált rendőröknek kifizetett túlórapénzeket

Az időpont azért lényeges, mert munkajogászok szerint amennyiben a munkáltató nem a következő bérkifizetésnél jelzi a szabálytalan elszámolást, akkor a kifizetett pénzt nem követelheti vissza. Papp Károly a Hír TV-nek azt is elmondta: a szúrópróbaszerű ellenőrzésnél a vizsgált rendőrkapitányságok közel negyedénél találtak hibát a túlórák elszámolásával és kifizetésével összefüggésben.

Kérdés továbbá, mi lesz a túlórákat írásban elrendelő, majd a teljesítést igazoló vezetőkkel. Az ORFK „téves jogértelmezésre" hivatkozva próbálta menteni őket az okirat-hamisítás gyanújától. Tisztázandó az is, hogy ha az ügy valójában csak néhány megyét érint, miért nem tűnt fel a kifizetések ellenőrzésére hivatott apparátusnak, hogy egyes egységeknél másokhoz képest jóval több túlórát számolnak el. És miért nem néztek utána a helyes jogértelmezésnek még a kifizetések előtt - teszi fel a kérdést a Népszabadság cikke.

Azoknak a tagjainknak, akik hozzánk fordulnak, jogi segítséget adunk, hogy megtámadhassák a számukra káros intézkedéseket - mondta el a Somogy megyei Hírlapnak főtitkárunk. 

A témában további információk itt olvashatóak.     

A minimálbér 111 ezer, a garantált bérminimum 129 ezer forint lesz 2016-ban

Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Budapesten - írja a Jogi Fórum.

Az egyezségben az NGM vállalta, hogy a VKF monitoring bizottságában a jövő év elején folytatják az egyeztetéseket a versenyszféra 2016. évi bérajánlásáról, a Munka törvénykönyve módosításáról, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagy mértékű fizikai, illetve pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról - ismertette az államtitkár.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte, hogy az egyezség "szokatlan nagyságrendű" minimálbér emelést tesz lehetővé, valamint olyan tárgyalásokat helyez kilátásba, amelyek a szakszervezetek számára különösen fontosak.

Lapszemle: munkaidőkeret, orvosok a hálapénz ellen és a 2016. évi nyugdíjkorhatár

Egyre népszerűbb a munkáltatók körében a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás, ellenben hátulütői is lehetnek azoknál, akik nem jól sáfárkodnak a munkaerővel. Hogyan kell elszámolni, ha valamelyik munkavállaló több pihenőnapot kapott, mint amennyi a munkaidőkeret időszakában összességében járt volna neki, illetve, ha nem kapta meg esetleg az összes pihenőnapját, mert akkor szabadságon volt? – kérdezte egy olvasó. dr. Kéri Ádám az adozona.hu jogi szakértője válaszolt.

Soha nem látott érdeklődéssel jelzik egyetértésüket orvosaink az ország különböző tájairól az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű kezdeményezés Facebook-csoportjában, amelynek célja, hogy a hálapénz ellen tiltakozzon, az egészségügyben dolgozók szabályozott bértábláját megteremtse, valamint hogy megfelelő körülményeket követeljen a gyógyító munka színvonalas elvégzéséhez – írja a Stop.hu.

Minden év decemberében felmerül a kérdés, ki éri el a következő évben nyugdíjkorhatárát, hogyan lehet nyugdíjba vonulni az új évben. A kérdésre a választ a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny) tartalmazza - olvasható a HR/Munkajog cikkében.

Megérkezett a rendőrség Jézuskája: a jó teljesítmény ellenére visszakérik a rendőrök pénzét

Rendőrök százai éppen karácsony előtt kapták kézhez azt a felszólító levelet, amelyben munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követeli tőlük - írja a BLIKK. Mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szép kis csomagokat tett a rendőrök karácsonyfája alá. A túlóra kifizetése minden esetben parancsnoki engedéllyel történik. A határon teljesített szolgálatot követően is így történt. A felsővezetés azonban úgy gondolta utólag, hogy a többletórák egy részét nem túlórának, hanem készenléti szolgálatnak számolja el, ami lényegesen kisebb pénzzel kell honorálniuk. A lapnak főtitkárunk elmondta, hogy: Nagyon is jól teljesített az állomány 2015-ben. Sajnos éppen ezért is állunk megrökönyödve a rendőrség vezetésének három karácsonyi csomagocskája előtt. Az első volt, amikor a migránsválság kezelésben résztvevőknek beígért rekreációs pihenésre szánt Erzsébet-utalványból nem jutott mindenkinek. A második az volt, hogy a bérszámfejtésnél sokaknál nem kerültek elszámolásra tételek, a harmadik pedig a mostani felszólító levél.

Az FRSZ főtitkára a TV2-nek adott interjúban hangsúlyozta azt is: fontos megállapítani, mi minősül túlórának és mi készenlétnek. A parancsnoknak kell jóváhagyni a túlóra teljesítését és csak utána lehet megkapni a pénzt. Ebben az esetben pedig még ez is megtörtént.

Azoknak a tagjainknak, akik hozzánk fordulnak, jogi segítséget adunk, hogy megtámadhassák a számukra káros intézkedéseket - mondta el a Somogy megyei Hírlapnak főtitkárunk.      

Az NGM szerint a kincstár nem felelős a novemberi illetmények késedelméért, a károkozást nem tudják értelmezni!

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2015. december 8-i plenáris ülésén, a november hónapra járó illetmények kifizetésével kapcsolatban napirend előtt elhangzott szakszervezeti észrevételeket, kifogásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Államkincstár bevonásával megvizsgálta, és a felmerült kérdésekre a kormányzat szokásos stilusában választ is adott. E szerint: "A Magyar Államkincstár (Kincstár) a központosított illetményszámfejtés keretében jogszabályban előírt időben készítette el a 2015. november havi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, tehát a Kincstár nem felelős a csúszásokért" - áll, az NGM Munkaerőpiaci Főosztály helyettes vezetője által a szakszervezeteknek küldött anyagban. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy csak az utalást végző intézmények mulaszhattak, bár ilyet Tündérországban elég nehéz elképzelni...

Az NGM állásfoglalása azt is leszögezi, hogy: "károkozás az adott helyzetben nem értelmezhető, tekintettel arra, hogy a munkavállalók a jogszabályban rögzített határidőn belül megkapták járandóságaikat." Majd egy mondattal később a minisztérium megcáfolja önmagát, amikor kifejti, hogy: "A Kincstár minden hozzá beérkező jelzést megvizsgált, amennyiben munkabér kifizetésének (teljes vagy részleges) elmaradása történt, a szükséges dokumentumok, okiratok benyújtását követően rendezte a hiányosságot."

Az választ értékelje mindenki vérmérséklete szerint, szerkesztőségünk csak a Ptk. késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezését ajánlja nagy tisztelettel az NGM figyelmébe: "A kamatfizetési kötelezettség akkor is beáll, ha a kötelezett késedelmét kimenti" (Ptk. 6:48. § (4) bekezdés).  

 

Lepd meg szeretteidet is VODAFONE Liga flotta előfizetéssel!

A LIGA meghosszabbította megállapodását a Vodafone-nal, így újabb két évig fut tovább a már ismert LIGA-Vodafone flotta! Ha felhívnak a Vodafone-tól, hogy hosszabbítsd meg a szerződést, illetve a hűségidőt, tedd bátran, ezzel biztosítod, hogy továbbra is a megszokott tarifával számolhatsz, és ingyen beszélhetsz a flotta tagokkal!

Az FRSZ tagokak új előfizetés esetén az innen letölthető igazolást ki kell tölteniük és alá kell íratniuk tagszervezeti titkárukkal (vagy az erre jogosult más FRSZ tisztségviselővel), aki azt le is pecsételi. Ezzel, és a szokásos igazolványokkal (személyi, lakcímkártya) már bármelyik üzletben csatlakozhat a LIGA-Vodafone flottához, és akár az egész családot (6 előfizetésig) is behozhatja az előfizetésbe, hogy ingyen beszélhessen velük is!

Spórolj most 6000 Ft-ot a családnak, és beszéljetek egymással díjmentesen belföldön! Amennyiben új flottatagot hozol be, ajánlásod 3 hónapon át havi 1000 Ft kedvezménnyel jutalmazzuk, amennyiben flottás előfizetéssel rendelkezel. Az ajánlás alapján a csatlakozó új ügyfelünk szintén ezekben a kedvezményekben részesül. Évente maximum 5 sikeres ajánlás után kaphatsz kedvezményt. Ha készüléket is szeretnél, az alábbi kedvezményes karácsonyi kínálatunkból választhatsz!