november 2017

Soron kívüli rendőri feladat: a szolgálati esővédők leadása!

Információink szerint több rendőri szervnél (pl. Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében) november 30-ai határnappal visszavonják a hivatásos állományúaktól a korábbi – hosszú egy részes - szolgálati csapadék elleni védőkabátot. A felhívás szerint, aki azzal nem tud elszámolni (nincs meg, vagy nem is volt neki), úgy azzal kifizettetik az eredeti ár 50 %-át, 11.628,- Ft összeget!?! Az eljárás álláspontunk szerint ellentétes a hivatásos állomány ruházati ellátási rendjét szabályozó jogi normákban foglaltakkal, ezért az intézkedés felülvizsgálatát kezdeményeztük az Országos Rendőrfőkapitánynál.

Levelünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a vonatkozó 14/2016. (V.10.) BM rendelet szerint leadási, illetve elszámolási/visszafizetési kötelezettség csak a jogviszony, illetve az igényjogosultság megszűnése esetén terheli a hivatásos állomány tagját. Továbbá, ugyancsak a rendelet értelmében az esővédő viselési ideje 5 év, tehát ha az ellátás 2012-ben történt, akkor már le is telt a kihordási idő! 

Az évek óta folyamatban levő egyenruhacsere sok esetben ésszerűtlen intézkedései ellen az FRSZ már korábban is több alkalommal tiltakozott. Az előzmények itt olvashatóak.

Feldobox: élmény ajándékba

Közelegnek az ünnepek... A MAKASZ új partnere, a Feldobox - élmény ajándékba - 16 különböző csomagajánlata nagyszerű ajándék lehet a család minden tagja számára. A MAKASZ tagok 10% kedvezményt kapnak a Feldobox csomagok árából. A kedvezmény a MAKASZ weboldalán történő rendelés, illetve a Feldobox irodájában történő vásárlás esetén érvényes. A Feldobox csomagok olyan eredeti ajándékutalványok, melyekkel felejthetetlen élményt adhat ajándékba. Tévedés kizárva, hiszen a megajándékozott maga választhat számos program közül. 16 féle élményajándékuk össszesen, több mint 1000 különböző programot kínál szabadidő, wellness, gasztronómia és üdülés területén. 

2017. októberétől a MAKASZ tagoknak a weboldalukon keresztül lehetőségük van a Feldobox - élmény ajándékba - csomagok megvásárlására 10% kedvezménnyel. Személyes vásárlás esetén keressék fel a Feldobox irodáját: 1027 Budapest, Bem rakpart 56. Használják ki a kedvezményes lehetőséget és vásároljanak Feldobox élménycsomagot ajándékba karácsonyra.

MAKASZ Feldobox hírlevél letöltése

OTP kedvezmények LIGA tagoknak - Itt a kedvezménykód!

Sajnos többen jeleztétek, hogy az OTP egyes vidéki fiókjai nem tudnak a LIGA kedvezményről. Sokan kérdezték azt is, hogy milyen érvényesítésre van szükség, ha tagkártyával kedvezményeket szeretnének igénybe venni. A LIGA honlapjának Várkonyi Csaba pénzügyi szakértő válaszolt. A szakértő elmondta, hogy a LIGA Szakszervezetekkel kötött megállapodás viszonylag új, így annak érdekében, hogy segíteni tudjátok a kevésbé tájékozott OTP-s ügyintézők munkáját, megkérdeztük az OTP belső kedvezmény kódját, amelyre problémás esetben tudtok hivatkozni pl. Kecskeméten, Tiszakécskén, Pécsen, ahonnan úgy értesültünk, hogy a Liga kedvezmény a fiókban még ismeretlen fogalom. Az OTP belső kedvezmény kódja: "810002". A kedvezményünk neve: "Liga szakszervezetek" (a kis és a nagybetű mindenben megfelel az OTP belső szabályzatának). További részletek a LIGA honlapján, itt.

Rendőrségi érdekegyeztetés - jó munkához idő kell....

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács november 13-án tartotta kéthavonta esedékes soros ülését. Sajnos a szeptemberi ülést követően feltett kérdéseinkre egy kivételével nem kaptunk választ, arra való hivatkozással, hogy azokat az ORFK által előírt határidőn túl tettük fel. Hat kérdésünket október 09-én, további egy kérdést pedig október 11-én, vagyis az általános 30 napos ügyintézési határidőt tiszteletben tartva küldtük meg az ORFK humánigazgatási szolgálatának, melyeket kivétel nélkül válasz nélkül hagytak. Természetesen megértjük, hogy az ORFK illetékeseinek rengeteg munkájuk van, azt azonban nem tudjuk elfogadni, hogy az érdekképviseletek kérdéseit egy hónapon túl válasz nélkül tologassák egymás között! Véleményünk szerint ezzel nem a szakszervezeteket leckéztetik, hanem az általuk képviselt több ezer kollégát csapják arcon. A RÉT ülésen így jobb híján javarészt a szeptemberben függőben hagyott kérdésekre kaptunk válaszokat. Ezeket részletesen a mellékelt főtitkári tájékoztató tartalmazza.

Napirenden a nyugdíjas foglalkoztatási formák átalakítása

2017. november 9-én ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek kérdése, a 18 hónapos kereseti korlát eltörlése, a kiküldetési irányelv valamint a nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javítása került a testület elé  - olvasható a LIGA honlapján.

Mészáros Melinda a LIGA elnöke jelezte, hogy mind a gyakorlat, mind a munkáltatói tapasztalatok alátámasztják a LIGA-nak azt a korábbi javaslatát, hogy a szövetkezetek mellett hasonló kedvezményekkel kell támogatni azoknak a nyugdíjasoknak a foglalkoztatását is, akik nem igénylik a szövetkezetek segítségét. Újból felvetette, hogy a december hónap vízválasztó a korhatár előtti ellátásokban részesülök foglalkoztatása szempontjából, ezért nagyon fontos lenne a 18 havi minimálbérnek megfelelő kereseti korlát eltörlése. Cseresnyés Péter viszontválaszban elmondta, hogy az NGM dolgozik az eddigiektől eltérő nyugdíjas foglalkoztatási formák bevezetésén és komoly szándék van a felvetett problémák megoldására.

Lapszemle: Így verte szét az Orbán-kormány az egészségügyi érdekképviseletet

Az elmúlt hét évben a Nemzeti Együttműködés Rendszerének orkán erejű szele lerombolta a hazai egészségügy sokszínű, érdektagolt világát. Az átkos korból, sőt a Bibliából ismert jelmondat („aki nincs velünk, ellenünk van”), szelleme újra kísért. Ha betagolódsz a NER-be, boldogulsz, ha kívül maradsz, megnézheted magad - olvasható a Magyar Narancs cikkében. 

Tíz évvel ezelőtt még működött az egészségügyi érdekegyeztetés. Jogszabály kötelezte az ágazati vezetést, hogy a döntés-előkészítés folyamatában, stratégiai ügyekben (pl. reformok) a Nemzeti Egészségügyi Tanáccsal, a munka világához tartozó kérdésekben a reprezentatív szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsában (KIÉT), az egyes dolgozói csoportok helyzetéről, kompetenciájáról az illetékes szakmai kamarákkal konzultáljon. Alapítványok, civil szervezetek sokasága igyekezett forrásokat mozgósítani. 2017-re sem az intézmények, sem a munkavállalók és a  betegek oldaláról nem beszélhetünk valódi érdek- és jogvédelemről. Az egészségügyi érdekegyeztetés körképe részletesen a Magyar Narancsban olvasható.

Ez jöhet a korengedményes nyugdíj helyett

Ma tárgyal a kormányzat a versenyszféra képviselőivel arról az intézkedéscsomagról, amely a korkedvezményes nyugdíj három évvel ezelőtti megszüntetése helyébe léphet - írja a Blikk. A veszélyes munkakörökben dolgozók korengedményes nyugdíjba vonulását megszüntető intézkedés ellen több tüntetésen is hiába tiltakoztak, de most kompenzálhatják az érintetteket. A kormány először a fegyveres és rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjrendszerét szüntette meg 2011-ben, majd 2015 januárjában a veszélyes munkakörökben dolgozók idő előtti nyugdíjba vonulását törölte el, ami többek között a bányászokat, kohászokat, buszsofőröket, mozdonyvezetőket és pilótákat érintette érzékenyen. Korábban a korkedvezményre jogosító munkakörökben a férfiak minden öt év, a nők pedig minden négy év után kaptak egy év korkedvezményt. A rendőrök és katonák kompenzálása a lap információi szerint nincs napirenden.

A ruhacsere folytatódik, a ruházati szabályzat sokadszorra módosul

A Magyar Közlöny 177. számában megjelent a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának 2018. évi ruházati utánpótlási ellátmánya terhére kiadandó természetbeni ellátásról szóló 28/2017. (XI.6.) BM rendelet. E jogszabály alapján vetetik meg a tiszti és főtitszti állománnyal az újonnan bevezetésre kerülő társasági egyenruhát.

Ezzel egyidejűleg jelent meg a ruházati szabályzat menetrendszerinti módosítása is. A jogszabályokkal kapcsolatban az FRSZ több javaslatot is megfogalmazott, amiket "természetesen" figyelmen kívül hagyott a minisztérium.

Az előzmények itt olvashatóak.

Nyugdíj Guru - a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges szolgálati időről

A nők 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulási lehetősége változatan népszerűségnek örvend. Bizonyára ez a magyarázata annak, hogy a jogintézménnyel kapcsolatban igen sok kérdés merül fel az érintettekben. Ezt észlelte Dr. Farkas András, aki NyugdíjGuru.hu honlapján rendszeresen tesz közzé szakmai anyagokat. Ezek sorába tartozik a szolgálati idő és a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági idő fogalmának összehasonlításával kapcsolatos írás is, melyet ajánlunk olvasóink szíves figyelmébe.

A cikk itt érhető el.

Hírek a LIGA kártyáról

A LIGA Szakszervezetek október havi hírlevele interjút közöl a konföderáció szolgáltatási koordinátorával, Balázs Norbert úrral. A LIGA munkatársa elmondta, hogy: az  alapgondolat az  volt,  és  ma  is  az,  hogy  egységben  az  erő.  Minden  egyes szolgáltatásunkat   a   konföderációs   tagkártya   mögé   sorakoztatjuk   fel,   így   az   októbertől hozzáférhető MOL-LIGA partner kártyát is, és a többi, a későbbiekben bővülő kereskedői és szolgáltatói kedvezményt. Az interjúban szó esik a MOL, az OTP és más banki kedvezményekről, a mobilszolgáltatókkal kötött szerződésekről és a jövőbeli tervekről. Ezzel kapcsolatban Balázs Norbert szólt arról is, hogy: 2017 novemberétől egy új turisztikai kártya kedvezményes lehetőségét szeretnénk nemcsak a tagállománynak, de a tagszakszervezeteknek is felkínálni. A kártyával közel 700 partner 1000 elfogadóhelye     kerülne     bele     a     szolgáltatási     csomagunkba (www.hungarycard.hu).  A megállapodás  tervezete  elkészült,  jóváhagyás  után,  előre  láthatólag  2017  november  1-jétől léphet életbe. További részletek a LIGA hírlevelében, itt.