Az FRSZ története

 

 

A Független Rendőr Szakszervezet a rendszerváltás hajnalán, 1989. július 5-én 21 fővel alakult meg, s a kelet-európai országokban addig példa nélkül álló módon, alulról építkező szakszervezetként elsőként vállalta fel nyíltan a rendőrök érdekeinek és jogainak védelmét.

 

1991-ben az FRSZ kezdeményezésére léptek szövetségre a fegyveres és rendvédelmi szerveknél demokratikusan megalakult szakszervezetek.

 

Más szakszervezetekkel összefogva az FRSZ kezdeményezte a belügyi érdekegyeztetés rendszerének kialakítását, majd a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács létrehozását, s ezzel mintát szolgáltatott más szférák számára is saját ágazati érdekegyeztető rendszerük kialakításához.

 

A kelet-európai országok rendőrszakszervezetei közül, a mi szakszervezetünk volt az, amely 1991-ben elsőként csatlakozott a Rendőr Szakszervezetek Európai Tanácsához. A CESP 17 európai ország mintegy negyed millió rendőrének képviseletében tevékenykedik a munkavállalói és a szakszervezeti jogok érvényesüléséért.

 

Az alapítás óta eltelt több mint 20 évben az FRSZ bizonyította létjogosultságát, megszerezte és megőrizte a munkavállalók bizalmát. Meghatározó tényezőjévé vált a rendőrségi érdekegyeztetés rendszerének, tekintélyt szerzett magának a vele kapcsolatba került munkáltatók, érdekképviseleti szervek és a média képviselői körében.

 

Azok számára, akiket bővebben is érdekel szakszervezetünk történelme, mely egyben a rendszerváltás utáni belügyi és rendőrségi érdekegyeztetés lenyomata is, ajánljuk olvasásra FRÁSZ című újságunk FRSZ alapításának 20. évfordulója alkalmából kiadott különszámát, valamint egyik tisztségviselőnk korábban írt szakdolgozatát.

 

Kapcsolódó letöltések

 

A FRÁSZ újság FRSZ alapításának 20. évfordulója alkalmából kiadott különszámának letöltése

 

Az FRSZ érdekvédelmi tevékenységéről írt szakdolgozat letöltése