PRAKTIKER HÉTVÉGE: SZEPTEMBER 19 - 21. KÖZÖTT

Minden termékre, 10 % kedvezményt kapnak a MAKASZ kártyával rendelkezők, havonta 3 napon, az ország 19 PRAKTIKER áruházában! Szeptemberben 19. és 21. között vehető igénybe a kedvezmény. Részletek itt!

A magyar rendőr inkább Londonban mosogat, mint itthon szolgál

Mind több rendőr szerel le azért, hogy külföldre mehessen dolgozni. Egy volt budapesti egyenruhás például objektumőrként dolgozott, most Londonban konyhai kisegítő, csakúgy, mint egy vidéki kapitányság századosa. Egy kollégájuk alosztályvezetőként szerelt le, majd Münchenben kezdett új életet, egy kertészet kiszállítójaként. A szakszervezet szerint a tervezett életpálya-modellt csak úgy lehet majd bevezetni, ha rendezik a fizetéseket is. Évente mintegy ezer rendőr szerel le nyugdíj előtt - írja a HVG. Az FRSZ főtitkára megjegyezte azt is, hogy minden távozó rendőrrel károsodik az állam, a központi költségvetés, hiszen egyetlen rendőr kiképzése is jelentős költségeket tesz ki. Az FRSZ képviselői az idén tavasszal megtartott Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács ülésén is felhozták a fluktuációt: 2013-ban a testülettől 211 főtiszt/tiszt és 730 tiszthelyettes vagy zászlós szerelt le végleg, a szakszervezetek szerint a testület nem képes megtartani saját személyi állományát. 

A munkaügyi ellenőrzéstől a szervezkedési szabadságig - Csorbuló jogok? - A legfontosabb ILO egyezmények végrehajtásáról

Az ILO Alapokmányának 22. cikke szerint minden tagállam vállalja, hogy évenként jelentést készít a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal részére azokról az intézkedésekről, amelyeket azon egyezmények előírásainak az érvényesítése érdekében tett, mely egyezményekhez csatlakozott. Ebben az évben olyan nagy jelentőségű egyezményeket érint a jelentéstételi kötelezettség, mint például a munkaügyi ellenőrzésről szóló C81.sz. egyezmény, az egyesülési szabadságról és a szervezkedési jog védelméről szóló C87.sz. egyezmény, a szervezkedési és a kollektív tárgyalási jogról szóló C98.sz. egyezmény, a munkaügyi kapcsolatokról szóló (közszolgálat) C151.sz. egyezmény, valamint a kollektív tárgyalásokról szóló C154. sz. egyezmény - olvasható a Jogi Fórum cikkében.

NYUGDÍJÜGYEK: új csoportot hív be a nyugdíjbiztosító adategyeztetésre, és elcsúszott a Kúria ítéletén a nyugdíj

Jövőre az 1960-64 között születettekkel kezd egyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosító szolgálati idejük megállapítására. Érdemes „vitatkozni” a hatósággal, mert a nyilvántartások nem ismernek minden, a szolgálati időbe beszámító időszakot. A HR/Munkajog cikke az adategyeztetési eljárás összes részletét ismerteti.
A Kúria szerint a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából jogosító időnek nem minősül a nappali tagozaton folytatott tanulmányi idő akkor sem, ha közben fönnállt a munkaviszony, de nem történt sem munkavégzés, sem díjazás, derül ki a Kúria ítéletéből - olvasható a HR/Munkajog cikkében.

Lapszemle: 98 % adó - kamat, kártérítés nincs, béremeléssel és létszámemeléssel számol a közszférában a kormány

A Napi.hu információja szerint a múlt héten benyújtott salátatörvény végre kezeli a magánszemélyeket sújtó fideszes 98 százalékos különadó törvénytelenségét kimondó bírósági ítéletek következtében előállt helyzetet. Ellentmondó értesülések keringenek már hónapok óta arról, hogyan próbálta megakadályozni a NAV a kormányt elmarasztaló strasbourgi és alkotmánybírósági döntés végrehajtását, büntetéssel, rendkívüli adóvizsgálat elrendelésével fenyegetve azokat, akik négy év után végre szerettek volna hozzájutni jogos járandóságukhoz - olvasható a Népszava cikkében. Béremeléssel és létszámemeléssel számol a közszférában a kormány 2015-ben. A büdzsé várható többletterheihez és a GDP-arányosan csökkenő államadóssághoz izmos gazdasági növekedés kell, az szja vagy a társasági adó csökkentése nem valószínű - írja a Szakszervezetek.hu

Jó, ha tudjuk: felmondási védelmek, és korlátozások, valamint pótszabadságok és a családjog

A felmondási védelmek, és korlátozások köre is jelentősen változott az elmúlt évek munkajogi változásainak köszönhetően, ezért ezeket érdemes részletesen áttekinteni – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Bezzegh Edina rámutatott: sokan még mindig a régi szabályokból indulnak ki, sajnos tévesen. Részletek a Szakszervezetek.hu cikkében.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabadságra (alapszabadságra és pótszabadságra) vonatkozó rendelkezései 2013. január 1. napján léptek hatályba. Ezeket ismerteti a HR/Munkajog cikke.

KONGRESSZUST TART AZ FRSZ

Ez úton is tájékoztatjuk tagságunkat és tisztségviselőinket, hogy az FRSZ elnöke 2014. november 29-én (szombaton) 10.30 órára hívta össze az FRSZ XI. Kongresszusának ülését, a Rendőrségi Igazgatási Központ (RIK) auditóriumába (1139 Budapest, Teve utca 4-6. fszt.). A kongresszus napirendjén a vezető tisztségviselők beszámolói és egyes pénzügyi tárgyú előterjesztések szerepelnek. A kongresszus munkájának lezárása után rövid ünnepi megemlékezést tervezünk tartani az FRSZ alapításának 25. évfordulója alkalmából. Tisztségviselőink figyelmét felhívjuk arra is, hogy a számukra megadott felhasználói névvel és jelszóval történő belépés után a részletes napirendet tartalmazó meghívót, valamint a kongresszusra való felkészüléshez szükséges dokumentumokat és iratmintákat a tisztségviselői menűben teljes körüen elérhetik, illetve letölthetik.

Lapszemle: Pluszdíjat kér több bank, ha a munkáltató beszáll a hiteltörlesztésbe

Több bank is pluszdíjat kér a munkáltatótól a lakáshitel-hozzájáruláshoz kapcsolódó igazolás kiállításáért, illetve az utalásért – mondta Hegedűs Sándor, RSM-DTM tanácsadó cég adóüzletág-vezetője az Inforádió műsorában. Szerinte ezért érdemes alaposan megvizsgálni a banki kondíciókat. „Adott esetben a kondíciókat is érdemes megnézni, mivel az a tapasztalatunk, hogy az egyes hitelintézetek másként állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Vannak olyanok, akik egy ilyen igazolás kiállításáért vagy az ehhez kapcsolódó utalásért az általános kondíciókon felül is díjat határoznak meg” - mutatott rá az üzletág-vezető. További részletek a Szakszervezetek.hu oldalán.

KEDVEZMÉNYES BELÉPŐ A FŐVÁROSI ÁLLATKERTBE!

2014. szeptember 20-ára (a Honvédszakszervezet születésnapja alkalmából) kedvezményes belépő igényelhető a Fővárosi Állakertbe. Az 1.700,- forintos árú jegyeket az FRSZ tagok a Központi Koordinációs Irodán keresztül igényelhetnek, legkésőbb szeptember 15-én (hétfőn) 16.00 óráig. Ezen időpontig az igényelt belépők ellenértékét is át kell utalni az FRSZ OTP Banknál vezetett 11705008-20409384 számú folyószámlájára. A jegyek a helyszínen vehetőek át a HOSZ tisztségviselőitől, ahol a Holnemvolt Parkban felhasználható kedvezményes árú zsetonok is megvásárolhatóak lesznek. További információk az alábbiakban. 

Életpályamodellt ígér Lázár

A kormány 2015. január 1-jén elindítja az Államreform 2 nevű programot, amelynek része lesz az úgynevezett állami rezsicsökkentés, vagyis az állami szolgáltatások díjának csökkentése, továbbá a köztisztviselői életpályamodell kialakítása  - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a programot "bürokrácialebontó csomagként" jellemezte.

Részletek a HR/Munkajog cikkében.

Jó, ha tudjuk: milyen pótlékok járnak a munkavállalónak?

A Munka díjazása című könyvből ez alkalommal a rendkívüli munkáért járó pótlékra, valamint a készenléti és ügyeleti pótlékra vonatkozó részt ismerteti a HR/Munkajog internetes portál cikke.

Az írásból kiderül, mikor jár 50 %-os, és mikor 100 %-os mértékű túlórapótlék, továbbá, hogy milyen feltételei vannak a készenléti és az ügyeleti pótléknak.

 

Részletek a HR/Munkajog cikkében.

MAKASZ SULI-KÁRTYA: 15 % kedvezmény a PÁTRIA szaküzletekben

Elérkezett az iskolakezdés, ami a családi költségvetéseket idén is jelentős kiadásokkal terheli. Ezen terhek viseléséhez nyújt segítséget a MAKASZ akciós kedvezménye. Az egész éves 10 %-os MAKASZ kedvezmény helyett, szeptember 30-ig a mellékelt suli kártyával  a Pátria Nyomda 15%-os kedvezményt biztosít tagjainknak. 

 

Részletek az alábbiakban.

Szeptember 19-ig igényelhető lakáscélú támogatás a cafetéria keret terhére

Végre a rendőrség munkavállalói számára is megnyílt a lakáscélú munkáltatói támogatás cafetéria keret terhére történő igénylésének lehetősége. Bár az Szja. törvény már január elseje óta lehetővé tette, a végrehajtási részletszabályok hiánya ezideig gátolta a támogatás iránti igény érvényesítését. A napokban megjelent ORFK utasítás szerint a támogatás szeptember 19-ig igényelhető. 

Emlékezetes, hogy az FRSZ január óta minden lehetséges fórumon szót emelt a juttatás bevezetéséhez szükséges jogszabályok kidolgozásáért. Kitartásunk sikert hozott!

Az ORFK vonatkozó tájékoztatója az alábbiakban tekinthető meg.

Életpálya - megkezdődtek az egyeztetések

Augusztus 27-én Dr. Bakondi György tű. altábornagy közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos elnökletével szakértői egyeztetésre került sor a Belügyminisztériumban a rendvédelmi érdekképviseletek részvételével. A megbeszélésen a humánszolgálat képviseletében Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár volt jelen. Az újabb szakértői konzultáció novemberre várható, amikor miniszteri biztos úr ígérete szerint már a kormány elé beterjesztésre kerülő életpálya-tervezetet véleményezhetik az érdekképviseletek.

EBOLA: a migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét fokozni szükséges

Az Ebola járvány vitathatatlanul hazánkat is fenyegeti, melynek elsődleges veszélyforrását a Magyarországra érkező migránsok jelentik, különösen az országhatárt a déli országrészen illegálisan átlépők személyében. A migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét ezért az FRSZ véleménye szerint fokozni szükséges. A veszélyhelyzet kezelése érdekében a rendőrség által tett intézkedésekről tájékoztatást kértünk az ORFK vezetőjétől.

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára