Jövőre csak szeptemberben fizetnék ki a ruhapénzt?

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról szóló BM rendelet módosításának tervezete a ruhapénz kifizetésének határidejét szeptember 15-ére módosítaná.

E rendelkezés, valamint az egyes ruházati termékek és felszerelések viselési idejének véleményünk szerint kellően át nem gondolt meghatározása ellen az FRSZ tiltakozását fejezte ki a minisztérium irányában.

Részletek az alábbiakban.

Társadalmi Párbeszédet!

 

A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a Társadalmi Párbeszéd intézményeinek figyelmen kívül hagyása ellen, a szándékosan a szakmai és társadalmi egyeztetést megkerülő egyéni képviselői indítványokkal hozott parlamenti döntések ellen. Tiltakozik továbbá az átgondolatlan és a munkavállalókat egyre csak sújtó törvényalkotás és adóztatás ellen, melynek csak egyik áldozata lehet a korkedvezményes nyugdíj, de ugyanígy bármikor áldozata lehet az internet, a cafeteria, vagy az üzletek vasárnapi nyitvatartása is! Elfogadhatatlan továbbá a különböző különadók és illetékek már-már követhetetlen és megmagyarázhatatlan bevezetése, amelyek teljes iparágak munkavállalóinak tízezreit lökik a szakadék szélére, miközben az állásukat megőrző munkavállalók bérei is olyan alacsonyak, hogy sokszor a létminimumot sem érik el. A LIGA Szakszervezetek 2014. november 21-én, pénteken, 15 órakor demonstrációt szervez Budapesten a Kossuth tér – Alkotmány utca találkozásánál. Mi ott leszünk, gyere el Te is! Találkozzunk az FRSZ zászló alatt!

További részletek a LIGA honlapján.

Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése

Előre valószínűsíthető szociális katasztrófát okozhat, és a meglévő szociális válságot biztosan tovább fogja mélyíteni az a Miniszterelnök által preferált terv, miszerint az ún. munkanélküli- valamint szociális segélyt a kormány megszünteti és közmunkával váltja fel. A LIGA a leghatározottabban ellenzi a tervezet megvalósítását, hiszen az nem csak az egyén autonómiájának elvonásáról szól, hanem beláthatatlan és helyrehozhatatlan káros következményei lehetnek. A szociális ellátások nem a munkát pótolják, és nem lehetnek annak feltételei. Magyarországon a szolidaritás jegyében a legrászorultabbak is ugyanolyan esélyt kell, hogy kapjanak, mint a társadalom bármely tagja. További részletek a LIGA honlapján.

Így adózunk jövőre

Elfogadták a 2015-ös adótörvényeket, ezért összeszedtük a legfontosabb változásokat. Nem lesz netadó, többet adóznak viszont a dohánygyárak, bizonyos alkoholok gyártói és importőrei, emelkedik a reklámadó.

Az áfával kezdeni akarnak valamit, a cafeteriához végül nem nyúltak durván hozzá, ingyen vásárolhatunk bankkártyával. Az állam pedig jóval többet fog magára költeni.

Részletek az Index cikkében.

Demonstrációt tart a LIGA Szakszervezetek november 21-én

Demonstrációt tart a LIGA Szakszervezetek november 21-én Budapesten az adótörvények és a költségvetési törvény társadalmi egyeztetés nélküli benyújtása ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében - jelentette be Gaskó István, a LIGA elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A munkavállalókat súlyosan érinti a cafeteria adójának emelése, a források elvonása a közoktatástól, a korkedvezményes nyugdíj rendezetlensége pedig bizonytalanságban tart több százezer dolgozót - hangsúlyozta Gaskó István. Hozzátette: szakszervezeti hovatartozástól függetlenül felhívnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a november 21-én délután a budapesti Kossuth téren tartandó tüntetésen. További részletek az alábbiakban.

Mi történt a RÉT-en? Tájékoztató a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléséről

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács november 10-ei ülésén napirendre került a közszolgálati életpálya és a bérek jövő évben várható alakulása, a határátkelőhelyeken a korrupció megelőzése céljából kihelyezett plakátok kérdése, a családi adókedvezmény számfejtésével kapcsolatos problémák és az új illetményszámfejtési rendszerre történő átállás, az első éves RSZKI tanulók gyakorlatra vezénylésével kapcsolatos kérdések, a szeptemberi árvízi túlórák kompenzálása, az idén elmaradt ruházati ellátmány pénzbeli megváltása, a bűnügyi technikusi juttatások egységesítésének kérdése, a hivatásos szolgálatra egészségileg alkalmatlanná váltak sorsa, a lakhatási támogatások elosztásának helyzete. Mindezekről részletesen az alábbiakban olvasható főtitkári tájékoztatóban számolunk be részletesen.

Közszolgálati életpálya-modell koncepció - FRSZ vélemény

A múlt héten Bakondi György miniszteri biztos által adott szóbeli tájékoztatás után a Belügyminisztérium véleményezés céljából rendelkezésünkre bocsájtotta az új közszolgálati életpálya bevezetéséről szóló kormány előterjesztés tervezét. Az előterjesztés az életpálya-modell koncepcionális elemeit foglalja össze, melynek alapján a későbbiekben megkezdődhet a konkrét jogszabály-tervezetek kidolgozása. Az anyagot "nem nyilvános" minősítése miatt nem tudjuk közzé tenni, de szakszervezetünk véleményéről és javaslatainkról az alábbiakban tájékoztatjuk tagjainkat.

Kedvezményes őszi-téli ajánlat Bükfürdőn, a Piroska Hoteltől

Három nap wellness teljes ellátással, 21.900,- Ft/fő ártól! Az FRSZ tagjai és családtagjai részére, teljes ellátás, italfogyasztással, ingyenes elhelyezés kisgyermekeseknek, ajándék masszázskupon, korlátlan wellness használat, és számos kikapcsolódási lehetőség Bükfürdőn! Ezt ajánlja tagjainknak partnerünk a Hotel Piroska. A kedvezményt az FRSZ tagsági igazolvány szállodában történő felmutatásával lehet igénybe venni. További részletek a hotel honlapján és az alábbi szóróanyagban.

Hotel Piroska szóróanyag letöltése

Újabb információk a hivatásos állomány új életpálya-modelljéről

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos a rendvédelmi és honvéd szakszervezetek számára november 06-án tartott tájékoztatón megerősítette a sajtóban korábban megjelent híreket. A hivatalos tájékoztatás szerint a hivatásos rendvédelmi dolgozók - a katonákkal azonos módon - 5 év alatt 50 %-os bérfejlesztésben részesülnek. Az első ütem (az össz-bérfejlesztés 60 %-a) 2015. július 1-el valósul meg, melyhez a 2015. évi költségvetésben plusz 44 milliárd Ft kerül elkülönítésre. Az új életpálya és ezzel együtt egy új bérrendszer bevezetése az elhangzott tájékoztatás szerint nem az idén „nagykorúvá” vált Hszt. (1996. szeptember 1-jével lépett hatályba) módosításával, hanem egy új szolgálati törvény és végrehajtási rendeletek megalkotásával, illetve hatályba léptetésével fog megvalósulni. A szükséges jogi kodifikációs folyamat a közeli határidőkre tekintettel tehát erőltetett menetben fog zajlani, de a tárca ígérete szerint a munkabizottságok tevékenységébe aktívan be fogják vonni a szakszervezeteket. Jelenleg a szabályozási koncepció véglegesítése zajlik, amihez a szakszervezetektől is kértek javaslatokat.

A LIGA nem támogatja a boltok vasárnapi bezáratását

A LIGA Szakszervezetek szerint komoly elbocsátásokkal, a munkájukat megőrzők számára komoly jövedelemcsökkenéssel, az államkincstár számára pedig komoly bevételkieséssel járna a kereskedelmi ágazatban bevezetendő kötelező vasárnapi zárvatartás, amely így sem a munkavállalók érdekeit, sem a vállalkozások érdekeit, sem a nemzetgazdaság érdekeit, sem pedig a vásárlók érdekeit nem szolgálná. További részletek a LIGA honlapján.

PRAKTIKER HÉTVÉGE: NOVEMBER 7 - 9. KÖZÖTT

Minden termékre, 10 % kedvezményt kapnak a MAKASZ kártyával rendelkezők, havonta 3 napon, az ország 19 PRAKTIKER áruházában! Novemberben 7. és 9. között vehető igénybe a kedvezmény. Részletek itt!

Új esélyegyenlőségi terv az ORFK-n

A napokban került kihirdetésre az Országos Rendőr-főkapitányság új esélyegyenlőségi terve, melynek előkészítésébe a rendőrség szakszervezetünket is bevonta. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kiadásra került belső szabályzatba a legtöbb, dolgozói érdekeket szolgáló javaslatunk figyelembevételre és bedolgozásra került. Az ORFK Esélyegyenlőségi Terve az ORFK személyi állományába tartozókra terjed ki, és 2014. november 1-től hatályos. A korábbi esélyegyenlőségi terv 2010-ben került kiadásra, és tartalmazta, hogy az újabb időszakra vonatkozó tervet 2014. dec. 31-ig kell elfogadni. Erre, valamint a megváltozott jogszabályi környezetre figyelemmel az ORFK kidolgozta az új esélyegyenlőségi tervét, melyet szakszervezetünknek is megküldött véleményezésre, biztosítva a javaslattétel lehetőségét. Részletek és letölthető norma az alábbiakban.

A LIGA üdvözli a netadó visszavonását, és igazoltnak látja a szociális párbeszéd szükségességét

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a döntést, de ezzel is igazoltnak látja a szociális párbeszéd bevett formáinak alapvető szükségességét. A LIGA Szakszervezetek az elsők között emelte fel a hangját a tervezett internetadó ellen, és örömmel nyugtázza annak visszavonását. Ugyanakkor figyelmeztető jelként értékeli a történteket arra vonatkozóan, hogy a mindenkori kormánynak nem ad hoc módon kell törvényeket gyártania, hanem aktívan részt kell vennie a fejlett demokratikus államokban alapvetőnek tartott szociális párbeszéd intézményrendszerében. További részletek a LIGA honlapján.

Lapszemle: hogyan változtak az átlagkeresetek tíz év alatt és béremelési ígéret a rendvédelmi szférának

2003-ban még a közszférában volt magasabb a nettó átlagbér, most viszont már a versenyszféra vezet - derül ki a KSH adataiból. A legutóbbi mérés szerint az idei első nyolc hónapban a közszférában 135 ezer, a versenyszférában 163 ezer forint volt az átlagkereset - olvasható a Szakszervezetek.hu cikkében.

 

2015-beni elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell. Ebben az ágazatban 2015 júliustól 30 százalékos béremelést terveznek, ezt követően pedig évente 5 százalékkal nőnek a bérek. Az emelés mértéke így 2019-re eléri majd az 50 százalékot. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Részletek a HR/Munkajog cikkében.

Negyedszázada az érdekvédelem frontvonalában - interjú Pongó Gézával, az FRSZ főtitkárával

A rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben alakult Független Rendőr Szakszervezet teljesíti történelmi küldetését: a testületen belül a legmarkánsabban, legkövetkezetesebben képviseli tagjainak érdekeit. Érthető tehát, hogy az oly régóta szorgalmazott életpálya modell kapcsán is megfogalmazza kritikáit, s megteszi javaslatait az érdekegyeztető fórumokon. Pongó Géza, az FRSZ főtitkára szerint számos ponton korrekcióra szorul a jogszabály-tervezet. A FRÁSZ újság főszekesztője által készített interjú az alábbiakban olvasható.

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára