A gyermekek után járó pótszabadság

Sok munkavállalót érinti a gyermekek után járó pótszabadság, amelynek mértékét és igénybevételének feltételeit a Munka Törvénykönyve határozza meg - írja a HR/Munkajog. A Munka Törvénykönyve hatályos szabályai szerint a munkavállalót gyermekére tekintettel két jogcímen illeti meg pótszabadság: mindkét szülőt a gyermeke életkora, illetve az apát a gyermek születésének ténye alapján. A munka és a családi élet összeegyeztetése legalább akkora kihívás a dolgozó apák, mint az anyák számára. Az apák fokozottabb családi szerepvállalását segítik az olyan intézkedések, mint például a gyerekek után járó pótszabadság duplázása oly módon, hogy azt mindkét szülő igénybe veheti, akár egyidejűleg is.

Családi kedvezmény: változások a nyilatkozatban

Nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezmény nyilatkozat helyes kitöltése. A HR/Munkajog cikke a kitöltéssel kapcsolatos változásokat foglalja össze. A gyakorlati tapasztalatok szerint szerint jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók. További részletek a HR/Munkajg cikkében.

Saját gyermekeivel és barátaival tárgyal a kormány az oktatás válságáról

Nem sok biztató jel van arra, hogy a kedden reggel kezdődő köznevelési kerekasztal alapvető fordulatot hoz a hazai oktatásban - írja az Index. A kormány nagyrészt saját maga által létrehozott vagy vele barátságos szervezeteket hívott meg, amelyek egy részének alig van bármi köze az oktatáshoz, miközben a legnagyobb pedagógus szakszervezet nem lesz ott. Úgy tűnik a központosított oktatási rendszer biztos megmarad, a kormány legfeljebb kisebb engedményekre lesz hajlandó.

Nem Soros-bérencek, tanárok és diákok tüntettek

Az országos pedagógustiltakozást elindító Miskolcon 5 ezren, Budapesten 600-800-an tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, emellett kilenc másik városban is tartottak szimpátiatüntetéseket. A tüntetések fő üzenete az volt, hogy elfogyott a tanárok türelme, az oktatást alapjaiban kellene újragondolni, a Klebelsberg-központot pedig meg kell szüntetni – írja az Index. Miskolcon hosszú sorban vonultak fel a tanárok és a diákok a Herman Ottó Gimnáziumtól. A miskolci Hősök terén a rendőrség becslése szerint már 5 ezren voltak. A Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója rögtön a tüntetés elején egyértelművé tette: ők nem Soros György bérencei, ahogy a kormányzat és a kormány médiája nevetséges módon megpróbálja beállítani őket. Követeléseiket már 500 iskola és közel 30 ezer magánszemély támogatja. Még csak nem is a pedagógusok rossz helyzete miatt tüntetnek elsősorban, hanem a diákok jövője érdekében.

A LIGA szolidáris a közoktatás átalakítását követelő megmozdulásokkal

A LIGA Szakszervezetek élénk figyelemmel kíséri azt a fokozódó elégedetlenségi hullámot ami a közoktatást jellemzi. Konföderációnk tagjai tisztában vannak azzal, hogy „amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője”. Napjaink közoktatásának állapota több mint aggasztó. A diákok, pedagógusok túlterheltsége már a minőség rovására megy. A LIGA Szakszervezetek szolidáris a közoktatás átalakítását követelő megmozdulásokkal! Szövetségünk tagszervezeteit arra kérjük, hogy támogassák a jövő érdekében szervezett demonstrációkat, az együttműködés kiteljesítése, és a megmozdulások sikere érdekében keressék a tiltakozások megszervezésében jelentős szerepet vállaló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét!

Pátyi Lövész Piknik - örömlövészet

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Pátyi Lövész Pikniket, amely családi rendezvényen örömlövészet, helyben főtt pörkölt, frissen sütött pogácsa vagy aprósütemény, üdítő és kiváló családias, baráti hangulat vár benneteket! A rendezvény jellege szigorúan kötetlen programú, baráti "örömlövészkedés" nem  verseny, Mindenki kedve szerint ( amikor, amennyit és amilyen fegyverrel akar ) lövöldözhet. Részvételi díj:  7000,- Ft./fő, amely tartalmazza: a korlátlan   idejű  lőtér- és   fegyverbérletet ( az  összes  fegyverre), bográcspörköltet,   frissen  sütött  pogácsát, üdítőt. Időpont:  2016  március  12.   ( szombat )  09,00. óra. Helyszín:  Fekete  Sólyom  Lövész  Sportklub,  2071 Páty,  Torbágyi  út. Jelentkezési/részvételi  díj  befizetési  határidő:  2016   március 04  ( péntek ). Jelentkezés / információ:   70/ 6011 685.,     robertvonlambert@gmail.com ​További részletek a letölthető felhívásban.

A holland rendőrség sasokat képez ki, hogy leszedjék a drónokat

Nehéz a drónok ellen harcolni: hiába van egyre átfogóbb és szigorúbb légi szabályozás, a drónok elég olcsóak ahhoz, hogy az embereket ez ne aggassza. A rosszkor rossz helyen repkedő drónok ellen lehet küzdeni rádiójelekkel, bezavarva a drónt, vagy egy nagyobb drónnal, ami hálóval elkaphatja az üldözött drónt. De mindkét esetben fennáll a veszély, hogy a drón(ok) lezuhanhat(nak) - írja a 444.hu.Nem úgy, mint a furfangos Hollandiában, ahol a rendőrség sasokat kezdett el kiképezni, hogy kapják el a drónokat.

Lapszemle: Hatalmas tüntetés lesz, már ötszáz iskola lázad a Klik ellen

Megtartották az Országos Tantestületi Értekezletet, a résztvevők tiltakozó nyilatkozatot tettek közzé és országos demonstrációra készülnek. Már négyezer tagja van az Utolsó óra elnevezésű Facebook-csoportnak, és újabb iskolák csatlakoztak a Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt leveléhez, amely azonnali változásokat sürget. Nagy tömeg várható a szerdai miskolci tüntetésen. Lázadnak az oktatás szereplői – írja a Népszabadság. Sőt, február 10-re országos demonstrációt is hirdettek. Ugyanakkor egyelőre a miskolci esemény van a fókuszban. Már csak azért is, mert hatalmas tömeget várnak a városba. A várakozást igazolja, hogy újabb gimnáziumok csatlakoztak a napokban a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt leveléhez, amelyben azonnali és radikális változásokat sürgetnek az oktatásban. 

17-re emelkedett a közalkalmazotti fizetési fokozatok száma

A 2016. január 1-jén lépett hatályba a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) módosítása, amely a közalkalmazotti illetménytábla valamennyi fizetési osztályában a korábbi 14-ről 17-re növelte a fizetési fokozatok számát. A Kjt. kiegészült egy új, 93/A. §-sal, amely kimondja, hogy a 66. § (1) bekezdésétől eltérően 2016-ban a fizetési osztályok első fizetési fokozatához tartozó illetmény garantált összegét, valamint a növekvő számú fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámokat a Kjt. 3. számú melléklete állapítja meg; A módosítás alapján az érintett közalkalmazottakat 2016. január 1-jétől át kell sorolni az új fizetési fokozatokba (Kjt. 64. és 65. §), ennek megfelelően módosítani szükséges a kinevezésüket (Kjt. 21. § (3) bekezdés), továbbá részükre az új fizetési fokozatuknak megfelelően kell megállapítani az éves pótszabadság mértékét (Kjt. 57.§ (1) bekezdés). Részletek és illetménytáblák itt!

 

Két Korona Konferencia és Wellness Hotel: 10 % kedvezmény szakszervezeti tagoknak

A 2015-ben megújult - Bataltonszárszói - Két Korona Konferencia és Wellness Hotel a LIGA szakszervezetek tagjainak 10 % kedvezményt biztosít aktuális ajánlataiból. 

 

Az FRSZ tagok által is igénybe vehető évkezdő, valentin, nőnapi, húsvéti és pünkösdi ajánlatok itt olvashatóak.

 

A kedvezmények igénybevételéhez a tagsági igazolvány felmutatása szükséges.

Kúriai döntések - a munkaviszony megszüntetése és a tanulmányi szerződés

A HR/Munkajog cikkében ismertetett ítéletek központi kérdése a tanulmányi szerződést kötött munkavállaló részéről történt – jogszerű vagy jogszerűtlen – munkaviszony-megszüntetés hatása a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettségekre. Az ismertetett ügyekben a felek között abban volt vita, hogy melyikük szegte meg a tanulmányi szerződést, milyen magatartás, mulasztás minősül szerződésszegésnek. Mindhárom ügyben a munkáltató indított munkaügyi jogvitát a munkavállaló ellen a tanulmányi támogatások visszafizetése iránt.

Ki ad munkát a kirúgott közszolgáknak?

Érdekegyeztetést sürgetnek a közszféra szakszervezetei, mert a drasztikus létszámleépítések terveiről vagy a háttérintézmények átszervezéséről eddig nem ült le velük tárgyalni a kormány. A terület két legnagyobb tömörülése egy hetet adott Lázár Jánosnak, hogy eldöntse, mikor hajlandó megvitatni a javaslatokat – írja a Népszava. Fogy a türelem a közszférában. A terület szakszervezetei sorra hozzák nyilvánosságra azokat a tiltakozó leveleket, amelyeket Lázár János kancelláriaminiszternek és a kormány több tagjának címeztek, hogy érdekegyeztető fórumok összehívását sürgessék, mert semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak sem a háttérintézmények tervezett átszervezéséről, megszüntetéséről, sem a ciklus hátralévő éveiben a teljes közszférát érintő százezres „átterelésekről”.

Lapszemle: a magyar csodáról és a rokkantsági szabályok változásáról

A magyar csoda: úgy csökken a munkanélküliség, hogy nő - írja az MFOR-hu. 015 utolsó negyedévére az egy évvel korábbi 7,1 százalékról 6,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliség a 15-74 éves korosztályban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez 280,7 ezer munkanélkülit jelent a korábbi 318,5 ezer után. A részletesebb adatok tükrében azonban már közel sem beszélhetünk ilyen kedvező változásokról.

Változott a rokkantsági járadékról szóló rendelet. Az újítás nagyon sok embert érinthet  - írja a bama.hu. anuár 1-jén módosult a rokkantsági járadék megállapítását és folyósítását szabályozó rendelet. A korábbi szabályozás szerint rokkantsági járadékra az a személy szerezhetett jogosultságot, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, vagy 80 százalékos, illetve azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg a részére. Idén viszont már az is jogosult rokkantsági járadékra, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 százalékos mértékű, és nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, illetve megváltozott munkaképességű személyek ellátásában – rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás – nem részesül.

Az ORFK gyorsan válaszolt, de a kincstár hibáját elhárítani nem tudja

Az ORFK gazdasági főigazgatója példamutató gyorsasággal válaszolt azon megkeresésünkre, melyben a munkáltató által levont szakszervezeti tagdíjak átutalásának késedelmét kifogásoltuk. Kovács tábornok úr válasza szerint a számfejtés során tapasztalt gondokról, köztük az FRSZ által jelzett problémákról is a rendőrség valamennyi szerve megtette (többszöri) jelzését a kincstári kapcsolattartók felé. Főigazgató úr kijelentette azt is, hogy a rendőrség megtesz minden olyan, hatáskörébe tartozó intézkedést, ami elősegíti az állomány jogos járandóságainak biztosítását és vállalt kötelezettségeinek telkesítését.

Bízunk benne, hogy a Magyar Államkincstár is hasonlóan jár el, és az új illetmény számfejtő program hibáinak elbagatelizálása helyett végre valós intézkedéseket is tesz a problémák mikelőbbi orvoslása érdekében. Azokat ugyanis a sikerpropaganda nem tudja megszűntetni, legfeljebb eltakarni a közvélemény elől!

Örökzöld javaslat: a rendőrség közalkalmazotti és munkavállalói állományának illetményemelését kezdeményeztük

Szakszervezetünk már többször felhívta a BM és az ORFK vezetésének figyelmet a rendvédelmi szerveknél dolgozó közalkalmazottak és munkavállalók méltatlanul alacsony bérezésére. A hivatásos állomány új életpálya modellje keretében megvalósult illetmény emelkedés a hivatásos illetve a nem hivatásos szolgálati jogviszonyban állók között eddig is fennálló bérkülönbséget tovább mélyítette. Sajnos az előbb említett különbség már a nem hivatásos szolgálati jogviszonyban állók között is megmutatkozik, illetve szélesedik. A rendvédelmi közalkalmazottak 2002 óta elinflálódott jövedelmi helyzetén sajnos nem sokat javított a 2015. július 1-től bevezetett 5 %-os mértékű, majd 2016. január 1-től további 5 %-kal emelt összegű rendvédelmi ágazati pótlék. A rendvédelmi ágazati pótlék bevezetése óta ugyancsak folyamatosan szorgalmazzuk a pótlék munkavállalói állományra történő kiterjesztését. A rendőrség közalkalmazotti és munkavállalói állománya jövedelmi helyzetének javítására vonatkozó legújabb javaslatunk itt olvasható.

Oldalak

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára