Sürgetjük a közalkalmazotti cafetéria mielőbbi kihirdetését is

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) 2017. január 16-án megtartott soros ülésén csak a hivatásos állomány 2017. évi cafetéria juttatásairól adott érdemi tájékoztatást a munkáltató.Ugyanakkor a civil állomány vonatkozásában nem kaptunk érdemi információkat, így az ORFK-tól soron kívüli tájékoztatást kértünk a munkavállalók, közalkalmazottak, kormánytisztviselők és igazságügyi alkalmazottak 2017. évi cafetéria juttatását illetően: mekkora összegű béren kívüli juttatásra számíthatnak, mik a választható juttatási formák. A korábbi gyakorlatnak megfelelően kérjük a 2017. évi ellátást szabályozó belső norma tervezetének rendelkezésünkre bocsájtását, a véleményezés lehetőségével. Természetesen a teljes személyi állomány (hivatásos, munkavállaló, közalkalmazott, köztisztviselő, igazságügyi alkalmazott) vonatkozásában kezdeményeztük az éves cafetéria keretösszeg mielőbbi kifizetését.

Torlódnak a bérek a munkahelyeken

Egyeztetnek ma a közszféra szakszervezeti tömörülései és a kormány képviselői a bérhelyzetről. Eddig a kormány nem sok hajlandóságot mutatott a közszférában a bérek emelésére - írja a Népszava. A kötelező béremelések okozta bértorlódás egyes ágazatokban szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a vállalkozókat is. Nagyjából egyetlen dologban értenek egyet a kormányzat, a munkavállalók és munkaadók képviselői: vége az olcsó munkaerő csáberejének Magyarországon is. Ma már sikerült a visegrádi 4-ek között is a bérlista legaljára leküzdenie magát hazánknak. Az átlagbérekben a lemaradás eléri a 30 százalékot.  A szakemberek és az ellenzék hiába követelte a versenyképesebb béreket, a kormánynak majd' 7 év kellett a felismeréshez, hogy nem halogathatja tovább az irányváltást. Ennek eredménye lett a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos, drasztikus emelése. Igaz, most sem vették figyelembe a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét, ajánlásait, így az égető és elengedhetetlen kötelező béremelés hatása is felemásra sikeredett. Talán csak a hivatalos propaganda elégedett maradéktalanul a kialakult helyzettel. Minimálbért, illetve garantált bérminimumot összesen 230 ezren kapnak a közszférában. A közszférában, közszolgáltatásban, a kormányzati állításokkal szemben nem 1 millióan, hanem csak 700 ezren dolgoznak. A bértorlódás mintegy 470 ezer embert érint. A jelenlegi bértábla alapján egy 30 év alatti, felső fokú végzettséggel rendelkező közszolga a garantált bérminimum emelése miatt, ugyan annyit kap, mint egy 8 osztályt végzett és valamilyen tanfolyamot elvégzett kollégája - írja a Népszava.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a közalkalmazotti bértábla 170 fizetési fokozatából a kormányzat 115 fizetési fokozatban a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot garantálja a közalkalmazottak számára! A 2017-ben érvényes közalkalmazotti bértábla itt tekinthető meg.

Arról is beszámoltunk, hogy a rendőrségen „béremelésre” ténylegesen csak azok esetében kerül sor, akiknek az illetménye a 161.000 Ft-os garantált bérminimum, illetve a 127.500 Ft-os minimálbér alatt van. Ez a közalkalmazotti állomány kb. felére, mintegy 4.500 főre, a kiemelt fontosságúnak mondott határvédelmi feladatokban is részt vevő fegyveres biztonsági őri állománynak pedig szinte a teljes egészére vonatkozik! Számításaink szerint a hivatásos állomány átlagosan 5 %-osnak reklámozott illetményemelése is úgy fog megvalósulni, hogy a rendőrök közel fele semmiféle emelést nem fog kapni. A kialakult helyzetet az FRSZ elfogadhatatlannak tartja és az illetmények haladéltalan rendezését követeli.

Másfél milliót gyűjtöttek össze a Teréz körúton megsérült rendőröknek

Jótékonysági estet tartottak az Új Színházban a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök megsegítésére - adta hírül az M1 HÍradó.  A két fiatal járőr a szeptemberi robbantás után nemsokkal elhagyhatta a kórházat, de még a mai napig orvosi segítségre szorulnak. A jótékonysági esten a két rendőr is felment a színpadra, óriási tapsot kaptak. Mindketten megköszönték a támogatást. Tavaly szeptember 24-én a gyalogosan sétáló járőrpáros közvetlen közelében robbant fel a házi készítésű pokolgép a Teréz körúton, amit a kapualjba behúzódó férfi hozott működésbe. Az egyik rendőrnek életveszélyes, társának súlyos sérüléseket okozott a robbanás, mindketten azóta is lábadoznak. A kedd esti jótékonysági esten  amelyet az Új Színházban rendeztek meg – családtagok, barátok ismerősök fogtak össze, hogy a hosszú ideig tartó felépülésükben segítsenek. További részletek és videó a Híradó oldalán. 

RÉT ülés: üres a rendőrségi kassza!

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) idei első ülésén ismételten bebizonyosodott, hogy egy dolog a kormányzati sikerpropaganda, és egy másik a mindennapi valóság! Az ülésen részt vevő rendőri vezetők elmondták, hogy pénzügyi fedezet csak a jogszabályi kötelező bérbeállás végrehajtására biztosított. Ez magyarul azt jelenti, hogy „béremelésre” ténylegesen csak azok esetében kerül sor, akiknek az illetménye a 161.000 Ft-os garantált bérminimum, illetve a 127.500 Ft-os minimálbér alatt van. Ez a közalkalmazotti állomány kb. felére, mintegy 4.500 főre, a kiemelt fontosságúnak mondott határvédelmi feladatokban is részt vevő fegyveres biztonsági őri állománynak pedig szinte a teljes egészére vonatkozik! Ráadásul a közalkalmazottak esetében ezt a béremelést is úgy hajtják végre, mint a népmesében a szegényleány, aki vitt is ajándékot a királynak, meg nem is! A garantált bérminimumra történő beállás egy részét ugyanis a korábban adott munkáltatói döntésű illetmény rész beszámításával, azaz megvonásával biztosítják. Azoknak is csalódniuk kell, akik ez ideig bíztak abban, hogy a rendőrség vezetése meghajol a Kúria határozatai előtt, és jogkövető módon általános jelleggel rendezi a 2013. augusztusában elmulasztott garantált illetményre történő kiegészítést. Ezen igények rendezésének, és így a jogszerűség érvényesülésének  is gátat szab a pénzügyi fedezet hiánya! Az érintett közalkalmazottak számára marad a pereskedés, vagy lemondanak a rendőrség javára az őket jogszerűen megillető, éves szinten több százezer forintos járandóságról. Számításaink szerint a hivatásos állomány átlagosan 5 %-osnak reklámozott illetményemelése is úgy fog megvalósulni, hogy a rendőrök közel fele semmiféle emelést nem fog kapni. Az életpálya lakáspillérére is inog, mint viharban a nádszál! E célra ugyanis mindösszesen 106 millió forint áll rendelkezésre, ami kereken 21 fő támogatására elegendő, amennyiben ők megkapják az adható támogatás maximumát! Végezetül nem emelkedik a cafetéria keret sem, így az még mindig nem éri el, az elmúlt hat évvel ezelőtti nyolc év szintjét sem…. További részletek a RÉT ülésről szóló főtitkári tájékoztatóban, itt.

Benzinpénz: még sem jár mindenkinek az emelés!

Túl kedvezőre sikeredhetett, ezért már módosítottak is a munkába járás költségtérítésének rendelkezésén - írja az Én pénzem.hu. Az új szabály szerint a cégek maguk mérlegelhetik, hogy benzinpénzre mennyit adnak. Így maradhatnak, akik a korábbi kilométerenkénti 9 forintot kapják és nem az emelt 15 forintot. Az autóval közlekedők számára jó hír volt, hogy az üzemanyag-támogatás továbbra is béren kívüli juttatás maradt, mértéke pedig 2017-ben 9-ről 15 forintra emelkedett kilométerenként. A legfrissebb Magyar Közlönyben azonban már közzé is tettek ezzel kapcsolatos módosítást. A változtatás lényege, hogy tulajdonképpen visszaállítják a munkába járás költségtérítésében a korábbi kilométerenkénti 9 forintos benzinpénzt. Ezt úgy érik el, hogy a juttatásról szóló kormányrendeletben lefektetik: az adótörvény alapján alkalmazható 15 forintos költség 60 százaléka jár, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincs vagy csak hosszú várakozással érhető el közösségi közlekedés, vagy azt fogyatékossága miatt nem tudja igénybe venni.  Az is kaphat benzinpénzt, akinek bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti, köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. 

Feltételek a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjához 2017-ben

A nők 40 év munkaviszony, illetve jogosultsági idő után 2017-ben is nyugdíjba mehetnek. Sokakat érdekel, hogy milyen gyermek utáni kedvezmények számítanak bele a 40 éves jogosultsági idő megállapításába, ezért az Officina.hu összefoglalta az alkalmazandó szabályokat. A cikk kiemel, hogy a jogosultsági idő nem egyenlő a szolgálati idővel, hiszen míg a 40 utáni nyugdíj igényléséhez 40 év jogosultsági időnek kell meglennie, mely különböző időszakok alatt szerzett szolgálati időszakok éveiből és napjaiból áll össze. További részletek itt.

A rendvédelmi dolgozók cafetéria kerete 2017-ben sem emelkedik

Megjelent a belügyminiszter 2017. évi cafetéria juttatásokat keretjelleggel szabályozó utasítása, melyből kiderül, hogy az idén is változatlanul bruttó 200 ezer forint marad a cafetéria keret, és nem emelkedik a szintén évek óta változatlan 4 ezer forintos bankszámla-költségtérítés sem. Bár a közmédiából más sem hallunk, minthogy miként "szárnyal" a magyar gazdaság, úgy tűnik, hogy a gazdasági eredmények pozitív hatásai a belügyi szférát még nem érték el. Miként a rendvédelmi dolgozókat a tavaly év végi béren kívüli juttatásokból is kihagyták, úgy a cafetéria keret korábbi szintre emelésére is jó ideig várnunk kell még. Emlékezetes, hogy 2010-ben a cafetéria keret még 251 ezer forint volt, és a BM a szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján azon felül biztosította a helyi utazási bérletet, a ruhapénzt (a hivatásosoknak), az iskolakezdési támogatást, valamint a fogpótlás és a szemüveg költségtérítést. 2012-re – az életpályamodell bevezetésének jegyében – a cafetéria keret 200 ezer forintra csökkent, és már csak annak terhére lehet kérni a bérletet és az iskolakezdési támogatást is, a ruhapénz felét pedig évek óta visszatartják az állandósult egyenruha cserék költségeinek finanszírozására. 

Megjegyezzük, hogy a belügy idén már az utasítás látszategyeztetésével is felhagyott, így nem volt módunk a norma kiadása előtt ismételten javasolni, hogy a cafetéria közterheinek munkavállalókra való terhelését szűntessék meg. A cafetéria közterheinek munkavállalókra terhelése ellen ugyans az FRSZ évek óta tiltakozik, és ez ideig minden évben kezdeményeztük a hátrányosan megkülönböztető szabályok módosítását, és a civil szférában dolgozókkal azonos rendszer alkalmazását. Mivel a diszkrimináció megszűntetésére idén sem kerül sor, a rendvédelmi dolgozók 2017. évi nettó, azaz ténylegesen elkölthető cafetária juttatása (optimális esetben) 149 ezer forint lesz. A cafetéria szabályok egyébként idén jelentősen módosulnak, a kedvezményes adózással igényelhető juttatások köre szűkül. Mindezekről részletesebb információ itt olvasható.

Összefogtak a sztárok a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök megsegítéséért!

Sosem látott összefogással igyekeznek kollégák, barátok és sztárfellépők segíteni a két fiatal járőr, Szabina és Laci felépülését - írja a ACNEWS.hu. A Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrjárőrök még jó ideig nem állhatnak munkába és a lábadozásuk is sok időt vesz igénybe. A két fiatalnak ezért egy jótékonysági esttel szeretnének segíteni, hogy a hosszadalmas felépülést és a kezeléseket megkönnyítsék és nem utolsó sorban egy kis lelki támaszt is nyújtsanak nekik. 

A 2017. január 17-i jótékonysági esten az Újszínházban olyan sztárfellépők lépnek színpadra, mint a B52, Bach Szilvia, Bulldózer, DSP, Szolnoki Péter, Tóth Vera, Varga Miklós, Vikidál Gyula, a két műsorvezető pedig Horváth Éva és Harsányi Levente lesznek. Támogatói jegyek a www.ujszinhaz.hu és a www.jegy.hu oldalakon vásárolhatók, további anyagi támogatásokat pedig a segíteni vágyók a 10700419-67327591-51200002 számlaszámra utalhatnak. 

Bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól

A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó általános bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) elnöke a keddi sajtótájékoztatón - adta hírül a Híradó.hu. Hozzátette, hogy például a vasút, az energiaszektor és a közszféra egyes területein még zajlanak a helyi bértárgyalások, amelyeket az egységes vagy ágazatokra lebontott kormány által kiadott bérajánlás jelentősen megkönnyítene.

A konföderáció honlapja arról is beszámol, hogy 2017 január 10-én a LIGA Szakszervezetek székházában a Kéményseprők Országos Szakszervezte elnöke sok szerencsét kívánt a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak a 2017-es évre. Az eseményen a szakszervezeti konföderációk vezetői hangsúlyozták, várják a kormánytól az állami tulajdonú vállalatok számára az egységes bérajánlást és a napirendre korábban felvett témák megtárgyalását. A munkáltatóktól pedig kétszámjegyű béremelési javaslatokat várnak az ágazati és helyi bértárgyalásokon.

Kegyvesztett rendőrökből csinált parancsnokokat Pintér

Korábban kegyvesztett rendőrökből csinált börtönparancsnokokat a belügyminiszter - olvasható a HírTV honlapján. Szombathelyre az a Dömény Sándor került, akit egy korrupciós ügyben játszott szerepe miatt mentettek fel korábbi hivatalából. A tiszalöki fegyintézet parancsnoka pedig az a dandártábornok lett, aki tavaly októberig még a gödöllői rendőrkapitányságot vezette. „Egyetlenegy embert mutasson – most már nem dobálózok pénzekkel, hogy még valakinek fizetek –, akit mi terrorizáltunk, akit mi bántalmaztunk” – mondta Cs. Sándor Dinamo, aki egyike volt a rettegett berhidai rabszolgatartóknak. A szabadságvesztését Szombathelyen töltő férfi zárkájából szinte naponta rakott fel képeket a világhálóra. Feltehetően ebbe a felvételbe bukott bele a szombathelyi, valamint a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetvezetője is. Mellettük a budapesti börtönparancsnokot is indoklás nélkül menesztette Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön. „Ha egy rendőri vezető vagy egy büntetés-végrehajtási vezető nem látja el jól a feladatát, akkor azt meg lehetne indokolni a felettes parancsnokoknak, szervezeteknek és úgy is fel lehetne menteni” – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a HírTv-nek.

Továbbra sem tudják a tömeges megbetegedés okát

Továbbra sem tudja a Független Rendőr Szakszervezet, miért betegedett meg több mint száz rendőr a déli határszakaszon. Pongó Géza, az érdekképviselet főtitkára - a HírTv-nek adott interjúban - arra emlékeztetett, hogy az egyenruhások naponta 12 órát, olykor még ennél is többet szolgálnak a déli kerítés mentén. „Nyilván vannak kialakított melegedő helyiségek, védőital, élelmezés, erről a rendőrségnek gondoskodni kell – több-levesebb sikerrel, hiszen korábban is sok problémát állapítottunk meg. Ezeket az eseteket próbáltuk a munkáltatóval orvosolni és kijavítani, hogy az állomány megkapja a tisztességes és szükséges ellátást. Nem merem azt állítani, hogy minden helyszínen és minden körülmények között ez adott, de azért vagyunk, hogyha problémákat tapasztalunk, akkor ezeket rögtön kijavíttassuk a munkáltatóval” – mondta. 

A rossz körülmények miatt betegszenek meg a határvadászok?

Iszonyatos körülményekre panaszkodnak és járvány is tizedeli a határon a frissen verbuvált rendőröket - olvasható az ATV oldalán. A rejtélyes fertőzéstől már 126-an jelentettek beteget. Felkészületlen a szolgálat a határvadászok ellátására? A rendőrség szerint hangulatkeltőek azok a hírek, amik arról szólnak, hogy az egyenruhások rossz körülmények között szolgálnak a határon. Az ATV Egyenes Beszéd vendége Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s alelnöke volt péntek este. Az MSZP-s képviselő szerint ameddig nem lesz stabil állomány a határon, amelynek a határ ellenőrzése a dolga, addig mindennapos lesz a fertőzés. „Ma az ország különböző részeiről viszik őket oda ezerszámra. A hátrahagyott kollégáik meggebednek a munkába, a határon szolgálatot teljesítőknek pedig össze-vissza vásárolnak a különböző szolgáltatóktól élemet és mást. Ez nem vezet sehova, csak fertőzésekhez” - mondta Harangozó Tamás. Harangozó Tamás szerint a határon lévő sátrak alkalmatlanok arra, hogy mínusz húsz fokban abban várakozzanak a kivezényelt rendőrök. „A zárt ülésen feltettem a kérdést, hogy ha 100 milliárdot költenek a kerítésre, akkor miért nem fér bele a költségvetésbe néhány kilométerenként egy konténer. Kósa Lajos (a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke – a szerk.) katonatörténetekkel ütöttel el a javaslatom élét” - mondta Harangozó, és hozzátette: „Ki akarom sajtolni ebből a kormányból, hogy az állomány normális ellátást kaphasson a határon”. A teljes interjú itt tekinthető meg.

Az ATV híradójának Pongó Géza főtitkár is nyilatkozatot adott e témában, az Interjú itt tekinthető meg.

A rendőrség cáfol, szerintük hangulatkeltőek azok a hírek, amik arról szólnak, hogy az egyenruhások rossz körülmények között szolgálnak a határon. "A rendőrség továbbra is leszögezi: a rendőrök elszállásolási, pihenő körletei megfelelőek, kulturáltak, a tisztálkodás, a mosás és a testedzés lehetősége a rendőrök rendelkezésére áll" - áll a police.hu-n megjelent közleményben. 

A határon szolgáló rendőrökre és katonákra is kiemelten figyelnek - a BM szerint

A HírTV tudósítása szerint: Az ország déli határain szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök az extrém időjárásnak megfelelő ruhát és védőitalt is kapnak, a vezényléskor pedig figyelnek a hidegre – közölte a Belügyminisztérium államtitkára. A déli országrészen vasárnap hajnalban mínusz 18 fok is lehet. „Belügyminiszter úr utasításának megfelelően az országos rendőrfőkapitány úr intézkedett arról, hogy különös figyelemmel kövessék a parancsnokok a szolgálatot teljesítő rendőrök, így a határon szolgálatot teljesítők ruházatát is, illetve a napi védőital mennyiséget is, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítani lehessen, illetve a szolgálat vezénylésnél vegyék figyelembe azt, hogy különösen hideg van” – erősítette meg Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. 

9 éve ugyanannyi pénzzel szúrja ki az állam az anyák szemét

Emelkedtek a bérek, a nyugdíjak, és egyes támogatások is. Vannak azonban olyan szociális juttatások, amelyeket az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alapján határoznak meg, ezek viszont 9 éve változatlanok, mivel ekkor emelték utoljára a nyugdíjminimumot - írja a Pénzcentrum. A tavalyi év vége a nyugdíjak 1,6 százalékos növekedésétől, valamint garantált bérminimum és a minimálbér emelésétől volt hangos. Utóbbi intézkedésnek köszönhetően több szociális juttatás is emelkedett, úgy, mint a GYED, a táppénz és az álláskeresési járadék. Vannak azonban olyan szociális juttatások is, amelyeknek összege 9 éve egyáltalán nem változott. Az oka, hogy az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegétől függnek, annak mértéke pedig 2008. január 1-je óta változatlan. Jelenleg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 28 500 forint. A cikk sorra veszi az érintett ellátásokat.

Munkáltatói kötelezettségek hidegben való munkavégzés esetén

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya felhívást tett közzé, amelyben a hidegben való munkavégzés veszélyeire és a munkáltatók kötelezettségeire hívta fel az érintettek figyelmét - írja a Munkajog.hu. A NGM főosztálya tájékoztatásul közölte, hogy a hatályos szabályozás szerint a szabadtéri munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban a +4 °C-ot nem éri el. A Munkafelügyeleti Főosztály felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a hideg munkakörnyezetben történő munkát végző munkavállalóikra. Az esetleges sérülések vagy a tartós egészségkárosodás megelőzése érdekében az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya felhívásában részletesen ismertette a munkáltatókkal a szükséges védelmi intézkedéseket. E szerint a hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt a munkavállalók számára. A pihenőidőt a munkakörnyezethez képest melegebb (lehetőleg fűtött), megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell biztosítani. A fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahely/pihenőhely levegőjének szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését. A munkavállalók részére, naponta többször meleg (+50 °C hőmérsékletű) teát is biztosítani kell, a higiénés követelmények betartásával. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.