A hivatásos életpálya apró betűs záradéka: évekig tartó helyben járás

A közelmúltban megkereséssel fordultunk az ORFK irányába az új Hszt. hatálybalépése óta a beosztás változások, azon belül is főként a magasabb beosztásba történő kinevezések során tapasztalt problémák miatt. Több kolléga jelezte ugyanis, hogy magasabb besorolású beosztásba a miatt nem nevezik ki őket, mert az ahhoz szükséges szolgálati idővel még nem rendelkeznek. 

Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetőjének válasza szerint az új Hszt. ide vonatkozó szabályai egyértelműen fogalmaznak, vagyis a más, magasabb beosztásba kinevezés kogens, kivételt nem engedő feltétele, hogy a hivatásos állomány tagjának a beosztás ellátáshoz szükséges képesítési és alkalmassági feltételeknek meg kell felelnie. Megállapíthatjuk tehát, hogy az új Hszt. az életpályát, vagyis az előmenetelt oly módon biztosítja, hogy az előre haladást lelassítja.

Jó lenne, ha ezt a rendőri szervek által közzétett álláshirdetésekben/pályázatokban is kifejezetten kiemelnék, mert így elkerülhető lenne a kollégák hitegetése. A legtöbb felhívás ugyanis azt a lényeges feltételt, hogy hány év szolgálati idő szükséges a beosztás betöltéséhez, nem tartalmazza.További részletek az alábbiakban.

Jobb későn, mint soha - a BM május végén reagált egy januári javaslatunkra

​Május közepén adtunk hírt arról, hogy a Belügyminisztérium egy rendelet és egy utasítás kiadásával módosította a lakhatási támogatásokra vonatkozó szabályokat. A megjelent lakásügyes szabályokat módosító normák tervezeteiről korábban a kormányzati honlapról szereztünk tudomást, mivel azokat kifejezetten a szakszervezeteknek nem küldték meg véleményezésre. Ennek ellenére január végén javaslatainkat, észhrevételeinket megküldtük a minisztériumnak, arra azonban csak most, cikkünk megjelenése és a jogszabály kiadása után reagáltak. Annak örülünk, hogy honlapunkat a minisztáriumban is olvassák, annak kevésbé, hogy a közvetlen párbeszéd csak akadozva működik...

Női elnök a LIGA Szakszervezetek élén: Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda

Doszpolyné Mészáros Melinda lett a Liga Szakszervezetek (Liga) új elnöke, miután megszerezte a szavazatok 72,5 százalékát a Liga Tanács csütörtöki ülésén. A tisztséget az új elnök 2017 decemberéig tölti be. Az új elnök elmondta, szeretné, hogy a konföderáció a jövőben jobban segítené a tagszervezetei munkáját, ezért, felkérésére a szervezet Érdekvédelmi Osztálya a közeljövőben megkeresi a LIGA tagszervezeteit, hogy egyeztessen az ágazatot érintő problémákról, a szakszervezetek javaslatairól, igényeiről - olvasható a LIGA honlapján.

Történelmi pillanathoz érkezett a magyar szakszervezeti mozgalom, mivel először került női elnök egy konföderáció élére, Doszpolyné Mészáros Melinda korábbi főtitkár, vezető jogtanácsos személyében - olvasható a Magyar Hírlapban. Az elnök asszony céljai között szerepel a többéves bérfelzárkóztatási program kidolgozása, az eddigi bérrendezésekben nem érintett ágazatok helyzetének kezelése, egy igazságosabb, a társadalmi igényeknek jobban megfelelő személyijövedelemadó-rendszer kialakítása, valamint hogy korrekt és konstruktív partnerként folytatassák a kormánnyal a megszakadt tárgyalásokat a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról és a korhatár előtti ellátások újragondolásáról. Emellett Mészáros Melinda fontosnak tartja a szakszervezetek általános megítélésének javításával egyidejűleg a munkavállalók szakszervezetekbe vetett bizalmának visszaszerzését. 

Mégis készpénzben járna a cafeteria egy része

A kormány arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja meg a következő napokban, hogyan lehetséges készpénzesíteni a cafeteriát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - írja a Tőzsdefórum. A tervek szerint a magánszektorban adható 450 ezer forintos cafeteriát úgy alakítanák át, hogy abból 100 ezer forint készpénz lenne, 350 ezer forint pedig SZÉP-kártyára kerülne. A közszférában 200 ezer forintban maximált cafeteriából 100 ezer forintot fizetnének készpénzben, 100 ezret pedig SZÉP-kártyára. Varga Mihálynak ezt a lehetőséget kell megvizsgálnia.

A szakszervezetek szerint a kormány átgondolatlanul és előkészítetlenül nyúl a munkavállalók nagy tömegeit igen érzékenyen érintő kérdéshez, és sok a témával kapcsolatos csúsztatás is - írja a Népszava. A "pénzesítés" ügyes trükknek tűnik, amelynek révén a bérszínvonal úgy emelkedne meg, hogy senki sem kapna egy forinttal sem többet, mint eddig. Ez nem csak azért aggályos, mert félrevezető, hanem azért is, mert módot ad a valóságos béremelések elodázására - érvel a SZEF.

A felmentési korlátozás alatt álló közalkalmazott jogviszonyának megszüntetése

A nem megfelelő munkavégzés felmentési okra alapított felmentés tekintetében is vizsgálni szükséges, hogy fennáll-e a különösen indokolt eset, amennyiben a közalkalmazott felmentési korlátozás alatt áll – írja a HR/Munkajog a Kúria egyik eseti döntését ismertető cikkében. A Kúria kiemelte, hogy a felmentési korlátozások nem tiltják meg a felmentést, csupán bizonyos többletkritériumtól, különleges feltételek fennálltától teszik függővé azt. Az ilyen többletfeltételek hiányában közölt felmentés azonban jogellenesnek tekinthető. A Kúria szerint a törvény két különálló kötelezettséget ró a felmentési korlátozások fennállta esetén a munkáltatóra.

Munkajog változóban - A 2017. évi költségvetést megalapozó törvény alapján

Amit tudni érdemes: a nyugdíjbiztosítási adategyeztetésről és a munkajogi megállapodások érvénytelenségéről

Mára már közismertté vált a nyugdíjbiztosítási feladatot ellátó igazgatási szervek által folytatott adategyeztetési eljárás célja és folyamata, vagyis a születési év alapján képzett ütemterv szerinti hivatalbóli adategyeztetés a biztosítottak, volt biztosítottak társadalombiztosítási szerv nyilvántartásában szereplő szolgálati idejéről – írja az ado.hu.

A polgári jogban, ha egy megállapodás érvénytelen, akkor az azt jelenti, hogy bírói úton nem kikényszeríthető, vagyis az érvénytelen ügyletnek nincs kötelemkeletkeztető hatálya. A munkajog érvénytelenségi rendszere polgári jogi szabályokra épül, ám figyelembe veszi a munkajog, mint speciális jogág sajátosságait - írja a HR/Munakjog.

Kedvezményes Családi Nyaralás a Villányi borvidéken

Tagjaink számára 20% kedvezmény vehető igénybe a Hotel Cabernet SZÉP kártyával is fizethető, programokkal és gasztronómiai élményekkel teli Családi Nyaralás programajánlata. A színes programok (gyümölcsszedés, lekvárfőzés, állatsimogató, strandbelépő) mellett esténként a gyermekfelügyeletet is biztosított, így a szülők is ki tudnak kapcsolódni a nyaralás során. Az ajánlat részletei itt olvashatóak

FONTOS, hogy a kedvezmény igénybevételéhez, az ajánlatkérés/foglalás során a "Promóciós kódot" kell megadni, amit tagjaink helyi tisztségviselőinktől, vagy Központi Koordinációs Irodánktól igényelhetnek. 

MÁR CSAK NÉHÁNY SZABAD NYÁRI BEUTALÓ MARADT APARTMANJAINKBA

Felhívjuk tagjaink és tisztségviselőink figyelmét, hogy már csak néhány szabadon igényelhető nyári (főszezoni) beutalónk maradt a Hajdúszoboszlón és Harkányban található apartmanjainkba. A regisztráció jelentkezési sorrendben történik! 

A beutalók térítési díja (a résztvevők számától függetlenül): FRSZ tagok és LIGA szakszervezeti tagok számára 40 ezer Ft/turnus/apartman, FRSZ tagsággal nem rendelkező rendőrségi dolgozóknak 45 ezer Ft/turnus/apartman. A beutaló térítési díja nem tartalmazza a helyben, készpénzben fizetendő idegenforgalmi adót!

A turnusok 7 naposak, keddtől keddig tartanak. Teljes körűen felszerelt apartmanjaink egyidejűleg 5 fő számára biztosítanak szálláslehetőséget. További részletek és időpontok itt!

Új illetményrendszer az állami tisztviselőknek

Az állami tisztviselőkről szóló jogszabályt 140 igen vokssal, 36 nem ellenében szavazta meg az Országgyűlés a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására - írja a HR/Munkajog. A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, amelytől "eltéríthették" a munkavállalót, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt. Változik az állami tisztviselők előmeneteli rendszere is: egy általános és egy kiemelt ügyintézői osztályba, azon belül pedig több fokozatba lehetnének besorolhatók. Az első előmeneteli fokozatban minden ügyintézőnek három évet kell eltöltenie, majd a következőben nyolcat, míg a negyedik eléréséhez összesen huszonöt év állami szolgálati jogviszonyra lesz szükség.

A kinevezéstől eltérő beosztást ellátó hivatásosok ébresztő!

2016. áprilisában megszületett a SZSZB MRFK-val az egyezség, s a tegnapi napon kifizetésre is került közel 70 (fő) határrendésznek az ügyeletesi feladatokért járó illetménykülönbözet! Ennek összege átlagosan 350.000 Ft körüli. Te mire költenéd???? Hosszú pereskedést követően a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Nyíregyházi Törvényszék, majd a Kúria ítéletei is egyöntetűen állapították meg, hogy az ügyeletesi beosztást ellátó határrendészek ellentételezésre jogosultak. Az ítéletek hatására sikerült a főkapitánysággal megegyeznünk és a több tucat perben egyezséget kötni. Az egyezség lényege alapvetően az, hogy azon napokra, amikor szakszervezeti tagjaink ügyeletesi szolgálatot láttak el, az ügyeletesi és az eredeti beosztásuk közötti illetmény különbözetére jogosultak, levonva belőle a kapott ügyeleti pótlékot. További részletek az alábbiakban!

Liga Kedvezmény a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz Gyermekei előadására

A Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei előadása igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében. A Magyarországon még soha nem látott különleges technikának köszönhetően igazi, egyedülálló vízi cirkuszi show-t mutatunk be. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Mindez pedig egy olyan látványos és varázslatos világgá áll össze, melynek képei és jelenetei elkísérnek minket életünk végéig. A kedvezmény mértéke: március – június: 40% hétköznapokon, 25% hétvégeken! A kedvezmény kizárólag előzetes igénylés, foglalás után érvényesíthető! Foglalási igényeket hétköznapokon 9.30-16 óra között várom e-mailben a Jegyrendelő Nyomtatvány visszaküldésével. Pénteken 13h-ig lehet leadni az aktuális hétvégére rendelést. Az ezt követő rendelések következő hétfőn kerülnek feldolgozásra. További részletek a mellékelt tájékoztatóban, a jegyrendelő nyomtatvány letölthető innen.

VODAFONE LIGA FLOTTA - ELŐFIZETÉSI DÍJ OPTIMALIZÁLÁSA

Felhívjuk tagjaink és tisztségviselőink figyelmét, hogy a Vodafone Liga flotta 2 tarifacsomagjában a legkedvezőbb (legolcsóbb) kedvezményes havi előfizetési díj akkor érhető el, ha a tag a számlát átutalással egyenliti ki (E-Pack). Amennyiben csekkes befizetés történik a Vodafone alapszabálya alapján + 500 Ft költség kerül felszámításra SIM kártyánként, így a telefonszámokhoz tartozó elöfizetési díj az optimálisnál magasabb lehet. További információk honlapunkon, részletesebb tájékoztatás pedig tisztségviselőinktől kérhető.

Lapszemle: cafetéria, minimálbér, tanárok követelései

Varga Mihály a  Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumánnak tagjait arról tájékoztatta, hogy szeretnék készpénzesíteni a cafeteria egy részét. A közszférában most átlagosan 200 ezer forint körüli a cafeteria mértéke, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP kártyán - írja a HR/Munkajog.

A jövő évi költségvetéshez Font Sándor kormánypárti képviselő nyújtott be egy módosító javaslatot, melynek indoklásában érdekes dologra bukkant az mfor.hu. E szerint lehet, hogy 26 százalékkal emelné a kormány a minimábért jövőre.

Noha hónapokon át egyeztetett a kabinet a pedagógusok sztrájkbizottságával, a szakértő szerint egyetlen olyan pont sincs az oktatási törvényeket módosító csomagban, amelyet a megállapodások szerint fogalmaztak volna meg – írja a Népszabadság.

Törvénytelenül szüneteltette a Magyar Államkincstár a sztrájkoló tanárok társadalombiztosítását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Kiderült, több esetben a sztrájk után sem állították vissza a tb-jogviszonyt, amivel a tanárok az orvosnál szembesültek. Az Államkincstár szerint jogosan jártak el, a Klik hallgat. A tisztánlátást egymásnak ellentmondó jogszabályok is nehezítik. A szakszervezet bírósághoz fordulna – írja a Népszava.

Esőbeállókat kaptak a határokat védő rendőrök

Az M5-ös autópálya röszkei határátkelőhelyének közelében, húsz kilométernyi szakaszon 47 esőbeállót létesített a rendőrség - írja az Index. A "szolgálatot teljesítő erők fizikális feltételeinek javítása érdekében" épültek a féltetők. Pihenősátraik állítólag korábban is voltak, most a drótakadályok és kerítések mellé állítottak fel esőbeállókat. Az ügy előzménye, hogy március végén arról számolt be több média is, hogy a határok őrzői kénytelenek voltak maguknak kukászacskóból kőkorszaki kunyhókat tákolni, hogy ne ázzanak szét. Száva Sándor alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi migrációs osztályának helyettes vezetője szerint a beállókat két hónapja kezdték tervezni a 1,5×2 méteres, trapézlemez tetejű, négy lábon álló, ülőpaddal ellátott menedékeket. Olyan szakaszokra helyezték őket, ahol gyalogos járőrök adnak szolgálatot.