Cafeteria: bér vagy utalvány?

A kormány várhatóan átalakítja a cafeteria-rendszert, ezért a LIGA Szakszervezetek eljuttatta javaslatait a döntéshozóknak. Információink szerint a kormány a béresítené az utalványokat, a LIGA javaslat viszont a jelenlegi rendszert módosítaná. Ezek szerint a béren kívüli juttatások rendszerét és a béremelések szabályozási eszközökkel történő ösztönzését szét kell választani egymástól. A társadalmilag kívánatos célok elérését elősegítő béren kívüli juttatások rendszerét a továbbiakban is célszerű fenntartani. Ilyen célnak tekintjük a SZÉP-kártya nyújtotta pihenési, rekreációs és étkezési lehetőséget, az Erzsébet utalványhoz kapcsolódó élelmiszervásárlást és az öngondoskodást ösztönző önkéntes pénztári támogatásokat. További részletek a LIGA honlapján.

A belügyminiszter és a főtestőr vetélkedése

Csökkentheti a magyar terrorelhárítás bűnügyi elemző szerepét, és növelheti a rendőrség, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás között máris meglévő konkurenciaharcot a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), amelynek létrehozását az Átlátszó értesülései szerint éppen a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János szorgalmazta. Ugyanakkor a TIBEK nem Hajdu Jánosnak, hanem Pintér Sándor belügyminiszternek jön majd jól. Az új központi elemző csapat ugyanis nem a terrorelhárítás Zách utcai laktanyájában székel majd, így az információknak a terrorelhárításhoz való eljutásának a módja és gyorsasága valószínűleg nem sokat fog változni. A TIBEK székhelye az Országos Rendőr-főkapitányság jelenleg nagyon kedvelt szervezete, a Készenléti Rendőrség Kerepes úti központjában lesz. További részletek az Átlátszó cikkében.

A megváltozott munkaképességűek ellátásának új szabályai

A Heves megyei főkapitányság több hónapja nem tesz eleget a jogerős ítéletekben foglaltaknak!

Az FRSZ immár többedszerre volt kénytelen a Heves megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét felhívni egy joggszerűtlen mulasztás megszűntetésére. Több hónapja tudomásunkra jutott, hogy az akciószolgálati pótlékot jogerősen megnyert felperesek részére a törvényes határidőn belül nem kerültek kifizetésre a megítélt illetménypótlékok. Mivel a Kúria gyakorlata és a konkrét ügyben sincs helye a végrehajtás felfüggesztésének, azt kértük a főkapitánytól, hogy a jogerős ítéletek végrehajtására, a megítélt illetménypótlékok és a szakszervezetet megillető perköltségek kifizetésére 8 napon belül intézkedjen. Elfogadhatatlan, jogsértő és az állományt is súlyosan demoralizáló, hogy a megyei rendőr-főkapitányság több hónapja nem tesz eleget a jogerős ítéletekben foglaltaknak, mellyel a főkapitányság kamatterheit is fokozza. Különösen méltánytalan, erkölcstelen a jogerős ítélet alapján a hivatásosokat megillető illetménykülönbözet kifizetéséhez egy indoklással ellátott kérelmet tőlük elvárni, majd ennek benyújtását követően, azt válasz nélkül hagyva, a kifizetéseket továbbra is jogellenesen megtagadni. Fenti mulasztásuk az erre utasítást adók fegyelmi és kártérítési felelősségét is felveti! A főkapitánynak címzett tárgybani levelünk itt olvasható. Bízunk benne, hogy felszólításunk ezúttal eredménnyel jár, és a törvények betartatására hivatott rendőr-főkapitányság, nem jogsértő magatartásával kíván (rossz) példát mutatni a magyar emberek számára!

Ismét a munkavállalók hátán csattan a kormány ostora?

Bár a kabinet tavaly ősszel úgy döntött, hogy mégsem módosít a Munka törvénykönyvén, most előállt egy új javaslattal, amely a korábbi tervezetnél sokkal kevesebb könnyítést adna a munkavállalóknak -  írja a Napi.hu. A kiindulópont az uniós büntetés elkerülése, az újdonság pedig az, hogy egyes dolgozóktól elvennék a hétvégi pótlékot. A kormányoldal egy, a korábbinál jóval rövidebb (indoklással együtt mindössze 7 oldalas) előterjesztéssel állt elő, amelyet azonban bizalmasan kezeltek és nem tettek ki a parlament honlapjára. A Napi.hu birtokába került javaslatból kitűnik: az immár csak az EU-s jogharmonizációt célzó szabály-módosításokat őrizte meg, valamint megjelent benne egy olyan pont, amely a készenléti jellegű munkakörben dolgozók szombat-vasárnapi munkavégzésre vonatkozó bérpótlék eltörlését tartalmazza.

Megállapodás szolgálati időre és a „nők 40” nyugellátása

Időről-időre sokan próbálnak meg megoldást találni arra a problémára, hogy a nők negyven év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíjához még hiányzó jogosultsági időt hogyan lehetne megszerezni.  A megoldás nem könnyű még akkor sem, ha a jogosultsági időből csak egy kicsi hiányzik. Többen gondoltak arra, hogy szolgálati idő szerzésére vonatkozó megállapodás kötéssel lehetne rendezni a kérdést. Ezt a problémát elemzi a HR/Munkajog alábbi cikke.

Szabolcsiak figyelem! Egyezség az ügyeletesi perekben!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság hivatalának jogtanácsosától kapott tájékoztatás szerint főkapitány úr aláírta az ügyeletesi perekben az érintettekkel kötött egyezséget.

Tájékoztatjuk az egyezséggel érintett tagjainkat, hogy a kifizetések 30 napon belül várhatók, és annak végső határideje 2016. május 22. (dr. Tordai Gábor FRSZ jogtanácsosa)

Az FRSZ szerint a rendőrségi közalkalmazottak és a béremelésből kimaradt hivatásosok illetményét emelni kell!

Nem kapott béremelést 15 ezer rendőrségi dolgozó, sem idén, sem tavaly - adta hírül a TV2 a Független Rendőr Szakszervezetre hivatkozással. Az úgynevezett rendvédelmi életpályamodell ugyanis csak a hivatásosakra vonatkozik. A Tényeknek adott interjúban főtitkárunk felhívta a figyelmet a közalkalmazottak tarthatatlan helyzetére, valamint arra is, hogy idén 4000 hivatásos rendőrt hagytak ki a béremelésből, csak azért, mert elértek egy bizonyos bérszintet, és tovább már nem nőhet a fizetésük. Emlékezetes, hogy a rendőrség közalkalmazotti és munkavállalói állományának illetményemelését az FRSZ folyamataosan napirenden tartja, helyzetük rendezését legutóbb januárban kezdeményeztük.

Mindeközben Zsinka András, a Belügyminisztérium (BM) személyügyi helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a tavaly elindult, új rendvédelmi illetményrendszer részeként idén öt százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, tehát folytatódik a rendőrök életpályaprogramja. Hogy ez a gyakorlatban ténylegesen mit jelent, és a kormányzat által emlegetett átlagos béremelés a valóságban miként realizálódik, arra az FRSZ szintén több alkalommal is felhívta a figyelmet.

Rendvédelmi nap - Pillantás a múltba és a kulisszák mögé

Egész napos programmal várták az érdeklődőket szerte Dunaújvárosban a rendvédelmi szervek munkatársai pénteken, hogy izgalmas programokkal, bemutatókkal lepjék meg a kicsiket és nagyokat egyaránt - írja a Dunaújvárosi Hírlap. Belülről megnézni egy rabszállítót, vagy megtapasztalni a bilincs szorítását olyan élmények, amiket jobb, ha mindenki csak hasonló bemutatókon tapasztal meg és nem élesben, de tagadhatatlan, hogy közelebbről megnézni egy tűzoltókocsit vagy kipróbálni a szirénát, és a különböző felszereléseket mind olyan dolgok, amik igazán emlékezetesek tudnak lenni. A pénteki nap a rendvédelmi szervekről szólt a városban, ahol előbb a mozi előtti téren, később szerte a városban megismerkedhettünk ezekkel a nagyszerű hivatásokkal és az azokat űző emberek munkájával.

Letett a kormány a járási hivatalok létszámcsökkentéséről

Letett a kormányzat arról a szándékáról, hogy az idén tíz százalékkal csökkentse a járási hivatalok létszámát - jelezte a Világgazdaságnak Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára szerint a kormány elfogadta az érdekvédők szakmai érvelését, amely szerint jelentős - 2,5-5 százalékos - munkaerőhiány alakult ki a járási hivatalokban, részben az alacsony keresetek, részben a létszámstop miatt, így inkább az üres álláshelyek betöltésére lenne szükség. A cikk arra is rámutat: egyelőre nem világos, hogy hol és milyen szinten valósul meg a közszféra méretének csökkentése és ezen a szakszervezetek sem igazodnak ki.Bizonytalanságukon nem sokat enyhít az állami tisztviselői karról szóló, múlt pénteken beterjesztett törvénytervezet sem. Az eredetileg kiszámítható életpályamodellt ígérő tervezet a hatályos köztisztviselői törvénytől eltérő jogállást és az előmenetelhez kapcsolódó, sávosan emelkedő illetményrendszert javasol, de fontos, hogy maga a tervezet csupán a járási hivatalok dolgozóira vonatkozik, vagyis mintegy 16 ezer főre a 110 ezer köztisztviselő közül - hangsúlyozta Boros Péterné.

Lesújtott az Orbán-kormány bosszúja a lázadó tanárokra

Jogtalan mértékben akarja a szerdán sztrájkoló tanárok bérét csökkenteni a Klik – állítja a PDSZ. Az iskolafenntartó több településen is olyan levelet küldött ki az iskolákba, amelyen egy táblázatba kell beleírni a sztrájkban résztvevő tanárok nevét. A táblázat fejlécén a következő mondat olvasható: „Tudomásul veszem, hogy ezen a napon illetményben nem részesülök...” – írja a Népszabadság. A PDSZ szerint viszont ez elfogadhatatlan álláspont. Nyitrai Károly, a szakszervezet jogásza úgy véli – s ezt egy körlevélben a pedagógusok tudtára is adta -, hogy csak annyi illetményt vonhatnak le a tanárok béréből, amennyinek megfelelő idő a sztrájk miatt április hónapban hiányzik a heti 32 óra kötött munkaidőből. Vagyis nem lehet automatikusan levonni az egész napi bért. Ez különösen igaztalan lenne azokkal szemben, akik aznap csak két-három órát tartottak volna.

Hamarosan indul az FRSZ honlap mobil eszközökre optimalizált oldala!

Tájékoztatjuk tagjainkat és rendszeres olvasóinkat, hogy a kor követelményeihez és az internetezési szokások változásához igazodva néhány napon belül elindul az FRSZ honlap mobil eszközökre (okos telefonokra, tabletekre, stb.) optimalizált verziója. Ezen fejlesztéssel is a munkavállalói jogokról és szakszerveztünk tevékenységéről való naprakész tájékoztatást kívánjuk előmozdítani és hatékonyabbá tenni.

 Az FRSZ honlapja mobil eszközökről is a jól ismert www.frsz.hu címen lesz elérhető.

Új és megújuló MAKASZ kedvezmények, a kiemelt partnerek kedvezményeivel frissítve

Új szállodalánc csatlakozott a MAKASZ együttműködő partnerei közé! MAKASZ tagok speciális, kiemelt partneri, 5-20% kedvezményt kapnak a Hunguest Hotels Zrt. szállodai szolgáltatások árából 22 helyen. A MAKASZ április hírlevele tájékoztatást ad továbbá a Elevenpark játszóházak – Lézerpark, a Mária Bababolt-Bebibolt, a Turay Ida Színház, a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Green Cottage Vendégház, a Bababirodalom baba webáruház, az Opel márkakereskedések, a Fővárosi Nagycirkusz - Vízi Cirkusz, valamint a Praktiker áruházlánc által nyújtott kedvezményekről. További részletek a hírlevélben és a MAKASZ honlapján.

Fentieken túl ajánljuk tagjaink szíves figyelmébe a MAKASZ kiemelt, kedvezményt adó partnereinek aktuális listáját, mely számos további kedvezményről nyújt információkat.

Ismét az érdekegyeztetés asztalán a Munka törvénykönyve

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében 2015 tavaszán kezdődtek a tripartit (háromoldalú: munkáltatói, munkavállalói oldal, kormányzat) tárgyalások az Mt. módosításáról a szociális partnerek kezdeményezésére. A munkavállalói érdekképviseleteknek számos, míg a munkáltatói érdekképviseleteknek néhány módosítási javaslatai voltak, melyek a várakozásoknak megfelelően nem estek egybe. A tárgyalások folyamán egyértelművé vált, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal lényegében egyetlen pontban sem tudnak megegyezni - írja a Jogi Fórum.

Minden ötödik tanár sztrájkolt az országban

Majdnem 25 ezer tanár vett részt a szerdai sztrájkban, amely 1185 iskolában zajlott. Minden ötödik tanár sztrájkolt tehát, és minden harmadik iskolában volt olyan tanár, aki erre a napra beszüntette a munkát - írja az INDEX.  Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a budapesti sajtótájékoztatón. A LIGA Szakszervezetek képviselője is jelen volt a SZEF 2016. április 20-i, szolidaritási találkozóján a budapesti Eötvös József szobor előtt, jelezve, a szervezet támogatja a pedagógus és a szociális területen dolgozók munkabeszüntetését. A tiltakozások ellenére is kevesebbet fog költeni a kormány az oktatásra, mint korábban bármikor - írja a Kettősmérce.blog.hu. A portál cikke szerint a 2016-os költségvetésben kevesebb forrás van előirányozva az oktatásra, rendszerfenntartásra, beruházásra, fejlesztésre, mint korábban bármikor. És bár eddig arról volt szó, hogy 38 milliárd forintos gyorssegélyt ad a kormány a KLIK-nek, a hétvégén kiderült, ez az összeg nem új forrás, hanem a 2016. évi előirányzott teljes pénzmennyiség egy részének korábban, már az első negyedévben történő felélése, a források időbeli előrehozása. Egyelőre semmilyen pluszforrás nem látszik az oktatásban.