EBOLA: a migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét fokozni szükséges

Az Ebola járvány vitathatatlanul hazánkat is fenyegeti, melynek elsődleges veszélyforrását a Magyarországra érkező migránsok jelentik, különösen az országhatárt a déli országrészen illegálisan átlépők személyében. A migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét ezért az FRSZ véleménye szerint fokozni szükséges. A veszélyhelyzet kezelése érdekében a rendőrség által tett intézkedésekről tájékoztatást kértünk az ORFK vezetőjétől.

VODAFONE LIGA FLOTTA - AKTUÁLIS INFROMÁCIÓK

Az FRSZ tagok - szakszervezetünk LIGA tagsága alapján - akár százezer embert ingyen hívhatnak, mindenki mást pedig a piaci árak alatt! Természetesen mindezt a bolti áraknál olcsóbban kapható készülékekkel... A LIGA Szakszervezetek Vodafone flotta ajánlatáért írjatok a vodafone@liganet.hu e-mail címre! Ne feledd, új flottakódunk: 1ejyp

További információk a LIGA honlapján

Az ORFK gazdasági főigazgatója helyt adott a beiskolázási segéllyel kapcsolatos kifogásunknak

Kovács István r. dandártábornok úr szokásához híven gyorsan reagált megkeresésünkre.

Az ORFK gazdasági főigazgatója ugyanis 8 napon belül intézkedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányaság irányába annak érdekében, hogy megváltoztassák az alanyi jogon járó beiskolázási segélyre való jogosultság elbírálásával kapcsolatos, FRSZ által kifiogásolt téves joggyakorlatukat.

A gyors intézkedést tagjaink és szakszervezetünk nevében ezúton is köszönjük.

Részletek az alábbiakban.

Hosszú várakozás után hamarosan a rendőrség munkavállalói is igénybe vehetik a "lakáshitel-cafetériát"

Elöljáróban is örömmel tapasztaltuk, hogy a január 1-jével törvényi szinten megteremtett cafetéira keret lakáshitel törlesztésre való felhasználásának végrehajtási szabályozása végre a célegyenesbe jutott: mert bár a rendeleti, illetve BM szabályozás 3+4 hónapot váratott magára, a rendőrség már gyorsan reagált, és elkészítette, valamint koordinációra bocsájtotta a maga belső szabályzójának módosítását.

Így talán év végére tényleg sor kerül a végrehajtásra. Részletek az alábbiakban.

Jogeset: közalkalmazott nyugdíja és a jubileumi jutalom

Amikor a 40 év szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkező közalkalmazott nő a jogviszonyának megszüntetését kéri, kérelme nem keletkeztet felmentési kötelezettséget a munkáltató számára, a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontja szerinti felmentési ok a munkáltató számára csupán lehetőség.

A kedvezményes jubileumi jutalomra jogosultság feltétele – a legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal való rendelkezés mellett – az, hogy a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszony megszűnése napján nyugdíjasnak minősüljön.

További részletek a HR/Munkajog oldalán.

A portugál alkotmánybíróság eltörölte a közalkalmazotti nyugdíjak adóját

Megsemmisítette a portugál alkotmánybíróság a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket, köztük a közszférában dolgozók nyugdíjának megadóztatását – írja az MTI. Az alkotmánybíróság jóváhagyta ugyan, hogy legalább 3,5, de legfeljebb 10 százalékkal csökkentsék a havi 1500 eurónál többet kereső közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de ez csak 2015 végéig lesz érvényben a törvényben eredetileg szereplő 2018 helyett. A testület megsemmisítette azt a rendelkezést is, amelynek értelmében 2-3,5 százalék adóval sújtották volna a havi 1000 eurót meghaladó közalkalmazotti nyugdíjakat - adta hírül az Index. Kár, hogy a magyar rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjának eltörléséről szóló törvényt nem a portugál alkotmánybíróság bírálta el!

A rendőrséget sújtja legjobban a megszorítás

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot (TEK), a büntetés-végrehajtást, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) érintené a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által július közepén bejelentett zárolás. A legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségnél zárolhatják - írja a Népszabadság.

Jó, ha tudjuk: mennyi utazási költségtérítés adható

A nemzetgazdasági miniszter minden évben közzéteszi, hogy a munkavállalók milyen összegű utazási költségtérítést igényelhetnek munkáltatójuktól, amennyiben lakóhelyük távol esik a munkahelyüktől.

 

Az Officina hírportál alábbiakban olvasható cikke összefoglalja mindazon tudnivalókat, melyeket a hatályos jogszabályok határoznak meg e témával kapcsolatban.

FRSZ BEUTALÓK BÁRMELY RENDŐRSÉGI MUNKAVÁLLALÓNAK!

Az FRSZ Megyei Elnöki Értekezletének 2014/7. számú határozata szerint 2014. szeptember 01-jétől kezdődően FRSZ tagsággal nem rendelkező rendőrségi dolgozók is igényelhetnek beutalót az FRSZ apartmanokba, amennyiben vállalják, hogy pártolói tagdíj címén főszezoni (a nyári iskolai szünet idejére eső) beutaló esetében 45 ezer Ft-ot, elő- és utószezoni beutaló esetében 35 ezer forintot befizetnek az FRSZ központi számlájára.

További részletek itt olvashatóak.

Lapszemle: Kérelmezniük kell a devizahiteles adósoknak a munkabérletiltás megszüntetését

Az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat a devizahiteles-törvény értelmében - nyilatkozta Patyi Gergely igazságügyi államtitkár a Magyar Nemzet keddi számában, miután az lap bemutatta, hogy a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, és továbbra is vonják az adósok bérét. A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól - közölte az államtitkár, aki szerint a végrehajtó nem tarthatja vissza az adósok fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell "parkolnia" a végrehajtó vagy a munkáltató számláján.

Jó, ha tudjuk: a családi kedvezmény az érettségi után nem jár

Az Szja törvény 29/A. § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény (ideértve a Tbj. szerinti családi járulékkedvezményt is) egy-egy gyerek után fő szabályként addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult. A családok támogatásáról 1998. évi LXXXIV. törvény 8. §-a szerint az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti. Mindebből következően az érettségi után a családi pótlékra, következésképpen a családi kedvezményre való jogosultság is megszűnik, akkor is, ha az érintett a felsőoktatásban tovább tanul - írja a HR/Munkajog.

JOGOS JÁRANDÓSÁGOK: akció pótlék, egyéb pótlékok és a kinevezés szerintinél magasabb beosztás ellátása utáni illetmény különbözet

Az FRSZ országosan több pert nyert a fokozott elrendeléseken, akciókban részt vettek akciószolgálati pótlékra való jogosultságának ügyében. A Kúria is hatályában fenntartotta ezen kedvező ítéleteket. Egyes megyékben teljes éves szolgálatok (3.500-4.000 órák) kerülnek pótlékkal (700-800.000 Ft!) történő megfizetésre.
Országos probléma, hogy nem a kinevezés szerint vagyunk foglalkoztatva… Például a járőrök ténylegesen folyamatosan vagy egyes szolgálatokban járőrvezetők, ügyeletesek, nyomozók… Ezen foglalkoztatások illetmény különbözettel járnak!!! Az egyes beosztások között az illetmény különbözet havonta 30.000-80.000 Ft!!! Ezek járnak, csak szólni kell… 

Bakondi: Az év végére alakíthatják ki a közszolgálati életpályamodell jogszabálytervezetét

Az év végére alakíthatják ki a közszolgálati életpályamodell jogszabálytervezetét - közölte a terület koordinálására nemrég kinevezett miniszteri biztos. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg a rendvédelmi szerveknél, a honvédségnél és a civil közigazgatásnál is több munkacsoportban dolgoznak az életpályamodell lehetséges elemein. Hozzátette: az elképzelések egységesítése után megpróbálnak minél szélesebb körben egyeztetni az állománnyal és az érdekképviseletekkel. Az országgyűlés leghamarabb jövő év elején szavazhat az életpályamodell tervezetéről.

Ki jogosult az alanyi jogon járó beiskolázási segélyre?

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint alanyi jogon beiskolázási segély illeti meg a közoktatásban résztvevő, illetve középfokú nappali tanulmányokat folytató gyermeke/gyermekei után a nagycsaládos, az egyedülálló, továbbá a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekről gondoskodó szülőket. Ennek ellenére információink szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság – egységes rendőrségi állásfoglalás hiányában – csak az egyik szülő részére biztosítja a juttatást, amennyiben mindkét szülő a rendőrség állományában dolgozik bármilyen foglalkoztatási jogviszonyban. Álláspontunk szerint az előzőek szerinti megkülönböztetésnek nincs jogi alapja, mivel a hivatkozott jogi szabályzók ilyen, a folyósítást kizáró okot nem nevesítenek. A jogsérelem orvoslása érdekében az FRSZ az ORFK gazdasági főigazgatójának intézkedését kezdeményezte.

Hogy érinti a költségvetési zárolás a belügyet?

A kormány július közepén  - "nem szükséges" és "megszorításnak nem nevezhető", "de óvintézkedésként indokolt" - 110 milliárd forintos zárolást rendelt el az idei költségvetési hiánycél tartása érdekében. Az egyes tárcák augusztus 1-ig kaptak határidőt a reájuk eső részösszeg szakterületeik közötti megosztására. Mivel az intézkedés 2,7 milliárd forintos összeggel a Belügyminisztériumot is érinti és a határidő lejárt, megkereséssel fordultunk a tárcához, a részletekre vontakozó információk beszerzése érdekében.

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára