Infprmációk a BÉT ülésről - avagy a Grincs ellopta a minisztériumi dolgozók karácsonyát?

A február 14-ei BÉT ülés óta többször is sikertelenül indítványozott újabb belügyi érdekegyeztetést karácsony előtt néhány nappal hívta össze a BM, az új életpályamodellt, valamint a cafetériát érintő és egyéb kérdések megvitatása céljából. Ennek ellenére az életpályát illetően a novemberben megtartott belügyi tájékoztatón elhangzottakhoz, és az akkor megküldött koncepcióhoz képest újabb érdemi információhoz nem jutottunk. Kovácsné dr. Szekér Enikő főosztályvezető asszony tájékoztatása szerint, mivel 2015. február 25-én a kormány már tárgyalni kívánja az új szolgálati törvényt, ezért január közepére már szakmailag egyeztetett szövegszerű anyagnak kell rendelkezésre állnia. Jelenleg egy munkabizottság dolgozik ezen, melynek munkájába a szakszervezeteket nem vonták be. Főosztályvezető asszony elmondása szerint az első szövegszerű anyag az ünnepek végére készül el, amit majd január 7-én terveznek megküldeni az érdekképviseleteknek véleményezésre, és 9-én már egyeztetni, illetve tárgyalni kívánnak velünk az anyagról. Ezek szerint a BM munkatársaira kemény munka vár az év hátralévő napjaiban, lehet, hogy idén a Grincs ellopta a karácsonyukat... Részletes beszámolónk az alábbiakban olvasható.

NGTT: továbbra sincs bérmegállapodás a jövő évi bérekről

Továbbra sem született bérmegállapodás a szociális partnerek között a jövő évi bérekről, miután a kormányzat még nem válaszolt a szakszervezeteknek a bérmegállapodás feltételének tekintett kérésére, hogy tárgyaljon egyéb követeléseikről is. A felek pénteken a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén folytatták a bértárgyalást. A kormány és a munkaadói oldal által elfogadott, és a szakszervezetek által feltétellel támogatott tervezetben mintegy 3,5 százalékos minimálbér és garantált bérminimum növekedés, és 3-4 százalékos bérajánlás szerepel. Megállapodás hiányában a kormány egyoldalúan kihirdeti a minimálbér éves összegét, azonban bérajánlás így nem születhet. A minimálbér 3500 forinttal, bruttó 105 ezerre, a garantált bérminimum 4000 forinttal, bruttó 122 ezer forintra növekedhet jövőre - írja a szakszervezetek.hu.

Lapszemle: A közszféra bérkompenzációs keretéből kártalanítják a Széchenyi Bank gazdag ügyfeleit

Az idei költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetéből csoportosítja át azt a 6 milliárd forintot a kormány, amelyből létrehozza a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai című fejezetben a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. betéteseinek kártalanítására szolgáló kárenyhítési keretet. Az összeget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetből, a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációja terhére csoportosítják át - írja az Origó.   Ehhez kapcsolódik az Index cikke, mely szerint: Töröcskei saját cégeibe öntötte a pénz a bankból, aztán beszállt a kormány is. Nemcsak Töröcskei István, hanem a kormány felelőssége is felvethető a Széchenyi Bank ügyében, ahol a betétesek 7,5 milliárd forintja már biztosan elúszott, írta a hvg.hu, miután megismerte a bankról készült vaskos MNB jelentés egyes részleteit. 

Mindezek után továbbra is fenntartjuk év elején megfogalmazott kérdésünket: a közszférában miért a 2010. évi nettó illetmények csökkenését kompenzálja a kormány olyan szabályrendszerrel, mely az egyébként jogosultak többségét még ki is zárja a juttatsából? És miért kell a kompenzációt minimálisra korlátozni, amikor még a meglévő keretet sem használják fel? További részletek az alábbiakban.

Nesze semmi, fogd meg jól - a BM fél év alatt megszületett válasza érdemi információt gyakorlatilag nem tartalmaz

A Belügyminisztérium egy nappal a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülése előtt küldte meg a szakszervezetek által több mint fél éve felvetett kérdésekre vonatkozó válaszát. Jó munkához idő kell, tartja a népi bölcsesség. Jelen esetben azonban a minisztériumnak sikerült erre rácáfolnia. A válasz ugyanis a jogszabályok idézésén túl érdemi információt alig tartalmaz, egyes kérdések megválaszolásától nagyvonalúan eltekintettek, mások esetében pedig egy valamikori szakmai egyeztetésről írnak, amire ezek szerint a megkeresés óta eltelt fél év kevés volt. Kiváncsian várjuk, mit hoz ezek után a Belügyi Érdekegyeztető Tanács mai ülése. További részletek az alábbiakban.

Két szakszervezet hagyta faképnél a kormányt

Kivonult az Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács mai üléséről két munkavállalói szakszervezet, mielőtt a jövő évi béremelési ajánlat került napirendre. Ezzel akarták nyomatékosítani, hogy nem értenek egyet a készülő megállapodás körülményeivel. A közlemény szerint az autonómok ugyanis csak részbeni sikernek értékelik a minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum 122 ezer forintra tervezett emelését, mert a többi szakszervezeti követelésre nem adott a kormány érdemi garanciákat, miközben a szakszervezetek tiltakozása ellenére elfogadta a jövő évi költségvetést, s megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat. A szakszervezet szerint a jövő évi bérajánlásnak tartalmaznia kellene a közalkalmazottak béremelését is, ám ez sincs benne.

További részletek a HVG cikkében.

Mióta téma a korkedvezményes nyugdíj?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy gondolja, hogy Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke idén novemberben „ébredt fel csipkerózsika álmából”, és most kitolná a rendszert még egy évvel. Valójában azonban a korkedvezményes nyugdíj rendszerét 17 éve tologatják az aktuális kormányok maguk előtt, és gyakorlatilag nem volt év, hogy ne lett volna napirenden.

További részletek a LIGA közleményében.

 

Lapszemle: 2,3 millióan súlyosan nélkülöznek

A hazai háztartások háromnegyede nem tudna egy váratlanul felmerülő kiadást kifizetni, több mint felüknek pedig nincs lehetőségük arra, hogy évente egyszer üdülni menjenek. Az InfoTandem heti infografikája az ado.hu oldalán. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának három tényezőcsoportja közül Magyarországon a súlyos anyagi depriváció érinti a legtöbb embert: tavaly a lakosság 23,9 százaléka, 2,34 millió ember tartozott ide. Ez a ráta bő 1,6-szor magasabb a relatív jövedelmi szegénység 14,6 százalékos mutatójánál. Egyébiránt az Európai Unió átlagában éppen fordított a helyzet: 1,7-szeres a különbség, de a jövedelmi szegénység „javára”. A harmadik szegénység-dimenzió, a nagyon alacsony munkaintenzitás szempontjából a helyzet hasonló: ez nálunk 9,2 százalékot, míg az uniós népességből mintegy 8 százalékot sújt.

További részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

PRAKTIKER HÉTVÉGE: DECEMBER 19-21. KÖZÖTT!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy a MAKASZ-kártyát is megtestesítő tagsági igazolványuk felmutatásával minden termékre, 10 % kedvezményt vehetnek igénybe havonta 3 napon keresztül, az ország 19 PRAKTIKER áruházában! E hónapban a kedvezmény december 19. és 21. között vehető igénybe.

További tudnivalókért kattints ide!

2014. december 15-től indul az új AYCM SportPass szerződéskötés a MAKASZ irodában!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy az immár Magyar Brands díjas All You Can Move SportPass-szal 2015-ben, továbbra is lehetőségetek nyílik a kedvezményes sportolásra, a különböző mozgásformák igénybevételére egy bérlettel, a normál fitness- illetve uszodabérletek töredékéért! Az All You Can Move SportPass egy olyan multifunkcionális sportbérlet, amely korlátlanul felhasználható országosan több, mint 350 különböző sportlétesítményben, uszodában, korcsolya pályán, fitness centerben, boxteremben, jógastúdióban, golf/tenisz/squashpályán, táncstúdióban, rúdtánc teremben, hastánc klubban stb. (a létesítmények száma folyamatosan bővül) Függetlenül attól, hogy hány alkalommal - heti 5, vagy csak heti 2 - veszitek igénybe a létesítmények közül a kedvetekre valót, a klubkártya havi díja ugyanannyi - a választott csomagnak megfelelően. A felhasználhatósággal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy azokra a szolgáltatásokra használható a kártya, amelyeket helyi napi jeggyel is igénybe tudtok venni és egy nap egyszer használható a kártya, egy ilyen szolgáltatásra. További részletek az alábbiakban.

Jövőre már szeptember 15-ig húzhatják a ruhapénz kifizetését

Megjelent a ruházati és öltözködési szabályzat (RUSZ) módosítása, mely az eddigi június 30. helyett szeptember 15-éig tolja a ruhapénz kifizetésének határidejét. Emlékezetes, hogy ez ellen az FRSZ korábban tiltakozott, de a Belügyminisztérium sem ezt, sem egyéb módosító javaslatainkat nem vette figyelembe. Ez alól egyetlen kivétel van: a póló kihordási idejét negyedévről fél vére emelték fel. 

RÖVID HÍR: várhatóan már december 29-én számlán lesz a decemberi illetmény

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának elnökétől kapott tájékoztatás szerint a BM irányítása alá tartozó szervek állományát megillető december havi illetmények átutalása már várhatóan december 23-án megtörténik, így az a számlavezető pénzitézet működésének függvényében legkésőbb december 29-én jóváírásra kerülhet a munkavállalók számláin. 

Dunaújvárosban is volt forgalomlassító akció

A LIGA Szakszervezetek által a munkavállalókat sújtó intézkedésekkel szemben december 15-ére meghírdtett demonstráció keretében Dunaújvárosban hétfőn délelőtt 10 órától délután négy óráig tartott a forgalomlassítás. A vasgyári dolgozók, tanárok, vasutasok, nyugállományban lévő rendőrök és büntetés-végrehajtásiak foglalták el hétfőn 10 órától egészen 16 óráig a Vasmű út egy szakaszát – körülbelül 30 személygépkocsi állta el az utat az országos kezdeményezés helyi leágazásaként megszervezett félpályás akció során, jelezve, hogy kiállnak érdekeikért az érintettek. A többit már az esemény főszervezője, Orgovány Zoltán így foglalta össze a sajtó képviselőnek: "A legfőbb probléma – ami például igen érzékenyen érinti helyben a vasműs dolgozókat is – a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetése. Már az elképzeléssel sem tudtunk azonosulni, a felháborodás oka azonban még csak nem is ez; még nagyobb gond, hogy érdemi konszenzusra sem jutottak a felek a múlt héten, amikor a szakszervezetek képviselői a kormánnyal tárgyaltak. " További részletek az alábbiakban.

 

Gaskó szerint a terveknek megfelelően alakult a hétfői tüntetés

A terveknek megfelelően sikerült a tiltakozó akciót megvalósítani, amire a társadalom is toleránsan reagált - nyilatkozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn délután az MTI-nek. Hozzátette: a rendőrséggel korrekt volt az együttműködés, a megvalósult 54 zárási pont közül pedig sehol nem volt konfliktus. Az érdekképviseleti szervezet elnöke szerint Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár délutáni kijelentése, miszerint a demonstráció elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége, túlzó, féligazságon alapul. Kifejtette, a munkáltatók is érdekeltek abban, hogy a kormány ne rendezze át a dohányipari elosztói, nagykereskedelmi tevékenységét és ne sújtsa olyan többlet adóval, ami miatt ezek a cégek tönkremehetnek, de a munkáltatói és munkavállalói érdekek összecsengésének megbélyegzése nem korrekt lépés az államtitkártól.

A minisztérium december 19-ére összehívta a BÉT ülését

A Belügyminisztérium december 19-ére összehívta a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülését. A személyügyi helyettes államtitkár levele szerint az ülésen a minisztérium vezetői tájékoztatást adnak az új életpálya-modellről, a cafetéria rendszer közelebbről meg nem határozott kérdeseiről, és ezek mellett napirendre kerülhetnek "egyéb kérdések" is. Írásos előterjesztést a BM ez ideig nem bocsájtott a rendelkezésünkre, bár információink szerint már próbaszámításokat is végeztek az életpálya-modell új illetményrendszere hatásainak elemzése céljából, így valószínűleg előrehaladott állapotban van a jogszabály tervezete. Emléklezetes, hogy a BÉT idén egy alkalommal ülésezetett, még februárban, amikor is a belügyminiszter kérdéseink jelentős részét a választások közelségére hivatkozva nyitva hagyta. Az azóta eltelt időszakban a szakszervezetek eredménytelenül kezdeményezték a BÉT összehívását, arra a BM ez ideig nem talált megfelelő lehetőséget, vagy időpontot...

OKÉT közlemény a bértárgyalásokról

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldalának (OKÉT MVO) közleménye szerint a közszolgálati szakszervezetek vezetői december 9-én, kedden  kénytelenek voltak felállni a Kormánnyal - az OKÉT keretében -  folytatott bértárgyalások asztalától. Az OKÉT Munkavállalói Oldala ma több mint 300 ezer olyan közszolgálati munkavállaló érdekében folytat bérharcot, akik immáron hetedik éve nem kapnak béremelést. Kollektív és egyéni jogaik egyre súlyosabban sérülnek, napi munkaidejük lassan 10-12 órára nő. Számukra a kormány semmiféle elfogadható bérajánlást nem tett. Elutasította a minimális bérfelzárkóztatás lehetőségét tartalmazó – 2015. évben 5 %, de minimum 10 ezer forintot jelentő – szakszervezeti javaslatot. EZ ELFOGADHATATLAN! A helyzetet, a szakszervezeti akcióegységet és a kölcsönös szolidaritás formáit is tárgyaló egyeztetésen kiemelt szerepet kapott a hitelesség és a szervezeti bizalom mértéke. Javaslat fogalmazódott meg az Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs- és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ) – mint létező és a kormányzat által is elismert – jogintézmény ismételt működtetésére, valamint egy társadalmi Érdekegyeztető Kerekasztal létrehozására. A közlemény teljes szövege az alábbiakban olvasható.

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára