Kontroll alatt a rendvédelmiek

Tovább nő a rendvédelmi területen dolgozók kiszolgáltatottsága azután, hogy a parlament a múlt héten elfogadta a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvényt. Hat rendvédelmi érdekképviselet közös közleményben jelezte, a módosítás szerintük súlyos csapás a demokráciára.

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza a Magyar Nemzetnek több konkrét példát említett a munkavállalók jogainak korlátozására. Mint mondta, eddig háromévente hat hónap lehetett a vezénylés, vagyis az az idő, amit mondjuk egy rendőrnek az otthonától és a családjától távol, akár az ország másik felében el kellett töltenie. Ez most 12 hónapra emelkedik. További részletek az MNO cikkében, itt.

KEDVEZMÉNYES BELÉPŐ A FŐVÁROSI ÁLLATKERTBE!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve az idei az idei évben is lehetőségünk van kedvezményes áron jegyeket biztosítani számotokra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A felnőtt jegy 2.500,-Ft helyett 1.800,-Ft-ért, a gyermek jegy 1.800,-Ft helyett 1.200,-Ft-ért, továbbá a diák, és a nyugdíjas jegyek is kedvezményes áron rendelhetőek. 2 éves kor alatti gyermek részére nem kell belépőt vásárolni! A belépőjegyek érvényesek a Pálmaházba, az Akváriumba és a térhatású moziba is! A kedvezményes belépők 2015. december 31-ig szabadon, tetszés szerinti időpontban használhatók fel!

A megrendelő lap beküldésének és a jegyek árának befizetési határideje: 2015. május 07. További részletek és a megrendelő lap az alábbiakban!

Rendvédelmi gyermektábor a Szelidi-tónál, augusztus 4-9. között

Az FRSZ BRFK megyei elnöksége idén is megrendezi immár hagyományos nyári gyermektáborát a Szelidi-tónál, augusztus 04. és 09. között. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődő gyermekeket. A részvételi díj 34 ezer forint, melynek két részletben történő befizetésére is lehetőség van. A jelentkezési határidő 2015. május 31.

További részletek a mellékelt felhívásban és a jelentkezési lapon.

Reggeli akció a május 1. emlékkőnél, és majális a BVSC pályán

A LIGA Szakszervezetek elnöksége döntése nyomán, május elsején délelőtt 9.30-kor - immár hagyományos módon - a Fiatalok Ligája villámakciót szervez a Városliget Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor sarkánál lévő május 1. emlékkőnél.  A fiatalok után Gaskó István tart közterületi sajtótájékoztatót. Az akcióra minden LIGA tagszervezeti tagot örömmel várunk!

A rendezvény 10 órakor véget ér, innen irány a BVSC sportpálya, ahol mindenkit színes programok, strand, sport, és finom ételek várnak! A majális részletei a LIGA honlapján.

Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a szolgálati törvény

Súlyos csapás a magyar demokráciára a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény, amelyet a múlt héten fogadott el az Országgyűlés - közölte hat rendvédelmi szakszervezet kedden az MTI-vel. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által jegyzett közleményben azt írták: a szakszervezetek javaslatai ellenére a kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben „az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket”. További részletek az alábbiakban.

Sever és Társa Kft. - 10 % kedvezmény ruházati és sport termékekre

A Sever és Társa Kft. 10 % kedvezményt biztosít az FRSZ tagok számára az általa forgalmazott férfi, női és gyermek ruházati cikkek áraiból. A Kft. utcai ruházati termékek mellet sportruházatot és cipőket is árusít, a forgalmazott márkák között pedig - egyebek mellett - megtalálható az Adidas, a Puma, a Nike, és a Reebok is. A kedvezmény igénybevételének feltétele a tagsági igazolvány vásárláskor történő bemutatása. A Kft. Miskolcon, Szegeden és Kecskeméten rendelkezik üzletekkel, webáruházuk itt érhető el.

Lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a rendvédelmiseknek

Az állomány tagjai 2019-ig 50 százalékos béremelésben részesülnek. Mindemellett egy megtakarítási alapú biztosítási és egy lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a számukra. Utóbbi elsősorban állami kezességvállalás melletti lakásszerzési lehetőséget, kedvezményes hiteleket jelent - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közrádióban. Ennek határideje 2015. december 31-e, 2016 végéig pedig egy megtakarítási alapú biztosítási rendszert szeretnének kidolgozni az állomány részére. Részletek a Híradó cikkében.

Az IMF is beismeri: ha gyengék a szakszervezetek, nőnek egyenlőtlenségek

A szakszervezeti tagság csökkenése és a legmagasabb jövedelmek növekedése között egyértelmű összefüggés mutatható ki – állítja egy márciusban bemutatott tanulmány, amely a fejlett országok 1980 és 2010 közötti adatait vizsgálta, méghozzá nem egy kifejezetten baloldali műhely, hanem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megbízásából - írja a szakszervezetek.hu. A Nemzetközi Valutaalap szaktekintélyét becsülő magyarországi elemzőket is ritkán halljuk afelett szomorkodni, hogy a dolgozói érdekképviselet milyen gyenge, vagy arra bátorítani a döntéshozókat, hogy támogassák egy izmosabb szakszervezeti mozgalom kialakulását, hiszen ezzel egy kevésbé egyenlőtlen társadalom jövőjét alapoznák meg. További részletek itt.

Elégedetlenek vagyunk az életpályamodellel - nyilakozta főtitkárunk a Lánchíd Rádiónak

Nem elégedett a rendvédelmi dolgozók tegnap törvénybe iktatott életpályamodellével a Független Rendőr Szakszervezet. Pongó Géza főtitkár a Lánchíd Rádiónak hangsúlyozta: javaslataiknak csak töredékét fogadta el a kormány. Ráadásul az elmúlt 7 évben be voltak fagyasztva a fizetések, emiatt a mostani, átlagosan 30 százalékos emelés csak ezt kompenzálja. Emellett attól is tartanak, hogy a különböző pótlékok megszüntetése miatt nem mindenki jár jól. Hozzátette: a rendvédelmi szerveknél nemcsak hivatásos dolgozók, hanem közalkalmazottak is vannak, akik kimaradtak a bérrendezésből. Az interjú itt hallgatható meg.

A kinevezéstől eltérő beosztás ellátása esetén a megbízás szabályai szerinti díjazás jár!

Szakszervezeti tagunk járőri beosztása ellenére utasításra - az eredeti beosztása helyett - a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság fogdáján túlnyomórészt fogdai, őrparancsnoki beosztást lát/látott el. Álláspontunk szerint ezen feladatok elvégzésére egyrészt a Hszt. 50. § (1) bekezdése alkalmazandó, mely szerint az ideiglenesen megüresedett szolgálati beosztás ellátásával, illetőleg a szolgálati beosztás ellátásában tartósan akadályozott személy helyettesítésével, továbbá a hivatásos állomány tagjának szolgálati beosztásához nem tartozó feladatkör ellátásával a hivatásos állomány arra alkalmas tagja átmenetileg megbízható. Ezen jogszabályhely (3) bekezdése alapján pedig, ha a megbízott személyt az eredeti beosztás ellátása alól mentesítették, részére a megbízással betöltött beosztás szerinti illetmény jár, amely nem lehet kevesebb az eredeti illetményénél. A (4) bekezdés szerint továbbá, ha a hivatásos állomány tagja a megbízást az eredeti beosztásának ellátása mellett végzi, a többletszolgálatért az illetményalap 25-100%-áig terjedő díjazásra jogosult. Másrészt pedig kollégánk illetménykiegészítése megállapításakor és folyósításakor a szervezeti hovatartozás vizsgálatakor a ténylegesen végzett feladatokat és illetékességet kellett volna figyelembe venni. További részletek az alábbiakban.

Megszavazták a rendvédelmisek életpályamodelljét

Elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényt kedden az Országgyűlés. Az elfogadott határozat szerint új előmeneteli és illetményrendszer jön létre. A módosítással megszűnik az automatikus előmeneteli rendszer, a vezetői beosztások meghatározott időre szólnak majd, a hivatásos állomány volt tagjaiból pedig létrejön a tartalékos állomány. A törvény szerint idén júliusban átlagosan 30 százalékos béremelés lesz. A korábbi harmincféle pótlékból ötöt tartanak meg, a korábbi pótlékok jelentős része beépül az adott terület alapilletményébe. Az új szabályozás megtartja az egyes rendfokozatok elnevezését és a hierarchiáját, de a jövőben a rendfokozat kötődik a betöltött szolgálati beosztáshoz. Azaz a kinevezett a beosztás elfoglalásával egyidejűleg az adott beosztáshoz kötődő rendfokozat viselésére is jogosult lesz, ha pedig alacsonyabb beosztásba helyezik, akkor a rendfokozata is ennek megfelelően változik. A továbbiakban valamennyi előmenetel feltételhez, vizsgához, képzettséghez és teljesítményértékeléshez kötött - írja a hír24.hu.

Emlékezetes, hogy az FRSZ az új szolgálati törvény elfogadását az egyeztetések során nem támogatta. Az illetmények elmúlt években történt befagyasztását az új jogszabály ugyan kompenzálja, de ezzel párhuzamosan számos, szakszervezetünk által indokolatlannak tartott szigorítást is bevezet. Ilyen például a szolgálat érdekében szinte korlátlan áthelyezés lehetőségének bevezetése, a vezénylés szabályainak rugalmasabbá, magyarul a hivatásos állomány tagjára nézve hátrányosabbá tétele, a túlszolgálat és a könyített szolgálat szabályainak szigorítása, a rendvédelmi szakszervezetek negatív diszkriminációjának fenntartása. Mindezeken túl az életpálya nem biztosít megfelelő lehetőséget a hivatásos szolgálati viszony életkor előrehaladásával történő lezárására, a 2011-ben megszűntetett szolgálati nyugdíjrendszer pótlására, és az út szélén hagyja a rendvédelmi szervek közalkalmazottait és más nem hivatásos jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalóit, akik hosszú évek óta szintén nem részesültek illetményemelésben, így javadalmazásuk mára teljesen elértéktelenedett. Mindezeket a korlátozásokat, szigorításokat és hátrányos megkülönböztetéseket, valamint a különböző jogviszonyban foglalkoztatottak közötti bérfeszültség növelését az FRSZ határozottan elutasítja. További részletek az alábbiakban.

Az FRSZ véleménye szerint indokolatlan a rendészeti szakközépiskolai tanulók hivatásos állományba vételének halogatása

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) március 9-ei soros ülésén elhangzott rendőrségi tájékoztatás szerint a korábbi évek gyakorlatától eltérően az idei évben nem kerül sor a rendészeti szakközépiskola 2014/2016-os évfolyamán tanulók próbaidős hivatásos állományba vételére, kinevezésére. A RÉT ülésen elhangzottakról természetesen tájékoztattuk tagságunkat és tisztségviselőinket is, melyet követően a tanulói állomány körében komoly csalódottságot tapasztaltunk. Érzékelhetően a tanulók számítottak arra, pontosabban azt várták, hogy az eddigi tendenciának megfelelően a másodévet már próbaidős hivatásos állományban teljesíthetik, ami a szakmai tapasztalatszerzésen túl anyagi helyzetük szempontjából is kedvezőbb. Az érintettek kinevezésének előmozdítása, illetve anyagi helyzetük javítása érdekében az FRSZ megkereséssel fordult az ORFK vezetőjlhez. Továbi részletek az alábbiakban.

Lejárt a rendőrség állományának élet- és balesetbiztosítása

Emlékezetes, hogy két éve – többszöri szakszervezeti kezdeményezést és tárgyalást követően – jött létre az a biztosítási szerződés, amely a hivatásos állomány mellett a fegyveres biztonsági őrként foglalkoztatott dolgozókra is kiterjedően garantálta a szolgálatellátásból eredő fokozottabb baleseti kockázat anyagi fedezetét. A szóban forgó, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel kötött szerződés időbeli hatálya a rendelkezésünkre álló ügyféltájékoztató szerint 2015. március 13-ával lejárt. A biztosítás további sorsát illetően sem az állomány, sem az érdekképviseleti szervelk nem kaptak tájékoztatást, ezért az FRSZ a helyzet tisztázása érdekében a BM személyügyi helyettes államtitkárához fordult.

LIGA majális idén is a BVSC sportpályán

Sör, virsli, foci, strand, Beatrice koncert, gyermekprogramok, és még sok más, ahogyan azt már megszokhatták a LIGA tagjai! Május 1-én 10.00 órától 18.00 óráig, Budapest XIV. kerületében, a BVSC pályán.

További részletek a LIGA honlapján.

Itt az új kétharmad, összeáll a Fidesszel az MSZP

Nyitott fülekre talált az ellenzéki oldalon Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető pénteki kérése. Rogán azt kérte az ellenzékiektől, hogy támogassák a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók béremelését is tartalmazó kétharmados törvényjavaslatot. Mióta a Fidesz a februári veszprémi időközi választáson elveszítette a kétharmados többséget, a biztos sikerhez már nincsenek elegen a kormánypártiak. Az MSZP-sek viszont most kisegítik őket. "A fizetésemelésre igent mondunk, de ez nem a mi szolgálati törvényünk" – magyarázta a helyzetet az Indexnek Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes. A szocialisták frakciója ugyanis hétfői ülésén úgy döntött, hogy kedden egységesen az igen gombot nyomják meg, mivel nem mondhatnak nemet a fizetésemelésre, amit korábban ők maguk is sürgettek - részletek az Index cikkében.

Oldalak

Feliratkozás Független Rendőr Szakszervezet RSS csatornájára