Lapszemle: a pedagógusi és ápolói illetményekről, valamint a nyugellátások melletti munkavégzésről

 „2018. január 1-től a garantált bérminimum 180 ezer forint felett lesz, vagyis egy főiskolát végzett, pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás” - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke - további részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

A héten robbant a hír, hogy kórházi osztályt kellett bezárni amiatt, mert az ápolók a kimerítő ápolói munka helyett a közeli bútoráruháznál kezdtek dolgozni. A pénzcentrumhu utánajárt, hogy mennyivel kereshetnek többet az egykori ápolók a karrierváltással. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre természetesen rájönnek még a pótlékok, kiegészítések, illetve sokan másodállást is vállalnak a megélhetésért, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forint. Az Ikeánál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében.

2017. július 1-jén hatályba lép a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló új törvény. Az új törvény alkalmazása előtt célszerű megismernünk a nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó, 2017-ben hatályos rendelkezéseket. A nyugdíjguru.hu cikke azt a kérdést járja körbe, hogy milyen szabályok vonatkoznak a nyugdíj és hasonló ellátások melletti munkavégzésre 2017-ben.