logo

Márki-Zay rendészeti szakértője: a rendészeti szférában érezhető béremelést kell adni

2022.01.12.

Közel negyed évszázada szolgált a rendőrségnél Lengyel Róbert, amikor Siófok rendőrkapitányaként a felmentését kérte 2012-ben. Úgy érezte, a szakmai feltételek nem adottak a munkájához, és így nincs értelme folytatni. Két évvel később Siófok polgármesterének választották, és 2019-ben újrázni tudott. Ő is tagja Márki-Zay Péter szakértői csapatának a rendészeti, belügyi program felelőseként – írja a Telex.hu.

A javaslatcsomag nagy része mára elkészült, ezt kell még a pártokkal összehangolni, illetve a szakszervezetek képviselőivel is szeretne egyeztetni a siófoki polgármester, mielőtt átadja a szakmai anyagot a miniszterelnök-jelöltnek. A belügyi, rendészeti program részleteiről kérdezte a Telex Lengyel Róbertet. Az alábbiakban az interjú rendvédelmi állományt leginkább érintő részeit szemlézzük.

Lengyel azt javasolja, hogy a határőrizetet határőrségi állománnyal oldják meg a jövőben. Úgy látja, az alacsony bérezésen kívül sokan azért hagyják ott a rendőrséget, mert most az ország belső területeiről vezénylik le a rendőröket a határra, és ezt sokan megunják egy idő után. „Többségében családos emberekről beszélünk. Se ünnepnap, se hétvége, jön a parancs, hogy most lemész egy-két hétre vagy akár egy hónapra határvédelmi szolgálatra” – mondja Lengyel.

„Nincsenek anyagilag megbecsülve a rendőrök, hogy megérje hetekig a határon bakterolni.” Az ő elképzelése az lenne, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság szervezetén belül felállítanak egy önálló határrendészeti főigazgatóságot, négy határszakaszon (horvát, szerb, román, ukrán) pedig egy-egy határőr-igazgatóságot szerveznek saját állománnyal.

A Telex cikke szerint a határkerítés mellett még egy pozitívumot tudott említeni Lengyel az elmúlt 10-12 évből. Közel sem volt olyan technikai ellátottsága a rendőrségnek az ő 2012-es leszerelése előtt, mint most. „Kiváló járműparkja van a rendőrségnek, épülnek a kapitányságok. Egy valamiről viszont megfeledkezett a kormány: a szolgálatai autókba embereknek kellene beülni, és az épületekben embereknek kellene dolgozni.” Mostanra szerinte az a helyzet, hogy nemcsak a tömeges leszerelések jelentenek problémát a rendőrségen, hanem utánpótlás sincs, mert a rendőri hivatás nem vonzó a fiataloknak. Állítja, nagyon komoly feladat előtt áll a leendő kormány: „Bármi áron is, a rendészeti szférában érezhető béremelést kell adni. Ezen a káoszon másként nem lehet úrrá lenni.” Az utánpótlás biztosításához életpályamodellt kell kialakítani a fiataloknak. Lengyel azt tartaná kívánatosnak, ha egy pályakezdő rendőr évtizedekre előre látná, hogy miként tud előrébb lépni a ranglétrán, és hogyan változik a fizetése az évek során.

Ugyancsak sürgősen rendet kell tenni szerinte a nyugellátás területén, ahol szavai szerint „orbitális nagy igazságtalanság” érte azokat a rendőröket, akiknek a szolgálati nyugdíját eltörölték 2012-ben. „Milyen ország az, ahol valaki x évvel ezelőtt felszerelt rendőrnek, évtizedekig dolgozott, majd az akkori szabályozás szerint elment szolgálati nyugdíjba, és ezt a szerzett jogát egy tollvonással elvette a kormány, és azt mondták, ma még nyugdíjas vagy, holnap már járadékon tengődsz. A szerzett jogot nem lehet egy tollvonással elvenni.” Visszaadná a szolgálati nyugdíjat, akiktől elvették, és igazságosabb nyugdíjrendszert építene ki.

De honnan lesz mindezekre az ígéretekre pénz – kérdezte a Telex? „Azt mondta nekem Márki-Zay Péter, hogy a rendőrök, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremeléséhez elő kell teremteni a forrást. Pont. Ettől kezdve nekem egy dolgom van. Az elképzeléseimet tegyem le az asztalára. Az pedig a leendő kormány felelőssége, hogy ebből mi valósul meg” – magyarázza Lengyel.

A teljes interjú a Telex.hu oldalán olvasható, ezen a linken.

Archívum

Share This