március 2014

Túlterheltek és alulfizetettek a rendőrök

Túlterheltek és alulfizetettek a rendőrök, s nincsenek jobb helyzetben a rendőrségen dolgozó közalkalmazottak sem - nyilatkozta Orgovány Zoltán területi elnök a Tolnai Népújságnak. A Tolna megyei évértékelő értekezletet követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megye rendőrei rengeteget dolgoznak. A szakszervezet adatai szerint 48 ezer 250 túlórát teljesítettek a rendőrök Tolnában. Orgovány Zoltán úgy véli, alacsony bérek és bérfeszültségek jellemzik a rendőri szervezetet. Ez azt jelzi: annak ellenére, hogy plusz státuszokat kaptak, továbbra is kevesen vannak, hiszen a túlórák alatt is alaptevékenységet végeznek rendőreink az egész országban. 

A szolgálati járandóságos özvegyének jár az özvegyi nyugdíj, de csak akkor ha megfelel az egyébként irányadó jogszabályi feltételeknek

Nem minden szolgálati járandóságban részesülő özvegye kaphat özvegyi nyugdíjat, ehhez valamilyen feltételnek teljesülnie kell - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszából a Világgazdaságban. Doncsev István válaszában azt írta, hogy az özvegyi nyugdíj a hozzátartozói ellátások egyike, melynek jogosultsági feltételeit az elhunyt jogszerző és az özvegy szempontjaiból is vizsgálni kell.

Tovább a Szakszervezetek.hu cikkéhez

Újabb eredményes FRSZ fellépés, ezúttal a közalkalmazottak kötelező előresorolásból eredő béremelés ügyében

Tagjaink jelzése nyomán még február elején megkereséssel fordultunk a Készenléti Rendőrség parancsnokához a közalkalmazottak január 1-jei fizetési fokozat előresorolásakor tapasztalt negatív munkáltatói eljárás felülvizsgálata és korrekciója érdekében. Megkeresésünk, majd az intézkedést sürgető újabb levelünk nyomán a napokban kaptunk választ a KR parancsnokától. A munkáltatói tájékoztatás szerint a fizetési fokozat változás szerinti illetményemelés összege utólag biztosításra kerül az érintett kollégák részére. 

Ismét nyitva hagyták az EP petíciós bizottságában a szolgálati nyugdíj eltörlése elleni magyar panaszok ügyét

A szolgálati nyugdíjak szolgálati járandósággá történt visszamenőleges hatályú leminősítésének kérdése egy év elteltével immár másodszor került az EP petíciós bizottságának napirendjére, az előző vita óta a kérdésben lényegében semmi nem történt. A vitában kikristályosodott, hogy az ügy alapjogi problémaként - és nem nyugdíjkérdésként - való kezelését akadályozza az EU alapjogi chartájának 51. cikke, amely kimondja: a charta rendelkezéseinek címzettjei az uniós intézményeken túl lehetnek ugyan az egyes tagállamok is, de csak annyiban, amennyiben az unió jogát hajtják végre. Vagyis a charta az uniós jog alkalmazási körét nem terjeszti ki azon túli területre, ami egyébként is az unió hatáskörébe tartozik. Az alapjogi charta nem hoz létre új hatásköröket vagy feladatokat az unió számára. 

Hamarosan megjelenik az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításáról szóló rendelet

A tárca március elején tette fel a honlapjára a tervezetet, amelynek alapján lehetővé válik, hogy a munkaadók, cafeteria-elemként adómentesen átvállalhassák munkavállalóik lakáscélú hiteltörlesztését. A változás ugyan már idén hatályba lépett az szja-törvényben, alkalmazásához azonban az NGM-rendelet is szükséges. A támogatás a méltányolható lakásigényig jár, ami az együttköltözők számától függ. A közigazgatási és társadalmi egyeztetés március 13-án zárult le. Ismeretes, hogy e rendelet megjelenésére vár az ORFK is, hiszen az abban foglaltak függvényében tudja majd módosítani a rendőrség állományára vonatkozó cafetéria utasítást.

Becsempészett, hátrányos cafetéria módosítás

Ismeretes, hogy a cafetéria keret lakáshitel törlesztésre fordításának várható bevezetése miatt az Országos Rendőr-főkapitányság módosította a rendőrség ez évi cafetéria szabályzóját. E szerint a március 17-ig tett írásbeli kérelem alapján szeptember 30-ig az éves helyi utazási bérlet kivételével fel lehet függesztetni a cafetéria kifizetést. Az FRSZ által kezdedményezett rendelkezés beiktatása mellet azonban egy kdvezőtlen szabállyal is kiegészítették az utasítást. E szerint az illetménnyel, távolléti díjjal nem fizetett 30 napot meghaladó távollét idejére a cafetéria jogosultság szünetel, ami azt jelenti, hogy a tartós betegállomány pl. a közalkalmazottak és munkavállalók tekintetében kieső időt fog jelenteni. Álláspontunk szerint a cafetéria juttatásokat azonos feltétellel kell biztosítania a munkáltatónak, ezért az FRSZ a hátrányos szabály felülvizsgálatát kezdeményezte.

Az ORFK pontosítani kérte a rendőrség létszámára vonatkozó téves adatközlésünket

Az ORFK Humánigazgatási Szolgálatának vezeztője azzal a megkereséssel fordult szakszervezetünkhöz, hogy pontosítsuk a március 17-ei RÉT ülésről szóló főtitkári tájékoztatóban a rendőrség létszámára vonatkozóan megjelent téves adatokat. Dr. Pozsgai Zsolt r. dandártábornok úr átirata szerint a rendőrség létszáma a 2010. június hónap óta eltelt időszakban - az általunk közölt adattal szemben - valójában 3.423 fővel emelkedett. 

Tovább folytatódik a rendőrség állományának elszegényedése - beszámoló a RÉT ülésről

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) idei második ülésén egyértelművé vált, hogy tovább folytatódik a rendőrség állományának elszegényedése. A tiszthelyettesek 10 ezer forintos keresetkiegészítésén kívül az állomány többi tagja idén sem számíthat semmiféle bérfejlesztésre. Az illetmények elértéktelendését egyértelműen jelzi, hogy idén már az állomány 15 %-ának illetményét kellett kiegészíteni, hogy az legalább a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot elérje és 14.000 fő, azaz kb. az állomány 1/3-ának kellett bérkompenzációt adni ahhoz, hogy az adó- és járulékváltozások miatt ne szenvedjenek keresetcsökkenést a 2010. évi (!) illetményekhez képest! Az ország sokat hangoztatott jobb teljesítményéből tehát kollégáink nem sokat érzékelnek, miként a munkaterhek sem csökkentek érdemben az elmúlt időszakban.

Tízezer forinttal nem lehet kárpótolni a rendvédelmi dolgozókat - írja az MLP

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint tízezer forinttal nem lehet kárpótolni a rendvédelmi dolgozókat az elmúlt négy évért. A párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja: a Fidesz kommunikációs igazgatója téved, amikor azt hiszi, hogy az Orbán-kormány "rombolását" egy kampánycélokat szolgáló illetménykiegészítéssel meg nem történtté lehet tenni - reagálnak Kocsis Máté szavaira. A megállapítással az FRSZ is egyetért, figyelemmel arra, hogy egy év alatt a létminimum környékén kereső rendőrségi alkalmazottak száma (10-ről 15 %-ra, azaz) másfélszeresére nőtt! Idén év elején ugyanis már 7.140 fő illetményét kellett csak azért megemelnie a rendőrségnek, mivel az nem érte el a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot!

Lakáshietelesek figyelem! Ma még felfüggeszthető a cafetéria kifizetés!

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás cafetéria keret terhére történő igénybevételi lehetőségét megalapozó jogszabály előkészítésére figyelemmel az ORFK vezetője - a 8/2014. (III. 13.) ORFK Utasítással - úgy rendelkezett, hogy:

"A jogosult az éves helyi utazásra szolgáló bérlet kivételével az igényelt cafetéria-juttatások kifizetését - saját kezűleg 2014. március 17-éig tett írásbeli kérelmével - 2014. szeptember 30-áig felfüggesztheti."