május 2014

Az egyenruhacsere idén lezárul, a ruhapénz visszatartása azonban sokaknál várhatóan nem, az elszámolás elhúzódása miatt

A 2014. évi ruházati ellátás tárgyában a BM-ben megtartott szakmai egyeztetésen Dr. Tóth László helyettes államtitkár megerősítette, hogy a hivatásos állomány ruházatának egységesítési folyamata - ami 2010-től vette kezdetét - ez évben lezárul. (Az elmúlt években 23 ruházati cikk és 5 ékítmény rendszerbe állítása valósult meg.) Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a folyamat lezárulása a ruházati cikkösszetételre értendő, és nem az elszámolásra, ami áthúzódhat, ha netán még túlellátás áll fenn valaki esetében. Ez abból adódhat, ha a korábbi években visszatartott ruhapénz terhére természetben kiadott ruházati cikkek ára magasabb volt, mint a visszatartott ruhapénz-rész. Részletek az alábbiakban. A ruhapénz témájához kapcsolódóan ismételten felmerült, hogy a közalkalmazotti állomány tekintetében is meg kellene vizsgálnia a minisztériumnak a ruhapénz jogintézményének visszaállítási lehetőségét.

Rövid hír: a BÉT következő ülése elé kerülhet a számfejtési probléma

Amint arról néhány napja hírt adtunk, az április elejei bérkifizetéskor - programhiba miatt - sok kollágánk nem kapta meg hiánytalanul a járandóságát. Az adókedvezmények jóváírásával összefüggésben felmerült számfejtési problémát az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint a vonatkozó jogszabályi rendelkezések belső ellentmondásai okozzák, ezért a Belügyi Érdekegyeztető Tanács titkáránál kiegészítettük korábbi javaslatainkat és kezdeményeztük ezen téma napirendre tűzését is az érdekegyeztető fórum néhány héten belül várhatóan összehívásra kerülő ülésén.

Lapszemle: a beindult korhatáremelés már érezteti hatását

Az év első negyedében megállt a nyugdíjrendszerbe belépők száma, sőt a nyugdíjasok száma, ha csak kis mértékben is, de csökkent. Ez utóbbi a beinduló korhatáremelés következménye. A nyugdíjak messze az infláció felett emelkedtek, a legnagyobb összegű nyugdíjat továbbra is a volt fegyveres dolgozók kapják - olvasható a szakszervezetek.hu cikkében.

24 ÓRÁS HORGÁSZVERSENYT SZERVEZ JÚLIUS 04-05-ÉN A NYÍRBÁTORI HATÁRRENDÉSZ TAGSZERVEZET

A FRSZ Nyírbátori Határrendész Tagszervezete - a tavalyi sikeres rendezvény után - ismét 24 órás horgászversenyt szervez 2014. július 04-05-én Biriben, a Kertalja Horgásztavon. A versenyre csak kétfős csapatok nevezhetnek, FRSZ tagok számára: 3.500,- Ft/fő, más jelentkezők 5.000,- Ft/fő díj befizetésével. Nevezési határidő: 2014. június 23. További fontos részletek és a jelentkezési lap az alábbiakban olvasható, illetve tölthető le. 

Lapszemle: alkotmányellenes az Mt. rendelkezése és esettanulmány a közös megegyezés érvénytelenségéről

Az Alkotmánybíróság határozata szerint alaptörvény-ellenes a Munka Törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós, illetve az emberi reprodukciós eljárásban résztvevő nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatóját - közölte honlapján az Alkotmánybíróság, olvasható a HR/Munkajog cikkében. 

A portál arról is beszámol, hogy a Kúria egy tavalyi esete kiváló példája annak, milyen körülmények mellett vitatható, hogy a munkavállaló szabad akaratából írta alá a közös megegyezést a munkaviszony megszüntetéséhez. A példa ugyan elrettentő, de éppen ezért tanulságos. 

Jogszabályok közötti ellentmondás okozza az adókedvezmények jóváírásának téves számfejtését

Tisztségviselőink, illetve tagjaink problémaként jelezték irányunkba, hogy már az április elejei bérkifizetéskor - programhiba miatt - nem kapták meg hiánytalanul a járandóságukat. Az adókedvezmények jóváírásával összefüggésben felmerült számfejtési probléma megoldása érdekében az ORFK gazdasági főigazgatójához fordultunk. Kovács István tábornok úr gyorsan reagált felvetésünkre, amit ez úton is megköszönünk! 

 

Idei ruhapénz - tervezet már van

Soron kívüli véleményezésre május utolsó hetében küldte meg véleményezésre a Belügyminisztérium az idei ruhapénz kifizetését szabályozó rendelet tervezetét. Mint köztudott a Hszt. a belügyminisztert hatalmazza fel ezzel a jogkörrel, ami alapján évek óta általában csak a fele ruhapénzt kapják meg pénzben a kollégák, míg a fennmaradó rész terhére természetbeni ellátásban részesülnek. Az idén sem lesz másként.

Lapszemle: nyugdíjkorhatár és munkába járási költségek megtérítése

A nyugdíjkorhatár betöltése nemcsak társadalombiztosítási szempontból jelentős tényező, hatása van a munkavállalói státuszra is. Más helyzetben van a munkavállaló a nyugdíjkorhatár betöltése után, a korhatár betöltését megelőző öt éven belül, illetve öt éven túl - olvasható a HR/Munkajog portál cikkében.

Biztosan sokszor merült már fel az Ön munkahelyén is, hogy vita alakult ki a munkáltató és a dolgozó között, amikor a munkába járás költségeiről volt szó. Többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mit tehet a munkavállaló, ha lakhelye távol van a munkahelyétől? Mi számít távolnak? Mikor, mit és mennyit köteles téríteni a munkaadó - olvasható a Szakszervezetek.hu oldalán.

Véleményünk szerint vezénylés esetén teljes összegű költségtérítés illeti meg a hivatásos állomány tagját

Az e-útdíj ellenőrzéssel és bírságolással kapcsolatban a rendőrségre háruló feladatok ellátása érdekében gyakorta kerül sor a hivatásos állomány tagjainak más helyiségbe vezénylésére, ami gyakran több tíz, akár 50 km plusz utazást is jelent a kollégáknak. A probléma az utazási költségek megtérítése körében merül fel, amit - saját gépkocsi használat esetén - az általános szabályok szerinti csupán 9 Ft/km mértékben fizetnek a munkáltatók. Ezzel szemben az FRSZ véleménye szerint kollágáinkat jogszerűen teljes összegű, a felmerült költségeket ténylegesen fedező ellentételezés illetné meg. A helyzet tisztázása és a jogos járandóságok biztosítása érdekében megkereséssel fordultunk az ORFK-hoz.

Az FRSZ csapata is részt vett a HOSZ 24 órás horgászversenyén

A Honvédszakszervezet főtitkárának meghívására az FRSZ is képviseltethette magát a honvédek által Móron, az Ezerjó Major Horgásztavon május 24-25-én megrendezett 24 órás horgászversennyen. Az FRSZ-HO.KED.LI néven induló Fejér megyei tagjainkból verbuválódott csapata (Tomkovics László, Bognár János és Enczi József) a középmezőnyben végzett.