június 2014

Orbán: az egyik legnagyobb adósság a rendvédelmi életpályamodell kialakítása

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nehéz munkával, de sikerült elérni, hogy Magyarországon az egyenruha többé nem félelmet ébreszt, hanem tiszteletet parancsol. A kormányfő ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának vasárnapi tisztavatási ünnepségén mondta, a budai Várban. Beszédében az egyik legnagyobb adósságnak a rendvédelmi életpályamodell kialakítását nevezte, jelezve: kiemelten fontos feladatnak tartja e munka elvégzését, hogy tervezhetőbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és stabilabb legyen az ágazatban dolgozók életpályája - adta hírül a Magyar Nemzet.

LAPSZEMLE: Mindenhol bevezetik a 24 órás rendőri jelenlétet

Az egész országban bevezeti a rendőrség a korábban csak öt észak-keleti megyében bevezetett, 24 órás rendőri jelenlétet biztosító programot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden településen a bűnügyi és közbiztonsági igényeknek megfelelően biztosít járőrszolgálatot a rendőrség. Lesz olyan település, ahol visszatérő ellenőrzésekre lehet számítani, de olyan is, ahol állandó rendőri jelenlétre kell számítani mindaddig, amíg indokolt. Ha kell, a Készenléti Rendőrség is besegít a megyei főkapitányságoknak - adta hírül az M1 Híradója. A kérdés már csak az, hogy az egyébként is túlterhelt, a napi szolgálati feldatatokat is csak folyamatos túlórázással teljesíteni képes állomány miként fogja bírni az újabb plusz feldatok ellátását?

Az elfelejtett állomány - interjú Pongó Gézával, az FRSZ főtitkárával

A 2010-ben alakult Orbán-kormány nem váltotta be a rendőri állománynak tett ígéreteit – e mulasztását remélhetőleg pótolja a rendelkezésére álló négy évben – nyilatkozza Pongó Géza. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára egyben reményét fejezi ki, hogy a kabinet számára a jövőben elfogadható tárgyalópartner lesz a tagjainak érdekében fellépő, apolitikus szakszervezet.

LAPSZEMLE: Tízből kilencen nem vesznek ki 150 ezer forint készpénzt havonta

Az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége nem befolyásolta jelentősen a hazai fizetési szokásokat - közölte a MasterCard kártyatársaság a májusban készített felmérésének megállapítását hétfőn az MTI-vel. A 900-as mintán végzett kutatás eredményei szerint nincs szükség a havi 150 ezer forintos értékhatárra az ingyenes készpénzfelvételnél, hiszen tízből kilenc ember - a hazai nagyvárosi felnőtt lakosság 86 százaléka - nem akar, vagy nem tud havonta 150 ezer forintot felvenni - írja a Szakszervezetek.hu

Nemzedékek biztonságáért: nemes szándékú, jól működő alapítvány

Goethe-től választottak mottót a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi tagjai az idei programok bemutatásához. A „Tevékenység teszi az embert boldoggá” esetükben nem egyszerű jelszó, hanem vezérelv. Azok az aktivisták, akiknek jelentős része ma már a jól megérdemelt nyugdíjat élvezi, korábban maguk is a rendvédelmi szerveknél teljesítettek szolgálatot: rendőrként, határőrként, tűzoltóként, a büntetés-végrehajtásban vagy éppen a polgári védelemben töltöttek be felelős beosztást.

2307 nyertes pályázattal 7721 fő rendőr-család üdülhet

A BM Személyügyi Főosztály vezetője a június 11-én tájékoztatót tartott a rendvédelmi szakszervezetek részére a május 16-al lezárult Erzsébet-program keretében kiírt üdülési pályázat eredményéről és tapasztalatairól. A rendvédelem egészét tekintve 400 millió Ft keretösszeg a rendőrségi, büntetés-végrehajtási, és az egyéb rendvédelmi szerveknél 3652 fő pályázatát fedezte, melynek keretében 12,5 ezer fő (a rendvédelmi dolgozó valamint családtagjai) kedvezményes üdülésére nyílik lehetőség. Sajnos ugyanakkor több mint 5000 pályázatot el kellett utasítani kerethiány miatt.

LAPSZEMLE: életpálya és otthonteremtés

A köztisztviselők és a hivatásos állományúak életpályamodelljének kidolgozása, valamint az elektronikus közigazgatás megtervezése, megszervezése lesz a Belügyminisztérium fő feladata ebben a kormányzati ciklusban - mondta Pintér Sándor belügyminiszter azon a pénteki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait.

 

Ősszel indul az otthonteremtési program. A Magyar Nemzet szerint erre utal a nemzetgazdasági miniszter válasza, amelyet a Lakásépítésért Egyesületnek adott.

MAKASZ matek - avagy a kedvezménykártya tudatos használata

Tagjaink előtt ismeretes, hogy az FRSZ tagsági igazolvány a MAKASZ kedvezménykártyájának segítségével egy komplex engedményrendszert tesz elérhetővé. A célirányosan, csak a szakszervezeti tagság részére kialakított és 10 éve folyamatosan fejlesztett kedvezményrendszer az élet majd minden területén biztosít különböző mértékű, de minden esetben számottevő árengedményeket. Amennyiben vásárlás, vagy valamely szolgáltatás megrendelése előtt néhány percet rászánunk és tájékozódunk a MAKASZ kedvezményekről, akkor éves szinten több tízezer  forintos megtakarítást is elérhetünk. A MAKASZ matek itt tanulmányozható.

Ebben a ciklusban lesz rendőri életpályamodell - mondta Pintér

Ebben a ciklusban lesz rendőri életpályamodell - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a honvédelmi és rendészeti bizottság, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén miniszterjelölti meghallgatásán. Bízunk benne, hogy ez az ígéret nem jut a 4 évvel ezelőtti sorsára, amiből a hivatásos állomány számos jogosultságnak megvonásán túl gyakorlatilag semmi nem valósult meg.

Lapszemle: megtévesztő felhívás forog a rendőri szerveknél

Megtévesztő lehet a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány ajánlata, amely egy megvásárolható klubkártyáért biztosítást ígér a rendőröknek többek között a szolgálat-ellátással összefüggésben elkövetett bűncselekményekre is. Az alapítványt a rendvédelmi szerveknél nem respektálják, és nem is működnek vele együtt. A szervezetnek több zűrös ügye volt, vezetőjével szemben pedig jelenleg is büntetőeljárás folyik az RKA gazdálkodásával kapcsolatban - írja a HVG.