július 2014

Rendőr családi nap 2014. Rétimajor

2006 óta - egy év kivételével - minden nyáron együtt töltenek a Sárbogárdi Rendőrkapitányság dolgozói és családjaik egy önfeledt napot a festői szépségű Rétimajorban.

A rendezvény, mint minden sárbogárdi program, az FRSZ égisze alatt zajlott. Az idei esemény különlegessége, hogy Lasancz Zoltán r.ezredes, rendőrkapitány megnyitója egyben saját búcsúja is volt, hiszen ez volt az utolsó hivatalos program, melyen nyugdíjba vonulása előtt részt vett.

 

Nem "csak" 40 ezer volt szolgálati nyugdíjas, hanem a magyar jogállamiság szenvedett jogerős vereséget

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt pénteken nyilvánosságra hozott jogerős döntése szerint nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek szolgálati nyugdíját a magyar törvényhozás szolgálati járandósággá alakította át és 16 %-os csöklentéssel súlytotta. A bíróság által elbírált három panasz közül az egyiket az FRSZ felkérésére a Magyar Helsinki Bizottság szakjogászai készítették el és nyújtották be. Részletek az alábbiakban.

Mi történt a RÉT-en?

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) mai ülésén ismét számos közérdeklődésre számot tartó probléma került napirendre. Szó esett - egyebek mellett - a cafetéria lakáshitel törlesztésre való felhasználásához szükséges jogalkotás állásáról, a ruházati ellátásról, a számfejtési problémák elhárításáról, az akciószolgálati pótlékra való jogosultságról. Mindezekről és az ülésen megvitatott egyéb kérdésekről az alábbiakban letölthető főtitkári tájékoztatóban számolunk be részletesen.

Az egyik kutya másik eb! Ismét érdekes és persze jogszerűtlen foglalkoztatásra derült fény!

Bács-Kiskun megyében egyes kinevezésük szerint II/II. beosztásban lévő járőrök, valójában II/III. besorolású kutyavezetői beosztást látnak el, mindenféle ellentételezés nélkül. Elvégezték a kutyavezetői szaktanfolyamot, vállalják a kutyával való (munkaidőn túli) foglalkozást, etetést és egyéb terheket, s mit kapnak cserébe, hogy ők nem kutyavezetők, hanem járőrök, mégpedig kutyás járőrök… Egy nem létező, de ténylegesen kutyavezetői beosztást töltenek be egy alacsonyabb járőri illetményért. Pofátlanság!

Adatátviteli hiba okozta a téves tájékoztatást: a rendőrségi dolgozók 2015. augusztus 31-ig vehetik igénybe a támogatást

A BM Személyügyi Főosztályának megkeresésünkre adott tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által a rendőrségi dolgozók számára idén kiírt pályázat nyertesei a 2015. augusztus 31-ig megkezdett üdülésekre vehetik igénybe a támogatást. Emlékezetes, hogy az FRSZ néhány nappal korábban éppen ezért fordult megkereséssel a minnisztériumhoz, mert kollégáink a pályázati kiírásban foglaltaktól eltérő tájékoztatást kaptak az MNÜA-tól. A BM szerint a hibát egy adatátviteli probléma okozta.

Javaslatokat kért a BM a közszolgálati életpálya-modell kidolgozásához

A Belügyminisztérium újonnan kinevezett személyügyi helyettes államtitkára  a napokban javaslatokat kért a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteitől a közszolgálati életpálya-modell "átfogó koncepciójának" kidolgozásához.

A helyettes államtitkár levele szerint az új közszolgálati életpálya elkövetkező időszakban megvalósításra tervezett elemei különösen az új előmeneteli és illetményrendszer, a lakhatási támogatási rendszer, valamint egy megtakarítás jellegű biztosítási konstrukció kidolgozása és bevezetése. Részletek az alábbiakban.

Hasznos információ: családi kedvezmény szolgálati járandóságban részesülőknek

2012. január 1-jétől a korhatár előtti ellátást, illetve szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadóval megegyező összeggel (16 %) csökkentve folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Tekintettel arra, hogy e két ellátás kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén, ezen csökkentéssel szemben a családi kedvezmény is csak speciális szabályozás alapján számolható el.

Lapszemle: "Ha Orbán akarja, biztosan végrehajtják"

Biztonságosabb, stabilabb és kiszámíthatóbb életpályát ígért a rendőröknek Orbán Viktor. Rendvédelmiek életpályamodelljéből már több is készült, ezek eddig mind a kukában végezték. Mint megtudtuk, folyik az előkészítés, csakhogy egy ilyen megvalósításának igazán fontos eleme a bérkérdés – ám fizetésrendezés a megkérdezettek szerint nem igazán várható - írta a HVG.

Lapszemle: Jövőre sem terveznek a közszférában béremelést

A 2015-ös költségvetés tervezési köriratának egyik legérdekesebb része, hogy mindössze egyetlen számadat szerepel benne, mely iránymutatásként szolgálhat a tárcák számára. A dokumentum létszámra és juttatásokra vonatkozó adatai szerint a tárcák létszáma az év közben belépett fejlesztésekkel és azok szintrehozásával növelhető. A tervezés első szakaszában viszont változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címén nem növelhető.

Van élet délen - családi nap Kiskunhalason

2014. május 31-én a kiskunhalasi Őrzött Szállás állománya részére egy Családi nap került megrendezésre a kiskunhalasi Sóstó területén, melyet helyi tagszervezet támogatott. Az időjárás előrejelzés kaotikussága sem akadályozta meg a rendezvény tervezését- kollégák tömkelege figyelte, elemezte a meteorológia szolgálatok havi, heti, majd a napi kimutatásait. Felvetődött egy esetleges „Tlalok- azték esősisten” engesztelésére szolgáló áldozat lehetősége is. A kiírt dátum és hely több alkalommal változott- de ez csak a szűk tervezőcsapat asztalát és elméjét terhelte. Szerencsére a kisebb módosítások és finomítások mellett, a végére minden a helyére került.