augusztus 2014

Életpálya - megkezdődtek az egyeztetések

Augusztus 27-én Dr. Bakondi György tű. altábornagy közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos elnökletével szakértői egyeztetésre került sor a Belügyminisztériumban a rendvédelmi érdekképviseletek részvételével. A megbeszélésen a humánszolgálat képviseletében Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár volt jelen. Az újabb szakértői konzultáció novemberre várható, amikor miniszteri biztos úr ígérete szerint már a kormány elé beterjesztésre kerülő életpálya-tervezetet véleményezhetik az érdekképviseletek.

VODAFONE LIGA FLOTTA - AKTUÁLIS INFROMÁCIÓK

Az FRSZ tagok - szakszervezetünk LIGA tagsága alapján - akár százezer embert ingyen hívhatnak, mindenki mást pedig a piaci árak alatt! Természetesen mindezt a bolti áraknál olcsóbban kapható készülékekkel... A LIGA Szakszervezetek Vodafone flotta ajánlatáért írjatok a vodafone@liganet.hu e-mail címre! Ne feledd, új flottakódunk: 1ejyp

További információk a LIGA honlapján

EBOLA: a migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét fokozni szükséges

Az Ebola járvány vitathatatlanul hazánkat is fenyegeti, melynek elsődleges veszélyforrását a Magyarországra érkező migránsok jelentik, különösen az országhatárt a déli országrészen illegálisan átlépők személyében. A migránsokkal érintkező rendőrségi dolgozók járványügyi védelmét ezért az FRSZ véleménye szerint fokozni szükséges. A veszélyhelyzet kezelése érdekében a rendőrség által tett intézkedésekről tájékoztatást kértünk az ORFK vezetőjétől.

A portugál alkotmánybíróság eltörölte a közalkalmazotti nyugdíjak adóját

Megsemmisítette a portugál alkotmánybíróság a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket, köztük a közszférában dolgozók nyugdíjának megadóztatását – írja az MTI. Az alkotmánybíróság jóváhagyta ugyan, hogy legalább 3,5, de legfeljebb 10 százalékkal csökkentsék a havi 1500 eurónál többet kereső közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de ez csak 2015 végéig lesz érvényben a törvényben eredetileg szereplő 2018 helyett. A testület megsemmisítette azt a rendelkezést is, amelynek értelmében 2-3,5 százalék adóval sújtották volna a havi 1000 eurót meghaladó közalkalmazotti nyugdíjakat - adta hírül az Index. Kár, hogy a magyar rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjának eltörléséről szóló törvényt nem a portugál alkotmánybíróság bírálta el!

Jogeset: közalkalmazott nyugdíja és a jubileumi jutalom

Amikor a 40 év szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkező közalkalmazott nő a jogviszonyának megszüntetését kéri, kérelme nem keletkeztet felmentési kötelezettséget a munkáltató számára, a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontja szerinti felmentési ok a munkáltató számára csupán lehetőség.

A kedvezményes jubileumi jutalomra jogosultság feltétele – a legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal való rendelkezés mellett – az, hogy a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszony megszűnése napján nyugdíjasnak minősüljön.

További részletek a HR/Munkajog oldalán.

Az ORFK gazdasági főigazgatója helyt adott a beiskolázási segéllyel kapcsolatos kifogásunknak

Kovács István r. dandártábornok úr szokásához híven gyorsan reagált megkeresésünkre.

Az ORFK gazdasági főigazgatója ugyanis 8 napon belül intézkedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányaság irányába annak érdekében, hogy megváltoztassák az alanyi jogon járó beiskolázási segélyre való jogosultság elbírálásával kapcsolatos, FRSZ által kifiogásolt téves joggyakorlatukat.

A gyors intézkedést tagjaink és szakszervezetünk nevében ezúton is köszönjük.

Részletek az alábbiakban.

Hosszú várakozás után hamarosan a rendőrség munkavállalói is igénybe vehetik a "lakáshitel-cafetériát"

Elöljáróban is örömmel tapasztaltuk, hogy a január 1-jével törvényi szinten megteremtett cafetéira keret lakáshitel törlesztésre való felhasználásának végrehajtási szabályozása végre a célegyenesbe jutott: mert bár a rendeleti, illetve BM szabályozás 3+4 hónapot váratott magára, a rendőrség már gyorsan reagált, és elkészítette, valamint koordinációra bocsájtotta a maga belső szabályzójának módosítását.

Így talán év végére tényleg sor kerül a végrehajtásra. Részletek az alábbiakban.

A rendőrséget sújtja legjobban a megszorítás

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot (TEK), a büntetés-végrehajtást, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) érintené a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által július közepén bejelentett zárolás. A legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségnél zárolhatják - írja a Népszabadság.

Jó, ha tudjuk: mennyi utazási költségtérítés adható

A nemzetgazdasági miniszter minden évben közzéteszi, hogy a munkavállalók milyen összegű utazási költségtérítést igényelhetnek munkáltatójuktól, amennyiben lakóhelyük távol esik a munkahelyüktől.

 

Az Officina hírportál alábbiakban olvasható cikke összefoglalja mindazon tudnivalókat, melyeket a hatályos jogszabályok határoznak meg e témával kapcsolatban.

Lapszemle: Kérelmezniük kell a devizahiteles adósoknak a munkabérletiltás megszüntetését

Az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat a devizahiteles-törvény értelmében - nyilatkozta Patyi Gergely igazságügyi államtitkár a Magyar Nemzet keddi számában, miután az lap bemutatta, hogy a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, és továbbra is vonják az adósok bérét. A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól - közölte az államtitkár, aki szerint a végrehajtó nem tarthatja vissza az adósok fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell "parkolnia" a végrehajtó vagy a munkáltató számláján.