november 2014

Extra, 20 - 40 %-os MAKASZ kedvezmény a Fővárosi Nagycirkuszban

Örömmel tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a MAKASZ együttműködő partnereinek sorába lépett a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft is. MAKASZ kártyával rendelkező tagjaink egyedi kedvezményt kapnak jegyvásárlásra, így a karácsony közeledtével is jó program lehet családosoknak és azoknak akik szeretik a Cirkusz és Varieté világát. A Zéró Gravitáció című műsor 2014. december 31-ig látható, valamint új műsor a Magyar cirkuszcsillagok 3 című 2015. január 10 - március 15-ig között lesz látható

A MAKASZ kedvezmény mértéke: hétköznapokon: 40%, hétvégén és ünnepnapokon: 20%! A kedvezmény az I. és II. kategóriás helyekre vonatkozik! 

Extra MAKASZ napok: 40% kedvezménnyel: 2014. december 20. szombat, 19 óra, december 21. vasárnap, 11 óra.

Részletes tájékoztató és jegyrendelő nyomtatvány az alábbiakban.

Egy komplett tábornoki kar irányítja a magyar közfoglalkoztatást - írja a HVG

Megbukott, leváltott, nyugdíjazott tábornokokkal töltötte fel Pintér Sándor a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes-államtitkárságát - írja a HVG.

A főtisztek új pozíciójukban egyebek mellett összekötőként, megyei koordinátorként tevékenykedhetnek. Volt szervezeti egységüktől kapják a fizetésüket, és továbbra is jár nekik a szolgálati autó.

A hvg.hu megkapta a Belügyminisztériumtól azokat az információkat, amiket két hónappal ezelőtt kért ki.

További részletek a HVG cikkében.

Közös szakszervezeti indítvány a decemberi illetmények év végi kifizetéséért

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek megkereséssel fordultak a belügyminiszterhez annak érdekében, hogy a 2014. decemberére járó illetményt a kollégák az eddigi gyakorlatnak megfelelően a két ünnep között még decemberben megkaphassák. Információnk szerint ugyanis az Államkincstár 2015-ben megkezdi az új illetmény-számfejtő rendszer használatát, melynek következtében előfordulhat, hogy a munkavállalók csak január 10-én kapják meg munkabérüket. A késedelmes fizetés nagy problémát okozna az állomány jelentős részének az ünnepi kiadások kifizetése, a hitelek törlesztése, és a kedvezményes banki csomagokban vállalt kötelezettségek teljesítésének elmulasztása miatt. 

LIGA demonstráció a Kossuth térnél

Az elnökség határozata alapján, valamint az eredménytelen tárgyalások következtében a LIGA Szakszervezetek demonstrációt szervezett a cafeteria adóterheinek emelése ellen, az adótörvények társadalmi egyeztetés nélküli benyújtása ellen, és a korkedvezményes nyugdíj védelmében november 21-én, délután, az Alkotmány utcában. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta, hogy követeljük a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a sztrájkjog visszaállítását és a minimálbér reálkereset-növekedést biztosító emelését. Beszédében elmondta: tiltakozunk az ellen, hogy a kormány majdnem a bérek színvonalán akarja adóztatni a cafeteriát, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a munkáltatók megszüntetik a juttatást. Ezért követeljük, hogy ne növeljék a cafeteria közterheit.

Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése

Előre valószínűsíthető szociális katasztrófát okozhat, és a meglévő szociális válságot biztosan tovább fogja mélyíteni az a Miniszterelnök által preferált terv, miszerint az ún. munkanélküli- valamint szociális segélyt a kormány megszünteti és közmunkával váltja fel. A LIGA a leghatározottabban ellenzi a tervezet megvalósítását, hiszen az nem csak az egyén autonómiájának elvonásáról szól, hanem beláthatatlan és helyrehozhatatlan káros következményei lehetnek. A szociális ellátások nem a munkát pótolják, és nem lehetnek annak feltételei. Magyarországon a szolidaritás jegyében a legrászorultabbak is ugyanolyan esélyt kell, hogy kapjanak, mint a társadalom bármely tagja. További részletek a LIGA honlapján.

Jövőre csak szeptemberben fizetnék ki a ruhapénzt?

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról szóló BM rendelet módosításának tervezete a ruhapénz kifizetésének határidejét szeptember 15-ére módosítaná.

E rendelkezés, valamint az egyes ruházati termékek és felszerelések viselési idejének véleményünk szerint kellően át nem gondolt meghatározása ellen az FRSZ tiltakozását fejezte ki a minisztérium irányában.

Részletek az alábbiakban.

Társadalmi Párbeszédet!

 

A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a Társadalmi Párbeszéd intézményeinek figyelmen kívül hagyása ellen, a szándékosan a szakmai és társadalmi egyeztetést megkerülő egyéni képviselői indítványokkal hozott parlamenti döntések ellen. Tiltakozik továbbá az átgondolatlan és a munkavállalókat egyre csak sújtó törvényalkotás és adóztatás ellen, melynek csak egyik áldozata lehet a korkedvezményes nyugdíj, de ugyanígy bármikor áldozata lehet az internet, a cafeteria, vagy az üzletek vasárnapi nyitvatartása is! Elfogadhatatlan továbbá a különböző különadók és illetékek már-már követhetetlen és megmagyarázhatatlan bevezetése, amelyek teljes iparágak munkavállalóinak tízezreit lökik a szakadék szélére, miközben az állásukat megőrző munkavállalók bérei is olyan alacsonyak, hogy sokszor a létminimumot sem érik el. A LIGA Szakszervezetek 2014. november 21-én, pénteken, 15 órakor demonstrációt szervez Budapesten a Kossuth tér – Alkotmány utca találkozásánál. Mi ott leszünk, gyere el Te is! Találkozzunk az FRSZ zászló alatt!

További részletek a LIGA honlapján.

Így adózunk jövőre

Elfogadták a 2015-ös adótörvényeket, ezért összeszedtük a legfontosabb változásokat. Nem lesz netadó, többet adóznak viszont a dohánygyárak, bizonyos alkoholok gyártói és importőrei, emelkedik a reklámadó.

Az áfával kezdeni akarnak valamit, a cafeteriához végül nem nyúltak durván hozzá, ingyen vásárolhatunk bankkártyával. Az állam pedig jóval többet fog magára költeni.

Részletek az Index cikkében.

Demonstrációt tart a LIGA Szakszervezetek november 21-én

Demonstrációt tart a LIGA Szakszervezetek november 21-én Budapesten az adótörvények és a költségvetési törvény társadalmi egyeztetés nélküli benyújtása ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében - jelentette be Gaskó István, a LIGA elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A munkavállalókat súlyosan érinti a cafeteria adójának emelése, a források elvonása a közoktatástól, a korkedvezményes nyugdíj rendezetlensége pedig bizonytalanságban tart több százezer dolgozót - hangsúlyozta Gaskó István. Hozzátette: szakszervezeti hovatartozástól függetlenül felhívnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a november 21-én délután a budapesti Kossuth téren tartandó tüntetésen. További részletek az alábbiakban.

Mi történt a RÉT-en? Tájékoztató a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléséről

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács november 10-ei ülésén napirendre került a közszolgálati életpálya és a bérek jövő évben várható alakulása, a határátkelőhelyeken a korrupció megelőzése céljából kihelyezett plakátok kérdése, a családi adókedvezmény számfejtésével kapcsolatos problémák és az új illetményszámfejtési rendszerre történő átállás, az első éves RSZKI tanulók gyakorlatra vezénylésével kapcsolatos kérdések, a szeptemberi árvízi túlórák kompenzálása, az idén elmaradt ruházati ellátmány pénzbeli megváltása, a bűnügyi technikusi juttatások egységesítésének kérdése, a hivatásos szolgálatra egészségileg alkalmatlanná váltak sorsa, a lakhatási támogatások elosztásának helyzete. Mindezekről részletesen az alábbiakban olvasható főtitkári tájékoztatóban számolunk be részletesen.