december 2014

Infprmációk a BÉT ülésről - avagy a Grincs ellopta a minisztériumi dolgozók karácsonyát?

A február 14-ei BÉT ülés óta többször is sikertelenül indítványozott újabb belügyi érdekegyeztetést karácsony előtt néhány nappal hívta össze a BM, az új életpályamodellt, valamint a cafetériát érintő és egyéb kérdések megvitatása céljából. Ennek ellenére az életpályát illetően a novemberben megtartott belügyi tájékoztatón elhangzottakhoz, és az akkor megküldött koncepcióhoz képest újabb érdemi információhoz nem jutottunk. Kovácsné dr. Szekér Enikő főosztályvezető asszony tájékoztatása szerint, mivel 2015. február 25-én a kormány már tárgyalni kívánja az új szolgálati törvényt, ezért január közepére már szakmailag egyeztetett szövegszerű anyagnak kell rendelkezésre állnia. Jelenleg egy munkabizottság dolgozik ezen, melynek munkájába a szakszervezeteket nem vonták be. Főosztályvezető asszony elmondása szerint az első szövegszerű anyag az ünnepek végére készül el, amit majd január 7-én terveznek megküldeni az érdekképviseleteknek véleményezésre, és 9-én már egyeztetni, illetve tárgyalni kívánnak velünk az anyagról. Ezek szerint a BM munkatársaira kemény munka vár az év hátralévő napjaiban, lehet, hogy idén a Grincs ellopta a karácsonyukat... Részletes beszámolónk az alábbiakban olvasható.

Lapszemle: A közszféra bérkompenzációs keretéből kártalanítják a Széchenyi Bank gazdag ügyfeleit

Az idei költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetéből csoportosítja át azt a 6 milliárd forintot a kormány, amelyből létrehozza a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai című fejezetben a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. betéteseinek kártalanítására szolgáló kárenyhítési keretet. Az összeget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetből, a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációja terhére csoportosítják át - írja az Origó.   Ehhez kapcsolódik az Index cikke, mely szerint: Töröcskei saját cégeibe öntötte a pénz a bankból, aztán beszállt a kormány is. Nemcsak Töröcskei István, hanem a kormány felelőssége is felvethető a Széchenyi Bank ügyében, ahol a betétesek 7,5 milliárd forintja már biztosan elúszott, írta a hvg.hu, miután megismerte a bankról készült vaskos MNB jelentés egyes részleteit. 

Mindezek után továbbra is fenntartjuk év elején megfogalmazott kérdésünket: a közszférában miért a 2010. évi nettó illetmények csökkenését kompenzálja a kormány olyan szabályrendszerrel, mely az egyébként jogosultak többségét még ki is zárja a juttatsából? És miért kell a kompenzációt minimálisra korlátozni, amikor még a meglévő keretet sem használják fel? További részletek az alábbiakban.

NGTT: továbbra sincs bérmegállapodás a jövő évi bérekről

Továbbra sem született bérmegállapodás a szociális partnerek között a jövő évi bérekről, miután a kormányzat még nem válaszolt a szakszervezeteknek a bérmegállapodás feltételének tekintett kérésére, hogy tárgyaljon egyéb követeléseikről is. A felek pénteken a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén folytatták a bértárgyalást. A kormány és a munkaadói oldal által elfogadott, és a szakszervezetek által feltétellel támogatott tervezetben mintegy 3,5 százalékos minimálbér és garantált bérminimum növekedés, és 3-4 százalékos bérajánlás szerepel. Megállapodás hiányában a kormány egyoldalúan kihirdeti a minimálbér éves összegét, azonban bérajánlás így nem születhet. A minimálbér 3500 forinttal, bruttó 105 ezerre, a garantált bérminimum 4000 forinttal, bruttó 122 ezer forintra növekedhet jövőre - írja a szakszervezetek.hu.

Nesze semmi, fogd meg jól - a BM fél év alatt megszületett válasza érdemi információt gyakorlatilag nem tartalmaz

A Belügyminisztérium egy nappal a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülése előtt küldte meg a szakszervezetek által több mint fél éve felvetett kérdésekre vonatkozó válaszát. Jó munkához idő kell, tartja a népi bölcsesség. Jelen esetben azonban a minisztériumnak sikerült erre rácáfolnia. A válasz ugyanis a jogszabályok idézésén túl érdemi információt alig tartalmaz, egyes kérdések megválaszolásától nagyvonalúan eltekintettek, mások esetében pedig egy valamikori szakmai egyeztetésről írnak, amire ezek szerint a megkeresés óta eltelt fél év kevés volt. Kiváncsian várjuk, mit hoz ezek után a Belügyi Érdekegyeztető Tanács mai ülése. További részletek az alábbiakban.

Lapszemle: 2,3 millióan súlyosan nélkülöznek

A hazai háztartások háromnegyede nem tudna egy váratlanul felmerülő kiadást kifizetni, több mint felüknek pedig nincs lehetőségük arra, hogy évente egyszer üdülni menjenek. Az InfoTandem heti infografikája az ado.hu oldalán. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának három tényezőcsoportja közül Magyarországon a súlyos anyagi depriváció érinti a legtöbb embert: tavaly a lakosság 23,9 százaléka, 2,34 millió ember tartozott ide. Ez a ráta bő 1,6-szor magasabb a relatív jövedelmi szegénység 14,6 százalékos mutatójánál. Egyébiránt az Európai Unió átlagában éppen fordított a helyzet: 1,7-szeres a különbség, de a jövedelmi szegénység „javára”. A harmadik szegénység-dimenzió, a nagyon alacsony munkaintenzitás szempontjából a helyzet hasonló: ez nálunk 9,2 százalékot, míg az uniós népességből mintegy 8 százalékot sújt.

További részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

Mióta téma a korkedvezményes nyugdíj?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy gondolja, hogy Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke idén novemberben „ébredt fel csipkerózsika álmából”, és most kitolná a rendszert még egy évvel. Valójában azonban a korkedvezményes nyugdíj rendszerét 17 éve tologatják az aktuális kormányok maguk előtt, és gyakorlatilag nem volt év, hogy ne lett volna napirenden.

További részletek a LIGA közleményében.

 

Két szakszervezet hagyta faképnél a kormányt

Kivonult az Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács mai üléséről két munkavállalói szakszervezet, mielőtt a jövő évi béremelési ajánlat került napirendre. Ezzel akarták nyomatékosítani, hogy nem értenek egyet a készülő megállapodás körülményeivel. A közlemény szerint az autonómok ugyanis csak részbeni sikernek értékelik a minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum 122 ezer forintra tervezett emelését, mert a többi szakszervezeti követelésre nem adott a kormány érdemi garanciákat, miközben a szakszervezetek tiltakozása ellenére elfogadta a jövő évi költségvetést, s megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat. A szakszervezet szerint a jövő évi bérajánlásnak tartalmaznia kellene a közalkalmazottak béremelését is, ám ez sincs benne.

További részletek a HVG cikkében.

RÖVID HÍR: várhatóan már december 29-én számlán lesz a decemberi illetmény

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának elnökétől kapott tájékoztatás szerint a BM irányítása alá tartozó szervek állományát megillető december havi illetmények átutalása már várhatóan december 23-án megtörténik, így az a számlavezető pénzitézet működésének függvényében legkésőbb december 29-én jóváírásra kerülhet a munkavállalók számláin. 

2014. december 15-től indul az új AYCM SportPass szerződéskötés a MAKASZ irodában!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy az immár Magyar Brands díjas All You Can Move SportPass-szal 2015-ben, továbbra is lehetőségetek nyílik a kedvezményes sportolásra, a különböző mozgásformák igénybevételére egy bérlettel, a normál fitness- illetve uszodabérletek töredékéért! Az All You Can Move SportPass egy olyan multifunkcionális sportbérlet, amely korlátlanul felhasználható országosan több, mint 350 különböző sportlétesítményben, uszodában, korcsolya pályán, fitness centerben, boxteremben, jógastúdióban, golf/tenisz/squashpályán, táncstúdióban, rúdtánc teremben, hastánc klubban stb. (a létesítmények száma folyamatosan bővül) Függetlenül attól, hogy hány alkalommal - heti 5, vagy csak heti 2 - veszitek igénybe a létesítmények közül a kedvetekre valót, a klubkártya havi díja ugyanannyi - a választott csomagnak megfelelően. A felhasználhatósággal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy azokra a szolgáltatásokra használható a kártya, amelyeket helyi napi jeggyel is igénybe tudtok venni és egy nap egyszer használható a kártya, egy ilyen szolgáltatásra. További részletek az alábbiakban.

Dunaújvárosban is volt forgalomlassító akció

A LIGA Szakszervezetek által a munkavállalókat sújtó intézkedésekkel szemben december 15-ére meghírdtett demonstráció keretében Dunaújvárosban hétfőn délelőtt 10 órától délután négy óráig tartott a forgalomlassítás. A vasgyári dolgozók, tanárok, vasutasok, nyugállományban lévő rendőrök és büntetés-végrehajtásiak foglalták el hétfőn 10 órától egészen 16 óráig a Vasmű út egy szakaszát – körülbelül 30 személygépkocsi állta el az utat az országos kezdeményezés helyi leágazásaként megszervezett félpályás akció során, jelezve, hogy kiállnak érdekeikért az érintettek. A többit már az esemény főszervezője, Orgovány Zoltán így foglalta össze a sajtó képviselőnek: "A legfőbb probléma – ami például igen érzékenyen érinti helyben a vasműs dolgozókat is – a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetése. Már az elképzeléssel sem tudtunk azonosulni, a felháborodás oka azonban még csak nem is ez; még nagyobb gond, hogy érdemi konszenzusra sem jutottak a felek a múlt héten, amikor a szakszervezetek képviselői a kormánnyal tárgyaltak. " További részletek az alábbiakban.