február 2015

Legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedést követel a KÖZDEMOSZ

A Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) - melynek az FRSZ is tagja - tiltakozik az ellen, hogy több ezer munkavállalót fenyeget bércsökkentés, ezért követelik, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben - írja a Szakszervezetek.hu. A Közdemosz álláspontjáról és a megfogalmazott sztrájkkövetelésről tagszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) tájékoztatta az MTI-t szerdán. Mint közleményükben írták, a sztrájkkövetelés egyúttal azt is jelenti, hogy sztrájktörvény vonatkozó szabályai szerint a kormány egyeztető tárgyalást köteles tartani a témáról. További részletek az alábbiakban.

A szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot vasárnapra

A Metro áruházaknak is biztosan be kell majd zárniuk vasárnap, de aki nyitva tarthat, annak mégsem lesz extra bérpótlék - derül ki a legfrisebb, a kereskedelmi törvényt módosító javaslatból. Az eddig engedékenynek tünő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban máshogy is szigorítaná a jogszabályt, amelyről mégis kiad rendeletet. Igaz, ebben nem tudni, mi lehet – írja Szakszervezetek.hu a Világgazdaság cikkére hivatkozva. Emlékezetes, hogy 2014.december 10-én Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője  még azt jelentette be, hogy a FIDESZ a munka törvénykönyve módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos bérpótlék járjon a munkavállalóknak, és hogy egy hónapban legfeljebb csak két vasárnap lehessen őket dolgoztatni. Az ígéret szép szó, ha betartják....

E témával összefüggésben a LIGA honlapja arról ad hírt, hogy: míg nálunk most kerül bevezetésre a vasárnapi zárva tartás, Franciaországban lazítottak a szabályozáson.

A BM szerint kiemelt feladatnak tekintik az életpálya méltó lezárásának biztosítását - az FRSZ szerint a valóság mást mutat

Dr. Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, melyben azt tudakolta: "Hogyan gondoskodnak azokról, akik 2012. január 01-jét követően váltak hivatásos szolgálatra alkalmatlanná?" A belügyminiszter válaszában kifejtette, hogy: "A kormány az új közszolgálati és rendészeti életpálya kialakítása során kiemelt feladatnak tekinti az életpálya méltó lezárásának biztosítását, valamint a nyugdíjkorhatár előtt kiválni kényszerülőkről való megfelelő gondoskodást." Ezzel szemben az FRSZ az új szolgálati törvény egyik legnagyobb hiányosságának  éppen azt tartja, hogy nem biztosít megfelelő megoldást hivatásos szolgálati viszony életkor előrehaladásával történő lezárására, a 2011-ben megszűntetett szolgálati nyugdíjrendszer pótlására! További részletek az alábbiakban.

A rendőrség elmúlt évéről - alulnézetben

Dél-dunántúli- és Fejér megyei elnökünk Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság év értékelőjével kapcsolatban honlapunkon megjelent jegyzete a Fejér Megyei Hírlap érdeklődését is felkeltette. Orgovány Zoltán a lapnak adott interjúban is megkérdőjelezte a főkapitány azon kijelentését, mely szerint elég rendőr van a megyében. "Ha elég rendőr lenne, ....... akkor nem kellenének kiegészítő erők, és nem kellene ennyit túlórázni, aminek nagy része nincs megváltva a törvényben megfogalmazottak szerint. Gondolom, a főkapitány úr nem számolt be arról, hogy az állomány lojalitásának köszönhető, hogy nem indulnak tömeges perek a meg nem váltott túlórák ügyében. A rendőrség, mely a törvény őre, naponta sért törvényt azzal, hogy a 30 napon belül ki nem adott túlórákat nem rendezi" - idézi a lap megyei elnökünk szavait. További részletek az alábbiakban.

A belügynek nincs pénze a közalkalmazottak kereset-kiegészítésére

A Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára - a miniszter megbízásából - elutasította a rendőrségi közalkalmazottak 2 %-os kereset-kiegészítésben való részesítésére irányuló javaslatunkat. Zsinka András levele szerint ugyanis a minisztérium és alárendelt szervei nem rendelkeznek olyan forással, melyből a kereset-kiegészítés finanszírozható volna. Emlékezetes, hogy javaslatunk aprópóját - a rendőrségi közalkalmazottak illetményének rendkívül alacsony volta mellett - a honvédelmi miniszter januárban megjelent azon utasítása adta, melyben a honvédségi közalkalmazottak számára 2 %-os kereset-kiegészítés folyósítását rendelte el. Úgy látszik, hiába "szárnyal" a magyar gazdaság, annak hozadékából a rendőrség közalkalmazottai számára továbbra sem jut semmi! A BM a honvédelmi tárcával szemben hosszú évek óta képtelen az irányítása alá tartozó szervek közalkalmazottai jövedlemi helyzetének javítására.

FRSZ - Országos Sporthorgász Vándorkupa: május 9-én!

A hagyományoknak megfelelően idén is az FRSZ Borsod Megyei Elnöksége rendezi meg FRSZ - Országos Sporthorgász Vándorkupa elnevezésű horgászvenysenyt. A versenyre 2015. május 09-én kerül sor, a Novajidrány és Vizsoly községek között található Kacsa horgásztavon. A versenyre csak háromfős csapatok nevezését fogadjuk el, a csapat tagja  az BM irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatásos, köztisztviselői vagy közalkalmazotti állományú tagja lehet. A nevezési díj FRSZ tagok részére 2.000 Ft,-, nem tagok részére  3.000 Ft. A résztvevők számára a rendezők meleg ebédet biztosítanak, melynek költségét a nevezési díj tartalmazza. 

A versenyre 2015. április 30-ig lehet jelentkezni a honlapunkról letölthető nevezési lap megküldésével, melyhez mellékelni kell a nevezési díj befizetését igazoló banki másolatot. A helyszínen nevezést már nem fogadnak el a rendezők! További részletek, verseny kiírás és nevezési lap az alábbiakban.

Visszakövetelhető a túladott szabadságra kifizetett bér?

A munkaviszony évközben való megszüntetése esetén előfordulhat, hogy a munkavállalónak több szabadság került kiadásra és kifizetésre, mint amennyi neki időarányosan nézve járt volna. Ilyen esetben némely munkáltató vissza kívánja fizettetni a munkavállalóval a túladott szabadságra kifizetett távolléti díjat. Jogos-e a munkáltató visszafizetési igénye túladott szabadság esetén? Erre keresi a választ a Piac&Profit szakértője. Részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

MÁR A LÁTSZAT SEM A RÉGI…..

Ismét eltelt egy év, ismét elkezdődött az előző, 2014. év értékelése. Először természetesen az ORFK berkein belül, majd a megyékben folytatódik az értékelés. 2006-ig minden esetben meghívást kapott az FRSZ. Majd ezt követően ez megszűnt. Ezt egy névhez tudom kötni Hatala József tábornokhoz. Ő megfelelt annak az elvárásnak, melyet elé támasztottak, sőt már a vélt elvárásoknak is eleget tett, így kiebrudalta az évértékelőkről az érdekvédelmi szervezeteket… Na, miért is?? Kérem, ne válaszoljon senki, költői kérdés volt. Orgovány Zoltán jegyzete az alábbiakban olvasható.

Fotókampány a sztrájkjogért!

Ha egyetértesz azzal, hogy a sztrájkjog valóban fontos, akkor kérünk, hogy csatlakozz a LIGA Szakszervezetek akciójához. Nem kell mást tenned, csak a csatolmányban lévő képet kinyomtatnod és lefényképezkedned vele, majd a képet a sajto@liganet.hu e-mail címre február 18-án 16:00 óráig eljuttatni.

További részeletek a LIGA felhívásában, itt.

Ombudsman: szabályozza törvény a szolgálatban lévő rendőrök mobiltelefon-használatát!

Az ombudsman szerint a szolgálatban lévő rendőrök magántelefonjának használatát tiltó miniszteri rendelet helyett a kérdést törvényben kell szabályozni, ugyanakkor álláspontja szerint a hatályos szabályozással az alkotmányos keretek között maradt a kapcsolattartáshoz való jog korlátozása. Alapvető jogokat és kötelezettségeket csak törvény korlátozhat - emlékeztet keddi közleményében Székely László, az alapvető jogok biztosa, aki „kiegyensúlyozott, indokolt és megkülönböztetés nélküli eljárását” szorgalmazott a szolgálati kommunikációs eszköz magáncélú használatáról - írja a Szakszervezetek.hu.

Az ombudsmani közleménnyel kapcsolatban Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Népszavának elmondta, hogy szerinte nincs semmi kivetnivaló abban, ha egy rendőr szolgálat közben magánál tartja saját mobiltelefonját. Az FRSZ álláspontja szerint a korlátozás nem indokolt, sőt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nagy szükség lenne a mobiltelefonokra: azokon a helyeken, ahol rendőrség által rendszeresített mobilkészülékek térerő hiányában használhatatlanok, a saját tulajdonú telefon segítheti a szolgálati feladatok ellátását, és adott esetben arra is lehetőséget biztosíthat, hogy a bajba jutott rendőr erősítést kérhessen. További részletek az alábbiakban.