március 2015

Közalkalmazotti illetményemelés: továbbra is jegelve?

A 2016-os költségvetés tervezetét a kormány április végéig terjeszti be az Országgyűlésnek. A most nyilvánosságra hozott tervezési köriratból azonban egy konkrét szám sem derül ki a tervekkel kapcsolatban. A tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni - magyarán béremelés nem tervezhető, ez alól kivételt csak a pedagógusok képeznek, illetve a katonai "életpálya-program". A béreket a munkaadókat terhelő járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval a hatályos jogszabályok alapján kell megtervezni - vagyis a kormány most még nem számol változó járulék és szja mértékkel - olvasható a Napi.hu cikkében.

Páratlan ajánlat: hosszú hétvégék az FRSZ apartmanokban

A hajdúszoboszlói és a harkányi strand mellett egész évben 4-4 darab luxus felszereltségű, exkluzív apartmanok várják a pihenni vágyó FRSZ tagokat és pártoló tagjainkat. 

Viszont, ha unja egy hétig a lábát áztatni a gyógyfürdők medencéiben, akkor válassza az elkövetkező három hosszúhétvége egyikét apartmanjainkban:

 

 

  • 2015. április 3-4-5-6 ( Húsvét )
  • 2015. április 30 – május 1-2-3 (Majális)
  • 2015. május  22-23-24-25 ( Pünkösd )

Hosszú hétvége /3 nap/ 15.000 Ft.-, a részvevők létszámától függetlenül, amihez még az idegenforgalmi adót / IFA / kell hozzászámítani.

Bővebb információ: az FRSZ KKI üdültetési előadójától, Erdősi Józsefné, Hetyei Katalintól: 06(1)785-00-10, vagy 785-07-16, +36(70)775-17-73, BM 39-530.

Felhívás letöltése

Bővebb információ apartmanjainkról

A rendvédelmi szervek közalkalmazottainak jogállását még sem módosítják júliustól

A minisztérium a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az egyes jogállási törvények módosításáról szóló törvényjavaslat utólagos megvitatása céljából. Ez a jogszabály írná elő, hogy a közvádas bűncselekménnyel összefüggő érintettségét minden foglalkoztatott köteles bejelenteni a munkáltatójának.

Az ülésen napirendre kerül az új szolgálati törvény is. Kérdésre válaszolva Zsinka András helyettes államtitkár elmondta, hogy a rendvédelmi szerveknél közalkalmazottként foglalkoztatottak jogállása július 1-jétől még sem változik, illetményük FRSZ által szorgalmazott emelését pedig a tárca még vizsgálja. 

Zsinka úr azt is elmondta, hogy a hivatásos állománynál 2018-ig nem változik a túlszolgálat ellentételezésének rendje sem, azaz a 150 óra alatti túlszolgálatokat szabadidőben, míg az a fölöttieket pénzben kell megváltani. A „bűvös dátum” személyügyi helyettes államtitkár úr szerint megoldást fog hozni, ugyanis addig 3200 kiképzett rendőr szolgálatba állítását tervezik. További részletek az alábbiakban.

Már 55 módosító javaslatot nyújtottak be az új szolgálati törvényhez

Ismeretes, hogy a kormány - T/3783. szám alatt - március 10-én benyújtotta az Országgyűlésnek a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról törvényjavaslatot, mely a közszolgálati életpálya részeként a jelenleg hatályos Hszt. helyébe fog lépni. A törvényjavaslat általános vitája is megkezdődött a héten és a módosító indítványok is elkezdtek záporozni. Az eddig eltel időben a parlamenti pártok képviselői már 55 módosító indítványt terjesztettek elő. További részletek az alábbiakban.

Az LMP visszaadná a szakszervezeti jogosítványokat a rendvédelmi szerveknél

Az LMP a rendvédelmi szervek szakszervezeti jogosítványainak visszaadása nélkül nem tartja támogathatónak a hivatásos állományúak szolgálati jogviszonyát újraszabályozó előterjesztést - olvasható az M1 honlapján. Schiffer András társelnök szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2011-ben elvett szakszervezeti jogosítványokat kell visszaadni a honvédelmi és rendvédelmi szerveknél. Szerinte a kormányzat szándékosan sorvasztja el a közszféra érdekképviseleti lehetőségeit.  Frakcióvezető úr álláspontjával az FRSZ is egyetért, mivel tény, hogy 2012. január 01-jén, olyan jogszabályokat léptettek hatályba, melyek mindenféle alkotmányos indok nélkül több szempontból is hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a rendvédelmi szakszervezetekkel szemben.

Schiffer fontosnak tartotta, hogy az érintettek körében is megszűnjön a dolgozói szegénység, de azt is, hogy a gyesről, gyedről visszatérők számára is megfelelő életpályát nyújtson az előterjesztés. Mint mondta, számos esetben van szükség a szakképzett nők munkájára a rendőrségnél; ezek között említette a gyermekbántalmazásos eseteket.

Szakszervezeti javaslat a munka törvénykönyve módosítására

Közös javaslatokat fogalmazott meg a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala más konföderációk és nagy ágazati szakszervezetek szakértőivel együtt - tájékoztatta a Liga Szakszervezetek kedden a szakszervezetek.hu-t. A munkavállalói érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a parlament tavaszi ülésszakán már tárgyalhassa a kompromisszumos javaslatot. A közleményben felidézik: a VKF 2014. december 29-én abban állapodott meg, hogy 2015 tavaszán tárgyalásokat folytat a szakszervezetek által különösen sérelmesnek tartott törvények, a sztrájktörvény és a Munka törvénykönyvének módosításáról és az erős fizikai, valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozók valamiféle kompenzációjáról.

Pintér: Kiszámítható, motiváló előmeneteli és illetményrendszer kialakítása a cél

A belügyminiszter közlése szerint kiszámítható és motiváló előmeneteli és új illetményrendszer kialakítása az egyik célja a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyát újraszabályozó törvénynek. Pintér Sándor szerdán az Országgyűlésben az előterjesztés általános vitájában a legfontosabb változások között említette, hogy megszűnik az automatikus előmeneteli rendszer, a vezetői beosztások meghatározott időre szólnak majd, illetve hogy a hivatásos állomány volt tagjaiból létrejön a tartalékos állomány. A közlemény teljes szövege itt olvasható.

Az jogszabálytervezet és az FRSZ korábbi álláspontja itt tekinthető meg.

 

VIP jegyek a magyar professzionális MMA bajnokságra

A magyar professzionális MMA bajnokság szervezői a 2015. március 21-én, szombaton, Budapesten a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban megrendezésre kerülő, évadnyitó bajnoki fordulóra felajánlottak szakszervezetünk tagjai számára néhány belépőjegyet. A szervezők elhatározása, hogy rendezvényeikre meghívják, azon a szervezetek dolgozóit, akik az év minden napján a közösséget szolgálják. Rendőrség, Katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat részére biztosítják ezt a lehetőséget. 

A korlátozott számban rendelkezésre álló jegyek BRFK megyei elnökünktől, Máy Adrienn Majától igényelhetőek:  frsz.brfk@gmail.com vagy 06 70 609 7303.

A rendezvény plakátjai letölthetőek az alábbiakban tekinthetőek meg.

Beleszámít a gyes a nyugdíjba

Nyugdíjszerző időnek minősül, azonban nem tekinthető munkaviszonynak fizetés nélküli szabadságnál sem - írja a adó.hu.  A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak - olvasható a Kúria honlapján. További részletek itt.

FRSZ javaslatok a belügyminiszternek

Szakszervezetünk ismét megkereséssel fordult a belügyminiszterhez. Javaslataink ezúttal a megyei autópálya matrica Röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítők számára történő megtérítésére, a közismerten egyes régiókban megnövekedett migrációs feladatokban résztvevő (hivatásos, közalkalmazotti, és munkavállalói) állomány munkájának egyszeri anyagi elismerésére, valamint az egyenruházati ellátás egyes problémáinak megoldására irányulnak. Részletek az alábbiakban.