április 2015

Megjelent az új szolgálati törvény

A Magyar Közlöny 2015. évi 57. számában - a Rendőrség Napjára időzítetten - megjelent a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 2015. XLII. törvény. A jogszabály letölthető innen.

Emlékezetes, hogy az FRSZ az új szolgálati törvény elfogadását az egyeztetések során nem támogatta. Az illetmények elmúlt években történt befagyaszatását az új jogszabály ugyan kompenzálja, de ezzel párhuzamosan számos, szakszervezetünk által indokolatlannak tartott szigorítást is bevezet. Mindezekről részletesebb információ itt olvasható.

Új kedvezmény a Miskolc-Plázában: 10 % a Wondex papír-írószer üzletében

Partnerünk, a WONDEX Kft. 10 % kedvezményt bíztosít tagjaink számára a Miskolc-Pláza üzletközpontban lévő papír-írószer üzeltében forgalmazott termékekre. A kedvezmény az akciós termékek, valamint a tintapatronok, festékkazetták és másoló papírok kívételével valamennyi árúra kiterjed.

A WONDEX honlapja itt érhető el.

Kontroll alatt a rendvédelmiek

Tovább nő a rendvédelmi területen dolgozók kiszolgáltatottsága azután, hogy a parlament a múlt héten elfogadta a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvényt. Hat rendvédelmi érdekképviselet közös közleményben jelezte, a módosítás szerintük súlyos csapás a demokráciára.

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza a Magyar Nemzetnek több konkrét példát említett a munkavállalók jogainak korlátozására. Mint mondta, eddig háromévente hat hónap lehetett a vezénylés, vagyis az az idő, amit mondjuk egy rendőrnek az otthonától és a családjától távol, akár az ország másik felében el kellett töltenie. Ez most 12 hónapra emelkedik. További részletek az MNO cikkében, itt.

Rendvédelmi gyermektábor a Szelidi-tónál, augusztus 4-9. között

Az FRSZ BRFK megyei elnöksége idén is megrendezi immár hagyományos nyári gyermektáborát a Szelidi-tónál, augusztus 04. és 09. között. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődő gyermekeket. A részvételi díj 34 ezer forint, melynek két részletben történő befizetésére is lehetőség van. A jelentkezési határidő 2015. május 31.

További részletek a mellékelt felhívásban és a jelentkezési lapon.

Reggeli akció a május 1. emlékkőnél, és majális a BVSC pályán

A LIGA Szakszervezetek elnöksége döntése nyomán, május elsején délelőtt 9.30-kor - immár hagyományos módon - a Fiatalok Ligája villámakciót szervez a Városliget Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor sarkánál lévő május 1. emlékkőnél.  A fiatalok után Gaskó István tart közterületi sajtótájékoztatót. Az akcióra minden LIGA tagszervezeti tagot örömmel várunk!

A rendezvény 10 órakor véget ér, innen irány a BVSC sportpálya, ahol mindenkit színes programok, strand, sport, és finom ételek várnak! A majális részletei a LIGA honlapján.

KEDVEZMÉNYES BELÉPŐ A FŐVÁROSI ÁLLATKERTBE!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve az idei az idei évben is lehetőségünk van kedvezményes áron jegyeket biztosítani számotokra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A felnőtt jegy 2.500,-Ft helyett 1.800,-Ft-ért, a gyermek jegy 1.800,-Ft helyett 1.200,-Ft-ért, továbbá a diák, és a nyugdíjas jegyek is kedvezményes áron rendelhetőek. 2 éves kor alatti gyermek részére nem kell belépőt vásárolni! A belépőjegyek érvényesek a Pálmaházba, az Akváriumba és a térhatású moziba is! A kedvezményes belépők 2015. december 31-ig szabadon, tetszés szerinti időpontban használhatók fel!

A megrendelő lap beküldésének és a jegyek árának befizetési határideje: 2015. május 07. További részletek és a megrendelő lap az alábbiakban!

Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a szolgálati törvény

Súlyos csapás a magyar demokráciára a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény, amelyet a múlt héten fogadott el az Országgyűlés - közölte hat rendvédelmi szakszervezet kedden az MTI-vel. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által jegyzett közleményben azt írták: a szakszervezetek javaslatai ellenére a kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben „az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket”. További részletek az alábbiakban.

Lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a rendvédelmiseknek

Az állomány tagjai 2019-ig 50 százalékos béremelésben részesülnek. Mindemellett egy megtakarítási alapú biztosítási és egy lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a számukra. Utóbbi elsősorban állami kezességvállalás melletti lakásszerzési lehetőséget, kedvezményes hiteleket jelent - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közrádióban. Ennek határideje 2015. december 31-e, 2016 végéig pedig egy megtakarítási alapú biztosítási rendszert szeretnének kidolgozni az állomány részére. Részletek a Híradó cikkében.

Az IMF is beismeri: ha gyengék a szakszervezetek, nőnek egyenlőtlenségek

A szakszervezeti tagság csökkenése és a legmagasabb jövedelmek növekedése között egyértelmű összefüggés mutatható ki – állítja egy márciusban bemutatott tanulmány, amely a fejlett országok 1980 és 2010 közötti adatait vizsgálta, méghozzá nem egy kifejezetten baloldali műhely, hanem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megbízásából - írja a szakszervezetek.hu. A Nemzetközi Valutaalap szaktekintélyét becsülő magyarországi elemzőket is ritkán halljuk afelett szomorkodni, hogy a dolgozói érdekképviselet milyen gyenge, vagy arra bátorítani a döntéshozókat, hogy támogassák egy izmosabb szakszervezeti mozgalom kialakulását, hiszen ezzel egy kevésbé egyenlőtlen társadalom jövőjét alapoznák meg. További részletek itt.