július 2015

25 000 négyzetméteres kórházkomplexum rohad a város közepén

Az egykori BM Korvin Ottó Kórházat illetve utódját 2007-ben zárták be - írja a 444.hu
A Városligeti fasor és Bajza utca kereszteződésénél található telken tizenkét, részben egymáshoz kapcsolódó épület áll. Összes nettó szintterületük 25.452 négyzetméter. A bezárása előtt 593 ággyal működő intézmény funkcióit 2007-ben beolvasztották az Állami Egészségügyi Központba, tulajdonképpen összevonták a MÁV-, a Szabolcs utcai, valamint a Honvéd Kórházzal. A fasori épületek kiürültek. További részletek és fényképek itt!

25 - 40 % kedvezmény a Fővárosi Nagycirkuszba!

A LIGA Szakszervezetek tagjai - köztük az FRSZ tagok is - 25-40%-os kedvezménnyel vehetnek jegyeket a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira!  Újdonság, hogy a nyári időszaktól (július 1-től) már a Prémium kategóriára is vonatkozik a kedvezmény! (Árakat, nézőtérképet a Jegyrendelő Nyomtatványon találnak) NYEREMÉNYJÁTÉK indult a Fővárosi Nagycirkuszba! Minden megvásárolt felnőtt és nyugdíjas jegy mellé nyeremény szelvény jár, mely kitöltésével értékes nyeremények sorsolásán lehet részt venni! Bővebb információ és jegyrendelő nyomtatvány az alábbiakban.

Roham az adókártyákért

Akár több százezer családot is érinthet az a változás, hogy január elsejétől a családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni, akinek van adóazonosító jele - írja a Magyar Nemzet. Sokan egyelőre nem értesültek erről, az igazán nagy roham ősszel várható az adóhatóságnál. Információink szerint azonban már most van olyan kirendeltség, ahol naponta csaknem százan próbálnak a megfelelő nyomtatvány kitöltésével adókártyát kérni a gyereküknek. További részletek az MNO cikkében.

Jövőre olcsóbb lesz a cafeteria

Az szja-kulcs csökkentése nyomán 2016-ban átalakul a családi adókedvezmény, valamint csökken a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások adóterhelése - írja a szakszervezetek.hu . A 2016-tól hatályos szja-változásokat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási Központjának írása részletezi.Az első és talán legfontosabb elem, hogy a személyi jövedelemadó (Szja tv.) rendszerében az egykulcsos, arányosnak mondott adó a jelenlegi 16 százalékról 15 százalékra csökken. Vagyis jövedelem tekintetében 100 forintonként 1 forintos nettó jövedelemnövekedést jelent a 2016. évi változás. Ez az 1 százalékos adócsökkentés azonban sok más változást von maga után. További részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

Jó, ha tudjuk: nem eshet a munkavállaló terhére, hogy a munkáltató munkaidő-nyilvántartási kötelezettségének nem tett eleget!

A HR/Munkajog által közzétett jogeset szerint: A felperesek személy- és vagyonőr munkakörben álltak az alperes alkalmazásában 2006. május 22-étől 2010. október 15-éig a mindenkori minimálbérnek megfelelő személyi alapbér megfizetése mellett. Az alperes munkaidőkeretben foglalkoztatta a felpereseket, tevékenységüket ténylegesen a részükre kiadott szolgálati vezénylés szerint látták el. A felperesek munkaviszonyuk megszűnését követően keresetet terjesztettek elő, melyben azt állították, hogy a munkaidő-kereten felül jelentős túlmunkát végeztek, aminek ellenértékét az alperes nem fizette meg a részükre, ezért többször pontosított keresetük alapján személyenként elmaradt munkabér és annak késedelmi kamata megfizetésére kérték kötelezni az alperest. 

Az ügy a fellebezések és az alperes felülvizsgálati kérelme alapján a Kúria elé került, mely rámutatott, hogy nem eshet a munkavállalók hátrányára az, ha a perben valamennyi lényeges körülményt kizárólag azért nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, mert a munkáltató nem tett eleget az anyagi jogszabályban foglalt kötelezettségének, illetve az ezzel kapcsolatos dokumentációt nem bocsátotta felhívás ellenére a bíróság rendelkezésére. Ez esetben a munkáltató megalapozottan nem hivatkozhat a bizonyítási teherre, és a tényállás teljes körű megállapíthatóságának hiánya a munkáltató terhére esik. További részletek a HR/Munkajog cikkében.

A szolgálati járandóság és a külföldi misszióban kapott bér

Beleszámít-e a szolgálati járandóságban részesülők munkavégzésére meghatározott kereseti korlátba a külföldi misszióban végzett tevékenységből származó jövedelem? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.

Winkler Róbert szakértő válasza itt olvasható..

Rengeteg dolgozó hagyta ott a NAV-ot

Rendkívül súlyos szakemberhiánnyal küzd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tavaly egy teljes régiónyi ember hagyta el az adóhatóságot - írja a Figyelő, egy a NAV által a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített feljegyzésre hivatkozva. A létszámcsökkenés a dokumentum szerint az alacsony béreknek köszönhető, mivel még mindig késik a pénzügyőrök bérrendezése.  Az adóhatóság munkatársai ugyanis kimaradtak a bérrendezés első köréből. Az új Hszt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény bár a NAV-ra is vonatkozik, az illetmények terén pont nem. A NAV-os dolgozók bérére ugyanis speciális szabályok vonatkoznak, másként állapítják meg a fizetésüket, mint a köztisztviselőkét vagy a hivatásosokét. További részletek a Portfólió honlapján.

MAKASZ beiskolázási kedvezmények!

Közeledik a beiskolázás, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet új és meglévő papír írószer partnereinkre és a nyári kedvezményre! A KeS Papír és Pátria Papír írószer boltok mellett, új partnerrel, az Office Depot-val bővült a MAKASZ kedvezményt adók köre. A Pátria Papír írószer bolt idén is nyújt 15% kedvezményt. Részleteket a következő hírlevelünkben olvashatók, valamint a www.makasz.hu/patria weboldalunkon is már letölthető a "Sulikártya"! A KeS Papír a boltjaiban, de a web áruházában is nyújtja a 10% kedvezményt. Részletek a MAKASZ honlapján és a letölthető hírlevélben.

A régi Hszt. alapján megállapított gépjárművezetői pótlékot is be kell számítani az új Hszt. szerinti emelés alapjába!

Az elmúlt napokban több tagunk jelezte, hogy az új Hszt. szerinti besoroláskor és illetmény megállapításkor nem számították be az alapba a korábbi gépjárművezetői pótlékát. Ez szerintünk nem jogszerű eljárás, mivel az új Hszt. 352. § b) 8. pontja az illetményemelés alapjába beszámítani rendeli a régi Hszt. 254. § (2) bekezdés a) pontja szerinti összes, egy hónapra számított pótlékot. Márpedig a gépjárművezetői pótléknak nem volt teljesített óránként folyósítható verziója, csak az egy hónapra számított összeget, az illetményalap 13 %-át lehetett folyósítani. További részletek az alábbiakban.