augusztus 2015

BAJOK A MUNKAJOGBAN, A KÚRIA IS VÁLTOZTATNA

Csorbultak a munkavállalói jogok, nőttek a munkaviszonyból fakadó kockázataik, jogellenes munkáltatói gyakorlat esetén szűkültek kártérítési esélyeik. A Kúria is változtatna a munkajogi kódexen - írja az adozona.hu. Az új munka törvénykönyve (Mt.) szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat-átcsoportosítást is végrehajtottak a felek között. Előbbire példa, hogy a munkaszerződésben már a munkavégzés helyét sem kell feltüntetni, a munkaviszony fennállása alatt nincsen már minden esetben joga a munkavállalónak a munkabérre vagy távolléti díjra, 6 hónapon túlmenően nem támadható már meg az a munkáltatói jognyilatkozat, melyről a munkáltató például a jogorvoslati tájékoztatást lefelejtette, illetve a munkáltató az érvénytelen jognyilatkozatait az Mt. 20. § (3) bekezdése alapján korlátozásoktól mentesen utólag is orvosolhatja. A kockázatátcsoportosításra pedig az egyik példa a kártérítési felelősség szabályainak megváltoztatása. További részletek az adozona.hu cikkében.

Hatásvadász századok

Az internet népe nevezte el így, abszolút találóan az új rendőrségi képződményt, melyet régről előtalált szóval határvadásznak kereszteltek el. A népszava cikke szerint: Addig is, amíg a Jobbik kottájából eljátssza a kormány a honvédség bevonulási indulóját a szerb határra, kellett valami, ami tüneti kezelést nyújt. Persze az első rendvédelmi-szakközepes fiataltól az utolsó tábornokig – inkluzíve az országos főkapitány – mindenki pontosan tudja, hogy a rendőrséggel már megint vizet gereblyéztet a politika. Más kérdés, hogy az illetékesek ezt mély ügybuzgalommal, gondoktól rendős homlokkal, és felpántlikázott lélekkel teszik - írja a Népszava. Csaknem ezer rendőrtanulót vezényelnek a határvadász igazgatósághoz – mert igazgatóság persze lesz. Végzősöket, ami egy kétéves iskola esetében kissé viccesen hangzik, bár igaz. (Hogy a tanulással mi lesz, az most nem fontos.) A Készenléti Rendőrségen pedig az történik, hogy az X. bevetési osztályt Y. határvadász osztálynak keresztelik át, és ugyanazok, ugyanazt, ugyanott, ugyanúgy, ugyanannyiért fogják csinálni, mint eddig. További részletek a Népszava cikkében.

Rendkívüli RÉT ülést kezdeményeztünk a határvadász egységek felállításával kapcsolatban

A Független Rendőr Szakszervezet a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) ülésének soron kívüli összehívását kezdeményezte a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság felállításával kapcsolatos kérdések megvitatása céljából. Országos Rendőrfőkapitány úr augusztus 26-ai sajtótájékoztatóján bejelentette a „határvadász bevetési egységek” felállítását, mellyel kapcsolatban az állomány körében számtalan kérdés, probléma fogalmazódott meg. Ezek tisztázása érdekében kezdeményeztük az ülés összehívását, melyen számos átfogó kérdéskörben kértünk tájékozatást az ORFK vezetőitől. Részletek az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetőjének írt levelünkben, itt!

MAKASZ iskolakezdési kedvezmények FRSZ tagoknak

A MAKASZ kedvezménykártya az élet majd minden területére kiterjedő kedvezményeket biztosít, egyedülálló módon csak a társadalmi szervezetek tagjai számára. Ezek között természetesen az iskolakezdési támogatás is megtalálható. A MAKASZ új partnere az Office Depot, 10% kedvezménnyel várja a MAKASZ tagokat. 9 boltban és webáruházban tudunk vásárolni érvényes MAKASZ kártyával! Sulikártya! 2015. szeptember 30-ig letölthető a 15% kedvezményre feljogosító Sulikártya! Október 1-től a megszokott 10% kedvezmény érvényes MAKASZ kártya felmutatásra, a 22 Pátria Nyomda papír-írószer boltokban. Évek óta partnerünk a KeS Papír írószer, ahol 10% kedvezménnyel vásárolhatunk mind a 4 boltjában, valamint a webáruházaiban. A részleteket a www.makasz.hu weboldalon is elolvashatják. 

Több mint 800 rendészeti szakközépiskolás lesz határvadász

A készenléti rendőrség tagjai mellett másodéves rendőr szakközépiskolásokból fognak állni a határvadász bevetési osztályok, mondta Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány szerda délelőtt a Rendőrségi Igazgatási Központban. Újságírói kérdésre Papp Károly részletezte: 876 próbaidős szolgálati viszonyban levő rendőr fog szolgálatot teljesíteni, ők olyan rendészeti szakközépiskolások lesznek, akik elsőéves vizsgáikat sikeresen teljesítették. Kizárólag a készenléti rendőrség tagjaiból és a rendészeti szakközépiskolásokból, nem a megyei rendőrfőkapitányságok embereiből fog állni a határvadász bevetési osztályok állománya. A próbaidősök szakképzett rendőrök mellett fognak szolgálatot teljesíteni - írja az INDEX. További részletek, hírek, szervezeti ábra és videó az alábbiakban.

Kifogásoljuk a Légirendészeti Parancsnokság munkaidő-beosztás közlésével kapcsolatos gyakorlatát

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Légirendészeti Szolgálatának közalkalmazottaitól olyan jelzés érkezett hozzánk, mely szerint a július 1-től hatályba lépett új Hszt., azaz a 2015. év XLII. törvény 135. § (6) bekezdésére hivatkozással egy hétre csökkent a munkáltató általi munkaidő-beosztás közlés határideje. Ez nyilvánvalóan ellentétes a közalkalmazotti jogviszonyban e tekintetben alkalmazandó Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) 97. § (4) bekezdésében foglaltakkal, amely szerint legalább 7 nappal korábban és legalább egy hétre vonatkozóan (azaz mindösszesen minimum 14 nappal előbb) kell a dolgozó tudomására hozni a következő időszakra vonatkozó munkaidő-beosztását. További részletek az alábbiakban.

Felmondás átszervezés miatt - jó, ha ismerjük a szabályokat

Az átszervezésre alapított munkáltatói felmondás esetén gyakori, hogy a munkavállalók munkaügyi pert indítanak volt munkáltatójukkal szemben a munkaviszony jogellenes megszüntetésének megállapítása iránt, mert úgy látják, az átszervezés valójában nem történt meg, hasonló munkakörű kollégáik munkaviszonya nem szűnt meg, vagy esetlegesen arról értesülnek, hogy új munkavállalót alkalmaztak helyettük, azonos munkakörre, vagy azonos feladatok ellátására - írja a HR/Munkajog. A portálon megjelent cikk a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait elemzi. Részletek itt.

Ha jön a parancs, menni kell délre

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökünk, Balázs Sándor a Borsod Online hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy: a Megyénkben már van olyan állomány (több tucat rendőr), amelyiket a déli határrészre vezényelték. Itt főleg a bevándorlókkal kapcsolatos adminisztrációs munkákban segédkeztek. A plusz pénz jól jön nekik, de a családtól azért messze vannak. A legfőbb kérdés azonban most az, hogy honnan vezényelnek majd embereket a határvadászegységbe. Mert nincs olyan sok rendőr, hogy egyik napról a másikra egy új századot létre lehetne hozni. Ahonnan elvesznek embert, onnan valószínűleg hiányozni fog – érvelt Balázs Sándor. Hozzátette: amikor arról van szó, hogy valakit az ország másik részébe vezényelnek, nemigen veszik figyelembe, hogy az illető rendőr családos-e vagy sem. További részletek a Borsod Online cikkében.

Négynapos kiképzés elég?

Volt olyan időszak, amikor tizennyolc határvadász század volt, az integráció előtt pedig tizennégy működött az országban - írja a Hvg. A határvadászok kiképzése fél évig tartott, így forrásunk számára érhetetlen, hogy a határrendészeti feladatokat nem végző rendőröket miként akarják négy nap alatt felkészíteni erre a speciális munkára. A volt parancsnok szerint azzal is számolni kellene, hogy a rendőrök hozzáállása általában az, hogy „bűnözőkkel szemben lépnek fel”, míg a migránsok nem azok. További részletek a Hvg cikkében, itt.

FRSZ kongresszus lesz november 14-én

Ezúton is tájékoztatjuk tagjainkat és tisztségviselőinket, hogy elnökünk 2015. november 14-én 10.00 órára összehívta a Független Rendőr Szakszervezet kongresszusának ülését. A Budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban (1139 Budapest, Teve utca 4-6.) megrendezésre kerülő kongresszus napirendjén a vezetőség beszámolója, az FRSZ alapszabályának módosítása és egyéb aktuális kérdések szerepelnek. A kongresszus határozatképességéhez a szavazati joggal rendelkező tagok több mint felének megjelenése szükséges.

Amennyiben a megjelentek kisebb létszáma miatt a kongresszus fentiek szerint összehívott ülése határozatképtelennek minősül, azonos helyszínen, azonos napirenddel ismételt ülésre kerülhet sor (2015. november 14-én 10.30 órakor), mely a megjelentek létszámától függetlenül határozatképesnek minősül, az eredetileg meghirdetett napirendi pontok vonatkozásában!

Mindezekről és a kongresszussal kapcsolatos egyéb tudnivalókról tisztségviselőink a számukra fenntartott oldalon, tagjaink pedig tisztségviselőinktől tájékozódhatnak részletesebben.