szeptember 2015

Megkezdődött a határon szolgáló próbaidősök váltása

Az érintettek és hozzátartozóik kérdései alapján megkereséssel fordultunk a Készenléti Rendőrség parancsnokához, azt tudakolva, hogy a Határrendészeti Igazgatóság állományába tartozó, és próbaidős kinevezésüket követően a határok védelmére kirendelt rendőr tiszthelyettesek váltását milyen rendben tervezik megvalósítani és nevezettek mely időpontra tervezhetik eltávozásukat, illetve hazamenetelüket. A Dr. Balogh János r. vezérőrnagytól kapott tájékoztatás szerint a próbaidős tiszthelyettesek váltása a szolgálati feladatok függvényében folyamatosan kerül végrehajtásra, , melynek eredményként 5 osztály állományának rövid idejű váltása már meg is történt, a további váltások tervezése pedig folyamatos. Részletek az alábbiakban.

Jó, ha tudjuk: így változott a gyed

A  2015. június 30. napját követő gyermekgondozási díjra való jogosultságnál a naptári napi alap meghatározásánál  bevezettek egy „kedvezményszabályt”,  mely szerint ha a gyermek, aki után a gyermekgondozási díj jár, az előző gyermek jogán folyósított  gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, a megállapított gyermekgondozási  díj naptári napi alapja nem lehet kevesebb mint az  utolsóként (előző) született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja.    Ez a kedvezmény csak akkor alkalmazható, ha  mindkét gyermek után ugyanazon foglalkoztatónál elért jövedelem alapján állapították meg a gyermekgondozási díjat és a csecsemőgondozási díjat. További részletek a Szakszervezetek.hu oldalán.

Novemberben a parlament elé kerülhet a munka törvénykönyve módosítása

Októberben kezdődő, széles körű társadalmi egyeztetés után, várhatóan november végére kerül a parlament elé a munka törvénykönyvének (Mt) módosítása - mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a Liga Szakszervezetek által koordinált, Mt-ről készített hatástanulmány eredményeit bemutató konferencián szerdán Budapesten. 

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: az új Mt rendkívül kritikus pontja a munkavállalók egyéni jogainak szabályozása, de a kollektív jogokban is jelentős korlátozásokat tartalmaz - írja a Szakszervezetek.hu.

Egyre több tartalékos katona kap behívót

Az ATV cikke szerint: A sorkötelezettség visszaállításáról szóló híresztelések kamunak bizonyultak ugyan, de az önkéntes tartalékosok mozgósítását már megkezdte a Magyar Honvédség. A Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy az utóbbi időben fokozódó érdeklődést észlelnek a szerződéses szolgálat lehetőségei iránt. A hozzájuk érkező megkeresésekben – az aktuális válsághelyzetre reagálva – többen is kifejtették a hazájuk iránti tenni akarás igényét. További részletek az ATV oldalán.

Megvan az Ab indoklása - pozitív diszkrimináció és költségvetés

A nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi döntése, amely lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést - derül ki az Alkotmánybíróság (Ab) egy héttel ezelőtti határozatának kedden a testület honlapján közzétett indoklásából. A döntés másik indoka szerint azért sem lehet népszavazást tartani a kérdésben, mert az tiltott tárgykört, konkrétan a költségvetési törvényt érinti. További részletek a LIGA honlapján.

Bevándorlás: a magyarok 78 százaléka elégedett a rendőri munkával

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a magyarok túlnyomó többsége, csaknem 80 százaléka elégedett azzal, ahogy a magyar rendőrség kezeli a migránskérdést - mondta az intézet ügyvezetője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Fodor Csaba szerint "ebben nyilván benne van az is", hogy a választópolgárok látták, hogyan állt helyt a magyar rendőrség a röszkei határ megvédésekor. Megjegyezte: a migránshelyzet megítéléséről készített felmérésük után nem lepte meg az eredmény, hogy a migránskérdést kezelő rendőri munka tekintetében is pártokon átívelő egység látható - további részletek az ATV oldalán.

Lapszemle: Fizetésemelésért indít kampányt az MSZP és Bakondi a megfelelő ember minden feladatra

Tóbiás József napirend előtti felszólalásában 50 százalékos béremelést javasolt a közalkalmazottaknak és nettó 100 ezer forintos garantált jövedelmet a minimálbérért dolgozóknak a hétfői parlamenti ülésen - írja a Szop.hu.

A Népszava cikke szerint: Azt, hogy Magyarországon nincsen már tűzoltóság, Bakondi Györgynek „köszönhetjük”. A lánglovagokat hivatalosan már katasztrófavédőknek illik nevezni. A miniszterelnök újdonsült belbiztonsági főtanácsadója határőr tábornokból átnevezés révén vált tűzoltóvá úgy, hogy még egy önkéntes tűzoltói tanfolyamot sem tud felmutatni. A menekültügyben exponálódott, nagyokat mondó nyugdíjas parancsnok nagy álma egykori szervezetének összevonása a rendőrséggel. Ő bábáskodott azon jogszabály fölött is, melynek révén ma akár a tűzoltókat is levezényelhetik a határra kerítést őrizni. Bakondi György pályaképe a Népszavában.

Újabb kérdések és javaslatok a rendőrség vezetéséhez

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén a menekültválsággal kapcsolatos problémák megvitatása miatt már nem jutott kellő idő néhány fontos, utóbbi időszakban felmerült kérdés megvitatására. Ezeket csomagba foglalva ma írásban is megküldtük az ORFK-nak, bízva abban, hogy mielőbb válaszok és döntések születnek a rendőrség személyi állományának jelentős részét érintő kérdésekben.

Levelünk ezen linkről tölthető le.

Lapszemle: a felmondások jogszerűségének megítélése és a munkába járás támogatásának új szabályai

A HR/Munkajog cikke szerint: Nem változtatott érdemben a felmondások jogszerűségének megítélése a bírói gyakorlatban az új Mt. hatályba lépése óta – ezt állapította meg a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja. Az átszervezés fogalma továbbra is bizonytalan, viszont bizonyos, hogy azok célszerűsége nem vitatható. További részletek a HR/Munkajog cikkében.

Augusztus 1-től a kisgyermekes szülők szempontjából kedvezően változott a munkába járás támogatásáról szóló kormányrendelet. Új elemként bekerült a rendeletbe, hogy a más településre dolgozni járó munkavállalók akkor is kapnak térítést, ha óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermekük van. További részletek a HR/Munkajog cikkében.

Sokat javult a határnál szolgáló rendőrök ellátása - a BAZ megyei főkapitány példamutató intézkedése

A Kollégák, a Független Rendőr Szakszervezet Vezetése, és a maga nevében is megköszönte Észak-magyarországi területi elnökök mindazoknak a közreműködését, akik vették a fáradtságot és érdeklődést, és együttérzést tanúsítottak a migrációs válság megoldásában emberfeletti erőt fölmutató Rendőreink ellátása körüli anomáliák nyilvánosságra kerülése érdekében. Demján Zsolt a média képviselőit tájékoztatta arról, hogy hathatós közben járásuknak köszönhetően, a múlt hét második felétől valóban érzékelhető változás állt be a kollégáink ellátása terén. Demján úr kiemelte, hogy van olyan Főkapitányság, amely rántott-húsos szendvicset juttat el az állományának, de van olyan is, mint pl. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője (a képen), nagyobb összegű készpénzt adott a parancsnoknak azzal az utasítással, amennyiben a helyeben kapott étel nem megfelelő, úgy vásároljon az állománya részére megfelelő mennyiségű, és minőségű élelmiszert. 

A Dobson Tibor tábornok, MRK elnök által a sajtóban megjelent, és az általunk nyilvánosságra hozatalának ellenőrzésére, a pénteki napon tett "dél vidéki" tapasztalatairól kiadott nyilatkozatához, a következő megjegyzést fűzte területi elnökönk: "Dobson úr elfogadhatónak találja, hogy az érvényben lévő törvényekkel, jogszabályokkal ellentétben a napi 16-18 órás, vagy az azt meghaladó szolgálatot. Vagy az ellátásban a kollégák által Szakszervezetünkhöz eljuttatott probléma felvetésre történő reagálás, hogy elfogadhatónak tartja ha egy-egy étkezés csúszik. Természetesen ezt mi is elfogadhatónak tartanánk, ha ez a helyzet két napja állt volna elő, és még nem sikerült kellően megszervezni az ellátást. De amikor már hetek óta tart a válság helyzet, és még mindig fönnállnak ezek a gondok akkor már nem elfogadható. És a legnagyobb gond ebben az, hogy nem egyes emberek nem jutottak megfelelő időben, minőségben, és mennyiségben ételhez, hanem az állomány nagy része. Mint ahogy az is elfogadhatatlan, hogy az arra illetékesek továbbra is képtelenek megoldani, és megszervezni az elhelyezését az állománynak. Nem tudom minek kell történnie ahhoz, hogy Dobson úr, mint érdekvédő, ne a hivatalos állásfoglalást képviselje, a valósággal ellentétben."

További részletek az Északhírnök cikkében, itt!