december 2015

Lapszemle: munkaidőkeret, orvosok a hálapénz ellen és a 2016. évi nyugdíjkorhatár

Egyre népszerűbb a munkáltatók körében a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás, ellenben hátulütői is lehetnek azoknál, akik nem jól sáfárkodnak a munkaerővel. Hogyan kell elszámolni, ha valamelyik munkavállaló több pihenőnapot kapott, mint amennyi a munkaidőkeret időszakában összességében járt volna neki, illetve, ha nem kapta meg esetleg az összes pihenőnapját, mert akkor szabadságon volt? – kérdezte egy olvasó. dr. Kéri Ádám az adozona.hu jogi szakértője válaszolt.

Soha nem látott érdeklődéssel jelzik egyetértésüket orvosaink az ország különböző tájairól az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű kezdeményezés Facebook-csoportjában, amelynek célja, hogy a hálapénz ellen tiltakozzon, az egészségügyben dolgozók szabályozott bértábláját megteremtse, valamint hogy megfelelő körülményeket követeljen a gyógyító munka színvonalas elvégzéséhez – írja a Stop.hu.

Minden év decemberében felmerül a kérdés, ki éri el a következő évben nyugdíjkorhatárát, hogyan lehet nyugdíjba vonulni az új évben. A kérdésre a választ a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny) tartalmazza - olvasható a HR/Munkajog cikkében.

Szolnoki Mikulás

Kicsit megkésve, de jó szívvel ajánljuk olvasóink figyelmébe a Szolnoki Városi Tagszervezet idei mikulás ünepségéről készült fényképeket. A rendezvényt szervező tisztségviselőink jó munkát végeztek, erről mindennél többet mondanak a boldog gyermekarcok. Fényképalbum az alábbiakban.

Az ORFK szerint már a két ünnep között kifizetik a decemberi illetményt

Emlékezetes, hogy az új illetmény-számfejtési rendszerre (KIRA) történő átállás a rendőrségi dolgozók illetményének kifizetésében is csúszást eredményezett. A szakszervezetünkhöz érkezett jelzések szerint a novemberi fizetést december 5-ig nem kapták meg a kollégák, hanem csak december 7-én, azaz két nap késedelemmel. További információink szerint a kifizetés nem csak hogy késve történt, de hiányos is volt, nem minden illetmény összetevő került leszámfejtésre és kifizetésre. Mindezekről tájékoztatást kértünk az ORFK gazdasági főigazgatójától. Kovács István r. vezérőrnagy úr válaszában kifejtette, hogy a hibák észlelése esetén előleget folyósítottak az érintettek számára  és soron kívül tájékoztatták a kincstárat a hibákról. Tábornok úr levelében - kérésünkre - arra is kitért, hogy december havi illetményeket a két ünnep között kell biztostani az állmány számára.

Ennek a 24.hu cikke szerint nem lehet akadálya, mert a Magyar Államkincstár közleménye szerint a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszerre (KIRA) sikeresen átálltak, így határidő előtt elkészült a decemberi bérszámfejtés és az érintett intézmények valamennyi munkavállalója időben megkaphatja illetményét. A 2015. december havi illetményszámfejtés zárása előrehozottan, december 20-án megtörtént - írja a 24.hu.

Elismerte az országos rendőrfőkapitány, hogy több hónap után követelnék vissza a déli határon szolgált rendőröknek kifizetett túlórapénzeket

Az időpont azért lényeges, mert munkajogászok szerint amennyiben a munkáltató nem a következő bérkifizetésnél jelzi a szabálytalan elszámolást, akkor a kifizetett pénzt nem követelheti vissza. Papp Károly a Hír TV-nek azt is elmondta: a szúrópróbaszerű ellenőrzésnél a vizsgált rendőrkapitányságok közel negyedénél találtak hibát a túlórák elszámolásával és kifizetésével összefüggésben.

Kérdés továbbá, mi lesz a túlórákat írásban elrendelő, majd a teljesítést igazoló vezetőkkel. Az ORFK „téves jogértelmezésre" hivatkozva próbálta menteni őket az okirat-hamisítás gyanújától. Tisztázandó az is, hogy ha az ügy valójában csak néhány megyét érint, miért nem tűnt fel a kifizetések ellenőrzésére hivatott apparátusnak, hogy egyes egységeknél másokhoz képest jóval több túlórát számolnak el. És miért nem néztek utána a helyes jogértelmezésnek még a kifizetések előtt - teszi fel a kérdést a Népszabadság cikke.

Azoknak a tagjainknak, akik hozzánk fordulnak, jogi segítséget adunk, hogy megtámadhassák a számukra káros intézkedéseket - mondta el a Somogy megyei Hírlapnak főtitkárunk. 

A témában további információk itt olvashatóak.     

Illetményemelés és teljesítményjuttatás a rendvédelmi szférában

Nyolcmilliárd forint teljesítményalapú jutalmat kaphatnak a hivatásos rendvédelmi dolgozók jövőre – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti híradójában. A tudósításban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: 2016-ban is folytatódik a rendvédelmi életpályaprogram kiterjesztése. Egyrészt az alapilletmény emelkedik január elsejétől átlagosan öt százalékkal, másrészt teljesítményjuttatás kifizetésére is lehetőség nyílik. 

A kép ennel természetesen most is árnyaltabb. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács november végi ülésén ugyanis a tárca tájékoztatása szerint a hivatásos állomány tagjainak 78 %-a kapja meg 2016-ba a kormányzat által ígért újabb 5 %-os illetményemelést. Ezzel szemben 7,5 ezren csak 1-5 % közötti emelésre számíthatnak, míg 4.333 fő illetménye egyáltalán nem fog emelkedni januárban, mivel ők már idén elérték az új Hszt. szerinti illetmény felső határát. Ezt a tárca szerint árnyalhatja a teljesítményjuttatás, amit, mint kiderült a kormányzat által ígért emelés részének tekintenek. E célra egyébként információink szerint fejenként 2 heti bérkeret áll rendelkezésre. Figyelembe véve, hogy a tárgyévi teljesítményjuttatás maximuma 3 havi illetménynek megfelelő összeg, az említett kvóta alapján 6-ból 1 fő kaphatja meg a maximális elismerést.

A Hszt. legújabb, év végi módosításáról bővebben itt számoltunk be.

 

 

A minimálbér 111 ezer, a garantált bérminimum 129 ezer forint lesz 2016-ban

Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Budapesten - írja a Jogi Fórum.

Az egyezségben az NGM vállalta, hogy a VKF monitoring bizottságában a jövő év elején folytatják az egyeztetéseket a versenyszféra 2016. évi bérajánlásáról, a Munka törvénykönyve módosításáról, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagy mértékű fizikai, illetve pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról - ismertette az államtitkár.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte, hogy az egyezség "szokatlan nagyságrendű" minimálbér emelést tesz lehetővé, valamint olyan tárgyalásokat helyez kilátásba, amelyek a szakszervezetek számára különösen fontosak.

Megérkezett a rendőrség Jézuskája: a jó teljesítmény ellenére visszakérik a rendőrök pénzét

Rendőrök százai éppen karácsony előtt kapták kézhez azt a felszólító levelet, amelyben munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követeli tőlük - írja a BLIKK. Mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szép kis csomagokat tett a rendőrök karácsonyfája alá. A túlóra kifizetése minden esetben parancsnoki engedéllyel történik. A határon teljesített szolgálatot követően is így történt. A felsővezetés azonban úgy gondolta utólag, hogy a többletórák egy részét nem túlórának, hanem készenléti szolgálatnak számolja el, ami lényegesen kisebb pénzzel kell honorálniuk. A lapnak főtitkárunk elmondta, hogy: Nagyon is jól teljesített az állomány 2015-ben. Sajnos éppen ezért is állunk megrökönyödve a rendőrség vezetésének három karácsonyi csomagocskája előtt. Az első volt, amikor a migránsválság kezelésben résztvevőknek beígért rekreációs pihenésre szánt Erzsébet-utalványból nem jutott mindenkinek. A második az volt, hogy a bérszámfejtésnél sokaknál nem kerültek elszámolásra tételek, a harmadik pedig a mostani felszólító levél.

Az FRSZ főtitkára a TV2-nek adott interjúban hangsúlyozta azt is: fontos megállapítani, mi minősül túlórának és mi készenlétnek. A parancsnoknak kell jóváhagyni a túlóra teljesítését és csak utána lehet megkapni a pénzt. Ebben az esetben pedig még ez is megtörtént.

Azoknak a tagjainknak, akik hozzánk fordulnak, jogi segítséget adunk, hogy megtámadhassák a számukra káros intézkedéseket - mondta el a Somogy megyei Hírlapnak főtitkárunk.      

Aki kétszer is győzött Strasbourgban - Fábián Gyula, az FRSZ fiatalon elhunyt korábbi főtitkárának férje

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ítéletében elmarasztalta Magyarországot a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának folyósítására vonatkozó új szabályozás miatt, amely a bíróság szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megkülönböztetés tilalmát. A pernyertes Fábián Gyula nem először kapott kártérítést a magyar államtól. Korábban a EJEB előtt peren kívüli megegyezéssel zárult egy ügye - írja a Népszava. 

Az interjúban Fábián úr kifejtette, hogy "A velem egykorúak jól emlékezhetnek azokra az évtizedekre, amikor kényszerű jogfosztottságban éltünk. Nagyon sok embernek nagyon sokat kellett szenvednie, hogy ma magyarként teljes jogú európai polgárnak érezhessük magunkat, vagy legalábbis megpróbáljunk úgy élni, mintha azok volnánk. Azok, akik önként lemondanak a legalapvetőbb európai emberi jogaikról, nem csak magukkal, hanem elődeinkkel szemben is vétenek. Ezért a magyar kormány ellen benyújtott keresetemet egyfajta közszolgálatként fogtam fel, és így is gondolok rá." Az előzmények itt olvashatóak.

Czövek János HOSZ elnök a LIGA új közszolgálatért felelős társelnöke

A LIGA Szakszervezetek legutóbbi Tanácsülésén az FRSZ főtitkárát - az érintettek közös megegyezésével - Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke váltotta a LIGA közszolgálatért felelős társelnöki tisztségében - olvasható a LIGA honlapján. A december 15-i elnökségi ülésen két új szervezet is csatlakozott a LIGA Szakszervezetekhez, egy harmadik pedig jelentős átszervezéssel növeli tagjaink létszámát. December 15-én csatlakozott a LIGA Szakszervezetekhez a Fővárosi Temetkezési Intézetnél Dolgozók Szakszervezete, és a Nehézfémipari Szakszervezet (GE). A Közútkezelők Szakszervezete pedig a LIGA Budai Szakszervezetét "nőtte ki".