március 2016

A Tanítanék Mozgalom kiskátéja március 30-ára

A Tanítanék Mozgalom egy kiskátét tett közzé a Facebook-on a március 30-án várható eseményekről. Március 30-án reggel 8 és 9 óra között az ország sok iskolájában tiltakozni fognak a tanárok az oktatás rendszerszintű átalakítása és a 12 pont követeléseinek azonnali teljesítése érdekében. Ez helyszínenként változó módon fog történni. Lesz, ahol kimennek az iskola elé a tanárok, lesz ahol fákat ültetnek, lesz ahol a közeli parkban szemetet szednek tanítás helyett, lesz ahol a szülőkkel közösen élőlánccal ölelik körbe az iskolát. Arra kérnek minden tiltakozót, hogy minderről tájékoztassák a közvéleményt is (fotókkal, üzenetekkel, stb.) az akció Facebook-oldalán. Az akció Facebook-eseménye.

Szolidaritás Belgium népével

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) egyperces néma csönddel emlékezett meg a brüsszeli terrorista támadás áldozatairól Brüsszelben, az ETUC székháza előtt. A megemlékezésen a magyarországi szakszervezetek képviselői, így a LIGA Szakszervezetek munkatársa is részt vett - olvasható a konföderáció honlapján. 

A brüsszeli merényletekkel összefüggésben az Index arról ír, hogy ész nélkül nehéz harcolni a terroristák ellen. Több pénzt ígért a terrorellenes harcra Orbán Viktor, ám alapvetőbb problémák vannak: a titkosszolgálatnál sokan okkal gondolják, hogy a konditeremben szocializálódott TEK-es „kommandósoknak" lövésük sincs a felderítéshez, terrorelhárításhoz. Az oroszok aktív intézkedéseit tétlenül néző magyar kémelhárítás miatt pedig a nyugati szolgálatok sem osztanak meg szívesen információkat Magyarországgal, ami tovább nehezítheti a terroristák elleni harcot. Az utcára kivezényelt fegyveres rendőrök és katonák pedig csak parasztvakításnak jók, ilyen típusú fenyegetés ellen haszontalanok. Részletek az Index cikkében.

Nem tetszik a szakszervezeteknek Lázár bürokráciacsökkentése

Április elején vitathatja meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami tisztviselők érdekképviseleteivel bürokráciacsökkentő javaslatát - értesült a Figyelő. A lap által megszerzett javaslat több pontjával elégedetlenek a szakszervezetek, így módosításokat szeretnének. A Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett, részleteiben a Figyelő által megismert javaslat több pontjával is vitába készül szállni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum munkavállalói oldala. Tulajdonképpen magát a törvényt sem támogatják, de mivel biztosak benne, hogy a kormány emiatt nem fogja blokkolni az előterjesztést, inkább összeállították tartalmi módosításaikat. 

A közmunkások nem akarnak katonának állni!

Hiába a stabil munkaviszony és a dupla pénz, 40 közmunkásból senki sem fogadta el a honvédség ajánlatát - írja az Index. Szerdán több déli határhoz közeli település járási hivatalában megtartották azokat a munkaértekezleteket, amelyeken a Magyar Honvédség szerződéses katonai állást ajánlott 400 közmunkásnak. A szerződéssel a honvédség három év folyamatos munkaviszonyt és a közmunkásbér (átlag 50-55 ezer forint) nagyjából kétszeresét ajánlotta a közmunkából átlépő leendő katonáknak. A tájékoztatón résztvevő közmunkásoknak alá kellett írniuk a helyi munkaügyi hivatal jelenléti ívét. A meghívó szerint aki nem vett részt az eligazításon, azt automatikusan törölték a rendszerből, nem kaphat többé közmunkát. A nagyjából háromnegyed órás tájékoztató végén feltették a kérdést, hogy ki akar jelentkezni a honvédségbe, és az Index információja szerint 40-ből senki sem akart élni a lehetőséggel. 

Mindeközben a HVG arról ír, hogy már egy bolgár call center is vonzóbb, mint itthon lenni....

LIGA: a cafeteria rendszer „béresítéséről

Egy hete Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy egy Európai Bíróság által hozott ítélet nyomán „kettős bérrendszert” vezethet be a kormány, a cafeteria „béresítésével”. Miután a részletek azóta sem ismertek, az intézkedés munkavállalókra vonatkozó hatása sem biztos. A LIGA Szakszervezetek ezzel együtt elutasítja azokat a megoldásokat, amelyek rontják bármely munkavállaló jövedelmi helyzetét, rontják a munkavállalók jövőbeni nyugdíjpozícióját, forrásokat csoportosítanak át a munkáltatók javára és a munkavállalók kárára. További részletek a LIGA közleményében.

FRSZ - Országos Sporthorgász Vándorkupa: május 7-én

A hagyományoknak megfelelően az FRSZ Borsod Megyei Elnöksége idén is megrendezi az FRSZ - Országos Sporthorgász Vándorkupa elnevezésű horgászversenyt. A versenyre 2016. május 07-én kerül sor, a Novajidrány és Vizsoly községek között található Kacsa horgásztavon. A versenyre csak háromfős csapatok nevezését fogadják el, a csapat tagja  az BM irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatásos, köztisztviselői, közalkalmazotti vagy munkavállalói állományú tagjai, valamint a rendvédelmi oktatási intézmények tanulói lehetnek. A nevezési díj FRSZ tagok részére 2.000 Ft,-, nem tagok részére  3.000 Ft. A résztvevők számára a rendezők meleg ebédet biztosítanak, melynek költségét a nevezési díj tartalmazza. 

A versenyre 2016. április 30-ig lehet jelentkezni a honlapunkról letölthető nevezési lap megküldésével, melyhez mellékelni kell a nevezési díj befizetését igazoló banki másolatot. A helyszínen nevezést már nem fogadnak el a rendezők! További információk az innen letölthető verseny kiírásban.

Rendőrségi gyorstalpaló

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdetett járőrtárs beosztás betöltésére. A pályázatra azok jelentkezését várják, akik 18. életévüket betöltötték, cselekvőképesek, állandó belföldi lakóhellyel, illetve legalább középfokú iskolai végzettséggel (érettségivel) rendelkeznek, továbbá magyar állampolgárok és Budapest, valamint agglomerációjának lakosai. A felvételt nyert pályázók 2016. június 1. hatállyal a főkapitányság munkavállalójaként felnőttképzés keretében kerülnek beiskolázásra, melynek során 5 hónapos képzést és eredményes vizsgát követően őr-járőrtárs rész-szakképesítést szereznek. A képzést sikeresen teljesítők hivatásos állományába kerülnek kinevezésre 1 év próbaidőre. A felhívás szerint az őr- járőrtárs rész-szakképesítéssel rendelkező hivatásos állományú járőrtársak tapasztalt járőrvezetők (mentorok) irányítása mellett vesznek majd részt a járőrszolgálati feladatok ellátásában, objektumok őrzésében.

Véleményünk szerint a fentiek szerint meghírdetett képzés lerontja a Hszt. által szabályozott életpályát, mivel az 5 hónapos gyorsított  tanfolyam nyilvánvalóan nem adhat a rendészeti szakközépiskolák 2 éves képzésén megszerezhetővel egyenértékű szakmai végzettséget, így az érintetek későbbi előmenetele is korlátokba ütközhet.