május 2016

A Liga többéves bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki a társkonföderációkkal

A Liga Szakszervezetek többéves bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki, a tervek szerint a társkonföderációkkal közösen - mondta a Liga új elnöke a konföderáció jövőjéről tartott sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten. Doszpolyné Mészáros Melinda kiemelte: azt szeretnék, ha a minimálbér a 8 órás teljes foglalkoztatás esetén elérné a létminimum szintjét. Ennek érdekében a szakszervezet erősíteni akarja kapcsolatait a munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta: a Liga, a társkonföderációkkal együttműködve, meg szeretné mutatni a munkavállalóknak, hogy kész és képes kiállni a dolgozói érdekekért. 

Kapcsolódó anyag (videó): Merre tovább LIGA?

Mégis készpénzben járna a cafeteria egy része

A kormány arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja meg a következő napokban, hogyan lehetséges készpénzesíteni a cafeteriát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - írja a Tőzsdefórum. A tervek szerint a magánszektorban adható 450 ezer forintos cafeteriát úgy alakítanák át, hogy abból 100 ezer forint készpénz lenne, 350 ezer forint pedig SZÉP-kártyára kerülne. A közszférában 200 ezer forintban maximált cafeteriából 100 ezer forintot fizetnének készpénzben, 100 ezret pedig SZÉP-kártyára. Varga Mihálynak ezt a lehetőséget kell megvizsgálnia.

A szakszervezetek szerint a kormány átgondolatlanul és előkészítetlenül nyúl a munkavállalók nagy tömegeit igen érzékenyen érintő kérdéshez, és sok a témával kapcsolatos csúsztatás is - írja a Népszava. A "pénzesítés" ügyes trükknek tűnik, amelynek révén a bérszínvonal úgy emelkedne meg, hogy senki sem kapna egy forinttal sem többet, mint eddig. Ez nem csak azért aggályos, mert félrevezető, hanem azért is, mert módot ad a valóságos béremelések elodázására - érvel a SZEF.

A hivatásos életpálya apró betűs záradéka: évekig tartó helyben járás

A közelmúltban megkereséssel fordultunk az ORFK irányába az új Hszt. hatálybalépése óta a beosztás változások, azon belül is főként a magasabb beosztásba történő kinevezések során tapasztalt problémák miatt. Több kolléga jelezte ugyanis, hogy magasabb besorolású beosztásba a miatt nem nevezik ki őket, mert az ahhoz szükséges szolgálati idővel még nem rendelkeznek. 

Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetőjének válasza szerint az új Hszt. ide vonatkozó szabályai egyértelműen fogalmaznak, vagyis a más, magasabb beosztásba kinevezés kogens, kivételt nem engedő feltétele, hogy a hivatásos állomány tagjának a beosztás ellátáshoz szükséges képesítési és alkalmassági feltételeknek meg kell felelnie. Megállapíthatjuk tehát, hogy az új Hszt. az életpályát, vagyis az előmenetelt oly módon biztosítja, hogy az előre haladást lelassítja.

Jó lenne, ha ezt a rendőri szervek által közzétett álláshirdetésekben/pályázatokban is kifejezetten kiemelnék, mert így elkerülhető lenne a kollégák hitegetése. A legtöbb felhívás ugyanis azt a lényeges feltételt, hogy hány év szolgálati idő szükséges a beosztás betöltéséhez, nem tartalmazza.További részletek az alábbiakban.

Jobb későn, mint soha - a BM május végén reagált egy januári javaslatunkra

​Május közepén adtunk hírt arról, hogy a Belügyminisztérium egy rendelet és egy utasítás kiadásával módosította a lakhatási támogatásokra vonatkozó szabályokat. A megjelent lakásügyes szabályokat módosító normák tervezeteiről korábban a kormányzati honlapról szereztünk tudomást, mivel azokat kifejezetten a szakszervezeteknek nem küldték meg véleményezésre. Ennek ellenére január végén javaslatainkat, észhrevételeinket megküldtük a minisztériumnak, arra azonban csak most, cikkünk megjelenése és a jogszabály kiadása után reagáltak. Annak örülünk, hogy honlapunkat a minisztáriumban is olvassák, annak kevésbé, hogy a közvetlen párbeszéd csak akadozva működik...

Női elnök a LIGA Szakszervezetek élén: Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda

Doszpolyné Mészáros Melinda lett a Liga Szakszervezetek (Liga) új elnöke, miután megszerezte a szavazatok 72,5 százalékát a Liga Tanács csütörtöki ülésén. A tisztséget az új elnök 2017 decemberéig tölti be. Az új elnök elmondta, szeretné, hogy a konföderáció a jövőben jobban segítené a tagszervezetei munkáját, ezért, felkérésére a szervezet Érdekvédelmi Osztálya a közeljövőben megkeresi a LIGA tagszervezeteit, hogy egyeztessen az ágazatot érintő problémákról, a szakszervezetek javaslatairól, igényeiről - olvasható a LIGA honlapján.

Történelmi pillanathoz érkezett a magyar szakszervezeti mozgalom, mivel először került női elnök egy konföderáció élére, Doszpolyné Mészáros Melinda korábbi főtitkár, vezető jogtanácsos személyében - olvasható a Magyar Hírlapban. Az elnök asszony céljai között szerepel a többéves bérfelzárkóztatási program kidolgozása, az eddigi bérrendezésekben nem érintett ágazatok helyzetének kezelése, egy igazságosabb, a társadalmi igényeknek jobban megfelelő személyijövedelemadó-rendszer kialakítása, valamint hogy korrekt és konstruktív partnerként folytatassák a kormánnyal a megszakadt tárgyalásokat a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról és a korhatár előtti ellátások újragondolásáról. Emellett Mészáros Melinda fontosnak tartja a szakszervezetek általános megítélésének javításával egyidejűleg a munkavállalók szakszervezetekbe vetett bizalmának visszaszerzését. 

A felmentési korlátozás alatt álló közalkalmazott jogviszonyának megszüntetése

A nem megfelelő munkavégzés felmentési okra alapított felmentés tekintetében is vizsgálni szükséges, hogy fennáll-e a különösen indokolt eset, amennyiben a közalkalmazott felmentési korlátozás alatt áll – írja a HR/Munkajog a Kúria egyik eseti döntését ismertető cikkében. A Kúria kiemelte, hogy a felmentési korlátozások nem tiltják meg a felmentést, csupán bizonyos többletkritériumtól, különleges feltételek fennálltától teszik függővé azt. Az ilyen többletfeltételek hiányában közölt felmentés azonban jogellenesnek tekinthető. A Kúria szerint a törvény két különálló kötelezettséget ró a felmentési korlátozások fennállta esetén a munkáltatóra.

Amit tudni érdemes: a nyugdíjbiztosítási adategyeztetésről és a munkajogi megállapodások érvénytelenségéről

Mára már közismertté vált a nyugdíjbiztosítási feladatot ellátó igazgatási szervek által folytatott adategyeztetési eljárás célja és folyamata, vagyis a születési év alapján képzett ütemterv szerinti hivatalbóli adategyeztetés a biztosítottak, volt biztosítottak társadalombiztosítási szerv nyilvántartásában szereplő szolgálati idejéről – írja az ado.hu.

A polgári jogban, ha egy megállapodás érvénytelen, akkor az azt jelenti, hogy bírói úton nem kikényszeríthető, vagyis az érvénytelen ügyletnek nincs kötelemkeletkeztető hatálya. A munkajog érvénytelenségi rendszere polgári jogi szabályokra épül, ám figyelembe veszi a munkajog, mint speciális jogág sajátosságait - írja a HR/Munakjog.

MÁR CSAK NÉHÁNY SZABAD NYÁRI BEUTALÓ MARADT APARTMANJAINKBA

Felhívjuk tagjaink és tisztségviselőink figyelmét, hogy már csak néhány szabadon igényelhető nyári (főszezoni) beutalónk maradt a Hajdúszoboszlón és Harkányban található apartmanjainkba. A regisztráció jelentkezési sorrendben történik! 

A beutalók térítési díja (a résztvevők számától függetlenül): FRSZ tagok és LIGA szakszervezeti tagok számára 40 ezer Ft/turnus/apartman, FRSZ tagsággal nem rendelkező rendőrségi dolgozóknak 45 ezer Ft/turnus/apartman. A beutaló térítési díja nem tartalmazza a helyben, készpénzben fizetendő idegenforgalmi adót!

A turnusok 7 naposak, keddtől keddig tartanak. Teljes körűen felszerelt apartmanjaink egyidejűleg 5 fő számára biztosítanak szálláslehetőséget. További részletek és időpontok itt!