július 2016

Nincs Casco a rendőrautókon

A hortobágyi tűzszerész tragédia után derült ki, hogy a honvédség hivatásos állományú tagjainak nincs élet- és felelősségbiztosításuk. Az ATV megkérdezte az ORFK-t, hogy mi a helyzet a rendőrökkel, és azt a választ kapták, hogy a rendőrség hivatásos állományú tagjai részére a Belügyminisztérium kötött csoportos élet- és balesetbiztosítást. Mint kiderült, szemben a honvédséggel, a rendőrségi vagyonkezelésében lévő szolgálati gépjárművek rendelkeznek kötelező felelősség-biztosítással is, amelyet az üzemeltető területi rendőri szerv köt és fizet. 

Cascójuk azonban még a rendőrautóknak sincs. Korábban a lízing miatt volt Casco a rendőrautókon, de amióta a szervezet saját tulajdonába kerültek a flották, nincs fedezet a sok százmilliós tételt jelenő biztosításokra – nyilatkozta az ATV-nek Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkár-helyettese. Dávid  szerint, mivel ma már 8-10 milliós autókat vezetnek a rendőrök, több visszajelzés is érkezett hozzájuk az állományból, hogy inkább átkérik magukat gyalogos járőrszolgálatra, minthogy egy 12-órás műszak végén bekövetkező figyelmetlenséggel többmilliós kárt okozzanak.

További részletek az ATV cikkében.

RÉT ülés - nincs új a nap alatt

2016. július 11-én tartotta soros ülését a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT). A fórumon naprendre kerültek a rendészeti szakközépiskolásokat érintő aktuális kérdések, problémák, a fegyveres biztonsági őrök díjazása, a közalkalmazotti címek besorolás változással összefüggő korrekciója, a SZÉP kártyákról visszautalt összegek sorsa, a rendőrök biztosítása, és természetesen a közalkalmazotti garantált illetményes perben született Kúria határozat is. 

Mint ismeretes az FRSZ által indított per felülvizsgálati eljárásában a Kúriá a rendőrség, mint alperes felülvizsgálati kérelmét elutasította, és munkáltatót tetemes összegű illetményekülönbözet megfizetésére kötelezte. A Kúria határozatában rámutatott, hogy a munkáltatói (rendőrségi) álláspont téves, mert egyrészt a jogszabályok téves értelmezésén alapul, másrészt nem felel meg a jogbiztonság alkotmányos követelményének!  A RÉT ülésen elhangzottak szerint az ORFK még tanulmányozza a Kúria döntését, amiből az következik, hogy továbbra sem várható, hogy a rendőrségi munkáltatók automatikusan rendezik valamennyi rendőrségi közalkalmazott illemtényét.

A RÉT ülésen történtekről szóló beszámolónk az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban olvasható.

Azon közalkalmazottak számára pedig, akik elmaradt illetmnyük megtérítése vonatkozásában a valós megoldást keresik, ajánljuk ezen cikkünk elolvasását.