december 2016

Év végi jogszabálydömping - a hivatásos szolgálati jogviszony új és módosuló szabályai

A szokásos év végi jogszabálydömpingben megjelent a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél alkalmazható rendvédelmi egészségkárosodási ellátásról szóló 54/2016. (XII. 22.) BM rendelet. Ez a jogszabály a rendvédelmi egészségkárosodási kereset-kiegészítést és a rendvédelmi egészségkárosodási járadékot bevezető Hszt. módosításhoz kapcsolódik, és az új juttatások megállapításának részletszabályait határozza meg. A Hszt. új szabályairól szóló részletes elemzésünk itt olvasható.

Megjelent egy másik (55/2016. számú) BM rendelet is, mely a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény végrehajtására kiadott 8 másik belügyi rendelet módosításáról szól. Ez a jogszabály módosítja a fegyelmi szabályzatot, az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról és a  szolgálat-, illetve keresőképtelenség megállapításáról szóló BM rendeletet, valamint a foglalkozás-egészségügyi tevékenység ellátásának szabályairól, a szolgálati kiadásának és nyilvántartásának eljárási rendjéről, a hivatásos szolgálati beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről, a szolgálati jelvénnyel történő ellátás rendjéről, továbbá az illetmény és egyéb juttatások megállapításáról, és a folyósítás szabályairól szóló BM rendeleteket.

Végezetül karácsony előtt adták ki a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek személyi állományának kártalanításáról szóló 457/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet is.

Változnak a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó adószabályok

A jövő évtől több ponton módosulnak a személyi jövedelemadó (szja) törvényben a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályok - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban. Szűkül a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások köre, 2017. január 1-jétől az éves keretösszeget - 100 ezer forintot - meg nem haladó pénzösszeg és a Széchenyi Pihenő Kártyára adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak, a szálláshely alszámla esetén legfeljebb 225 ezer, a vendéglátás alszámla esetén legfeljebb 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetén pedig legfeljebb 75 ezer forint összegben - írja a Szakszervezetek.hu. A 2016-ban béren kívüli juttatásként nevesített juttatások (üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, iskolarendszerű képzés, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe teljesített foglalkoztatói hozzájárulás, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg) 2017-től egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek, és így emelkedik az utánuk fizetendő közteher összege is. 

Az Erzsébet-utalvány juttatás megszűnik, a 2016. december 31-ig juttatott Erzsébet-utalványok - az érvényességi idejükön belül, a 2016. december 31-én hatályos szabályok szerinti szolgáltatás- és termékkörben - azt követően is beválthatók. 

Az újonnan bevezetésre kerülő készpénz-cafetéria részletes szabályairól bővebben a HVG cikkéből tájékozaódhatunk.

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Szolgálati közlemény: tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján 2016. december 23-ától 2017. január 01-ig az ügyintézés és az ügyfélfogadás szünetel. Az év végi ünnepek után a KKI és a Jogsegélyszolgálat munkatársai 2017. január 02-ától lesznek ismételten elérhetőek.

A december havi illetményt várhatóan csak január 04-én fizetik ki

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem hozzák előre a december havi illetmény kifizetését a két ünnep közötti időszakra, mivel arra "nincs jogszabályi lehetőség" - áll az ORFK megkeresésünkre adott tájékoztatásában. Ezek szerint a decemberi illetmények átutalására várhatóan csak 2017. január 04-én kerül sor. 

A Magyar Államkincstár szerint valamennyi közalkalmazott januárban kapja meg a decemberi fizetését. Az intézkedéssel nem sértenek szabályt, de arra nem válaszoltak, miért éppen most változtattak az évek óta bevett gyakorlaton – hangzott el az RTL Klub hírében.

Az ORFK levele arra sem ad magyarázatot, hogy miért csúsztak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében november havi illetmények kifizetésével. Az ORFK vezetője e vonatkozásban csak annyit írt, hogy az elmaradásról való tudomásszerzést követően haladéktalanul intézkedtek, és az átutalásra december 6-án került sor.

Fontos változások a foglalkoztatás területén

Nem könnyű követni a foglalkoztatási jogviszonyokat érintő változásokat, mivel magyar szokás szerint a törványgyár az év vége felé közeledve idén is  csúcssebességre kapcsolt. A legfontosabb változásokat a Jogi Fórum cikke szedte csokorba.

A gépjárművel történő munkába járásért kapott költségtérítés adómentes a magánszemély számára, de csak akkor, ha teljesülnek az előírt feltételek. Ezeket a feltételeket foglalja összes a Munkajog.hu cikke, kiemelve, hogy a költségtérítés összege kilométerenként 2017-től 15 forint.

Megjelent a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló kormányrendelet - olvasható a Munkaügy Érthetően blogon. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 127.500,-Ft/hó. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől: havibér alkalmazása esetén 161.000,-Ft/hó. A kormányrendelet letölthető innen.

Megjelent a 2017. évi bérkompenzáció részletszabályairól szóló kormányrendelet is - írja a Szakszervezetek.hu. A legfrissebb Magyar Közlönyben publikált rendelet szerint a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzációt a 2017-re járó illetményekkel együtt, továbbra is havonta kapják meg a foglalkoztatottak. A kompenzáció a személyi jövedelemadó-előleg megállapításánál nem rendszeres jövedelemnek minősül, és a költségvetési rend szerint foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásaiként kell elszámolni. A kifizetést a statisztikai elszámolásokban a szociális költségek között veszik figyelembe. A kusza, nehezen értelmezhető jogszabály letölthető innen.

Az év végi jogszabálydömpingben módosították a Hszt. kártérítési felelősségre vonatkozó szabályait is. A jogszabály innen tölthető le.

Súlyos tízmilliárdokba kerülhet a hazai adófizetőknek a kafetéria-rendszer 2012-es átalakítása

Több mint 7,3 milliárd forintos kártérítést ítélt meg a Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az ICSID december 13-án a Ticket Restaurant márka tulajdonosának – adta hírül 444.hu. Az étkezési utalványokkal foglalkozó francia cég, az Edenred azért panaszolta be a magyar államot, mert a kormány 2012-ben az Erzsébet-utalvánnyal és a Széchenyi-pihenőkártyával (Szép) kiszorította az addig piacvezető multinacionális cégeket a magyar utalványpiacról. A Ticket Restauranton kívül a Sodexo és a Le Chèque Déjeuner is pereli a magyar államot, s nem is az uniós jogszabályokra hivatkoznak, hanem az 1987-es francia–magyar kormányközi egyezményre, amely a francia cégek magyarországi befektetéseit, működését teszi lehetővé. Az Orbán-kormány ugyanis négy éve úgy módosította a kafetériaszabályokat, hogy lényegében az Erzsébet-utalvány maradt az egyetlen étkezési csekk, miután 51 százalékos adókulccsal sújtotta a béren kívüli juttatásként adható hideg-meleg élelmiszer utalványokat. Ezzel párhuzamosan csak az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány adózott kedvezményes, 31 százalékos kulccsal. Csupán az utóbbi helyzetbe hozásával mintegy 90 százalékot esett a korábban monopolhelyzetben lévő francia cégek forgalma, amely éves szinten 250-300 milliárd forintot tehetett ki.

Boldog karácsonyt kívánunk valamennyi tagunknak!

Szolgálati közlemény: tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján 2016. december 23-ától 2017. január 01-ig az ügyintézés és az ügyfélfogadás szünetel. Az év végi ünnepek után a KKI és a Jogsegélyszolgálat munkatársai 2017. január 02-ától lesznek ismételten elérhetőek.

Belügyi hírek

Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, valamint Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár - dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében - ajándékokat adott át a belügyi szerveknél dolgozó, hat vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosoknak, valamint a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt, illetve szolgálati halott hivatásos állományúak özvegyeinek és gyermekeinek a Belügyminisztérium karácsonyi ünnepségén - olvasható a kormányzat honlapján. 

Zsinka András, a Belügyminisztérium (BM) személyügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában pedig ismételten bejelentette, hogy január elsejétől úgynevezett egészségkárosodási ellátást is bevezetnek a rendvédelmi dolgozóknak.

Mi a magunk részéről inkább annak a bejelentését vártuk volna, hogy a rendvédelmi szférában dolgozók mikor és milyen összegű év végi juttatásban részesülnek. Erre azonban idén már aligha fog sor kerülni, mivel a Zsinka úr az egyik társszakszervezetnek írt levelében kifejtette, hogy: "A közalkalmazotti és kormánytisztviselői állomány anyagi helyzete javításának lehetőségét a tárca vezetése folyamatosan vizsgálja, azonban a költségvetési lehetőségek ismeretében a belügyi tárcánál a Honvédséghez hasonló ez évi juttatás nyújtására nem mutatkozik lehetőség."

A pulykapénzre vonatkozó felhívásunk tehát sajnos eredménytelen maradt. A rendőrségi dolgozók legfeljebb a honvédek, a kormányhivatalnokok, a postások, és a nyugdíjasok év végi juttatásának örömében osztozhatnak, mivel a belügyi tárcánál "nem mutatkozik lehetőség" ilyenfajta juttatásra sem. Miként arra sem, hogy kifizessék végre a közalkalmazotti illetménytábla és a garantált bérminimum közötti, 2013. óta jogtalanul visszatartott illetménykülönbözetet annak a közel 8 ezer közalkalmazottnak, akiknek a besorolását a rendőrség személyügyi szervei a Kúria közel féltucatnyi határozata szerint törvénytelenül hajtották végre!

VODAFONE kedvezmények

Ajándékozz új mobilt, korlátlan beszélgetéssel a flottán belül! Válassz új okostelefont kamatmentes részletre, 2 éves határozott idejű flotta szerződéssel, flottaigazolással. A kamatmentes részletfizetés bármelyik okostelefonra elérhető, 16.990 forintos alapártól. Részletek a Vodafone innen letölthető felhívásában. Készülékajánlatok itt. Ha érdekel az ajánlat, a kedvezményes lfotta tarifa megvásárolható a 1401-es hívószámon, online a www.vodafone.hu/flotta oldalon, a flotta kóddal belépve, és bármelyik Vodafone üzletben. 

Új helyen, a régi elérhetőségekkel az FRSZ központja

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy Központi Koordinációs Irodánkat (KKI) átköltöztettük az FRSZ új székhelyére, a 1146 Budapest, Thököly út 172. szám alatti VDSZSZ irodaházba. A KKI működőképességét helyreállítottuk, telefonos és elektronikus elérhetőségeink változatlanok.

Telefonszámaink: 06-1-785-00-10 és 06-1-785-07-16 - ezen számok hívása esetén a keresett tisztségviselőt vagy jogászt a titkárság kapcsolja.

BM telefonszámaink: titkárság - 39-530 (az üdültetési előadó is ezen a számon érhető el!), jogsegélyszolgálat - 39-531, irodavezető - 39-532
FRSZ flottás mobilszám: +36 70 775 1773
Telefax számunk: 06 1 799 2713 (BM faxunk sajnos nincs!)
E-mail cím: frsz@frsz.hu, GroupWise (rendőrségi belső) levelezési cím: frsz@orfk.police.hu
Számlázási címünk még a régi: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A
Postai levelezési címünk változatlan: 1388 Budapest, Pf.: 52. Kérjük, hogy a leveleket erre, a postafiókos címre küdjétek! 
A nekünk szánt küldeményeket az  Állami Futárszolgálat útján is el lehet számunkra küldeni: ez esetben a borítékra címet nem kell írni (mert a futárok azt tudják), a címzés: Független Rendőr Szakszervezet Központi Koordinációs Iroda, Budapest.