január 2017

MAKASZ Mobil app - hogy a kedvezmények mindig kéznél legyenek!

Önnek is gondot jelent, hogy hol tudja igénybe venni a MAKASZ kártya biztosította kedvezményeket? Ön is sokszor gondolt arra, hogy az Önnél lévő kártyát épp mire tudná használni? Elfelejtette otthon megnézni a gépén, hogy mit és hol tud vásárolni kedvezményesen? 

 

Itt a megoldás! Most már mobil applikáción is láthatja, milyen kedvezmények vannak az Ön közelébe.

 

Töltse le Androidos készülékre a Google Play áruházból>>> itt, IOS készülékre az Apple Store-ból>>> pedig itt. 

Rendőrségi cafetéria 2017.: beszűkült és elértéktelendő juttatások

Megjelent az ORFK 2017. évi cafetéria utasítása, mely a tavalyihoz képest negatív irányú változásokat eredményez. A keret továbbra is 200 ezer forint, bruttóban, ami nettóban 149 ezret ér. A választható juttatások körét leszűkítették a készpénz cafetériára és a SZÉP-kártyára. Megszűntették az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a kulturális szolgáltatásra, illetve sporteseményre szóló belépő, az önkéntes kölcsönös nyugdíj és egészségpénztári munkáltatói hozzájárulások, a munkahelyi étkeztetés, a helyi utazásra szolgáló bérlet, és a lakáscélú munkáltatói támogatás igénybevételének lehetőségét is. A lakáscélú támogatás eltörlését különösen indokolatlannak tartjuk, ezért a belügyminiszternél kezdeményeztük annak visszaállítását.

Nem változott a bankszámla költségtérítés megalázóan alacsony, évi 4 ezer forintos összege sem, annak ellenére, hogy az FRSZ évek óta szorgalmazza az elértéktelenedett juttatás felemelését a törvény által lehetővé tett 12 ezer forintos éves keretösszegre.

Itt említendő, hogy az ORFK módosította a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés igénylésének eljárási szabályairól szóló utasítást is.

11 FRSZ JAVASLAT A BM IRÁNYÁBA

11 pontba foglalt javaslatcsomagot terjesztettünk a belügyminiszter elé, melyben az azonnali intézkedést igénylő problémákat szedtük csokorba.

Javaslataink kiterjednek az illetmények emelésére, az életpálya lakáspillérének működéséhez szükséges fedezet biztosítására, a cafetéria szabályok módosítására, a fizikai felmérés életkori határát felemelő jogszabály felülvizsgálatára, a 12 alkalomra szóló kedvezményes utazási utalvány ellátotti körének ügyintézői munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra történő kiterjesztésére, a HRK ügyeletesek besorolási problémájának rendezésére, a KR Légirendészeti Szolgálatnál helikoptervezető és fedélzeti szolgálattevő beosztást betöltő kollégák illetményének rendezésére, az RSZKI tanulóidő sorkatonai szolgálat idejére eső időtartamának sorkatonai szolgálatban eltöltött időként történő elismerésére. Részletek az FRSZ innen letölthető javaslatában.

KÖZALKALMAZOTTAK FIGYELEM!!! SEGÍTSÉG AZ ILLETMÉNYES HATÁROZATOK ÉRTELMEZÉSÉHEZ!

​Óriási és jogos felháborodás tombol a rendőrségi közalkalmazottak körében! Ennek oka, hogy a korábban jó munkavégzésért, a szakmai tapasztalatok elismeréseként, vagy a kollektív szerződés előírása alapján adott munkáltatói döntésű illetményrészt megvonják, vagy csökkentik, és ezzel teremtenek fedezetet a illetmény minimálbérre, vagy garantált bérminimumra történő felemeléséhez. Valójában tehát az illetményemelés egy részét, esetenként egészét a közalkalmazottaknak már korábban biztosított juttatásból fedezik! Sajnos, bármennyire is ellenkezik ez a munkáltatói eljárás alapvető igazságérzetünkkel, bármennyire is erkölcstelen, sajnos a Kúria határozatai és az azokon alapuló bírói joggyakorlat szerint még sem minősül feltétlenül jogszerűtlennek! A munkáltatói döntésű illetményrész egyoldalú, indokolás nélküli csökkentésének, vagy akár teljes megvonásának ugyanis csak két korlátja van: egyrészt, hogy a csökkentésről, elvonásról a munkáltatónak írásbeli tájékoztatást kell adnia a dolgozó irányába (ami az illetmény értesítő parancsok átadásával teljesül), másrészt, hogy a csökkentés/elvonás nem eredményezheti az összilletmény csökkenését. Jogsegélyszolgálatunk alábbi tájékoztatója és annak egy konkrét rendőrségi közalkalmazott illetmény megállapító határozatain történő levelezetése ennek megértéshez kíván segítséget nyújtani.

Emlékezetes, hogy a közalkalmazotti illetményes pereket az FRSZ pontosan a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész, valamint a fizetési fokozatban történő előresoroláskor a kollektív szerződés alapján adott juttatás elvonásának megakadályozása érdekében indította, ezt azonban a bíróságok nem méltányolták. A több száz kolléga képviseletében megnyert perekben, a fejenként több százezer, esetenkét egy millió forintot is meghaladó illetmény-különbözeteket más jogi érvélés alapján ítélték és ítélik meg napjainkban is a bíróságok. Ezek az igények minden ellenkező híresztelés, és mindenféle munkáltatói törekvések ellenére sem évültek még el. A határozatok átvétele ugyanis nem jelenti azt, hogy az abban foglaltak tartalmát elismeri és elfogadja a dolgozó. Számos elvi bírósági határozat, de a fentebb említett tömegesen zajló perekben hozott bírósági ítéletek is alátámasztják azt, hogy az illetménnyel kapcsolatos igény a 3 éves elévülési időn belül érvényesíthető a bíróság előtt. Vagyis a határozatokban rögzített 30 nap eltelte nem eredményez jogvesztést, mert a 2017. januárban kézbesített illetmény értesítők 2020. januárig munkaügyi bíróság előtt megtámadhatók!

KÉRJÜK AZ ÉRINTETT KÖZALKALMAZOTT TAGJAINKAT, HOGY JOGÁSZAINK HÍVÁSA ELŐTT SZÍVESKEDJENEK ELOLVASNI AZ ALÁBBI TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOKAT:

Jogi ügyfélszolgálat közalkalmazotti illetményes perekben: hétfőtől csütörtökig, 11.00 órától 13.00 óráig!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a rendőrségi közalkalmazottak illetményének megállapítása miatt kirobbant jogos felháborodás miatt külön jogi ügyeletet vezettünk be. Jogászunk hétfőtől csütörtökig 11.00 órától 13.00 óráig áll rendelkezésére azon tagjainknak, és leendő tagjainknak, akik illetményük megállapítása miatt pert kívánnak indítani, vagy korábban már ilyen per vitelére adtak meghatalmazást az FRSZ Jogsegélyszolgálatának, és ezen per állása iránt kívánnak érdeklődni. Közalkalmazotti illetményes perekben jogi ügyfélszolgálatunk a 39-532-es belügyi számon, vagy a 06 70 398-5630-es mobilszámon érhető el.

Ezen felül az FRSZ Központi Koordinációs Irodája a hét minden munkanapján (hétfőtől csütörtökig 08.30 órától 16.00 óráig, pénteken 13.30 óráig) hozzáértő munkatársakkal áll az érdeklődök rendelkezésére, akár ügyük állása, akár a jogvita megindításának lehetőségei iránt kívánnak érdeklődni. Telefon: 39-530 (BM), vagy 06-1-785-07-16 (városi), vagy +36 70 775 1773 (LIGA flottás mobil).

Nógrádban ismét elmaradt a közalkalmazotti illetmények KSZ szerinti emelése

Nógrád megyei tagjainktól érkezett jelzések szerint a közalkalmazotti állomány 2017. január 1-jei illetménymegállapítása során a január 1-jével fizetési fokozatban előrelépő munkatársak csak a jogszabályi kötelező emelésben (garantált bérminimum/minimálbér) részesültek, azonban a kollektív szerződés szerinti – a munkáltató által kollektív szerződésben garantált – 5.000 Ft illetményemelést részükre nem biztosították. Ez, amellett, hogy eltér a többi rendőr szerv gyakorlatától, az ORFK szakmai vezetésének álláspontjával, illetve ajánlásával is ellentétes. A 2017. január 16-ai RÉT ülésen az ORFK képviselői a tavalyi évhez hasonlóan akként foglaltak állást, hogy a kollektív szerződések szerinti illetménytöbblet a legalább alkalmas minősítéssel rendelkező közalkalmazottak részére biztosítható a fizetési fokozat előresorolás kapcsán. A tavalyi évben ugyancsak felmerült a fentiekben jelzett probléma, de az akkor végül megnyugtató módon rendeződött, és a kollégák megkapták a KSZ szerinti bértöbbletet. Mindezek alapján megkereséssel fordultunk a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez, melyben az érintett közalkalmazottak illetmény megállapításának módosítását és a KSZ szerinti béremelés végrehajtását kezdeményeztük.

Szendvics és párolt rizs döntötte le a határkerítést védő rendőröket

Kiderült, miért dőlt ki betegen január elején 126 rendőr a déli határkerítésnél gyomor- és bélrendszeri panaszokkal, hányingerrel és hasmenéssel. A Magyar Nemzet azt írja, a január 2-án ebédre kapott párolt rizstől és egy szendvicskészítő műhelyben csomagolt tavaszi felvágott miatt betegedtek meg, ezekben ugyanis toxint termelő, B. cereus nevű baktériumot mutattak ki a laborvizsgálatok. Egyelőre kérdéses, hogy az ételmérgezés ügyében indul vagy indult-e bármilyen vizsgálat, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre ugyanis a rendőrség a múlt hét óta nem válaszol. Azt sem tudni, hogy a déli határon szolgáló rendőrök ellátásához milyen szempontok alapján választják ki a beszállító cégeket. Pintér Sándor belügyminiszter a múlt szerdai határszemléje után már beszámolt néhány részletről a megbetegedéssel kapcsolatban. A belügyminiszter akkor azt mondta, hogy a 126 rendőrt ledöntő, gyomorpanaszokkal, hányással, hasmenéssel járó betegség oka részben az volt, hogy nem tartották be az élelmiszerek készítésére és tárolására vonatkozó szabályokat. 

Kezdeményeztük az adómentes lakáscélú támogatás cafetéria elemkénti elismerését

Az FRSZ a belügyminiszternél kezdeményezte a rendvédelmi hivatásos állomány 2017. évi cafetériáját szabályozó 2/2017. (I. 11.) BM utasítás módosítását a választható juttatások körének adómentes lakáscélú támogatással való kiegészítése érdekében. Emlékezetes, hogy a napokban jelent meg a a rendvédelmi hivatásos állomány 2017. évi cafetériáját szabályozó 2/2017. (I. 11.) BM utasítás, mely a választható béren kívüli juttatások körét a 100 forintos készpénz cafetériára és a SZÉP-kártyára korlátozta. Ezzel a miniszter kizárta, hogy a hivatásos állomány tagjai igénybe vegyék a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 2) pontja szerinti adómentes lakáscélú támogatást, amit a hiteltörlesztés terheinek enyhítésére vezetett be a kormányzat. Ez a támogatás a lakáshitel összegének legfeljebb 30 %-áig, és legfeljebb 5 éven át vehető igénybe, maximum 5 millió forintos összegben. A rendelkezést különösen méltánytalannak és érthetetlennek tartjuk, figyelemmel arra, hogy a lakáscélú béren kívüli juttatást a Nemzetgazdasági Minisztérium és a közmédia napok óta propagálja, a rendőrségen dolgozók cafetéria juttatása pedig évek óta nem emelkedett, annak összege jelentősen elmarad a civil szférában adhatótól, ráadásul abból még a közterhek is levonásra kerülnek. Mindezek alapján kezdeményeztük a BM utasítás soron kívüli módosítását, a választható juttatások körének adómentes lakáscélú támogatással történő kiegészítését, és ennek megtörténtéig a szóban forgó lehetőséggel élni kívánó kollégák cafetéria nyilatkozattételi kötelezettségének felfüggesztését.

Másfél milliót gyűjtöttek össze a Teréz körúton megsérült rendőröknek

Jótékonysági estet tartottak az Új Színházban a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök megsegítésére - adta hírül az M1 HÍradó.  A két fiatal járőr a szeptemberi robbantás után nemsokkal elhagyhatta a kórházat, de még a mai napig orvosi segítségre szorulnak. A jótékonysági esten a két rendőr is felment a színpadra, óriási tapsot kaptak. Mindketten megköszönték a támogatást. Tavaly szeptember 24-én a gyalogosan sétáló járőrpáros közvetlen közelében robbant fel a házi készítésű pokolgép a Teréz körúton, amit a kapualjba behúzódó férfi hozott működésbe. Az egyik rendőrnek életveszélyes, társának súlyos sérüléseket okozott a robbanás, mindketten azóta is lábadoznak. A kedd esti jótékonysági esten  amelyet az Új Színházban rendeztek meg – családtagok, barátok ismerősök fogtak össze, hogy a hosszú ideig tartó felépülésükben segítsenek. További részletek és videó a Híradó oldalán. 

Sürgetjük a közalkalmazotti cafetéria mielőbbi kihirdetését is

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) 2017. január 16-án megtartott soros ülésén csak a hivatásos állomány 2017. évi cafetéria juttatásairól adott érdemi tájékoztatást a munkáltató.Ugyanakkor a civil állomány vonatkozásában nem kaptunk érdemi információkat, így az ORFK-tól soron kívüli tájékoztatást kértünk a munkavállalók, közalkalmazottak, kormánytisztviselők és igazságügyi alkalmazottak 2017. évi cafetéria juttatását illetően: mekkora összegű béren kívüli juttatásra számíthatnak, mik a választható juttatási formák. A korábbi gyakorlatnak megfelelően kérjük a 2017. évi ellátást szabályozó belső norma tervezetének rendelkezésünkre bocsájtását, a véleményezés lehetőségével. Természetesen a teljes személyi állomány (hivatásos, munkavállaló, közalkalmazott, köztisztviselő, igazságügyi alkalmazott) vonatkozásában kezdeményeztük az éves cafetéria keretösszeg mielőbbi kifizetését.