április 2017

Itt a rendőrség válasza: Eddig több százmillióba kerültek az illetmény-perek

A rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak elkeseredett küzdelmet vívnak jogos járandóságuk kikényszerítésére. Az ATV megkeresésére adott ORFK tájékoztatásból kiderül, hogy az elmaradt illetmény-különbözetek tárgyában a rendőrség 471 pert veszített el jogerősen az elmúlt három évben, amelynek nyomán – a perköltséget nem számítva – 317 millió forintot már ki is fizettek az érintett közalkalmazottaknak a rendőr-főkapitányságok. Van azonban további kétezer munkaügyi perük bejegyezve ebben a tárgykörben, vagyis a bíróságok gyakorlatából ítélve, a három éves elévülési idő végére milliárdos nagyságrendben terheli majd meg a rendőrség büdzséjét a törvénytelen gyakorlat.

Mint arról az ATV korábban beszámolt, a magyar rendőrség kilencezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetmény-különbözetének elmaradt megtérítése miatt. Az érdekképviseletek sorra nyerik a pereket, a rendőrség vezetése azonban továbbra sem hajlandó foglalkozni a problémával, inkább vállalják a bukott perek anyagi terheit.

Van azonban a közszférának olyan területe is, ahol nem ilyen sanyarú az élet: a Napi.hu cikke szerint az uniós kifizetési célok maradéktalan teljesítéséhez hozzájáruló minisztériumi munkatársak akár 2 éves munkabérüket is megkaphatják - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat. Számunkra ebből az következik, hogy az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatos feladatok nagyobb súllyal esnek latba a pénzosztásnál, mint a migrációs válsághelyzet kezelésében való közreműködés, ellenkező esetben a rendőrségi közalkalmazottak és munkavállalók is kapnának valamilyen külön juttatást. Nekik azonban még a törvényes juttatásokért is pereskedniük kell. Ehhez nyújtanak segítséget az FRSZ Jogsegélyszolgálatának közakalmazotti garantált illetményes perekkel kapcsolatos tájékoztató anyagai, melyek itt olvashatóak.

Majális a Városligetben

2017. május 1-én ismét megrendezésre kerül a szakszervezeti majális a Városligetben, ahol a konföderációk és a szakszervezetek színes programokkal várják az érdeklődőket. 10 órakor koszorúzunk a szakszervezeti emlékkőnél, 11 órától pedig sátrunkban várjuk a LIGA Szakszervezetek tagjait. 

A program 10 órakor veszi kezdetét a szakszervezeti emlékkőnél (A Városligetnek az Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út felőli sarka), ahol a konföderációk vezetői elhelyezik az emlékezés virágait. Ezt követően az ünnepi műsor a Napozóréten kerül megrendezésre, ahol színpadi műsor és gyermekprogramok lesznek a nap folyamán. A színpadi műsor részleteit itt tudja megnézni.  

További részletek a LIGA honlapján.

Nyolcszázalékos emelést hozó általános bérrendezést javasol az OKÉT munkavállalói oldala

A szakszervezetek.hu cikke szerint általános közszolgálati bérrendezés keretében nyolcszázalékos béremelést javasol a kormányzatnak az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldala, azok esetében pedig, akiknek a bére 10 éve nem nőtt, akár ötvenszázalékos lehetne elképzelésük szerint az emelés - hangzott el keddi budapesti sajtótájékoztatójukon. Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője azt mondta: 2011 és 2013 között 1400 milliárdos bértömeget vontak ki a szférából, és ebből az összegből máig csak 1050 milliárd érkezett vissza. Megjegyezte: a KSH márciusi adatai szerint mintegy 680 ezren dolgoznak a közszolgálatban, közülük az utóbbi években 410 ezer embert "ért el valamiféle bérintézkedés", ugyanakkor legalább 200 ezren egyetlen fillér emelést sem kaptak az elmúlt tíz évben, de vannak, akiknek 2002 óta változatlan a juttatása. 

A Népszava fentiekkel kapcsolatban azt írja, hogy Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke csalódottságának adott hangot, mert a kormány mindössze annyit ígért az OKÉT ülésén, hogy az eddig megadott pótlékokat nem vonják vissza és a mentősök 10 százalékos emelést kapnak.

Százszámra elbukott perek: Szembemegy a rendőrség a Kúriával

Az ATV arról számol be, hogy a magyar rendőrség kilencezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetmény-különbözetének elmaradt megtérítése miatt. Pongó Géza, a FRSZ főtitkára az atv.hu-nak azt mondta, másfél éve indult az első ilyen jellegű ügyük az egyik vidéki rendőr-főkaptányság ellen, azóta országszerte tömegével kérnek tőlük segítséget a kollégák. Az érdekképviseletek több kúriai állásfoglalás alapján viszik a pereket, és a nyilvánvaló munkajogi hiba miatt folyamatosan meg is nyerik azokat. Az eljárásokban a bíróságok 3 évre visszamenőlegesen több százezer forintokat ítélnek meg a közalkalmazottaknak, a rendőrség vezetése azonban továbbra sem hajlandó akceptálni a Kúria véleményét. 

Több rendőrségi közalkalmazott is megkereste az atv.hu-t cikkünk megjelenése után. Egyikük nemrég nyert első fokon, és mint mondja, jelenleg a másodfokra vár, de a periratokból egyértelmű, hogy a munkáltató neki is – csakúgy, mint sok száz kollégájának – kénytelen lesz kifizetni a többszázezer forintra rúgó, de „elcsalt” illetmény-kiegészítést. Ő is úgy járt ugyanis, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér emelkedése ellenére fizetésének nettó összege változatlan maradt.

További részletek itt!

Szárnyaljunk a Telenorral hűségidő nélkül!

Minden olyan szakszervezeti tag, akinek szakszervezete a LIGA Szakszervezetek tagja hűségidő nélkül választhat a két, kedvező áru Telenoros mobiltelefon csomag közül. A szolgáltatás a szakszervezeti tagság igazolását követően az erre szerződött közvetítőnél, az Althon Hungary Kft-nél igényelhető a saját és a közeli hozzátartozók részére is.
A két tarifa csomag, a mini és a korlátlan, melyek mellé különböző méretű mobilinterneteket választhatunk:

 - A korlátlan díjcsomaggal bármelyik hálózatba korlátlanul telefonálhatunk bruttó 7.910 Ft-tól (mely 1 GB internetet foglal magában)
 - A mini díjcsomaggal az alapdíj, bruttó 3.127,- forint, melyből 416 Ft a benne foglalt 500 MB mobilinternet, e fölötti 2 óra lebeszélhető, le sms-ezhető. Illetve e fölött 6,5 + ÁFA (bruttó 8,26 Ft) percenkénti díjért telefonálhatunk valamennyi magyarországi hálózatba.
 - Az SMS küldés minkét tarifacsomag esetében 20 Ft/db + ÁFA

A szolgáltatások igénybevétele a következő elérhetőségeken történik, ahol az ügyintézők minden kérdésre válaszolnak: telefonszám: +36202123456, E-mail cím: info@althon.hu

A hűségidő nélküli tarifákról bővebb információ itt olvasható.

Tagsági igazolás kedvezményhez

Telenor Liga tarifák

Szakszervezeti siker: visszavonták a Munka törvénykönyve módosítását!

2017. április 25-én a Parlament Gazdasági Bizottsága visszavonta a beterjesztett Munka törvénykönyve módosításáról szóló törvényjavaslatot - olvasható a LIGA honlapján. Az ügy előzménye, hogy a közfelháborodást kiváltó törvényjavaslathoz véleményt és részletes, kidolgozott módosító szakmai anyagot adott ki a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok (lásd a LIGA Szakszervezetek honlapján), amelyben tiltakozásukat fejezték ki a beterjesztés ellen. A Gazdasági Bizottság ülésén a Bizottság tagjai elfogadták a szakszervezetek érveit, véleményük szerint is a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) hatáskörébe tartozik a Munka törvénykönyve esetleges módosításának megtárgyalása. A szociális partnerek és a Bizottság képviselői abban is egyetértettek, hogy a fórum kezdje meg e tekintetben a munkáját. Továbbá a Bizottság tagjai fontosnak ítélték a további tárgyalásokat az új típusú korhatári ellátásokról, mert elismerik azokat a problémákat, amelyek a fokozott munkaterhelés okoz. További előzmények itt.

KEDVEZMÉNYES ÁLLATKERTI BELÉPŐ FRSZ TAGOKNAK!

Örömmel tájékoztatjuk tagjainkat, hogy – a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetével (VPDSZ) együttműködve – az idei évben is kedvezményes belépőket tudunk biztosítani a tagjaink és családtagjaik részére a Fővárosi Állatkertbe. A belépők árai: felnőtt (2.800,- Ft helyett) 2.000,-Ft/fő, gyermek (1.900,- Ft helyett) 1.300,-Ft/fő, diák (2.000,- Ft helyett) 1.400,-Ft/fő, nyugdíjas (2.300,- Ft helyett) 1.500,-Ft/fő. A gyermek jegy 14 éves korig igényelhető, a diák – nappali tagozatos hallgatók részére diákigazolvány felmutatása kötelező, nyugdíjas jegy csak az öregségi nyugdíjasok számára igényelhető, a nyugdíjas igazolvány felmutatása mellett. 2 éves kor alatti gyermek részére nem kell belépőt vásárolni. A belépőjegyek érvényesek a Pálmaházba, az Akváriumba és a térhatású moziba is! A kedvezményes belépők 2018. március 31-ig szabadon, tetszés szerinti időpontban használhatók fel! 

Jelentkezési és befizetési (utalási) határidő: 2017. május 02. (kedd).  Jelentkezést kizárólag FRSZ tagoktól és csak a mellékelt megrendelőlapon fogadunk el! 

A jegyek ellenértékét átutalással kell teljesíteni, az OTP Banknál vezetett 11705008-20409384 számlánkra. Felhívjuk a figyelmet, hogy azon jegyeket nem rendeljük meg, amelyek ellenértéke 2017. május 02-ig nem érkezik meg a fentiekben megadott számlára!

További részletek az innen letölthető felhívásban. A megrendelőlap lap innen tölthető le.

Lapszemle: elképesztő adóterhelés és növekvő infláció

A HVG cikke szerint: Egyetlen OECD-ország sincs, ahol annyira megadóztatnák a szegényeket, mint nálunk.  A szervezet összegzéséből kiderül: azok, akik az átlagbér kétharmadát keresik, összesen 48,2 százalékos adóterhet kell, hogy elviseljenek. Ez a munkabér adójának, valamint a társadalombiztosítási hozzájárulásoknak az együttes aránya a fizetéshez képest. Mivel egykulcsos a magyar adó, pontosan ugyanezzel a 48,2 százalékos értékkel kell számolni minden más jövedelmi kategóriában is. Azoknál, akik pontosan az átlagbért keresik, ez az OECD harmadik legnagyobb adóterhének számít (Belgium, valamint Németország került elénk a listán).

Az INDEX arról számolt be, hogy folytatódik a hónapok óta tartó drágulás. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. 2016. márciushoz viszonyítva egy év alatt az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14, a sertéshúsé 10,8, a sajté 7,1, a péksüteményeké 5,2, a párizsi, kolbászé 5, a kenyéré 3,6 százalékkal. A baromfihús ára 16,5, a tojásé 5,6 százalékkal csökkent. 

Mindeközben a rendőrség 13 ezer munkavállalóját hagyták az út szélén, akik idén egyetlen forint fizetésemelésben sem részesültek. Részletek itt.

Ezrével perlik a főkapitányságokat elmaradt illetményükért a rendőrségi közalkalmazottak

A magyar rendőrség 9 ezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetmény-különbözetének elmaradt megtérítése miatt. A tetemes költségek ellenére a rendőri vezetés nem hajlik a kérdés valamennyi munkavállalóra kiterjedő, általános jellegű orvoslására - adta hírül az ATV.hu, az FRSZ honapjára hivatkozással. A rendőrségnél már 2013 óta bevett munkáltatói gyakorlat, hogy a közalkalmazottként foglalkoztatott munkavállalók (jellemzően irodai dolgozók) bérét mindig pontosan annyival csökkentik, amennyivel a garantált bérminimum és/vagy a minimálbér összege emelkedik. Így e fizetések nettó összege sosem változik. Az eljárás óriási felháborodást váltott ki a dolgozók körében, ami rövid időn belül 3 ezer munkaügyi perhez vezetett. Az érdekképviseletek több kúriai állásfoglalás alapján viszik a pereket, és a nyilvánvaló munkajogi hiba miatt folyamatosan meg is nyerik azokat. Az eljárásokban a bíróságok 3 évre visszamenőlegesen több százezer forintokat ítélnek meg a közalkalmazottaknak, a rendőrség vezetése azonban továbbra sem hajlandó akceptálni a Kúria véleményét. 

Pongó Géza, a FRSZ főtitkára az atv.hu-nak azt mondta, másfél éve indult az első ilyen jellegű ügyük egy vidéki rendőr-főkaptányság ellen, amely jogerősen lezárult, és a jogos járandóság kifizetése is megtörtént. Az ott dolgozó kollégák egy darabig várták, hogy a munkáltató ebből okulva mindenkit kompenzál majd, ám csalatkozniuk kellett. Azóta tömegével kérnek segítséget az érdekképviselettől abban a megyében is, de országszerte szinte valamennyi megyei szintű rendőri szervezetnél. Az FRSZ Jogsegélyszolgálata jelenleg 1700 munkavállalót képvisel. Mint a főtitkár elmondta, minden esetben először a munkáltatóval próbáltak megegyezni a vonatkozó jogszabályokra és Kúriai állásfoglalásokra hivatkozva, de még egyszer sem jártak sikerrel. Az FRSZ által vitt perekben eddig kifizetett illetmény-különbözet már meghaladja a félmilliárd forintot, és a folyamatban levő ügyek további milliárdos tételt feltételeznek. További részletes információk itt.

RÉT - a rendőrségen idén 13 ezer fő maradt ki az illetményemelésből

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) április 10-ei ülésén kiderültek a valós számok az idei illetményemelésről. Ezek szerint a rendőrségen 10 ezer hivatásos és 3 ezer más jogviszonyban foglalkoztatott nem kapott egyetlen forint emelést sem 2017-ben. A fizetésemelésből kihagyottak többsége, mintegy 9 ezer fő, a végrehajtó állományba tartozó tiszthelyettesi beosztásban teljesít szolgálatot. Ez más megközelítésben azt jelenti, hogy a rendőrség állományának gerincét adó tiszthelyettesek több mint egyharmadát kizárták az emelésből. Emlékezetes, hogy a kormányzati kommunikáció az év elején heteken át azt sulykolta a közvéleménybe, hogy idén folytatódik a korábban megkezdett béremelés újabb üteme, melynek során átlagosan 5 %-os emelést kapnak a hivatásosok. Ez azonban a matematika (jelenleg még hazánkban is) érvényes szabályai szerint biztosan nem felel meg a valóságnak. Amennyiben ugyanis 16 ezer tiszthelyettes 5%-ot meg nem haladó illetményemelést kaphatott a törvény szerint, és 9 ezer nulla forintot, akkor az általános iskolában tanultak szerint sehogy sem jön ki az 5 %-os átlagos emelési mérték!

Nem jártak jobban a közalkalmazottak sem, mivel ezen állománycsoportba tartozók illetményét csak akkor emelték meg idén, ha az nem érte el a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét. Sajnos ezt sem tisztességesen hajtották végre, hanem a szokásos trükkös módszerrel. 2013 óta ugyanis bevett munkáltatói gyakorlat, hogy a közalkalmazottak bérét mindig pontosan annyival csökkentik, amennyivel a garantált bérminimum és/vagy a minimálbér összege emelkedik. Így a fizetések nettó összege sosem változik, bár statisztikailag kitűnő mutatókat lehet gyártani az emelésben részesültek számáról. A valóság azonban az, hogy a rendőrségi közalkalmazottak mintegy 70 %-a jelenleg csak a garantált bérminimum szerinti illetményt kapja. Ugyan ez arány a rendőrségi munkavállalók körében a 80 %-ot is meghaladja.

Mindez az FRSZ véleménye szerint hosszabb távon kihatással lesz az utánpótlásra is. A jelenlegi munkaerőhiányos időkben valószínűleg egyre nehezebben találnak majd a rendőri szervek olyan jelentkezőket, akik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum szerinti illetményért vállalják a rendőrségi munkavégzéssel járó többlet felelősséget és kötelezettségeket. 

A számokkal való bűvészkedés nem oldja meg az állomány megélhetési gondjait, ezért az FRSZ tényleges, általános béremelést jelentő intézkedéseket vár a rendőrség illetve a Belügyminisztérium részéről! További részletek a RÉT ülésről szóló főtitkári tájékoztatóban, itt.