május 2017

MRK családi nap június 10-én, Debrecenben

2017. június 10-én kerül megrendezésre a Debreceni Sportcentrum Debrecen, Oláh Gábor utca 5. sz. alatt a III. MRK családi nap! A III. MRK Rendvédelmi Családi nap a Magyar Rendvédelmi Kar tagszervezeteinek állománya és közvetlen családtagjaik részére szervezett kulturális-, sport-, valamint szakmai ismertető-, közösségépítő- és szórakoztató programokat tartalmazó rendezvény. A rendezvény célja, hogy a tagszervezetek munkatársai és közvetlen családtagjai számára interaktív rekreációs programot biztosítson, amelynek során megismerkedhetnek az egyes szervek rendvédelmi tevékenységével és az ehhez kapcsolódó rendszeresített eszközökkel, módszerekkel. A rendezvény programjaiban a szakmai ismeretbővítés és a kikapcsolódás mellett kiemelt szerepet kap a rendvédelemben dolgozók családösszetartó egységének támogatása, az egészségmegőrzés, a prevenció és a sportos életmódra nevelés, valamint a gyermekeknek szóló programok szervezése. A fő rendezvényeket követően 14:00 órától a Sportcentrum melletti található állatkert ingyenesen lesz látogatható a családi nap részvevői számára.  A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött! További információ itt! 

Közös szakszervezeti javaslat a Hszt. módosítására

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) Munkavállalói Oldalát alkotó rendvédelmi szakszervezetek közös javaslatot terjesztettek elő a belügyminiszter számára.

A kezdeményezés a hivatásos állomány illetményrendszerét illetően kiterjed a rendvédelmi dolgozókra irányadó illetményalap emelésére, a szolgálati időpótlék 2018. január 01-ei bevezetésére, a bértábla besorolási problémáinak feloldására, a pótlékrendszer felülvizsgálatára, a kiemelt készenléti pótlék jogi szabályozásának módosítására, a túlóra pénzbeli megváltásának 2019-ben életbelépő tilalmának feloldására, valamint a címzetes rendfokozat eltörlésére.

Fentieken túl javasoltuk a rendvédelmi ágazati pótlék mértékének további 10 %-kal történő emelését a közalkalmazottaknak, és kiterjesztését az ágazatban dolgozó kormánytisztviselők és munkavállalók számára, valamint kezdeményeztük a cafetéria adójának munkavállalói átvállalását, és az összes választható elem – köztük a lakáshitel, mint választható elem visszaállítását is. Indítványoztuk a a nyugdíj előtti rendelkezési állomány rendszerének módosítását, a szakszervezeti jogok helyreállítását, a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályainak felülvizsgálatát, továbbá a szolgálati járandóság új alapokon történő bevezetését. 

A javaslat, melyet az FRSZ mellet az FBVSZOSZ, a BRDSZ, az NSZÉSZ, a HTFSZ, az FTSZ, az RKDSZ, és az RSZV írt alá, itt olvasható.

Megújult adatopciók a Vodafone flottában

Netezz gondtalanul flottásként is! A Vodafone megújult adatportfóliójában már 5GB-os opció is elérhető. Kiegészítő adatopció minden egyedi flotta tarifához elérhetők. A vásárolt opciók a beépített adatforgalmon felül, tarifával azonos feltételekkel használhatóak fel. Megújultak az ügyfélszolgálaton és interneten keresztül aktiválható opciók, melyek egyszeri és havonta megújuló formában érhetőek el (Egyszeri és Megújuló Extra Adat opciók). Elérhetőek új, 2 év határozott idejű kiegészítő adatopciók készülékkedvezményes és készülék vásárlás nélküli formában is (Surf opciók). Az ajánlat részletei az innen letölthető tájékoztatóban.

LIGA kedvezménykártya tagjainknak!

Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy hamarosan új kedvezményekkel bővülnek szolgáltatásaink. Tagjaink számára ugyanis megrendeltük a LIGA Szakszervezetek megújuló konföderációs kártyáját. A LIGA-kártya több előnnyel is jár majd.

Egyrészt, újabb kedvezményeket tudunk biztosítani tagjaink számára: az első új kedvezmény az OTP Bank számlevezetési csomagja lesz. A LIGA elnöke, Mészáros Melinda asszony és Kovács Antal OTP vezérigazgató-helyettes együttműködési megállapodást írt alá május másodikán, amelynek értelmében a LIGA tagkártyával rendelkező tagjaink maximális kedvezményt kapnak az OTP Bank termékeinek kondícióiból mind kamat, díj és jutalék, vagy hitelhez kapcsolódó egyszeri díjak terén. 

Idén tavasszal szintén aláírásra került a MOL-LIGA megállapodás, melynek alapján a MOL benzinkutakon 6 forint kedvezményt élvezhetnek tagjaink.

A LIGA-kártya jelentősen meg fogja könnyíteni a különböző kedvezmények igénybevételét is. A meglévő kedvezményeket ugyanis a LIGA fokozatosan az új kártyához rendeli. A LIGA-kártya ki fogja váltani a papíralapú tagsági igazolásokat, melyek bemutatása jelenleg például a Vodafone boltjaiban és a Raiffeisen fiókjaiban a kedvezményes szerződés megkötésének feltételét képezik.

További részletek az innen letölthető főtitkári körlevélben.

SZABAD NYÁRI BEUTALÓK AZ FRSZ APARTMANJAIBA!

Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét. hogy a nyári főszezoni beutalók igénylési határidejének lejártával Hajdúszoboszlón és Harkányban található apartmanjainkban is maradtak kiadatlan helyek. Üdültetési Szabályzatunk szerint az előzetes jelentkezési határidő lejártát követően visszamaradt beutalók szabadon igényelhetővé válnak. A regisztráció a továbbiakban jelentkezési sorrendben történik!

A beutalók térítési díja (a résztvevők számától függetlenül): FRSZ tagok és LIGA szakszervezeti tagok számára 40 ezer Ft/turnus/apartman, FRSZ tagsággal nem rendelkező rendőrségi dolgozóknak 45 ezer Ft/turnus/apartman. A beutaló térítési díja nem tartalmazza a helyben, készpénzben fizetendő idegenforgalmi adót! A turnusok 7 naposak, keddtől keddig tartanak. Teljes körűen felszerelt apartmanjaink egyidejűleg 5 fő számára biztosítanak szálláslehetőséget.

További részletek és a szabadon foglalható turnusok itt!

FRSZ javaslatok a Hszt. módosítására, az illetmények emelésére, a munkafeltételek javítására

Az FRSZ újabb javaslatcsomagot terjesztett elő a belügyminiszter számára. Kezdeményezéseink között első helyen szerepel a rendvédelmi hivatásos állomány illetményalapjának felzárkóztatása a honvédek illetményalapjához. Emlékezetes, hogy a két szféra új életpályamodelljét 2015-ben egyidejűleg vezette be a kormányzat, melynek során kilátásba helyezték, hogy a katonák, rendőrök és más rendvédelmi dolgozók illetménye az első évben 30 %-al, utána pedig 2019-ig évente 5-5 százalékkal emelkedik. Ez az ígéret, bár azóta is folyamatosan hangoztatják, nem valósult meg! Az idei évben már 10 ezer rendőr (a tiszthelyettesi állomány több mint egyharmada) maradt ki az emelésből, és a jogi szabályozás sajátossága miatt ez a szám jövőre akár a duplájára is emelkedhet. Ugyanakkor a kormányzat a rendőröket ismét másodrendű közszolgaként kezeli, mivel csak a katonák illetményalapját emeli. Azt viszont az életpálya bevezetése óta folyamatosan minden évben, így a tervek szerint jövőre is növelik. Amennyiben a költségvetési törvényt jelen formájában fogadják el, akkor 2018. január 01-jétől a rendőrök illetményalapja már 11,5%-al fog elmaradni a honvédekétől. Mindezt az FRSZ alaptalan különbségtételnek ítéli, ezért javasoljuk az illetményalapok kiegyenlítését, különös tekintettel arra is, hogy az évek óta folyamatosan fennálló és egyre fokozódó migrációs nyomás feltartóztatása a rendőrség teljes személyi állományától fokozott helytállást követel, melynek kollégáink maradéktalanul eleget is tesznek! Fentieken túl számos más, a rendőrség valamennyi állommánycsoportját érintő, helyzetük javítására és illetményük emelésére irányuló javaslatot is megfogalmaztunk, melyek részletesen itt olvashatóak.

Emlékezetes, hogy a napokban a BÉT munkavállalói oldalát alkotó rendvédelmi szakszervezetekkel közösen több sarkalatos szabályozási indítványt terjesztettünk elő. Az abban leírtakat a Független Rendőr Szakszervezet maradéktalanul támogatja, illetve azok legtöbbjét önálló javaslatként mi fogalmaztunk meg korábban a Belügyminisztérium irányába. Fenti javaslatainkat a BÉT munkavállalói oldal előterjesztésében, valamint a korábbi megkereséseinkben foglaltakon felül, illetve azokat kiegészítve tettük meg.

Egészségre ártalmas tartálykocsi ellenőrzés a határon

A Határforgalom-ellenőrzési Szabályzat szerint a határon átjövő tehervonatok tartálykocsijait is ellenőriznie kell a rendőrségnek. Az átvizsgálás során a tartályok tetejére is fel kell mászni. Ez télen balesetveszélyes a megcsúszás kockázata miatt. Amennyiben pedig a tartály plombája sérült, úgy a fedelet fel kell nyitniuk és bele kell nézniük a belsejébe. Ez a munkafázis viszont a tavasztól őszig tartó időszakban jelent munkabiztonsági kockázatot, főleg nyáron, a melegebb időjárási körülmények között a tisztítatlan tartályokból felszabaduló, az egészségre akár ártalmas gőzök/gázok belélegzése miatt. Az ellenőrzést ugyanis a tartály minősítési jelzésére tekintet nélkül el kell végezni. Az FRSZ véleménye szerint a probléma megoldását az jelentené, ha a tartályba történő behajolást kiváltó munkaeszközzel (pl. endoszkóp) látnák el a feladat elvégzésére kötelezett állományt, illetve ha az említett munkavédelmi eszközök a munkavégzési helyen a dolgozók számára elérhetőek lennének. A nélkül a feladat ellátása egészségre ártalmas, kockázatos, veszélyes! Mindezek alapján kezdeményezte az FRSZ az ORFK személyügyi főigazgatójánál a munkavédelmi szempontból kiemelt fontosságú probléma soron kívüli kivizsgálását, és a szükséges intézkedések megtételét.

Az egyik fülén be, a másikon pedig kiengedte a BM az FRSZ javaslatait, ezért megismételjük azokat!

Süket fülekre talált az FRSZ azon javaslatcsomagja, amelyet még idén január végén terjesztettünk elő a Belügyminisztérium számára.  11 pontba foglalt kezdeményezésünkben az azonnali intézkedést igénylő problémákat szedtük csokorba. Javaslataink kiterjedtek az illetmények emelésére, az életpálya lakáspillérének működéséhez szükséges fedezet biztosítására, a cafetéria szabályok módosítására, a fizikai felmérés életkori határát felemelő jogszabály felülvizsgálatára, a 12 alkalomra szóló kedvezményes utazási utalvány ellátotti körének ügyintézői munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra történő kiterjesztésére, a HRK ügyeletesek besorolási problémájának rendezésére, a KR Légirendészeti Szolgálatnál helikoptervezető és fedélzeti szolgálattevő beosztást betöltő kollégák illetményének rendezésére, az RSZKI tanulóidő sorkatonai szolgálat idejére eső időtartamának sorkatonai szolgálatban eltöltött időként történő elismerésére. 

Javaslataink indokoltságát a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) április 10-ei ülésén elhangzottak is alátámasztották. Ekkor váltak ugyanis ismertté az idei illetményemelés valós számai. Ezek szerint a rendőrségen 10 ezer hivatásos és 3 ezer más jogviszonyban foglalkoztatott nem kapott egyetlen forint emelést sem 2017-ben. Mindezekről részletesebb információ itt olvasható.

Bár a kormányzat a munkából élők költségvetésének nevezi a 2018-as büdzsé tervezetét, abban nyomát sem találjuk a rendőrségi közalkalmazottak és munkavállalók béremelésének. A hivatásos állomány számára ugyan az illetmények 5 %-os emelését ígéri a kormányzat, de ennek valóságalapját erőteljesen kérdésessé teszi az a tény, hogy az idei évre ígért ugyan ilyen mértékű emelésből is kimaradtak 10 ezren!

Mindezek okán ismételten megkereséssel éltünk a belügyminiszter irányába azt tudakolva, hogy milyen intézkedéseket tett a minisztérium az FRSZ által jelzett problémák megoldása érdekében.

RÉT ülés: döntéselőkészítés alatt áll a közalkalmazottak és munkavállalók illetményemelése

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) tegnapi ülésén az FRSZ által felett kérdésre válaszolva az ORFK képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a közalkalmazotti és munkavállalói állomány illetményemelése ügyében „jelenleg vezetői döntés-előkészítés van folyamatban.” Kérdésünket egyébként annak kapcsán fogalmaztuk meg, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2017. április 24-i ülésre készített kormányzati tájékoztató szerint: „… az a döntés született, hogy a központi költségvetés a kötelező minimálbér és a garantált bérminimum emelések teljes 2017. évi többletkifizetését támogatja. A támogatás április második hetében átcsoportosításra is került az intézményekhez…” Az NGM tájékoztatása szerint tehát a kormányzat a rendőrség számára is biztosítja az idei minimálbér, illetve garantált bérminimum emeléséhez szükséges költségvetési fedezetet. Ebből pedig az következik, hogy idén forráshiányra már nem hivatkozhat a rendőrség a trükkös béremelések indokaként.

Fentieken túl az ülésen naprendre került a 2017. évi teljesítményjuttatás, a kötelező ügyfélkapu használat kapcsán felmerülő problémák, a munkaközi szünet igénybevételének körülményei, a tranzitzónában szolgáló fegyveres biztonsági őrök problémái, a hivatásos és fegyveres biztonsági őr állományra vonatkozó biztosítás meghosszabbítása, a rendőrnapi munkavégzés elszámolásbeli különbségei, a Készenléti Rendőrség által kiírt pályázattal kapcsolatos problémák, valamint ORFK és a Telekom közötti szerződés ügye. Mindezekről részletes beszámoló olvasható az innen lettölthető főtitkári tájékoztatóban.

Tájékoztató a tagdíjminimumra történő beállásról

Tisztelt Tagjaink, és Tisztségviselőink!

 

Tájékoztatlak benneteket, hogy Megyei Elnöki Értekezletünk (MEÉ) legutóbbi ülésén hozott határozatával – 2017. június 01-jétől kezdődő hatállyal – elrendelte a tagdíjminimumnál kisebb összegű tagdíjat fizetők tagdíjának tagdíjminimumra történő felemelését.

A hivatásos állomány az új Hszt. 2015. évi hatálybalépése óta jelentős illetményemelésben részesült. Idén januárban a kormányzat számottevően megemelte a minimálbér és a garantált bérminimum összegét is, ami a rendőrség rendkívül alacsony bérszínvonala miatt a közalkalmazotti és munkavállalói állomány nagy részét érintette. Ezeket a változásokat azonban a tagdíjak sok esetben nem követték, így azok egyre inkább elmaradtak a tényleges illetmény után fizetendő összegtől. A helyzet rendezése érdekében döntött úgy a MEÉ, hogy 2017. június 01-jétől a tagdíjminimura állítsuk be azoknak a tagdíját, akik ez ideig kisebb összegű tagdíjat fizettek be. Ez:

a) közalkalmazottak és munkavállalók esetében:

  • az alapfokú iskolai végzettséghez kötött munkakörben (például takarítónőként, segédmunkásként, stb.) foglalkoztatottaknál a 127.500 forintos minimálbér 0,8%-át, azaz 1.020,- Ft-ot,
  • a középfokú, vagy annál magasabb iskolai végzettséghez kötött munkakörben foglalkoztatottaknál a 161 ezer forintos garantált bérminimum összegének 0,8 %-át, azaz 1.288,- Ft-ot,

b) hivatásosok estében a Hszt. szerinti legkisebb, 188.655,- forintos tiszthelyettesi beosztási illetmény 0,8 %-át, azaz 1.453,- Ft-ot jelent.

 

A tagdíjának helyességét mindenki könnyen ellenőriheti. A hivatásosoknak a beosztási illetmény, a munkavállóknak a pótlékok nélküli munkabér, a közalkalmazottaknak pedig a Kjt. bértáblája szerinti illetmény, a garantált bérminimumra kiegészítés és a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész együttes összegének 0,8%-a a befizetendő havi szakszervezeti tagdíj.

Mi a tag teendője a tagdíjminimumra történő beállással kapcsolatban?

  • Aki korábban is a fenti számítás szerint fizette a tagdíját, annak nincs semmiféle teendője.
  • Aki az FRSZ-nek adott csoportos beszedési megbízással fizeti a tagdíját, csak abban az esetben van teendője, ha a megbízásában meghatározott levonási felső összeghatár kisebb a tagdíjminimum összegénél. Ez esetben a csoportos beszedési megbízást módosítani kell, mely esetben a levonási összeghatárt hivatásosok estében 5 ezer, közalkalmazottak és munkavállalók esetében 3 ezer forintban javasoljuk meghatározni, de annak mindenképpen el kell érni az érintett tagra irányadó tagdíjminimum összegét. A módosításhoz szükséges nyomtatvány letölthető honlapunkról, vagy beszerezhető tisztségviselőinktől. A módosítás megtörténtéig a havonkénti csoportos beszedés során az FRSZ a felső összeghatárig vonja le a tagdíjat. A jelenleg érvényes csoportos beszedési megbízásban meghatározott levonási összeghatárról helyi tisztségviselőink, vagy Központi Koordinációs Irodánk tud tájékoztatást adni.
  • Aki saját maga utalja, vagy postai csekken, illetve a tagszervezet házipénztárába fizeti a tagdíját, annak a továbbiakban a foglalkoztatási jogviszonya szerint irányadó tagdíjminimumnak megfelelően kell fizetnie a tagdíját.
  • Aki azt észleli, hogy a számára ténylegesen folyósított illetményből számított 0,8%-os tagdíj összege valójában a fentiek szerinti tagdíjminimumot is meghaladná, attól azt kérjük, hogy szíveskedjen számunkra megküldeni a valós tagdíj összegének megállapításához szükséges (honlapunkról letölthető) nyilatkozatot. Ennek megtörténtéig az FRSZ jóhiszeműen a tagdíjminimum érvényességét vélelmezi.

Abban a kivételes esetben, ha az FRSZ tévesen, az illetmény, vagy munkabér 0,8%-át meghaladó összegben vonná le valakinek a tagdíját, kérjük, hogy jelezze a hibát Központi Koordinációs Irodánknak telefonon, vagy e-mailben. Meglapozott reklamáció esetén a hibát soron kívül javítjuk, a tagdíjvisszatérítésre 3 munkanapon belül intézkedünk.

Amint azt bizonyára tudjátok, szakszervezetünkben a tagdíjfizetés önbevallás alapján, a becsületkassza és az egymás iránti szolidaritás elvei szerint működik. A befizetett tagdíjak 40%-a visszakerül a tagszervezetekhez, ahol a tagság maga dönt a felhasználásról. A fennmaradó rész a központi költségvetésbe kerül, abból finanszírozzuk a jogsegélyt, az üdültetést, és sok más szolgáltatásunkat. Fentiekre tekintettel kérjük érintett tagjainkat, hogy öntevékenyen mozdítsák elő a tagdíjminimumra történő beállást, tisztségviselőink pedig ehhez adjanak meg minden szükséges támogatást.

Megértéseteket és együttműködéseteket előre is megköszönöm!

B u d a p e s t, 2017. május 12.

                                                                       Üdvözlettel:

                                                                                                          Pongó Géza főtitkár sk.