június 2017

KÜLFÖLDI UTAZÁSHOZ VÁLASSZA A VIENNA LIFE UTASBIZTOSÍTÁSAIT, 20%-os LIGA kedvezménnyel

Nyaralását tervezi? Ne feledkezzen meg biztonságáról sem, most minden LIGA tag és családtagjai kiemelt, 20%-os kedvezménnyel kötheti meg a Vienna Life Biztosító kétféle utasbiztosítását. Akár a környező országokba, akár a világ távoli pontjára utazik, utasbiztosításainkkal védelmet élvezhet többek közt betegség és baleset esetén. De a biztosítási védelemnél most még többet is nyerhet: utasbiztosítási ügyfeleink között minden nyári hónapban kisorsolunk egy GoPro kamerát, augusztus végén pedig a fődíjat, egy Vespa robogót! Részletek: viennalife.hu/nyari-nyeremenyjatek

Hogyan kérheti a 20%-os kedvezményt? Kösse meg online! Használja  a  LIGA-s  20%-os  kedvezménykódját!  Kösse  meg  online  utasbiztosítását  awww.viennalife.hu  oldalon keresztül, és írja be a LIGA kódot a „Kedvezménykód” mezőbe. A kedvezménykód kizárólag Horizont és Hori- zont Prémium utasbiztosítás vásárlása esetén érvényes, 2017. szeptember 30-ig. Fotózza le kódját, hogy egész nyáron használhassa, akár többször is! (A LIGA kód az FRSZ helyi tisztségviselőitől vagy a KKI-tól tudtható meg.) További részletek az innen letölthető szóróanyagban.

Lapszemle: a pedagógusi és ápolói illetményekről, valamint a nyugellátások melletti munkavégzésről

 „2018. január 1-től a garantált bérminimum 180 ezer forint felett lesz, vagyis egy főiskolát végzett, pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás” - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke - további részletek a szakszervezetek.hu cikkében.

A héten robbant a hír, hogy kórházi osztályt kellett bezárni amiatt, mert az ápolók a kimerítő ápolói munka helyett a közeli bútoráruháznál kezdtek dolgozni. A pénzcentrumhu utánajárt, hogy mennyivel kereshetnek többet az egykori ápolók a karrierváltással. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre természetesen rájönnek még a pótlékok, kiegészítések, illetve sokan másodállást is vállalnak a megélhetésért, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forint. Az Ikeánál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében.

2017. július 1-jén hatályba lép a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló új törvény. Az új törvény alkalmazása előtt célszerű megismernünk a nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó, 2017-ben hatályos rendelkezéseket. A nyugdíjguru.hu cikke azt a kérdést járja körbe, hogy milyen szabályok vonatkoznak a nyugdíj és hasonló ellátások melletti munkavégzésre 2017-ben.

Lengyel, cseh, szlovák és magyar rendőrszakszervezetek együttműködése

A múlt héten Pozsonyban az FRSZ vezetői találkoztak a lengyel, a cseh, és a szlovák rendőrszakszervezetek vezetőivel annak érdekében, hogy az országaik közötti „Visegrádi négyek” együttműködésre figyelemmel elindítsák a rendőrszakszervezetek közötti együttműködést is. A konferencia végén a felek zárónyilatkozatban rögzítették közös céljaikat. Ebben – egyebek mellett – kiemelték, hogy az országaik belső biztonságáért felelős rendőrök és rendőrségi alkalmazottak bérezésének és munkakörülményeinek javítására irányuló igyekezeteket a jövőben együttesen végzik és egymást kölcsönösen támogatják. A zárónyilatkozat itt olvasható, képek a belső oldalon.

Javaslatok a Hszt. módosítására

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) 2017. június 16-ai ülésén a Belügyminisztérium ismertette az érdekképviseletekkel a Hszt. módosítására vonatkozó elképzeléseit. A javaslat elsődlegesen a 2018. január 01-jei illetményemelés szabályainak kialakítására irányul, de ezen felül a szolgálati törvény számos más rendelkezését is érintené a módosítás. E körbe tartoznak a rendvédelmi egészségkárosodási ellátással összefüggésben a Becsületbíróság összehívására vonatkozó szabályok, a hivatásos állomány tagja által elektronikus dokumentumban teendő nyilatkozatok pontosítása, a gyermekgondozás céljából igénybe vett illetmény nélküli szabadságon lévők esetén a fizetési fokozatban történő egyszeri előresorolás alapjának megteremtése, a kiemelt készenlét tartalmi módosítása, a méltatlansági eljárás egyes szabályainak és határidejének a fegyelmi eljáráshoz igazítása, a Becsületbírósághoz fordulás fegyelmi eljárásban kiszabható jogviszony megszüntetés fenyítés esetén, a kárfelelősséghez kapcsolódó egyes szabályok pontosítása, a címzetes rendfokozatra vonatkozó rendelkezések kiegészítése.

Az FRSZ a törvény-módosítás sarkalatos pontjának az illetmények emelésével kapcsolatos szabályokat tartja. A minisztériumtól eltérően változatlanul szükségesnek tartjuk az évek óta változatlanul 38.650,- Ft-os illetményalap honvédségi hivatásos állomány illetményalapjával azonos mértékben történő meghatározását mely 2018-ban 43.110,- Ft lenne. Az illetményalap évenkénti emelése azon – egyre nagyobb létszámot képviselő – hivatásos állományúak esetében is garantálná az illetmény emelkedését, akik a 100 %-os bérbeállás miatt már nem részesülnek abban. Ez a létszám a Hszt. módosítás előterjesztésében leírtak szerint is több ezres nagyságrendű: 2017-ben közel 12.000 fő rendvédelmi hivatásosnak egyáltalán nem, vagy 5 %-nál kisebb mértékű volt a bérnövekedése. A kiemelt készenlét szabályainak pontosítását az FRSZ is kezdeményezte, emellett azonban több más javaslatot is megfogalmaztunk korábban, melyek mindegyikét továbbra is fenntartjuk. Ezekről itt található bővebb információ.

A Hszt. módosítással kapcsolatos FRSZ javaslat itt olvasható. E mellett közzétesszük a BÉT Munkavállalói Oldalával közösen előterjesztett javaslatunkat is.

Elképesztően túlzsúfolt szállásról, gyatra étkezésről és 15 órás fagyoskodásról írt panaszt a határra kivezényelt tiszt

Tavaly novemberben szolgált a déli határkerítésnél az a tiszt, aki előbb szolgálati panaszt nyújtott be a vezérkari főnökhöz, majd annak elutasítása után be is perelte a honvédséget - írja a 444.hu. Azt állítja,  egyszerűen nem igaz, amit a honvédség kommunikált, hogy minden rendben van a „határ menti feladatok ellátása” körül, félrevezetik az állományt és a közvéleményt is. Ahogy írja, a problémák letagadása aláássa az állomány hangulatát, közérzetét, motivációját, visszaél az emberek  kiszolgáltatottságával, tűrőképességével és türelmével. A határra kirendelt önkéntes tartalékos tiszt „Jelentés a »végekről« avagy a »táborlakókról«” elnevezésű panasza hosszan sorolja, hogyan (egyebek között elhelyezés, étkezés, a szállítás, egészségügyi ellátás) sértik meg a katonák emberi méltóságát és a jogszabályokat. 

Miután önkéntes tartalékos, egy hónappal korábban megküldték neki a behívót, de abban nem jelölték meg, hogy hova vezénylik, mi lesz a beosztása és a munkaköre, és hiába kérdezett erre rá, nem kapott választ. A tíznapos felkészítés után indították a határra, de csak aznap árulták el, hogy hova. Egy kis Bács-Kiskun-megyei településre érve még aznap, szolgálatra felkészítés vagy parancskihirdetés nélkül 12 órás, éjszakai „őrszolgálatba” osztottak be. További részletek a 444.hu cikkében.

Felemás béremelés a BRFK fegyveres biztonsági őreinél

A fegyveres biztonsági őrök megosztottsága (közalkalmazott-munkavállaló, és az abból eredő eltérő bérezés: pl. rendvédelmi ágazati pótlék) sajnos örökzöld probléma, melynek megoldásához a kormányzat évek óta nem hajlandó költségvetési fedezetet biztosítani a rendőrség számára. Ennek ellenére információink szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság fegyveres biztonsági őri állománya egy része a közelmúltban kb. 30.000 Ft béremelésben részesült. Sajnos azonban az illetményemelésből voltak, akik kimaradtak. Az okok tisztázása érdekében megkereséssel fordultunk az ORFK-hoz és tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy a bérrendezés milyen szempontok szerint és hány főt érintően valósult meg, illetve hány fő nem részesült és milyen indokkal az illetményemelésből. Tájékoztatást kértünk arról is, hogy más rendőri szerveknél is történt-e a BRFK-hoz hasonló FBŐ-s béremelés.

LIGA Szakszervezetek üdülési kedvezményei FRSZ tagoknak

Ajánljuk tagjaink szíves figyelmébe a LIGA Szakszervezetek kedvezményes üdülési ajánlatait. A választék bőséges, szerepel benne a Szigetszentmártoni horgásztanya, mely a LIGA Vas és Fémipari szövetség üdülője, a Főtáv Dolgozók Szakszervezetének Gárdonyi, Sástói és Berekfürdői üdülőháza, egy Tiszacsegei táborhely,   egy Abádszalóki hétvégi ház, egy Mezőkövesdi apartmanház, egy Balatonberényi panzió, valamint a Balatonalmádiban lévő pedagógus üdülő. További részletek az innen letölthető tájékoztató anyagban.

Minden LIGA szakszervezeti tag kedvezményesen tankolhat a MOL kutaknál (javított igénylőlappal!)

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a LIGA és a MOL közötti megállapodás alapján MOL-LIGA kedvezménykártya igényelhető. Az új generációs kártya plusz szolgáltatása az, hogy nem igényel előre pénzfeltöltést, hanem azonnali vásárlási kedvezményt biztosít a mindenkori kútárból a kártya felmutatása esetén. A kártyákat a MOL ingyenesen gyártja le és postázza, az birtokosának 6,- Ft kedvezményt fog biztosítani a mindenkori kútárból, valamint plusz 1 multipontot. A kártyaaktivitás függvényében a későbbiekben további kedvezmények és akciók is elérhetőek lesznek. Első körben 2017. július 03-ig lehet igényelni a MOL kártyát, amelyet a legyártás után várhatóan szeptember hónapban kapnak kézhez tagjaink, postai úton.

A kedvezmény igénybevételéhez a mellékelt igénylőlapot 2017. július 03-ig kell kitöltve, aláírással ellátva, egy eredeti példányban megküldeni az FRSZ Központi Koordinációs Irodájának futárszolgálattal (ez esetben a címzés: FRSZ KKI Budapest), vagy postai úton a 1388 Budapest, Pf.52 levelezési címünkre. Kérjük tagjainkat, hogy lakcímüket pontosan és olvashatóan tüntessék fel az igénylőlapon, mert a kártyákat az ott megadott címre fogja a MOL postázni. Kérjük továbbá, hogy az igénylőlapon ne a rendőrségi belső, hanem a civil életben használt e-mail címet adják meg. Tolmácsoljuk továbbá a LIGA azon kérését, hogy csak azok igényeljenek kártyát, akik a MOL benzinkutaknál ténylegesen tankolnak, mert további kedvezményeket csak akkor tudunk majd igénybe venni, ha az igénylők a kártyákat valóban használják. Végezetül felhívjuk a figyelmet arra, hogy hibásan vagy hiányosan kitöltött, továbbá a fenti határidőn túl, vagy nem eredetben beérkező igénylőlapok esetében nem tudjuk garantálni a MOL kedvezménykártya biztosítását. Letöthető anyagok: tájékoztató és igénylőlap

Tagjaink a LIGA kártya kiosztása előtt is igénybe vehetik az OTP kiemelt kedvezményeit!

A LIGA Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda asszony és Kovács Antal OTP vezérigazgató-helyettes együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a LIGA tagkártyával rendelkező Tagjaink maximális kedvezményt kapnak az OTP Bank termékeinek kondícióiból mind a kamat, a díj és a jutalék, vagy hitelhez kapcsolódó egyszeri díjak terén, sőt az OTP Pénzügyi Pont tanácsadóin keresztül további 0,25% kamatkedvezmény is elérhető a lakáscélú hitelek esetében. A LIGA szakszervezeti konföderáció tagjaként már megigényeltük valamennyi FRSZ tag számára a LIGA-kedvezménykártyát. Az OTP által biztosított kedvezmény igénybevételével azonban tagjainknak nem kell megvárniuk a kedvezménykártyák kiosztását, mivel már egy tagsági igazolással is élvezhető a kiemelt kedvezmények melletti bankolás. 

Az innen letölthető igazolási kérelmet kitöltve és aláírással ellátva Központi Koordinációs Irodánknak kell (emailben, faxon vagy postai úton) megküldeni, mely azt az igazolási záradék kitöltése után továbbítja a LIGA OTP ügyekben illetékes kapcsolattartójának: Trembulyák Péter úrnak (tel.: 06-70-455-0776, Trembulyak.peter@liganet.hu ). A LIGA a kérelmező elérhetőségeit átadja az OTP illetékes ügyintézőjének, aki vagy megkeresi a tagot vagy megadja, hogy melyik bankfiókba kell befáradnia a szerződés megkötéséhez. 

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy a fentiek szerinti OTP kedvezmények igénybevételéhez szükséges szerződéskötést nem a bankfiókokban kell elindítani, hanem az FRSZ Központi Koordinációs Irodájánál, a fentiekben írt eljárással. Kiemeljük továbbá, hogy az OTP kedvezményeket nem csak az új, hanem az OTP Bank jelenlegi ügyfelei is igénybe vehetik!

Az OTP által biztosított kedvezmények listája itt tekinthető meg. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges igazolás  és jelen tájékoztató letölthető innen.