augusztus 2017

Kelet-nyugati bérszakadék: egyre nagyobb

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2017. augusztus 30-án közzétett kutatása szerint az Európai Unió keleti országaiban dolgozók a 2004 előtti EU-15-ök országai átlagkeresetének felénél is kevesebbet keresnek - olvasható a LIGA honlapján megjelent cikkben. A 10 kelet-európai EU-tagállamban a munkavállalók a nyugati uniós bérek 42% -ától (Észtország) 18%-ig (Bulgária) terjedő sávban keresnek. A munkavállalók csak Szlovéniában keresik meg az EU 15 átlagának felénél többet, az átlag 60% -át. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek nagy részében a keleti és nyugati bérkülönbségek kisebbek voltak, de ez a fejlődés megtorpant a 2008-as gazdasági válság beköszöntése után. A 11 kelet-európai ország közül 6-ban nőtt a bérkülönbség 2008 és 2016 között. A leginkább drámai módon Horvátországban, ahol a bérek az EU átlag 43% -ról 37% -ra csökkentek, és Magyarországon, ahol 35% -ról 28% -ra csökkentek. "Megdöbbentően nagy a kelet-nyugati bérszakadék Az EU-ban" - mondta Esther Lynch, az Európai Szakszervezetek Szövetségének konföderációs titkára (ETUC) -, mindez a munkavállalók kizsákmányolásának eredménye, azokban az országokban, ahol a szakszervezetek és a kollektív tárgyalások gyengék. ” 

A LIGA eljuttatta javaslatait a kormánynak - interjú Mészáros Melindával

Mészáros Melindát, a LIGA Szakszervezetek elnökét a Klubrádióban Törtei Takács Kriszta kérdezte a foglalkoztatás növelésének lehetőségeiről, piaci és közszférás béremelésről, és a szakszervezeti javaslatokról. Elnök asszony elmondta, hogy a közszférában a 2017-es statisztikai adatok alapján több mint 623 ezer főt foglalkoztatnak. Mondhatjuk azt, hogy sok, hiszen a skandináv államok szintjén vagyunk a közszférában foglalkoztatottak tekintetében, de meg kell néznünk, mindehhez milyen feladatok társulnak. Általában csak a közalkalmazottakról szoktunk beszélni, de a különböző foglalkoztatási jogviszonyokról külön-külön is érdemes beszélni. Sokszor napvilágot látott már az a fejtegetés, hogy gyakorlatilag kiüresedett a közalkalmazotti bértábla, tettünk már erre vonatkozóan javaslatot - és ez a munkavállalói oldal összességére vonatkozik - hogy tekintsük át a közalkalmazotti bértáblát, alkossunk meg egy új bérrendszert a közalkalmazottak tekintetében, mert jelenleg kényszerintézkedésekkel stoppoljuk be azokat a foltokat, amelyek egyik vagy másik ágazatnál keletkeztek. További részletek a LIGA honlapján.

A bűnügyi technikus nem jegyszedő, bohóc és oroszlán, „csak” bűnügyi technikus

A Kúria személyenként közel milliós megbízási díjat ítélt meg bűnügyi technikusi beosztású általunk képviselt tagjainknak, akik a bűnügyi technikai feladataik mellett egyes nyomozati tevékenységekben (pl.: bűnügyi megkeresések, tanú meghallgatások), bűnügyek és rendkívüli haláleseti ügyek vizsgálatában, továbbá személy- és tárgykörözés nyilvántartásának rögzítésében valamint bűnügyi akciókban vettek részt. A parancsnokuk az érintettek munkaköri leírását kiegészítette fenti feladatokkal, arra hivatkozva, hogy a bűnügyi technikai feladatok nem fedik le a teljes szolgálatteljesítési idejüket. Megbízási díj iránt szolgálati panaszt, majd annak elutasítását követően keresetet nyújtottunk be, és az elsőfokú bíróság az illetményalap 50%-ának megfelelő megbízási díjat ítélt meg, elfogadva azt, hogy fenti feladatok nem tartoznak a bűnügyi technikusi beosztás munkakörébe. A másodfokú bíróság azonban megváltoztatta az ítéletet és a felperesek keresetét elutasította. Felülvizsgálati kérelemmel fordultunk a Kúriához, amely az elsőfokú ítéletet hagyta helyben és kiemelte, hogy amennyiben jogi norma (pl. ORFK utasítás) adott munkakörre nézve kógens módon meghatározza az ellátandó feladatok körét, a munkáltatónak ehhez kell igazodnia a munkaköri leírás elkészítésekor, az abban foglaltak korlátlanul nem bővíthetők. A végzett többletfeladatok ellátásáért ellentételezést (megbízási díjat) kell fizetnie. Visszautalva a viccre: ebben a cirkuszban nem egy személy látja el a jegyszedő, a bohóc és az oroszlán szerepét; vagy ha netán mégis, akkor azért háromszoros gázsi jár! Várjuk azon bűnügyi technikusi tagjaink érdeklődését, akik egyéb feladatokat is ellátnak, mert a többletfeladatért megbízási díj jár, amelyet tudunk érvényesíteni. (dr. Oláh Tamás jogtanácsos, FRSZ Jogsegélyszolgálat)

Ömlik a pénz a titkosszolgálatokba

A Zoom.hu cikke szerint meglepő mértékben nőttek meg a rendvédelmi szervek által elkölthető milliárdok, az elfogadott büdzséhez képest 2017 első felében plusz 120 milliárd forintot különített el a kormány különféle (nemzet)biztonsági projektekre. A legjobban a rendőrség éves költségvetése nőtt, a büdzsé elfogadása óta 89,6 milliárd forinttal emelkedett, így az idén a rendvédelem 397,7 milliárd forintból gazdálkodhat. A közel 90 milliárd forintos többlet három tételből áll: a bérkiadások, a dologi kiadások és a beruházások kerete is durván 30-30 milliárd forinttal emelkedett. A bérkiadások emelkedésében benne vannak a rendes béremelések, illetve a a déli határ őrizetével kapcsolatos túlmunkák díjazása is. A déli határ őrzésének költségei több soron is megjelennek a költségvetésben: az első félévben a „tömeges bevándorlás kezelésre” 39,1 milliárd forintot költöttek el – ebből a működési kiadásokra 15,3 milliárd forint ment el, míg a technika kiépítésre csak az idén 23,8 milliárd forint ment el. Befogadóállomásokat újítottak fel, illetve intelligens kerítést is építettek. Igaz, ezen “beruházások” elszámolása egyetlen nyilvános adattárban sem szerepel. További részletek a Zoom.hu cikkében.

Vidékre vágynak a leterhelt fővárosi nyomozók

Ugyanakkora bérért akár hatszor annyi folyamatban lévő ügye lehet egy budapesti kerületi kapitányságon dolgozó nyomozónak, mint más településen szolgáló kollégáinak, ami miatt sok fővárosi rendőr szeretne inkább az agglomerációban dolgozni – tudta meg a Magyar Nemzet több, egymástól független rendőrségi forrásból, akik a munkahelyi következményektől tartva kértek névtelenséget. Az egyik fővárosi nyomozó arról beszélt, 60-65 aktája van egyszerre, míg egy másik kerületi kapitányságról körülbelül 70-re tették az egy főre eső ügymennyiséget. Ezzel szemben – mint mondták – már a Budapest környéki településeken is jelentősen kevesebb bűnténnyel kell egyidejűleg foglalkozni, információik szerint ott átlagosan nagyjából 10-15 esetet visznek párhuzamosan a nyomozók. Egy harmadik rendőri forrásunk hasonlókról számolt be, ő ugyanakkor kiemelte, jelentősen jobb a helyzet, mint 5-6 évvel ezelőtt, amikor sok fővárosi kapitányságon nyolcvan és száz között volt az ügyteher fejenként. További részletek a Magyar Nemzet cikkében.

Hamarosan jogerős döntés születik a köztisztviselők és közalkalmazottak nyugdíj melletti munkavégzésével kapcsolatos diszkriminatív törvény ügyében

Amint arról korábban már beszámoltunk, Fábián Gyula, az FRSZ fiatalon elhunyt korábbi főtitkárának férje 2013-ban az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) perbe hívta Magyarország kormányát a köztisztviselők és közalkalmazottak nyugdíj melletti munkavégzésével kapcsolatos diszkriminatív törvény miatt. A keresetnek az EJEB helyt adott, és megállapította, hogy a törvény valóban összeegyeztethetetlen az európai jogi normákkal. Az ítéletet követően a magyar kormány az EJEB Nagykamarájához fordult, amely nyilvános tárgyalást tartott az ügyben. A tárgyalás anyaga, beleértve Fábián úr  jogi képviselője, dr. Grád András professzor angol nyelvű perbeszédét is, megtekinthető az EJEB honlapján. Örvendetes fejlemény volt, hogy néhány héttel  a Nagykamara tárgyalása előtt, felperesi oldalon bekapcsolódott az ügybe az Európai Szakszervezetek Szövetsége is, amely részletes beadványt csatolt az ügy irataihoz, osztva a Fábián úr  keresetében foglaltakat.

A legfrissebb fejlemény, hogy az Emberi Jogok Európai  Bírósága kitűzte az ítélethirdetés időpontját, mely szerint a jogerős ítélet kihirdetésére a Fábián vs. Hungary ügyben 2017. szeptember 5-én kedden, délelőtt 9 órakor kerül sor, ezt követően az ítéletet felteszik az Európai Emberi Jogi Bíróság honlapjára is.

Előzmények itt, valamint itt olvashatóak.

Pénzügyek kedvezménnyel - elindult a LIGA Szakszervezetek pénzügyi portálja

Elindult a Liga pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kedvezményeit összefoglaló weboldala, a Liga Pénzügyi Portál. Elérése egyszerű vagy a www.ligapenzugyiportal.hu domain név alatt, vagy a liganet weboldalról a „Liga Pénzügyi Portál” bannerre (lásd az oldalon lejjebb) kattintva lehetséges. A Liga Pénzügyi Portált azért hoztuk létre, hogy a tagjaink számára elérhető minden banki, illetve biztosítási termékhez kapcsolódó kedvezményt itt rendszerezetten, átlátható módon tegyünk számotokra hozzáférhetővé. A Tagjaink a kedvezményeket ezen a weboldalon megjelölt módon és feltételek mentén vehetik igénybe.

Tovább a Liga Pénzügyi Portálra

HOSZ családi nap a Fővárosi Állat- és Növénykertben

2017. szeptember 16-án (09.00 – 18.00) a Honvédszakszervezet a fennállásának 26. évfordulója alkalmából családi és gyermeknapot tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Jegyek kedvezményes, 1.800,- Ft-os áron rendelhetőek. Az előzetes jegyrendelést az innen letölthető megrendelőlappal együtt az FRSZ Központi Koordinációs Irodájának kell megküldeni faxon: 06 (1) 799-27-13, vagy elektronikus levélben: az frsz@frsz.hu vagy az frsz@orfk.police.hu címre, legkésőbb 2017. szeptember 08-ig.

A megrendelt jegyek árát szintén 2017. 09. 08-ig kell átutalni az FRSZ OTP banknál vezetett 11705008-20409384 számlájára. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a: „HOSZ állatkert” megjegyzést. Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy az elkésett és beazonosíthatatlan átutalásokat jegyfoglalás nélkül visszautaljuk!

A beléptetés az erre az alkalomra használatos karszalagok felmutatásával fog történni, melyet a fizetési igazolások ellenében a Honvédszakszervezet munkatársaitól lehet majd átvenni a helyszínen. További részletek az innen letölthető tájékoztatóban.

Alig nő az állomány, belefullad a túlórákba a rendőrség

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy óriási leterheltség alatt áll a magyar rendőrség: összesen 1,68 millióval több túlórát teljesített 2017 első félévében a hivatásos állomány, mint a menekültválság kezdetén, azaz 2015 első félévében. Így az egy rendőrre jutó túlórák száma elképesztő mértékben, két év alatt 87,5-ről 131,9-re nőtt – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta független parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszából. Az illegális határátlépők feltartóztatására kivezényelt rendőri állomány növekedésével párhuzamosan hatalmas ütemben nőtt a túlórák száma. Jellemző adat, hogy míg 2014-ben (amikor még főképpen koszovói albánokból került ki a határsértők többsége) összesen 5,53 millió órányi túlórát teljesítettek a rendőrök, addig 2016-ban már 8,44 milliót.

A számokból az látszik, hogy a propagandaérdek továbbra is előnyt élvez a közrendvédelmi feladatokkal szemben – mondta lapunknak Demeter Márta. A képviselő szerint átlagosan plusz egy hónap munkája van a hivatásos állománynak. Hiába emelkedik a létszám, ez az alapfeladatok rovására megy, hogy az ország több pontjáról kell rendőröket vezényelni a határra. Demeter szerint a kifizetéseknél az látszik, hogy nagyon sokan inkább pénzben váltják meg a túlszolgálatot.

Újabb FRSZ siker a Kúrián: a munkaköri leírás nem bővíthető korlátlanul!

A szakszervezetünk által képviselt kollégák bűnügyi technikus munkakörre vonatkozó munkaköri leírást vettek át, mely szerint felperesek a bűnügyi technikusi munkához tartozó feladatokon túl többek között kötelesek szakmai irányítás és ellenőrzés mellett a személy- és tárgykörözés nyilvántartást, azok számítógépes rendszerben történő rögzítését, illetve visszavonását, a felkutatásokra a szükséges intézkedéseket megtenni a hatályban lévő körözési szabályzat alapján; ismeretlen tettes ellen indult eljárásban kötelesek legjobb tudásuk szerint a legrövidebb időn belül törekedni az elkövetők felderítésére; a nyomozás szakszerű, jogszerű és eredményes befejezésére, határidők betartására; a részükre kiadott bűnügyi és egyéb megkereséseket a jogi normák betartása mellett kötelesek határidőn belül teljesíteni. Külön feladatot képez a saját, illetve más hatóságok által elrendelt körözések, elfogatóparancsok bevitele a számítógépes hálózatra, illetőleg ezek visszavonása, a nevükre szignált közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos feladatok, ezek körében a rendkívüli halálesettel kapcsolatos közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos feladatok ellátása. Kötelesek részt venni a számukra elrendelt bűnügyi akciókban, figyelő- és portyaszolgálatokban, valamint az elöljáró által meghatározott külön feladatok végrehajtása is a feladatuk.

A Kúria határozatában rámutatott, hogy: amennyiben jogi norma (ORFK utasítás) adott munkakörre nézve meghatározza az ellátandó feladatok körét, a munkáltatónak ehhez kell igazodnia a munkaköri leírás elkészítésekor, az abban foglaltak korlátlanul nem bővíthetők. A végzett többletfeladatok ellátásáért ellentételezést (megbízói díj) kell fizetnie. További részletek a Kúria határozatában, itt olvashatóak.

A hasonló helyzetben lévő kollégáknak javaslojuk hogy keressék jogászainkat, akiknek elérhetősége itt tallható.