február 2018

Szabadnapok!!!!!!! Tudsz róla?

Kevesen tudják és alkalmazzák, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Esélyegyenlőségi Tervéről szóló 4/2014. (OT 26.) ORFK INTÉZKEDÉS 26. pontja kötelező jelleggel az irányadó jogszabályokban meghatározottakon túl évente 2 fizetett szabadnapot biztosít rendkívüli események esetére a gyermekes munkavállalóknak. Ezen szabadnapok természetesen a munkavállaló rendes szabadságán túl járnak. Ilyen rendkívüli eseménynek minősül a munkavállaló gyermeke életében, a gyermekhez kötötten előforduló nem mindennapi esemény, így különösen a gyermeket érintő baleset, illetve betegállománnyal nem járó, csak munkaidőben elvégezhető orvosi vizsgálat, a gyermek bölcsődei, óvodai, iskolai intézményénél felmerülő ünnepség, évzáró, ballagás, iskolai foglalkozások, kiemelt családi rendezvények. Ennek igénybevételének feltétele, hogy a jogosultságot megalapozó körülményt az érintett bejelentse és szükség szerint igazolja. További részletek az alábbi linken.

Meghívó a Vodafone egyedi tarifák világába!

A 2018. február 19.-től március 31.-ig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és kedvezményes adat opciókat biztosít a Vodafone a flotta tarifacsomagokhoz. MINDEN FLOTTA ELŐFIZETŐ KAMATMENTES RÉSZLETBEN is megvásárolhatja a választott készüléket 2 éves hűségidővel, amennyiben nem az egyösszegű készülékvásárlás mellett dönt. Részletes tájékoztató mellékelt promóciós anyagban és a www.vodafone.hu/flotta oldalon található.

Megjelent az ORFK idei cafetéria utasítása

Megjelent az ORFK 2018. évi béren kívüli juttatásokat szabályozó utasítása és a bankszámla hozzájárulásról szóló belső norma is. Javaslatainkat a munkáltató idén sem fogadta be, így a szabályrendszer lényegében változatlan maradt.

A cafetéria keret 6 éve változatlanul, idén is bruttó 200 ezer forint maradt, és nem emelkedett a 4 ezer forintos bankszámla-költségtérítés sem. A választható juttatások köre erősen korlátozott, mivel csak a 100 ezer forintos készpénz, és a Széchenyi Pihenő Kártya háromféle alszámlája szerinti juttatások választhatók.

A kormányzati propaganda családbarát retorikája ellenére a rendvédelmi dolgozókat idén is kizárták az adómentes lakáscélú támogatásból, az FRSZ tiltakozása e vonatkozásban is süket fülekre talált.

Az előzmények és javaslataink itt olvashatóak.

Két rendőrautó ütközött Budapesten, egy rendőr meghalt

Két rendőrautó ütközött össze csütörtök éjjel Budapesten, a IV. kerületben, írja az MTI. A balesetben egy rendőr a helyszínen meghalt, további három pedig megsérült. 

A közlemény szerint a két rendőrautó eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze nem sokkal éjfél előtt a Fóti út és a Leiningen Károly utca kereszteződésében. A rendőrség a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárta, a forgalmat a környező utcákba terelték éjféltől, majd péntek hajnal öt előtt valamivel a baleset helyszínelésével végeztek, az útlezárást feloldották.

Az elhunyt kolléga hozzátartozóinak gyászában osztozunk, a sérült rendőrbajtársaknak pedig mielőbbi, teljes felépülést kívánunk!

Egész napos Katamarán Kaland a Dunakanyarban – most különleges kedvezménnyel

A természetben időt tölteni jó hatással van testre és lélekre, de most még közelebb merészkedhetsz a nyugalom forrásához: maximálisan biztonságos, felboríthatatlan katamarán kenukon lebeghetsz a Duna vizén, nem csak azért, mert a ringatózás percek alatt kimossa belőled az összes stresszt és feszültséget, hanem mert talán ez az egyik leglátványosabb módja annak, hogy a Dunakanyart teljes pompájában megcsodáld. A programhoz nem szükséges evezős tapasztalat, még úszni tudás sem. Az útvonalat tapasztalt túravezetők választják ki, és végig kísérik is a csapatot. Attól függően, hogy sport mentes Relax, vagy Fitness programot szeretnél, a lazítás, vagy a jó levegőn végzett testmozgás kerül előtérbe. A különleges kikötési helyeken és a vízen töltött idő alatt a túravezetők izgalmas játékokkal színesítik a programot. 

A 4 és 6 fős katamaránok összeilleszthetők akár egy 20 fő feletti óriás tutaj hajóvá, így a program különleges keretet ad baráti találkozásoknak, családi kirándulásoknak is. A minimum 4 fős családi, baráti társaságoknak szervezett Magyarországon egyedülálló program részletei itt olvashatók.

Az FRSZ tagjai most ingyenes részvételt biztosító Katamarán Kapitányi Kártyát igényelhetnek 2018. március 30-ig. A kártya szabadon választott időpontban használható fel 2018. májustól szeptemberig. A Katamarán Kapitányi Kártya itt igényelhető, az aktiváláshoz szükséges kódot tisztségviselőinktől lehet megtudni. A kártya más kártyával nem vonható össze. Egy katamaránban egy kártyát lehet felhasználni.

Az állomány érdeke közös ügyünk!

Néhány napja megkereséssel fordultunk a Komárom-Esztergom MRFK vezetőjéhez a személyi állomány szociális juttatásait szabályozó főkapitányi intézkedés felülvizsgálata érdekében. A főkapitányság állományába tartozó tagjaink kértek segítséget szakszervezetünktől abban, hogy a megyei belső normában szabályozott szociális juttatások keretösszegei pozitív irányban megváltoztatásra kerüljenek. Megkeresésünkben kezdeményeztük az egyes szociális juttatások keretösszegeinek a korrekcióját. Természetesen valamennyi szociális juttatás tekintetében indítványoztuk az összeghatárok felemelését.

A Komárom-Esztergom MRFK vezetője alig pár nap elteltével válaszolt is megkeresésünkre, melyben ígéretet tett a norma felülvizsgálatára. A főkapitányi válaszlevélben foglaltak szerint a főkapitányság egyéb módon és jogi eszközökkel is segíti a szociálisan rászorulókat, így pl. 2017-ben 8 fő igénylőnek nyújtottak 340.000,- Ft összegben egyéb szociális támogatást, továbbá a kifejezetten a főkapitányság személyi állományába tartozók megsegítését célzó alapítvány működtetésével és támogatásával is a helyi érdekeket, igényeket próbálják segíteni. 

Köszönjük a főkapitányság vezetésének az érdekképviseleti munkánkat segítő hozzáállását, amely példaként szolgálhat valamennyi rendőrségi munkáltató számára. Így is lehet… így kellene…

További részletek a link alatt.

Az FRSZ szolidáris az önkormányzati dolgozókkal

Csütörtökön folytatódik az önkormányzati köztisztviselők sztrájkja, amely ezúttal öt napon keresztül tart majd - jelentette be Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke - írja a Népszava. 

Mint hangsúlyozta, ötödik alkalommal szerveznek sztrájkot a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselő érdekében, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresete, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz.

Azt kérik, hogy aki támogatni szeretné a sztrájkolókat, és szeretné kifejezni, hogy elégedetlen az állammal, mint munkáltatóval, a munkabeszüntetés idején viselje a szolidaritás kék színét vagy kék színű mosolygó figurát kitűzőként, illetve a közösségi oldalakon ossza meg a kék sztrájkplakátokat, és készítsen kék smiley-s arcképeket az összetartozás jelképéül.

A Független Rendőr Szakszervezet egyetért az MKKSZ által közzétett sztrájkfelhívással, és annak céljaival! Az állam, ahelyett, hogy munkáltatóként példát mutatna a civil szféra cégeinek, inkább visszaél erőfölényével, és méltatlan bérezésben részesíti a közszolgálatban dolgozók jelentős részét! Ezt az eljárást a rendőrség állománya is a saját bőrén érezheti: hivatásosként, amikor azt hallja a közmédiában, hogy mennyivel emelkedett a fizetése, miközben idén 10 ezren maradtak ki az emelésből, és közalkalmazottként, mikor azt tapasztalja, hogy a korábban jó munkájáért kapott illetményemelést elnyeli a minimálbér.

BM tájékoztató a szakszervezetek részére

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) 2018. 02. 09-ei plenáris ülésén a hivatásos életpályamodellel, valamint a rendvédelmi terület fluktuációjával kapcsolatban adtak tájékoztatást a Belügyminisztérium képviselői a szakszervezetek számára. A tanácskozást érdekegyeztető fórumnak nem nevezhetjük, figyelemmel arra, hogy azon - az előző évekhez hasonlóan - a minisztérium részéről csak érdemi döntési kompetenciával nem rendelkező vezetők jelentek meg.  A BM tájékoztatása szerint a hivatásosok közül 10 ezer fő nem kapott semmilyen emelést, további 8,5 ezer fő pedig 5% alatti emelésben részesült. Természetesen az FRSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az állomány kb. 20%-a egyetlen forint emelésben nem részesült, miközben a kormányzati propaganda megtévesztő módon folyamatosan 5%-os béremelésről tájékoztatja a közvéleményt. A közalkalmazottakat illetően a minisztérium képviselői ismételten nyilvánvalóvá tették, hogy a garantált illetmény 2013-ban elmulasztott felemelésének elmaradásából eredő illetménykülönbözet kifizetésére csak azok számíthatnak, akiknek azt a bíróság megítéli. (Ezekről a perekről bővebb információ itt olvasható.)

Sikerként értékeljük, hogy az FRSZ által többször indítványozott módon egy Hszt. módosítás törölte a kiemelt készenlét fogalmából a közigazgatási határon kívüli elrendelés kritériumát, melynek következtében önmagában a meghatározott helyen elrendelt készenlét kiemelt készenlétnek minősül, és annak megfelelően magasabb összegben kerül elszámolásra.

Fentieken túl az ülésen szóba került az idei teljesítményjuttatás, a lakhatási támogatások, a szolgálatra egészségileg alkalmatlanná válók helyzete, a fluktuáció és sok egyéb kérdés is. Mindezekről és az FRSZ egyéb javaslatairól részletes beszámoló olvasható az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban.

FRSZ javaslatok az ORFK cafetéria utasításának módosítására

Az ORFK idei cafetéria utasítás tervezetének véleményezése során javasoltuk a közalkalmazottak, munkavállalók és más nem hivatásos jogviszonyban foglalkoztatottak bakszámla-költségtérítésének felemelését, mivel azt a vonatkozó BM normák nem korlátozzák. Kifogásoltuk, hogy a tervezett szabályozás nem tenné lehetővé az év elején tett cefetéria nyilatkozat év közbeni módosítását, valamint azt, hogy az ORFK a közalkalmazottak és munkavállalók kárára nem él a jogszabályok által biztosított pozitív irányú szabályozás lehetőségével.

Időközben megjelent a BM cafetéria utasítása is, melyben az FRSZ javaslatait a minisztérium sokadszorra, ismételten figyelmen kívül hagyta. 

A cafetéria keret 6 éve változatlanul, idén is bruttó 200 ezer forint marad, és nem emelkedik a szintén évek óta változatlan 4 ezer forintos bankszámla-költségtérítés sem. Sajnos idén sem vezetett eredményre a cafetéria közterheinek munkavállalókra terhelése elleni tiltakozásunk. A többség által előnyben részesített készpénz és SZÉP-kártya juttatások választása esetén az adók és járulékok levonása után nettó 149 ezer forintra csökken a ténylegesen igényelhető cafetéria juttatás összege. Végezetül a rendvédelmi dolgozókat - az FRSZ tiltakozása ellenére - idén is kizárták az adómentes lakáscélú támogatásból.

Emlékezetes, hogy 2010-ben a cafetéria keret még 251 ezer forint volt, és a BM a szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján azon felül biztosította a helyi utazási bérletet, a ruhapénzt (a hivatásosoknak), az iskolakezdési támogatást, valamint a fogpótlás és a szemüveg költségtérítést. 2012-re – az életpályamodell bevezetésének jegyében – a cafetéria keretet 200 ezer forintra csökkentették, és már csak annak terhére lehet kérni a bérletet és az iskolakezdési támogatást is, a ruhapénz felét pedig évek óta visszatartják az állandósult egyenruha cserék költségeinek finanszírozására. 

Javaslat a szociális juttatások összeghatárainak emelésére, Komárom-Esztergom megyében

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjénél kezdeményeztük a 17/2016. (III.30.) MRFK Intézkedésben szabályozott szociális juttatások összegeinek felemelését. Az MRFK intézkedés a szülési segély maximumát 20.000,- Ft-ban határozza meg. A vonatkozó magasabb szintű jogszabály, a 6/2013. (III.27.) BM rendelet szerint a juttatás alsó és felső határa a rendvédelmi illetményalap 50-150 %-a, vagyis a minimálisan adandó segély összege 19.325,- Ft. A felső határ 57.975,- Ft lehetne. A jelenlegi 20 zer forintos összeghatárt méltánytalanul alacsonynak tartjuk, figyelemmel annak az eltelt időszak alatti reálérték csökkenésére is. Másrészről, azáltal, hogy az intézkedés kogensen behatárolja a segély felső határát, az egyedi élethelyzetek méltányos kezelésére sincs lehetőség, mivel még a nagyon indokolt kivételes szociális körülmények esetén sem tudna méltányosságot gyakorolni a munkáltató. Természetesen valamennyi szociális juttatás tekintetében javasoltuk az összeghatárok felemelését. Az FRSZ főkapitánynak írt level itt olvasható.