március 2018

Kormányzati propagandafüzetet osztogatnak a rendőrségen

A ZOOM.hu cikke arról tudósít, hogy már sokan látták és olvasták a rendőrségen a Miniszterelnöki Kabinetiroda 20 oldalas propagandafüzetet, melynek előszavát Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi. A „Magyarország jobban teljesít”, „Erős rendőrség, nagyobb közbiztonság” című kiadvány állítólag hamarosan minden rendőrhöz eljut majd. Ha eddig nem tudták volna milyen jó nekik, és mennyit javult a kormány és persze a rendőrök munkájának köszönhetően az ország közbiztonsága, s hogy az ország népe és kormánya mennyire elismeri a munkájukat (legalábbis a rendőrség által a polgármesterek körében végeztetett közvélemény-kutatása szerint), vagy hogy mennyire megbecsülik őket, most majd megtudják. 

Azt is írják, hogy rendőrség létszáma 2011-ben még 33.450 volt, ma már 39.813-an szolgálnak a testületnél, és minden településen van rendőr vagy körzeti megbízott. A kormány életpályaprogrammal tette vonzóvá a rendőri pályát – legalábbis a Kabinetiroda kiadványa szerint. 2015-ben 30 százalékkal, majd az azt követő években öt-öt százalékkal növelték a rendőrök fizetését. 2019-re a rendőrök bérének el kell érnie a 2015-ös szint másfélszeresét. De nem fogja, jegyzi meg a szerző az FRSZ honlapján megjelent hírdásra hivatkozva. Ezt idézve kiemeli, hogy: A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács március 12-ei ülésén az ORFK vezetésének tájékoztatásából a szakszervezetek számára világossá vált, amit a tagságuktól már eddig is tudtak: az idén „a rendőrség állományának 30 százaléka nem kapott semmiféle illetményemelést”. Az érdekképviseletek honlapjain elérhető beszámolók szerint az ORFK vezetése azt velük sem közölte, hogy „a hivatásos állomány tagjai közül pontosan hányan nem érték el a kormányzati propagandában szajkózott 5 százalékos emelést”. Azt viszont elmondták, hogy jövőre a rendőrök 43 százaléka már a másfélszeresét fogja keresni, mint 2015-ben. Azaz 57 százaléka nem. Pedig az életpályamodell szerint 2019-re mindenkinek el kellene érni e 2015-ös illetménye másfélszeresét. A közalkalmazotti és más munkavállalók bérezésének javítására az ORFK-nak nincsenek eszközei – ismerte el a rendőrség vezetése a szerszervezeteknek –, akik szerint így viszont remény sincs a változásra, tapasztalataik szerint a Belügyminisztériumot ugyanis ez a probléma nem érdekli. További részletek a ZOOM.hu cikkében.

Drogprevenció Dunaújvárosban - egyik tisztségviselőnk közreműködésével

2000 decemberében emelkedett országgyűlési határozat rangjára a Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására című dokumentum. 2002 márciusában Dunaújvárosban is megalakult a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), amely céljának a helyi drogstratégia és cselekvési program megalkotását tekintette. Emellett a KEF felvállalta az adatok gyűjtését, rendszerezését, a helyi szakmai partnerek együttműködésének ösztönzését. A stratégia elkészült, a KEF pedig hosszú időn át működött sikeresen. Jó pár éve munkájuk megszakadt. Tavaly nyáron újjáéledt a kezdeményezés (közel harminc szervezet vesz részt benne), elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőrtisztet, az FRSZ Fejér megyei elnökét kérték fel, az önkormányzat pedig Szabó Ádámot delegálta titkárnak.

További részletek a Dunaújvárosi Hírlap oldalán.

24 órás horgászverseny Nyírpazonyban, május 9 - 10-én, nem csak FRSZ tagoknak!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az FRSZ Nyírbátori Határrendész Tagszervezete 24 órás horgászversenyt szervez 2018. május 09-10-énNyírpazonyban, a „Pazonyi Horgásztanyán”A versenyre csak kétfős csapatok nevezhetnek.

Nevezési díj FRSZ tagok számára: 3.500,- Ft/fő, FRSZ tagsággal nem rendelkezők számára: 5.000,- Ft/főA résztvevők számára meleg vacsorát és meleg reggelit biztosítanak a szervezők. A versenyzők étkezési költségét a nevezési díj tartalmazza. A kísérők étkezési igényét a nevezési lapon kell jelezni, annak költsége (vacsora + reggeli) 1.000 Ft/fő, melyet a nevezési díjjal egyidejűleg kell befizetni. A horgászhelyek mögött lehetőség van sátrak felállítására, pihenők kialakítására is.

Nevezési határidő: 2018. április 25. A versenyre maximum 23 csapat nevezését fogadják el a szervezők, ezért a nevezést telefonon, a megadott számon előzetesen jelezni szükséges! Bővebb információ: Molnár Zsolt tagszervezeti titkárnál a 0620/5296452 telefonszámon vagy a molnarzso@szabolcs.police.hu e-mail címen! (A helyszínen nevezést nem fogadnak el a szervezők!)

A versenykiírás és a jelentkezési lap letölthető honlapunkról, vagy beszerezhető helyi tisztségviselőinktől!

Hasznos információ az adóbevalláshoz: a szakszervezeti tagdíj csökkenti az adóalapot

A 2017. évi személyi jövedelemadó bevallásnál felhasználható 2017. évi szakszervezeti tagdíjbefizetésről szóló igazolásokat Központi Koordinációs Irodánk már január 21-én megküldte a tagszervezeti tisztségviselők számára annak érdekében, hogy azok kellő időben eljussanak a tagokhoz. Az igazolások felhasználása azonban sokak számára csak napjainkban vált aktuálissá, miután megkapták a NAV által elkészített adóbevallás tervezetét. Az ennek következtében megszaporodott kérdésekre figyelemmel hívjuk fel tagjaink figyelmét az alábbiakra. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 27. § (1) bekezdés a) pontja alapján a befizetett szakszervezeti tagdíj összegével a nem önálló tevékenységből (munkavégzéssel járó jogviszonyból) származó bevétel adóalapja csökkenthető. Az FRSZ által kiadott igazolásban szereplő 2017. évi szakszervezeti tagdíj összege tehát az Szja. tv. hivatkozott szabálya szerint nem a befizetendő adót, hanem az adóalapot csökkenti! (Például, aki 2017-ben csak a rendőrségtől szerzett adóköteles jövedelmet úgy, hogy havonta bruttó 200.000,- Ft-ot keresett, akkor az éves jövedelmét képező 2,4 millió forintból vonhatja le az FRSZ tagdíjat, és – más adókedvezmény hiányában – a maradék után kell személyi jövedelemadót fizetnie.)

Az adóbevalláshoz rendszeresített 17SZJA nyomtatvány kitöltése során:

  • az 1. sor „d” oszlopában a munkáltató által közölt bérjövedelemből kell levonni a 2017-ben befizetett és leigazolt szakszervezeti tagdíjat, és
  • a leigazolt szakszervezeti tagdíjat az 55. sor „b” oszlopában is fel kell feltűntetni.

Mindezeket szemlélteti az innen letölthető minta. A további információ linkre kattintva egyéb hasznos tudnivalók is olvashatók.

Az Ab előtt a közalkalmazotti bértábla

Egy könyvtári dolgozó tavaly novemberben a munkaügyi bírósághoz fordult és azt kérte: semmisítsék meg a közalkalmazotti bértáblát - írja a Népszava. Felsőfokú szaktanfolyami képesítéssel, 58 évesen, 35 évnyi szakmai tapasztalattal a háta mögött egy középfokú végzettségű pályakezdő bérét kapja az a könyvtári dolgozó, aki a méltatlan helyzetet megelégelve tavaly novemberben a munkaügyi bírósághoz fordult. Azt kérte: semmisítsék meg a közalkalmazotti bértáblát. Az ítélet nem sokat váratott magára: az ügyet felkaroló Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) tájékoztatása szerint a bíróság nemrégiben alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett az ügyben. Az indoklás szerint ugyanis az illetménytábla eredeti célja – a differenciálás, a közalkalmazotti pályán való előmeneteli lehetőség biztosítása – nem valósul meg, ez a funkcióvesztés pedig alaptörvény-ellenes helyzetet eredményez. Az ügy hátterében az áll, hogy a közalkalmazotti illetménytáblát 2008-ban befagyasztották, holott azt éppen azért alkották meg 1992-ben, hogy - a végzettség és a pályán eltöltött idő szerint - jól átlátható, kiszámítható megélhetést biztosítson a közszférában dolgozóknak. A bértábla alapilletményei tehát 10 éve változatlanok, a minimálbért és a garantált bérminimumot viszont az utóbbi két évben jelentősen megemelték, emiatt pedig egymásra csúsztak a fizetések. Jelenleg a közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatainak 71 százalékában alacsonyabbak az alapilletmények, mint a minimálbér vagy a garantált bérminimum.

RÉT ülés: az állomány 30%-a maradt ki a béremelésből

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács március 12-ei ülésén az ORFK vezetése szóbeli tájékoztatást adott az idei béremelés megvalósulásáról. Ezek szerint a rendőrség állományának 30%-a nem kapott semmiféle illetményemelést. Azt nem árulták el, hogy a hivatásos állomány tagjai közül hányan nem érték el a kormányzati propagandában szajkózott 5%-os emelést, az viszont kiderült, hogy jövőre már 43% fölé fog emelkedni azon rendőrök száma, akiknek az életpályamodell nulla forintos emelést garantál. A közalkalmazotti és munkavállalói állomány siralmas bérezésének javítására az ORFK-nak nincsenek eszközei, a Belügyminisztériumot pedig ez a probléma, a tapasztalati tények szerint nem érdekli. Az ülésen szó esett továbbá a munkáltatói kölcsön folyósításának egyes feltételeiről, a határrendészek teljesítményértékeléséről, a tavaly év végi Erzsébet utalvány juttatásból kizártakról, valamint a megyei rendőri szerveknél tapasztalt más problémákról.

További részletek az alábbi főtitkári tájékoztatóban olvashatók.

Új LIGA kedvezmény az Olajshopban

Ajánljuk tagjaink szíves figyelmébe az Olajshop webáruházban érvényesthető új LIGA kedvezményt.

A megállapodás szerint tagjaink a webáruház aktuális áraiból 5% kedvezményt kaphatnak, mely a motorolajokon kívül az autóalkatrészekre is kiterjed. 

A kedvezmény igénybevételéhez a weboldalon történő regisztrció során a név mezőben a LIGA-kedvezménykártya kódját és a nevet kell beírni. 

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak, hogy szakpolitikai programjaik kialakításánál a munkavállalói szempontokat is figyelembe vegyék. Doszpolyné Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke kedden az MTI-vel közölte, javasolják egyebek mellett a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, a közoktatás és szakképzés szerepének növelését, a nyugdíjrendszer rugalmassá tételét, a munkaerőpiac és a munkanélküli ellátórendszer fejlesztését, a szolidaritáson alapuló adórendszer létrehozását és bérfelzárkóztatást, az érdekegyeztetés intézményeinek fejlesztését és a sztrájkjog korlátozásainak megszüntetését. Ezeken túl politikai konszenzus kialakítását sürgeti a LIGA a magyar gazdaság hosszú távú fejlesztési irányairól. A javsalatcsomag a LIGA honlapján olvasható.

A készenlét is minősülhet munkaidőnek az uniós jog szerint

Az Európai Bíróság egy friss ítélete szerint (C518/15.) munkaidőnek kell minősíteni, ha a munkavállaló a munkahelyén kívül áll rendelkezésre munkavégzésre, ám hívás esetén nyolc perc alatt meg kell jelennie a munkahelyén - írja a adó.hu. A tényállás szerint Rudy Matzak tartalékos tűzoltóként dolgozott a belga Nivelles városban. Minden negyedik héten esténként és hétvégén munkavégzésre rendelkezésre kellett állnia, de díjazásban csak akkor részesült, ha aktív szolgálatot teljesített. A készenléti szolgálatban töltött időben a munkavállalónak elérhetőnek kellett maradnia, és szükség esetén a lehető leghamarabb, de szokásos körülmények között minden esetben legfeljebb nyolc percen belül jelentkeznie kellett a tűzoltó-parancsnokságon.  E két követelményt a Bíróság úgy értékelte, hogy földrajzi és időbeli szempontból jelentősen korlátozzák a munkavállaló lehetőségeit, hogy idejét személyes és társadalmi szükségleteire fordítsa. Erre tekintettel a Bíróság úgy ítélte meg, hogy munkaidőnek kell tekinteni azt az időt, amelyet a munkavállaló köteles a lakóhelyén tölteni, munkáltatója rendelkezésére állni, és képesnek kell lennie munkahelyére nyolc percen belül beérni.

További részletek az ado.hu cikkében.