november 2018

Az FRSZ megszűnteti LIGA tagságát és csatlakozik a Munkástanácsokhoz

Az FRSZ XV. Kongresszusa úgy határozott, hogy 13 évi tagság után, 2018. december 31-ei hatállyal szakszervezetünk lépjen ki a LIGA Szakszervezeti Szövetségből, és január 01-el csatlakozzon a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez (MOSZ). Az FRSZ vezető tisztségviselői ezúton is megköszönik a LIGA Szakszervezeteknek azt a munkát, amit a konföderáció az FRSZ tagsága és a rendőrség teljes személyi állománya jogainak képviselete és védelme érdekében az elmúlt években végzett.

Kongresszusunk úgy ítélte meg a jelenlegi helyzetet, hogy a MOSZ-hoz történő csatlakozással javítani tudjuk az FRSZ kollektív érdekképviseleti munkájának hatékonyságát, és lehetőségünk nyílik a társ rendvédelmi szakszervezetekkel való együttműködés erősítésére is. A Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozik ugyanis a korábban széthullott FRDÉSZ – rendőrségen kívüli – három legnagyobb rendvédelmi szakszervezete: a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete.

Országos tüntetést hirdetnek a szakszervezetek a túlóratörvény miatt

Az Index cikke szerint december 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy megmutassák, elegük van a jogalkotási folyamatból, derült ki az ATV Híradóból. Szerintük a két kormánypárti képviselő, Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf javaslata teljesen elfogadhatatlan és saját választóik ellen hozott, mert ha az Országgyűlés elfogadná a törvénymódosítást, akkor a munkaadók kedvük szerint kötelezhetnék a munkavállalókat túlmunkára, és lehet, hogy csak két-három év múlva fizetnének nekik.

A fideszes javaslat a munka törvénykönyvének módosításával a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelné az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét. Ráadásul a mostani egy év helyett három év lenne az az időszak, amelyen belül a cégeknek el kellene számolniuk a túlórák díjával és a szabadnapokkal az alkalmazottaik felé.

Az túl kevés, hogy a kormány kifizeti a túlórát: ezt akarják a rendőrök, a tűzoltók, a börtönőrök

Az hagyján, hogy a kabinet egy képtelen helyzetből kihátrált, de az igazán fontos az, hogy a környező országokban sokkal több pénzért dolgoznak sokkal kevesebbet - írja a Népszava. Majdnem egységes az öröm a honvédségi és rendvédelmi dolgozók körében, amiért újabb négy évig kifizethetik nekik a túlórapénzeket és nem csak szabadnapokat kaphatnak a pluszmunkáért cserébe. A parlament kedd 176 igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el a honvédelmi és rendészeti bizottság javaslatát, hogy 2022 végéig megmaradjon a lehetőség, ami jövő januártól a módosítás nélkül megszűnt volna.

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a túlórapénzek kifizetésének tervezett megszüntetése a szakmai munka szempontjából elfogadhatatlan lett volna, hiszen azért rendelnek el túlórákat, mert nincs elég ember a feladatok elvégzésére és nem lesz a következő hónapban sem, amikor ki kellene adni a szabadnapokat. Az érdekvédők abban reménykednek, hogy négy év alatt végleges megoldás születhet, mer egy dologban biztosak: soha nem lesz annyi rendőr, mint amennyi a feladatok maradéktalan ellátásához kellene. Ráadásul, amióta a határvédelemben sok rendőr dolgozik, sokkal több túlórát kell elrendelni a déli határon, és az ország valamennyi megyéjében.

Kicsit enyhítene a kormány a rabszolgatörvény szigorán

Marad jövőre is az általánosan elrendelhető évi 250 órás túlórakeret, ennél többet csak kollektív szerződésben lehet majd elrendelni - írja a Népszava. Kósa Lajos (Fidesz) legalábbis ígéretet tett szerda délelőtt a szakszervezeteknek arra, hogy ilyen irányban módosítja múlt héten benyújtott, a túlórakereteket jelentősen tágító indítványát. Ha jövő keddig valóban érkezik ilyen irányú módosító, akkor az - az évi 400 óra túlmunka elrendelését minden munkavállalóra nézve lehetővé tévő -, a köznyelvben csak „rabszolgatörvénynek” nevezett javaslat egyik legvitatottabb pontját finomítaná. 

Hogy milyen mértékben, az persze még kérdéses: a találkozón – amelyen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége vezetői, valamint Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára és Kósa Lajos vett részt - egyértelművé vált: az elrendelhető túlórák számát a kormány mindenképpen emelni szeretné, a munkaidőkeret 3 évre történő emelésétől pedig szintén nem tágítanak. További részletek a Népszava cikkében.

Karácsonyi ajándék ötletek a MAKASZ-tól

Túl vagyunk a BlackFriday őrületén! Jöhetnek az igazi MAKASZ ajánlatok!

Kövessétek a MAKASZ karácsonyi ajándék ötleteit a facebookon! Rengeteg lehetőség!

Rendeld meg a MAKASZ oldalán szeretteid ajándékait, kedvezménnyel!

Keresd a kedvezményeknél a megrendelhető termékek részt és azonnal tudsz rendelni.

Nem kell hozzá más, csak az FRSZ tagsági   igazolvány, amely egyben MAKASZ kedvezménykártya is.

A Független Rendőr Szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a rendvédelmi közalkalmazottak átminősítését

Kifogásoljuk, hogy a rendvédelmi közalkalmazottak és kormánytisztviselők jogállásának átalakítását célzó T/3615. számú törvényjavaslat benyújtása előtt a Belügyminisztérium elmulasztotta a szakszervezetekkel történő érdemi egyeztetést. A rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyt (rövidített nevén: a RIASZ-t) létrehozó törvényjavaslat elfogadását nem támogatjuk, mivel az a közalkalmazotti állomány kötelezettségeit aránytalanul megnöveli, alapvető jogait szükségtelenül korlátozza, miközben a kormányzat által kilátásba helyezett átlagos illetményemelés valós mértéke számunkra kétséges és bizonytalan. 2015. óta hallgatjuk a hivatásos állomány 50%-os, átlagos illetményemeléséről szóló győzelmi jelentéseket, miközben jövőre 17 ezer rendőr nem kap majd egy forint emelést sem! Ezért várjuk el, hogy a rendvédelmi közalkalmazottak 10 éve befagyasztott illetményét ne statisztikailag, hanem személyre szabottan, minden munkavállaló saját illetményéhez mérten emeljék meg legalább 30%-al. Példátlan és elfogadhatatlan megoldásnak tartjuk, hogy az illetményemelést a jogosultságok korlátozásához kötik. Közleményünk további részei és tájékoztató anyagaink a további információ linkre kattintva olvashatók.

Bűncselekményt követ el, aki ezek után megpróbálja elvenni a rendőrök túlórapénzét

Elfogadta az Országgyűlés az előbb Harangozó Tamás, majd Kósa Lajos által benyújtott indítványt: 2022-ig még biztosan választhatják a rendvédelmisek a túlóráik kifizetését - írja a Népszava. Azonnal leszerelési hullámot indított a kiszivárgó hírek szerint az a korábbi törvénymódosítás, ami azt mondta ki: 2019. január 1-től kizárólag szabadnap formájában váltható meg a rendvédelmi dolgozók túlszolgálata, vagyis pénzt nem kaphatnak érte. A rendőrök százával fordítottak hátat nyáron a szolgálatnak, a módosítás ugyanis nem csak komoly érvágást jelentett volna az egyenruhásoknak - akik fizetésének olykor egyharmadát is a túlórapénz tette ki -, de lehetetlen helyzetbe hozta a rendőrséget is. A túlórákat eddig is azért kellett elrendelni, mert évek óta súlyos létszámhiánnyal küzd a szervezet: forrásaink szerint a törvényes évi, személyenként 418 órányi túlmunka helyett sokan – foglalkozási körtől függően – évi 600-1200 pluszmunkát is kénytelenek vállalni.

A parlament mostani döntése a honvédek és rendőrök mellett érinti a katasztrófavédelemben, a büntetés-végrehajtásban és a parlamenti őrségben dolgozókat is. Arra a kérdésre, hogy vajon nem több-e ez egy nehézségekkel küzdő rendszer szépségtapaszánál, és nem lesz-e ennek ellenére is nyomás a rendvédelmi dolgozókon, hogy a kifizetések helyett a szabadnapokat válasszák, Harangozó Tamás lapunknak azt hangsúlyozta: ez egy törvény, ennél fogva aki nem tartja be, az törvényt sért és bűncselekményt követ el.

Stressz és kiszámíthatatlanság: megsínylette a rendőrök magánélete a határszolgálatot

Agresszió, depresszió, alvászavar, párkapcsolati problémák és fokozottabb alkoholfogyasztás – bár egyénfüggő, ki hogyan élte meg a szolgálatot, a határkerítés mellé levezényelt rendőrök és katonák nemcsak a körülmények miatt kerültek nem mindennapi helyzetbe, néha a stresszt is nehezen kezelték - olvasható a ZOOM.hu cikkében.

Míg azonban a határvédők szállásával, étkezésével és ruházkodásával az elmúlt időszakban nemcsak a sajtó, hanem a honvédségi és rendőri vezetők is sokat foglalkoztak, arról kevesebb szó esett, milyen hatással volt a kerítés mellett töltött idő az érintettek magánéletére – egészen mostanáig. A Honvédségi Szemle – a Magyar Honvédség kéthavonta megjelenő folyóirata – legújabb kiadásában több tanulmány is foglalkozik a kérdéssel, olyan részleteket is elárulva, amelyekről eddig nem gyakran beszéltek a hatóságok. További részletek a Zoom.hu cikkében.

Beszámoló az FRSZ XV. Kongresszusáról

A Független Rendőr Szakszervezet Kongresszusa 2018. november 24-én Budapesten tartotta meg XV. ülését. A Kongresszus meghallgatta és elfogadta az FRSZ elnökének, főtitkárának és Felügyelőbizottsági elnökének beszámolóját, továbbá módosította az FRSZ Alapszabályát.

Az Alapszabály-módosítás érinti a jogi képviselet biztosításának és a testületi ülések megtartásának rendjét, valamint a tagdíj és a támogatói díj fizetési kötelezettséget is.

A tagjainkat közvetlenül érintő változásokról a későbbiekben részletes tájékoztatást is adunk majd honlapunkon és tisztségviselőink útján. Ennek megtörténtéig is közzétesszük az FRSZ módosított alapszabályát és a szakszervezeti tagdíjak áttekintő tábláját.

A kongresszusi fényképalbumunk itt tekinthető meg.

LIGA - MOSZ: Elfogadhatatlan a Munka Törvénykönyve módosítási javaslata!

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége értetlenségének ad hangot a Munka törvénykönyvét módosító egyéni képviselői indítványok láttán a munkaidő-szervezéssel összefüggésben. E törekvéseket már 2017 tavaszán a szakszervezetek a munkavállalók elemi felháborodását látva a Parlament Gazdasági Bizottsága előtt elmondott érveikkel visszavonatták.

Értetlenségünknek az az oka, hogy a multinacionális tőke érdekében egyes képviselők a 2017 áprilisában megakadályozott törvénymódosítási szándékot egy annál a kezdeményezésnél is rosszabb változatban próbálják ismét elfogadtatni a Parlamenttel. Egyértelmű választ várunk a kormánytól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán arra a kérdésünkre, hogy bírja-e a kormány támogatását a munkavállalókat ellehetetlenítő, a magyar munkaerő-piaci viszonyokat, munkaügyi kapcsolatokat szétziláló próbálkozás.

További részletek a LIGA honlapján.