december 2018

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján 2018. december 19-étől 2019. január 02-ig az ügyintézés és az ügyfélfogadás szünetel. Az év végi ünnepek után a KKI és a Jogsegélyszolgálat munkatársai 2019. január 03-ától lesznek ismételten elérhetőek. 

Karácsony előtti jogszabály dömping: Hszt. módosítás, RIASZ, Mt. módosítás, és végrehajtási rendeletek

A kormányzat szokás szerint idén is év végére ütemezte azoknak a jogszabályoknak az elfogadását, amelyek alapvetően változtatják meg a különböző foglalkoztatási jogviszonyokban állókra vonatkozó munkajogi szabályokat. Az elmúlt napokban megjelent a rendőrség hivatásos és közalkalmazotti állományt érintő jogszabályokat az alábbiakban tesszük közzé.

Szabolcsi rendőrök az országos főkapitánynak: igazat ír az Index a túlórabotrányról

Megelégelték a szabolcsi rendőrök, hogy a rendőri vezetés az Index által bemutatott, túlórákkal kapcsolatos visszaéléseket letagadja, ezért levelet írtak Balogh János országos rendőrfőkapitánynak. Arra kérik a legmagasabb rendőri vezetőt, hogy segítsen nekik megszüntetni a három éve tartó, rendszerszintű visszaéléseket – írja az Index. "Mi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó munkatársai vagyunk. Évek óta itt dolgozunk a megyei rendőr-főkapitányság állományában, de ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel 3 éve küzdünk – még nem találkoztunk. Igen, a túlóravisszaélésekről van szó. Nem fogunk litániákat írni, hanem röviden a lényegre térünk – így kezdődik az a levél, amit a rendőrök dr. Balogh János országos rendőrfőkapitánynak írtak." További részletek az Index cikkében.

Ki igényelhet 2019-ben a nyugdíjat?

Jövőre a 64 éves nyugdíjkorhatáruk betöltésével az 1955-ben született "nagy generációs" évjárat még nem nyugdíjas tagjai igényelhetik az öregségi nyugdíjukat - olvasható a nyugdíjguru.hu cikkében. Természetesen azok, akik ennél idősebbek, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjukat, noha a feltételeit már megszerezték, jövőre is bármikor kérhetik a nyugdíjuk megállapítását. Különösen fontos tudnivaló a nyugdíjukat igénylők számára, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságnak már csak két előfeltétele van: egyrészt a korhatár betöltése (jövőre 64 év, kivételt kizárólag azok a hölgyek élveznek, akik életkorukra tekintet nélkül 2019-ben szerzik meg a 40 évi jogosultsági időt a nők kedvezményes nyugdíjához), másrészt a megfelelő szolgálati idő (résznyugdíjhoz legalább 15 év, teljes nyugdíjhoz legalább 20 év, a nők kedvezményes nyugdíjához legalább 40 év) megszerzése. További részletek a nyugdíjguru.hu cikkében.

A MOSZ sérelmezi, hogy az Országgyűlés a szociális párbeszéd rendszerének megkerülésével fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását

A Munkástanácsok Országos Szövetsége sérelmezi, hogy az Országgyűlés érdemi szakmai egyeztetések nélkül, a szociális párbeszéd rendszerének megkerülésével fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását. Már az eljárás elfogadhatatlansága miatt is jogosnak tartjuk azokat a munkavállalói követeléseket, amelyek a törvény elfogadása miatt az elmúlt hetekben megfogalmazódtak, azokat tartalmukat tekintve is teljességgel osztjuk. Elítéljük ugyanakkor azokat az utcai megmozdulásokon történt erőszakos cselekményeket, melyekről Szövetségünk legújabb tagszervezete a Független Rendőr Szakszervezet (mint a legnagyobb rendőrségi érdekképviselet) adott részletes tájékoztatást. A megmozdulásokat és azokon részt vevők testi épségét biztosító munkavállalók sok esetben a saját túlóra kereteiket véglegesen kimerítve és akár azon túl is végzik feladataikat, amiért tisztelet és becsület illeti őket! Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a tiszta munkavállalói követelésekre az ellenzéki politikai erők egyoldalúan rátelepedtek, a munkavállalók hangja szinte már alig hallatszik az elmúlt napokban. Kapcsolódó hír: 2018. december 18-án az öt szakszervezeti konföderáció elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett közös levélben kezdeményezte a Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatát és a VKF kibővített ülésének összehívását. A levél itt olvasható.  

ÚJ FRSZ KEDVEZMÉNY A CSODÁK PALOTÁJÁBA!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy 2018. december hónaptól kezdődően az FRSZ tagok 15%-os kedvezménnyel vásárolhatnak felnőtt és gyermek belépőjegyet a Csodák Palotájába. A CSOPA által biztosított kedvezményt tagjaink a teljes árú belépő árából vehetik igénybe, egy alkalommal maximum 2 felnőtt és 2 gyermek jegy vásárlása esetén. 3 éves kor alatt a belépés díjtalan. Az FRSZ tagok számára biztosított 15%-os kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze. A kedvezményes belépő egész napra érvényes a kategóriájának megfelelően. Az FRSZ tagok, és a Csopába velük együtt érkező családtagjaik a kedvezményt érvényes szakszervezeti tagsági igazolvány és egy személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány együttes felmutatása mellett jogosultak igénybe venni. A kedvezményes belépők a helyszínen (1036 Budapest, Bécsi út 38-44. / Buda EG Bevásárlóközpont) vásárolhatók meg készpénzzel, bankkártyával, vagy a SZÉP kártya szabadidő alszámlájának terhére. (A kedvezmény a szolgáltató mélygarázsában történő parkolásra nem terjed ki.)

A Csodák Palotája Magyarország első interaktív tudományos játéktere, mely 21 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 4 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat. A Csopa Óbudán nem csupán remek hétvégi. családi és gyerekprogramot, kikapcsolódást nyújt, hanem hajmeresztően jó, egyedi születésnapi gyerekzsúrok és feledhetetlen randevúk helyszíne is! További információk a CSOPA honlapján.

Megjelent a rendvédelmisek túlóráinak kifizetésével kapcsolatos törvény módosítás

A Magyar Közlöny 194. számában megjelent a rendvédelmi szervek hivatásos állománya által teljesített túlszolgálat pénzbeli megváltását 2022-ig lehetővé tevő törvény módosítás. Ismeretes, hogy a 2015-ben elfogadott szolgálati törvény (Hszt.) szerint idén év végén megszűnt volna a rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, tűzoltók által teljesített túlórák pénzbeli megváltásának lehetősége. A most megjelent - elsőként Haranagozó Tamás MSZP-s képviselő által kezdeményezett - Hszt. módosítás 2022. végéig meghosszabbítja az átmeneti szabályozást.

A jogszabály innen tölthető le, az előzmények pedig itt olvashatók.

Boldog karácsonyt az FRSZ összes tagjának!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján 2018. december 19-étől 2019. január 02-ig az ügyintézés és az ügyfélfogadás szünetel. Az év végi ünnepek után a KKI és a Jogsegélyszolgálat munkatársai 2019. január 03-ától lesznek ismételten elérhetőek. 

Következmények nélkül szívathatják a rendőröket a túlórával

Újabb dokumentum került az Index birtokába, ami azt bizonyítja, hogy a mai napig pénz helyett szinte kizárólag szabadidővel váltják ki a szabolcsi rendőrök túlóráit. Bár a szabolcsi túlórabotrányról már több cikket írt az Index, a megyei főkapitány által folytatott gyakorlat következmények nélkül maradt, a rendőrség pedig tagadásban van. A hírportál úgy tudja, szabolcsi rendőrök már az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala felé is jelezték a visszaéléseket. Az Index szerint az, ami Szabolcsban folyik, tökéletesen rávilágít arra, mennyit ér egy túlórával kapcsolatos jogszabály, ha a munkaadó nem tartja be: akinek nem tetszik a helyzet, az felállhat. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy a megyei vezetők féltik az állásukat és nem mernek ellenállni a főkapitány utasításának. Így viszont a saját állományukat arra kötelezték, hogy ne  pénzben kérjék a túlórákat, hanem csak szabadidőben, hogy jobban megfeleljenek a főkapitány elképzeléseinek. További részletek az Index cikkében olvashatók, itt.