augusztus 2019

Iskolakezdési kedvezmények MAKASZ kártyával

Közeledik a szeptember és ezzel az iskolakezdés, mely a szülők számára tetemes kiadást jelent.

A tanszerbeszerzés hajrájában szeretnénk Tagjaink figyelmét felhívni, hogy a MAKASZ kártya több olyan kedvezményes lehetőséget is biztosít, melyek kihasználásával csökkenthetők az iskolakezdés terhei. 

Használjátok a kártyátokat, és vásároljatok kedvezménnyel az Office Depot, a Kes Papír, és Pátria Papír üzleteiben!

További részletek a MAKASZ honlapján.

Töltenek, de ritkán tüzelnek a magyar rendőrök

Hetente kerülnek súlyos konfliktusba, mégis golyó nélkül oldják meg a kríziseket a magyar rendőrök - írja a Népszava. Magyarországon az elmúlt nyolc évben mindössze 19 alkalommal kellett fegyvert használniuk a hatóságoknak a rendőrségi vagy a kommandós akciók során – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) tájékoztatásából. Ezekből 18 a rendőrség munkájához köthető: két esetben elég volt figyelmeztető lövést leadniuk, 16 alkalommal viszont célzottan tüzeltek. Utóbbi akcióknál három eset a gyanúsított halálával végződött. További részletek a Népszava cikkében.

NNI: gyorsan megoldották az ételfutárokkal kapcsolatos problémát

Megkereséssel fordultunk a Készenléti Rendőrséghez (KR), mivel tagjaink jelzése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Labanc utcai objektumba történt átköltözése után probléma merült fel az interneten rendelet ételek átvételével kapcsolatban. Egy új vezetői utasítás szerint ugyanis az ételfutár cégektől kiszállításra kerülő „csomagokat” a kapuszolgálatot ellátók nem vehették át, és a kiszállított ételeket a „portán” sem lehetett leadni, illetve időlegesen tárolni sem. Mivel az épületben még sem büfé, sem konyha nem működik, és több kolléga étel allergia miatt speciális étrendet kénytelen alkalmazni, a probléma soron kívüli megoldását kértük az illetékes vezetőtől. Ez villámgyorsan meg is történt, mivel Sándor Miklós dandártábornok, a KR parancsnokhelyettese arról tájékoztatta szakszervezetünket, hogy a Labanc utcai objektum egyik épületének elhelyeztek egy hűtőszekrényt, melyben a futár elhelyezheti a kiszállított ételt, a rendőrök pedig ott hozzáférhetnek az általuk megrendelt ebédhez. Tábornok úr gyors intézkedését tagjaink nevében ezúton is megköszönjük!

FRSZ javaslatcsomag a BM-nek

Az FRSZ ismételten megkereséssel fordult a Belügyminisztériumhoz, mivel a korábban felvetett problémák megoldása érdekében ez ideig nem történt érdemi intézkedés. Javaslataink valamennyi foglalkoztatási jogviszonyt érintik, alapvetően az illetmények emelésére és a besorolásokkal kapcsolatos visszásságok megoldására irányulnak. Bízunk benne, hogy javaslataink nem süket fülekre, hanem megértésre találnak, és a BM végre érdemi intézkedéseket fog tenni az állomány helyzetének javítása érdekében. Javaslataink itt olvashatók.

FRSZ javaslatok az FBŐ-sök bérezésének és a rendvédelmi egészségkárosodási járadékosok ellátásának rendezésére

A közelmúltban megkereséssel fordultunk a Rendőrség vezetéséhez a fegyveres biztonsági őrök Riasz. tv. bevezetésével még tovább szélesedett bérdifferenciájának, valamint a rendvédelmi egészségkárosodási járadékban részesülők ellátásának problémái miatt. A Riasz.tv. hatálybalépése előtt még „csak” kettős bérbeli megosztottság (munkavállalók-közalkalmazottak) ugyanis a rendvédelmi igazgatási jogviszony bevezetése óta sajnálatos módon tovább szélesedett, immár háromfelé tagozódnak a fegyveres biztonsági őrök a havi illetményüket tekintve.

Az ORFK irányába jeleztük továbbá, hogy jogszabálymódosításokat tartunk szükségesnek a rendőrségtől leszerelt rendvédelmi egészségkárosodási járadékban részesülő volt hivatásos kollégákat megillető alapvető jogosultságok biztosítása tárgyában, úgy mint a „nyugdíjas igazolvány”, illetve az egészségügyi intézmények (Honvéd Kórház) szolgáltatásainak igénybevétele. Részletek és az ORFK válasza az alábbiakban olvashatók.

Újabb három megyében mondták ki a bíróságok, hogy a bűnügyi technikusoknak is jár a megbízási díj, akár milliós összegben is!

A Pest megyei, a Pécsi valamint a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is helyt adott a közelmúltban a bűnügyi technikus tagjaink képviseletében benyújtott kereseteknek, csaknem egy millió forint megbízási díjat megítélve. A bírósági gyakorlat következetesnek mondható, Kúria ítélet is alátámasztja a pernyertességet, így csak az veszíthet, aki nem törődik az igénye érvényesítésével, mert az hónapról-hónapra folyamatosan évül el. A munkáltató így is spórol, hiszen a többletfeladat ellátására nem kell más személyt foglalkoztatnia, csupán megbízási díjat fizetnie. Várjuk azon bűnügyi technikusi tagjaink érdeklődését, akik egyéb feladatokat is ellátnak, (pl.: bűnügyi megkeresések, tanú- és gyanúsítotti meghallgatások, bűnügyek és rendkívüli haláleseti ügyek vizsgálata, személy- és tárgykörözés, bűnügyi akciók) mert a többletfeladatért megbízási díj jár, amelyet tudunk érvényesíteni. (dr. Oláh Tamás jogtanácsos, FRSZ Jogsegélyszolgálat)