szeptember 2019

Isten éltesse a 30 éves FRSZ-t!

Szakszervezetünk Megyei Elnöki Értekezlete múlt heti ülésén kis ünnepség keretében emlékezett meg a Független Rendőr Szakszervezet alapításának 30. évfordulójáról. Szakszervezetünk megalakítását ugyanis 30 évvel ezelőtt, pontosan 1989. július 5-én az ORFK-n 21 hivatásos kolléga határozta el. Az FRSZ első alakuló kongresszusára 1989. december 2-án, Siófokon került sor, és a bírósági bejegyzés is megtörtént az év végéig. Az ünnepi megemlékezésen elhangzott főtitkári beszéd itt olvasható.

RÉT ülés, konkrétumok nélkül

2019. szeptember 16-án tartotta soros ülését a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT). A tanácskozáson a szakszervezetek számtalan kérdést tettek fel, a munkáltatói oldalt képviselő ORFK-s vezetők azonban gyakorlatilag semmilyen konkrét információt nem adtak. A bérfejlesztéssel kapcsolatban annyit árultak el, hogy arra legkorábban 2020-ban kerülhet sor, a költségvetési kereteken belül, de a hivatásos állomány minisztérium által beharangozott illetményemeléséről nem árultak el semmit. Ezzel szemben leszögezték, hogy mindent megtesznek az állomány megtartása érdekében, csak azt nem fejtették ki, hogy ez konkrétan mit jelent. Megerősítették, hogy a fizikai alkalmassági követelmények felülvizsgálata és életkorhoz igazítása folyamatban van a BM-ban, de erről sem tudtak, vagy nem akartak bővebb információt adni. Mindezekről, és a RÉT ülésen felmerült egyéb problémákról az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban olvashatók részletesebb információk.

MAKASZ nyereményjáték!

A MAKASZ nyereményjáték sorozata újabb állomásához érkezett. Elindult az újabb játék a https://www.facebook.com/makaszkartya/ oldalán. Fejtsd meg a feladványt és nyerj Tropicarium belépő jegyeket! Fontos: A nyereményjátékban csak a Facebookoldalon leadott megfejtések számítanak. A játék időtartama: 2019.09.04 – 2019.09.24. (sorsolás: 2019.09.25.)

A nyereményjátékban több díj is kisorsolásra kerül. Ezúttal 3 nyertest sorsolunk, akik a következő nyereményeket vihetik haza: 1. díj: 1 felnőtt + 3 gyermek belépő, 2. díj: 1 felnőtt + 2 gyermek belépő, 3. díj: 1 felnőtt + 2 gyermek belépő. FONTOS: A játék nyerteseit Facebook posztban hirdetjük ki, ezért kérünk benneteket kövessétek nyomon oldalunkat vagy csatlakozzatok a Facebook közösségünkhöz, hogy megkapjátok értesítésünket.

Egyenruha csere, ha kell, ha nem, akkor is!

A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának 2020. évi ruházati utánpótlási ellátmánya terhére kiadandó természetbeni ellátásról szóló BM rendelet tervezetének véleményezése során felhívtuk a minisztérium figyelmét, hogy az FRSZ továbbra sem ért egyet azzal, hogy a 2012-es minisztériumi bejelentés ellenére, mely szerint a ruházati „arculatváltás” lezárult, mind a mai napig évről-évre újabb kötelező előírásokkal terhelik a hivatásos állomány évek óta változatlan összegű ruhapénzét. Ráadásul az újabb és újabb ruházati cikkek évről-évre drágábbak, így szinte már a nyugdíjkorhatárig be van táblázva a kollégák éves ruhapénz kerete.

A 2020. évi természetbeni ellátás vonatkozásában kiemeltük azt is, hogy nem egy olyan ruházati cikk szerepel a kötelezően kiosztásra kerülő termékek között, melyek pl. 2018-ban is már szerepeltek a természetben kiadandó ruházati felszerelések sorában, de 2020-ban ismételten kötelező ellátás lesz. Pedig a 14/2016. (V. 10.) BM rendelet (RUSZ) szerint is azok kihordási ideje 2,3, de akár 5 év: pl. névkitűző (kihordási ideje a RUSZ szerint 3 év, és 2018-ban is már megkapta az állomány; vagy a tépőzáras rendfokozati jelzés, illetve a váll-lap /utóbbi szintén szerepelt a 2018. évi természetbeni ellátásban, és bár 2 év a kihordási idő, azonban véleményünk szerint az elhasználódás nem indokolja az ilyen gyakoriságú cserét/; karjelvény (RUSZ szerint 5 év a karszalagok kihordási ideje és 2018-ban már ezt is megkapta az állomány)! Változatlanul azt tartjuk célszerűnek, ha az adott évre meghatározott természetbeni ruházati ellátás keretösszegének a terhére az állomány tagjai személyre szabottan választhatnák meg – akár egy bizonyos, szintén központilag összeállított terméklista keretein belül – hogy ki milyen ruházati cikkeket kíván beszerezni, illetve szükség szerint cserélni.