január 2020

Az illetményemelés negatívumai: nem minden juttatásba számít bele a hivatásosok új pótléka, a rendvédelmi alkalmazottaknál jelenleg csak elvi lehetőség az emelés, míg a munkavállalók még ígéretet sem kaptak

A Magyar Közlöny 9. számában megjelent 2/2020. (I. 17.) BM rendelet alapján most már biztosra vehető, hogy a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók 2020. január 1-től 10 %-os béremelésben részesülnek. A „béremelés” részleteinek ismeretében a valós kép azonban jóval árnyaltabb. A 10 % emelést „kiegészítő juttatásként” mindenki a havi illetményére vetítve (beosztási, illetmény, hivatásos pótlék, szolgálati időpótlék, nyelvpótlék, címpótlék, veszélyességi pótlék, valamint a változatlanul csak elvi síkon létező preferált települési pótlék együttes összege) fogja kapni az idei évtől.

A „kiegészítő juttatás” végső soron tehát egy új pótlékfajta, melynek a hátránya az, hogy nem számít bele a távolléti díj összegébe, így tehát a túlóra, a szabadság, az egészségügyi szabadság, vagy a jubileumi jutalom összegét nem növeli! Az is nyilvánvaló, hogy mivel a 10 %-os kiegészítő juttatás számítási alapja az illetmény, így az emelés Ft-összege egyénenként eltérő lesz. Ráadásul, mivel a havi rendszeres juttatás folyósítása BM rendeleten alapul, szakszervezetünk véleménye szerint ez kevésbé biztos jogi garanciát jelent a juttatás hosszú távú fenntartását illetően. (Cikkünk további részei itt olvashatók.)

Megjelent a hivatásos állomány kiegészítő juttatásáról szóló BM rendelet

A Magyar Közlöny 9. számában megjelent a hivatásos állomány kiegészítő juttatásáról szóló 2/2020 (I.17.) BM rendelet. A rendelet szerint a kiegészítő juttatás a hivatásos állomány tagját megillető beosztási illetmény, hivatásos pótlék, szolgálati időpótlék, idegen-nyelvtudási pótlék, a nagyfrekvenciás és ionizáló sugárzásnak, mérgezésnek vagy biológiai kóroki tényezők jelenléte miatt fertőzés veszélyének kitett beosztásban szolgálatot teljesítők (havonta a rendvédelmi illetményalap 25%-ának megfelelő) pótléka, a preferált településen szolgálatot teljesítők (havonta a rendvédelmi illetményalap 50%-ának megfelelő) pótléka, és a címpótlék együttes összegének 10%-a. A juttatást 2020. január 01-jétől kell folyósítani. A jogszabály innen tölthető le.

A januári fizetéssel kapják először a 10 %-os kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók

A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt illetményüket - jelentette be 2020. január 17-én Budapesten a Belügyminisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közös sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium képviseletében felidézte: a belügyminiszter rendelete értelmében 2020. január 1-jétől - néhány kizáró ok kivételével - a hivatásos állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult. Ennek mértéke a rendeletben rögzített pótlékok együttes összegének 10 százaléka. (Az államtitkár által hivatkozott rendelet még nem jelent meg a Magyar Közlönyben - a szerk. megjegyzése.) A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hivatásos állomány rendszeres illetményelemei 10 százalékkal emelkednek - tette hozzá, megjegyezve hogy a változás az illetményalapot nem érinti. Kontrát Károly ismertetése szerint a kormány 34 milliárd forintot fordít a belügyi tárca alá tartozó fegyveres testületek tagjainak kiegészítő juttatására, amely a hivatásos állomány 56 ezer tagját érinti.

10 hónapos gyorstalpalóval akarják enyhíteni a rendőrség létszámhiányát

A Népszava cikke szerint az idei tanévtől a kétéves képzés mellett nagyobb hangsúlyt kap a tíz hónapos gyorstalpaló, ami közbiztonsági járőri feladatok elvégzésére teszi alkalmassá az itt végzőket. Bagi István, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója a lapnak elmondta: már a képzés ideje alatt bruttó 210 ezer forintos havi ösztöndíj jár majd a leendő járőröknek, így számítanak arra, hogy esetleg olyan, felnőtt, netán már a gyerekeiket nevelő férfiak és nők is jelentkeznek, akik korábban épp a megélhetésük veszélyeztetése miatt nem választották a bevétellel nem kecsegtető tanulást.

Változik az intézményrendszer is: a tíz hónapos járőrképzést az ország mind a négy rendészeti szakgimnáziumában – Ady-ligeten, Szegeden, Miskolcon és Körmenden – elindítják, de a magasabb szintű képzettséget adó kétéves kurzus már csak ebben az utóbbi két szakgimnáziumban lesz. Ezek szerint Ady-ligeten és Szegeden megszűntetik a normál, kétéves rendőrtiszthelyettes képzést, és a gyorstalpalókra állnak át, Az FRSZ véleménye szerint ez csak tüneti kezelést jelent, de a létszámhiány valós okainak megszűntetésére nem alkalmas, ráadásul a korábbi évek tapasztalatai szerint a gyorsított kiképzés hosszabb távon újabb problémákat generál.

Maradhatnak-e ellentételezés nélkül az ún. régiós szolgálatok?

Álláspontunk szerint nem! A kerületi rendőrkapitányság állományába kinevezett azon hivatásosok, így például technikusok, akik havonta meghatározott szolgálati napjaikon nem csak a saját kerületük, hanem teljes Budapest területén végzik feladataikat, határozott jogi álláspontunk szerint megbízási díjra jogosultak!

A más kerületekben is történő szolgálatellátásra vélelmezetten azért kerül sor, mert az adott kerületben a technikusi státuszok megüresedtek, nincsenek betöltve, illetve tartósan akadályozott személy helyettesítése szükséges. Mindezektől is függetlenül megállapítható azonban, hogy az érintett hivatásos kinevezése egy adott kerületi rendőrkapitányság állományában áll fenn, így nyilvánvalóan nem tartozhat munkakörébe, beosztása feladatkörébe egy másik rendőrkapitányságon jelentkező és az ottani állomány munkakörébe tartozó technikusi feladat ellátása. A szolgálati feladatainak nem egy, hanem akár huszonhárom kerületben történő ellátása pedig nyilvánvalóan többletteherrel is jár, melyek a régiós szolgálatok során jelentkező esetszámok jelentős megemelkedésével is igazolhatók. További részletekért kattints a linkre!

Szolgálnak és utaznak – Vidéki zsaruk őrzik Budapestet

A képzés után átvezényelt fiatalok tartják életben a fővárosi rendőrséget - írja a Népszava. A kerületi kapitányságoknál dolgozó egyenruhások csaknem kétharmada nem budapesti. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) központi szerveinél és az alá tartozó kapitányságoknál 2019-ben a hivatásos állomány 64 százalékának az állandó lakcíme vidéki volt – válaszolta a Népszava kérdésére a szervezet. Van olyan fővárosi kerület, ahol a rendőrök háromnegyede vidéki, többségében két éven belül végzett fiatal. A legrosszabb helyzetben a dunai vízirendészek vannak, ahol majdnem 83 százalékos a vidéki munkatársak aránya, de még a legjobbnak tekinthető XXI. kerületben is majdnem 54 százalék. Mivel vidéken is sok rendőr hiányzik, a számok és átvezénylések alapján úgy tűnik: a budapesti létszámhiányt tartják aggasztóbbnak a parancsnokok. További részletek a Népszava cikkében.

Rendőrök, tűzoltók: ahol 150 ezer a nettó fizetés, ott egy bruttó 500 ezres jutalom már nem állítja meg a leszereléseket

A kormány karácsonykor jelentette be, hogy bruttó 500 ezer forintot kapnak a rendvédelmi szervek hivatásos állományba tartozó tagjai - írja az Alfahír. Ugyanakkor a nettó 340 ezer forint körüli összegről mind a rendőrök, mind a tűzoltók úgy vélik, hogy a gesztus ugyan értékelendő, ez önmagában nem lesz elég a leszerelési válság csillapításához. Ráadásul több tízezer olyan alkalmazott lehet a rendszerben, akik elestek ettől a jutalomtól. Az Alfahírnek több szakszervezeti forrás is problémának nevezte, hogy a kormányhatározat különbséget tett a munkavállalók között. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a lapunnak arról beszélt, hogy javaslatuk szerint a három fő jogállású kategóriának egyformán részesülnie kellene mind a béremelésekből, mind a juttatások köréből. Mindez azért is fontos –tette hozzá-, mert negatívan hat a testületen belüli morálra, ha azonosan fontos munkaköröket betöltő személyek eltérő juttatásokban részesülnek.

Az 500 ezer forinton túl még két, a fizetésre kiható intézkedést is bejelentett Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az egyik, hogy a fizetések jelentős részét magába foglaló illetményeket legalább tíz százalékkal növelnék, a másik, hogy a munkavállalók három évente kapnának egy egyösszegű, hathavi bérnek megfelelő juttatást. Ezeket viszont egyelőre óvatosan fogadják a szakszervezetek, tekintettel arra, hogy írásos garanciát semmire nem kaptak, ennyi év alatt pedig „bármi megtörténhet”, és annak az ellenkezője is. Pongó Géza úgy véli, hasznosabb lenne évente adni kéthavi juttatást, mint három évente hatot, ha a kormányzat célja az állomány megtartása. Ugyanakkor szerinte a lényeg továbbra is a bérek jelentős mértékű növelése lenne - olvasható a ccikkben.

Főtitkárunk arra is felhívta a figyellmet, hogy: az öt éve bevezetett életpályamodell sem volt elegendő, hiszen az infláción túl komoly emelkedésen esett át a minimálbér és a garantált bérminimum is. A szakszervezet szerint több éven át tartó, folyamatos illetményemelésre van szükség, mert a tiszthelyettesek körében –de egyre inkább a tiszteknél is- olyan szintű lemaradás alakult ki a bérezésben, hogy ha inkább elmennek egy könnyebb, biztonságosabb és kötöttségektől mentesebb civil szakmába, sokkal többet fognak keresni. Érhető módon jelenleg ez a legnagyobb probléma a rendőrségen: a leszerelési hullám óriási, az utánpótlás pedig soha nem látott mélységekben hever. Pongó Géza elmondta, hogy 2018-ban 2000 rendőr szerelt le, és az iskolákból összesen 400 tanuló jött ki. További részletek az Alfahír cikkében, itt.

Félmilliós karácsonyi jutalom: nagy öröm és hatalmas felháborodás a rendőrségen

A nagyjából 50 ezer rendőrségi dolgozóból csak 36-37 ezren kapták meg az 500 ezres juttatást - írja a Népszava. A lapnak azh FRSZ elmondta, hogy a rendőrök nagy örömmel fogadták a karácsonyi bejelentést, ami alapján bruttó 500 ezer forintot kaptak, de elégedettségük nem felhőtlen. – Valóban komoly lépés volt ez, én harminc éve vagyok a pályán, de ilyen nagyságrendű juttatást még nem kaptunk – fogalmazott Pongó Géza, ugyanakkor hozzátette: – Ezt az összeget csak a hivatásosok kapták meg, ami feszültségeket generál. Mint elmondta, a rendőrségnél mintegy 50 ezren dolgoznak, közülük 36-37 ezren hivatásosok, a többiek hagyományos munkaviszonyban vagy rendvédelmi igazgatási szolgálati (RIASZ) viszonyban – ahogy a testületnél mondják: riaszosként – dolgoznak. A klasszikus munkaviszonyban dolgozók és riaszosok pedig kivétel nélkül elestek a juttatástól – mondta Pongó Géza. A főtitkár az ellentmondásos helyzet azzal jellemezte: akad olyan osztály, ahol ugyanolyan munkát végez egy riaszos és egy hivatásos jogász, de csak az egyikük kapta meg a bruttó 500 ezer forintot. Nagyon nagy a felháborodás, igazságosabban kellett volna elosztani a pénzt – mondta Pongó Géza. A főtitkár megemlítette azt is, akármilyen fontos volt az év végi juttatás, az csak egyszeri összeg, nem helyettesíti az igazságos fizetésemelést.