március 2020

Elhalasztjuk a május 9-ére tervezett Vizsolyi horgászversenyt!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a koronavírus terjedése miatt egy később kijelölésre kerülő időpontra halasztjuk el a Vizsolyi horgásztavon május 9-ére meghirdetett horgászversenyünket. A már befizetett nevezési díjakat visszatérítjük. Az ilyen jellegű kéréseket az frsz@frsz.hu címre küldött levéllel kell jelezni, megjelölve azon bankszámla számát, ahová a nevezési díj visszautalását kérik.

Május 31-ig bezárjuk az FRSZ üdülőket!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a koronavírus terjedése miatt 2020. május 31-ig bezárjuk az FRSZ Hajdúszoboszlói és Harkányi üdülőit. Az intézkedés szükségességét május végén felülvizsgáljuk, és a járványhelyzet aktuális állása szerint döntünk az üdültetés újraindításáról, vagy a korlátozás meghosszabbításáról. Tagjaink egészsége megóvásának szükségessége mellet – döntésünk során – azt is figyelembe vettük, hogy a járvány miatt a Hajdúszoboszlói- és a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő is bezárt határozatlan időre.

Akik a zárva tartás idejére korábban már lefoglalták beutalójukat, azok átfoglalást kérhetnek más időpontra, vagy kérhetik a befizetett üdülési díj visszatérítését is. Az ilyen jellegű kéréseket az frsz@frsz.hu címre küldött levéllel kell jelezni, visszatérítési igény esetén megjelölve azon bankszámla számát, ahová az üdülési díj visszautalását kérik.

A nyári főszezon idejére eső beutalókat még nem szükséges lemondani. Amennyiben ugyanis a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor üdülőinket június elején megnyitjuk tagjaink számára. Ellenkező esetben a fentiekben részletezettek szerint átfoglalási vagy visszatérítési lehetőséget biztosítunk az érintettek számára.

Határozatlan időre bezárt a Hajdúszoboszlói és a Harkányi gyógyfürdő

Felhívjuk tagjaink szíves figyelmét, hogy a koronavírus járvány miatt a Hajdúszoboszlói- és a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő is határozatlan időre bezárt, még a TB szolgáltatásokat is szüneteltetik mindkét helyen. Akik a fürdők bezárása miatt a korábban lefoglalt FRSZ beutalójukat lemondják, azok számára az üdülési díjat az FRSZ természetesen visszatéríti. A lemondást az frsz@frsz.hu címre küldött levéllel kell jelezni, megjelölve azon bankszámla számát, ahová az üdülési díj visszautalását kérik.

Újabb FRSZ javaslatok a koronavírus miatt rendkívüli helyzet kezelésére

Az FRSZ az ORFK vezetőjénél kezdeményezte, hogy a kollégák méltányos személyi körülményeit mérlegelve kerüljön felfüggesztésre a mobiltelefon szolgálatban való korlátozására vonatkozó rendelkezés. Tájékoztatást kértünk arról, hogy a rendőrség hosszabb távon miként kívánja megoldani az iskolai, óvodai, bölcsődei szünet miatt a szolgálattól kényszerűen távolmaradó gyermekes dolgozók problémáit, elsődlegesen a távollét tartama alatti díjazásukat. Információink szerint több szolgálati helyen akadozik a kollégák védőmaszkkal történő ellátása, és kézfertőtlenítőből sem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. Kérjük ennek kivizsgálását és az állomány biztonságos munkavégzési feltételeinek biztosításához szükséges intézkedés haladéktalan megtételét. Az ORFK vezetőjének írt megkeresésünk itt olvasható.

MOSZ: veszélyhelyzetben járjon táppénz a keresőképtelenség idejére!

A veszélyhelyzet elrendelésére tekintettel fontos lenne a keresőképtelenség esetkörének bővítése. A jelenlegi közneveléssel összefüggő intézkedések szükségessé teszik annak szabályozását, hogy abban az esetben, ha a köznevelésben résztvevő gyermek nem tud részt venni ebben, úgy a gyermekről gondoskodni köteles szülők megfelelő ellátásban részesüljenek. A szülők akaratukon kívüli kötelező gyermekfelügyeleti helyzetének kezelése államérdek – olvasható a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) közleményében. A MOSZ által készített törvény-módosítási javaslat itt olvasható.

Már elérhetőek a személyijövedelemadó-bevallás tervezetek a NAV oldalán

Hétfőtől elérhetőek az elektronikus személyijövedelemadó-bevallás tervezetek az adóhatóság honlapján - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: az idén már öt és félmillió embernek készíti el az adóhivatal a bevallását. A kormány évek óta azt a célt követi, hogy egyre kevesebb időt kelljen az embereknek az adóbevallással tölteni. Mára véget ért a papír alapú adóbevallások korszaka - mondta. A tervezeteket az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az adóhatóság honlapján, és módosíthatják is azt május 20-ig.

Az FRSZ már január végén megküldte a tagszervezeti tisztségviselők számára a személyi jövedelemadó bevallásnál felhasználható „adóigazolásokat.” Az FRSZ által kiadott „adóigazolás” hitelesen tanúsítja a tag által 2019-ben befizetett szakszervezeti tagdíj összegét, mely az adóbevallás során az adóalapból vonható le. Ezen felül lehetővé tettük azt is, hogy tagjaink az internetről is letölthessék az Szja bevallás során felhasználható igazolásokat. Az adóigazolás letöltésével és felhasználásával kapcsolatos részletesebb információk az alábbi linken érhetők el.

Végezetül kérjük Tagjainkat, hogy ne feledkezzenek meg adó 1%-ának Police Caritas Alapítvány számára történő felajánlásáról sem! A NAV honlapján közzétett adóbevallások jóváhagyása során az 1 %-os nyilatkozat is megtehető.

A MOSZ javaslatai a koronavírus által okozott munkaerő-piaci következmények enyhítésében

A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) és a társkonföderációk leszögezték, hogy tekintettel arra, hogy a hatályos munkajogi szabályozás erre a helyzetre nem (vagy nem feltétlen) nyújt minden tekintetben megfelelő és részletes eljárási protokollt, ezért javasoljuk, hogy mielőbb kerüljön sor egy egyeztetésre e tárgykörben az összes olyan munkáltatónál, ahol működnek a munkaügyi kapcsolatok. Álláspontunk szerint szükség lenne a munkáltatóknál olyan munkáltatói rendelkezésre és/vagy kollektív megállapodásra, ami részletesen szabályozná az ilyen esetekben történő eljárás részleteit, mielőtt eluralkodik a pánik. Az FRSZ-t is soraiban tudó MOSZ javaslatai és kezdeményezései itt olvashatók.

Rendkívüli munkarend: szünetel az ügyfélfogadás az FRSZ központi irodáján

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a koronavírus járvány terjedésére, és a kormány által kihirdetett vészhelyzetre figyelemmel, tagjaink és munkatársaink egészségének megóvása érdekében az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján (KKI) 2020. március 17-től – előreláthatólag 1 hónap időtartamra – rendkívüli munkarendet vezettünk be. Mindez azt jelenti, hogy a személyes ügyfélfogdás szünetel, és a KKI, valamint a Jogsegélyszolgálat munkatársai távmunkában fogják ellátni feladataikat.

Az frsz@frsz.hu valamint az frsz@orfk.police.hu levelezési címek, valamint a KKI fax száma a rendkívüli munkarend idején is változatlanul fogadja a leveleket, a beérkező küldeményeket távmunkában dolgozzuk fel. A postai és futárpostai küldeményeket is fogadjuk, de amennyiben nem feltétlenül szükséges valamely irat eredetben történő megküldése, akkor kérjük, hogy a rendkívüli munkarend ideje alatt részesítsétek előnyben a elektronikus úton történő iratküldést.

A KKI vonalas telefonszámain értelemszerűen nem tudunk hívásokat fogadni, ezért kérjük, hogy munkatársainkat, jogászainkat az FRSZ honlapon feltűntetett mobilszámaikon, vagy elektronikus levelezési címeiken keressétek szükség esetén (melyek itt és itt olvashatók).

Megértéseteket előre is megköszönjük!

MOSZ: Tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést!

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek a járvány következtében előálló egészségügyi kockázatok és a nemzetgazdaságot sújtó következményeik mérséklése érdekében szeretné, hogy a közszféra, valamint az állam érdekkörébe tartozó vállalatok munkáltatói lehetővé tennék az otthoni munkavégzést. A szervezet – a Munkástanácsokkal közös – javaslatát 2020. március 12-én juttatta el a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárnak. További részletek itt!