május 2020

Állócsillag: a rendvédelmi illetményalap

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2021. évi költségvetés tervezetét. A médiában megjelen hírek szerint jövőre jelentősen, 12,7 %-kal emelkednek a rendvédelmi kiadások, de hogy ebből a növekményből mennyi jut majd személyi juttatásokra, az nehezen állapítható meg. Ennek oka, hogy a minisztériumokra lebontott fejezeti szintű költségvetéseket az ideitől eltérő szerkezetben határozza meg a törvény-tervezet. Ami biztos, hogy a rendvédelmi illetményalap emelését jövőre sem tervezi a kormány, így az immár 14. éve változatlanul 38.650 forint marad. Cikkünk a link alatt folytatódik.

MOSZ kártya: újabb kedvezmények FRSZ tagoknak

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy – szakszervezetünk Munkástanácsok Országos Szövetségében fennálló tagságára építve – újabb kedvezménykártyát biztosítunk valamennyi FRSZ tag számára. A kártya külön igazolás nélkül lehetővé teszi a MOSZ tagokat megillető OTP kedvezmények igénybevételét, és elérhetővé teszi az Euro Discount Club (EDC) törzsvásárlói rendszer kedvezményeit is. Cikkünk a link alatt folytatódik!

Siker a tárgyalóteremben, más beosztásban történt foglalkoztatás miatt, immár egy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal szemben is

A rendőrséggel szemben az elmúlt 20 évben több száz pert indítottunk, miszerint valakit nem a kinevezése szerint beosztásban foglalkoztatnak, s ennek ellentételezése elmulasztását például  a pénzügyi helyzettel, az állománytáblázat hiányosságára hivatkozással, vagy éppen a munkaköri leírás módosításával elutasítják. Hallottunk már olyanról is, hogy ígérgetéssel, fenyegetéssel az érintettet próbálják hallgatásra bírni, de a türelem sem véges, így jellemzően a 3 éves elévülési idő táján az illető hozzánk fordul segítségért. Cikkünk a link alatt folytatódik.

Tájékoztatás központi irodánk új munkarendjéről

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések enyhítésére figyelemmel az FRSZ Központi Koordinációs Irodáján (KKI) 2020. május 25-étől új munkarendet vezetünk be. A személyes ügyfélfogadást a hétfőtől csütörtökig terjedő munkanapokon 08.00 órától 14.00 óráig nyitjuk meg, a jelenleg általánosan érvényes személyes higiénés szabályok (a másfélméteres távolságtartás, és a maszkviselés) betartása mellett. Mindezek mellett arra kérjük tagjainkat, hogy ügyeiket lehetőség szerint továbbra is online intézzék, és a személyes ügyfélfogadást csak a feltétlenül szükséges esetekben vegyék igénybe. Ugyanez vonatkozik az iratcsatolásra is: amennyiben a vonatkozó szabályok szerint az adott irat eredetben történő benyújtása nem kötelező, akkor kérjük, hogy továbbra is részesítsétek előnyben a elektronikus úton történő iratküldést. Munkatársaink elérhetőségei itt olvashatók: KKI, Jogsegélyszolgálat. Megértéseteket előre is megköszönjük!

Ha külsős ügyvédre lenne szükség...

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a Dr. Molnár Miklós Viktor Ügyvédi Iroda – az FRSZ-el kötött együttműködési megállapodás alapján – 10 % kedvezményt biztosít aktuális áraiból az FRSZ tagok számára. A kedvezmény a tagsági igazolvány bemutatásával érvényesíthető, és igénybevételhez az ügyvédi iroda kijelölt kapcsolattartóját, Dr. Mata Anett alkalmazott ügyvédet kell keresni (tel.: +36 30 9904 532, mataanett@drmolnarmiklos.hu ). Megjegyezzük, hogy Anett korábban az FRSZ Jogsegélyszolgálatánál is dolgozott, és számos munkaügyi perben képviselte tagjainkat. Cikkünk a link alatt folytatódik!

Veszélyben az utánpótlás: bezárás előtt két rendészeti szakgimnázium

A Népszava arról ír, hogy szeptembertől a mostani négy rendészeti szakgimnáziumból csak kettő marad meg, az egyik Körmenden, a másik Miskolcon. A hírt jó ideje ismerik a rendvédelem területén működő szakszervezetek, de az intézményeket fenntartó belügyi tárca sem nekik, sem pedig lapunknak nem árult el további részleteket arról, hogyan tervezik átalakítani a szakképzést a folyamatos és egyre nagyobb létszámhiánnyal küzdő területen. Annyi látszik biztosnak, hogy ez a két iskola technikumként működik tovább, de hogy mi lesz az adyligeti és a szegedi rendészeti középiskolákkal, az június elején derülhet ki. A váltás azért kiemelten fontos a rendvédelemben, mert – ahogy azt a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára kiemelte -, évente kétezren távoznak a területről és egyre kevesebb fiatal jelentkezik a képzésekre. Pongó Géza szerint a rendőrségi, katasztrófavédelmi munka nem lett vonzóbb az utóbbi hetekben sem. További részletek a Népszava cikkében.

Tömeges elbocsátások a Készenléti Rendőrségen

Több szakszervezeti tagunk munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették a Készenléti Rendőrségen, többekkel szemben pedig fegyelmi eljárás indult, mert az étkezdében állítólag másolt étkezési jeggyel fizették ki a 350 Ft-os ebédjüket. Mindezt úgy, hogy sokan állítják, fizettek előzetesen a pénztárban az étkezési jegyekért. Van olyan közöttük, aki a szabadságon lévő kollégájától kapta meg az adott napi jegyet, más pedig nem vitatottan a felmondásban közölt napon nem is ebédelt a munkahelyi étteremben, ugyanis aznap Győrben teljesítette munkafeladatait. Nem számít… nem számít az sem, hogy ezekben a nehéz időkben az elhelyezkedés komoly nehézségekbe ütközik, s a kirúgottak megélhetése egyik napról a másikra ellehetetlenült, s nem számít az sem, hogy a szakmunkájukra nyilvánvalóan változatlanul igény lenne. Kollektív bűnösök! Cikkünk a link alatt folytatódik!

Egy volt rendőrkapitány különleges történetei

Dr. Váczi István 25 évig volt rendőr, ebből közel 13 évig rendőrkapitány. A tavalyi leszerelését követően megírta a Kapitány voltam című könyvét, ami 79 izgalmas, vicces és szórakoztató rendőrségi történetet tartalmaz. Idén 92 új történettel elkészült a könyv folytatása is. Mindezek már e-book és hangoskönyv formában is elérhetőek.

A Független Rendőr Szakszervezet tevékenységének elismeréseként a könyv szerzője a tagok részére felajánlott egy 10%-os vásárlási kedvezményt, amely az internetes vásárlás során egy (tisztségviselőinktől és központi irodánktól) beszerezhető kuponkóddal érvényesíthető a könyv honlapján.  A honlapon keresztül bele is lehet olvasni a könyvekbe és a szerző saját felolvasásában több részlet a hangoskönyvből is meghallgatható. Jó szórakozást kívánunk a könyvhöz!

A BM közigazgatási államtitkára válaszolt a szakszervezetek kérdéseire

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetek (BÉT MVO) kérdéseire adott válaszában Dr. Felkai László kifejtette, hogy a szolgálati törvény (Hszt.) 161. §-a szerinti veszélyességi pótlékra, és a Hszt. 146. §-a szerinti tizennégy nap rekreációs célú pótszabadságra való jogosultságot nem terjesztik ki a rendvédelmi szervek teljes állományára. A levél kitér arra is, hogy a szolgálatmentesség vonatkozásában a Belügyminisztériumban munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó munkáltatói döntés nem született, mivel arról a rendvédelmi szerveknél az állományilletékes parancsnok a helyi sajátosságokra, egyéni körülményekre figyelemmel hozhat döntést, amennyiben a pandémiás helyzettel összefüggő elháríthatatlan ok miatt a rendvédelmi szerv tagja nem tud a szolgálatteljesítési helyén megjelenni. Fentiekkel szemben pozitívum, hogy az államtitkár szerint a SZÉP kártya juttatás tekintetében a kormányzati döntésnek megfelelő végrehajtás előkészítése folyamatban van. Cikkünk a link alatt folytatódik!