Az egyenruhacsere idén lezárul, a ruhapénz visszatartása azonban sokaknál várhatóan nem, az elszámolás elhúzódása miatt

 

TÁJÉKOZTATÓ
a 2014. évi ruházati ellátás tárgyában a Belügyminisztériumban
2014. május 28-án megtartott szakmai egyeztetésen elhangzottakról

 

Az egyeztetésen a minisztérium részéről Dr. Tóth László úr, a BM gazdasági és informatikai helyettes államtitkára és két munkatársa vettek részt, illetve érdekképviseleti oldalról a rendvédelmi szakszervezetek képviselői.

Dr. Tóth László úr szóbeli tájékoztatójában megerősítette, hogy a hivatásos állomány ruházatának egységesítési folyamata - ami 2010-től vette kezdetét - ez évben lezárul. (Az elhangzott tájékoztatás szerint ez idő alatt 23 ruházati cikk és 5 ékítmény rendszerbe állítása valósult meg.) Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a folyamat lezárulása a ruházati cikkösszetételre értendő, és nem az elszámolásra, ami áthúzódhat, ha netán még túlellátás áll fenn valaki esetében. Ez abból adódhat, ha a korábbi években visszatartott ruhapénz terhére természetben kiadott ruházati cikkek ára magasabb volt, mint a visszatartott ruhapénz-rész.

 

Helyettes államtitkár úr a megbeszélésen megerősítette, hogy a ruhapénz jogintézménye fennmarad. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy a RUSZ (hatályos ruházati szabályzat) módosításra fog kerülni, és meg lesznek határozva ruházati cikkenként a felszerelések kihordási ideje. A kihordási idő leteltével a kollégáknak a ruhapénz terhére kell majd a cseréről gondoskodniuk, de nem az a cél, hogy az emberektől elvegyenek, ezért ésszerűen kell az egyes kihordási időket meghatározni. Hozzátette azt is, hogy a jogi szabályozás kialakítását a szakszervezetek bevonásával tervezik.

 

A ruhapénz témájához kapcsolódóan ismételten felmerült, hogy a közalkalmazotti állomány tekintetében is meg kellene vizsgálnia a minisztériumnak a ruhapénz jogintézményének visszaállítási lehetőségét. Ezzel kapcsolatban Dr. Tóth László úr úgy fogalmazott, hogy ez nem szándék, hanem pénz kérdése, és hogy nem a szándék az, ami hiányzik hozzá.

 

Dávid Tibor sk.
főtitkár-helyettes

 

Előzmények