Az egyik fülén be, a másikon pedig kiengedte a BM az FRSZ javaslatait, ezért megismételjük azokat!

Süket fülekre talált az FRSZ azon javaslatcsomagja, amelyet még idén január végén terjesztettünk elő a Belügyminisztérium számára.  11 pontba foglalt kezdeményezésünkben az azonnali intézkedést igénylő problémákat szedtük csokorba. Javaslataink kiterjedtek az illetmények emelésére, az életpálya lakáspillérének működéséhez szükséges fedezet biztosítására, a cafetéria szabályok módosítására, a fizikai felmérés életkori határát felemelő jogszabály felülvizsgálatára, a 12 alkalomra szóló kedvezményes utazási utalvány ellátotti körének ügyintézői munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra történő kiterjesztésére, a HRK ügyeletesek besorolási problémájának rendezésére, a KR Légirendészeti Szolgálatnál helikoptervezető és fedélzeti szolgálattevő beosztást betöltő kollégák illetményének rendezésére, az RSZKI tanulóidő sorkatonai szolgálat idejére eső időtartamának sorkatonai szolgálatban eltöltött időként történő elismerésére. 

Javaslataink indokoltságát a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) április 10-ei ülésén elhangzottak is alátámasztották. Ekkor váltak ugyanis ismertté az idei illetményemelés valós számai. Ezek szerint a rendőrségen 10 ezer hivatásos és 3 ezer más jogviszonyban foglalkoztatott nem kapott egyetlen forint emelést sem 2017-ben. Mindezekről részletesebb információ itt olvasható.

Bár a kormányzat a munkából élők költségvetésének nevezi a 2018-as büdzsé tervezetét, abban nyomát sem találjuk a rendőrségi közalkalmazottak és munkavállalók béremelésének. A hivatásos állomány számára ugyan az illetmények 5 %-os emelését ígéri a kormányzat, de ennek valóságalapját erőteljesen kérdésessé teszi az a tény, hogy az idei évre ígért ugyan ilyen mértékű emelésből is kimaradtak 10 ezren!

Mindezek okán ismételten megkereséssel éltünk a belügyminiszter irányába azt tudakolva, hogy milyen intézkedéseket tett a minisztérium az FRSZ által jelzett problémák megoldása érdekében.