BÉT ülés - sikeres FRSZ kezdeményezésekkel

 

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 26-ai ülésen a júliusban hatályba lépett új Hszt.-vel kapcsolatos, illetve egyéb időszerű kérdések, köztük az FRSZ által tett javaslatok megvitatására került sor. Szakszervezetünk kezdeményezésére az új Hszt. módosításába beépítésre kerül az a rendelkezés, hogy a szolgálati panasz benyújtása az elévülési időt megszakítja, a tulajdonjog korlátozásával kapcsolatos szabályokat rögzítő BM rendelet módosításával elismerik a SZÉP kártya szolgálatba vitelének jogát, továbbá a rendvédelmi ágazati pótlékra jogosultak körét kiterjesztik a rendvédelmi oktatási intézmények (így a rendészeti szakközépiskolák, illetve a NOK) nem oktatói állományára is. Ily módon ők is meg fogják kapni az 5+5 %-os mértékű pótlékot. Fentieken túl az FRSZ több más javaslatának megfontolására is ígéretet tettek a tárca képviselői.

 

A tárca tájékoztatása szerint a hivatásos állomány tagjainak 78 %-a 2016-ban megkapja a kormányzat által ígért újabb 5 %-os illetményemelést. Ezzel szemben 7,5 ezren csak 1-5 % közötti emelésre számíthatnak, míg 4.333 fő illetménye egyáltalán nem fog emelkedni januárban, mivel ők már idén elérték az új Hszt. szerinti illetmény felső határát. Ezt a tárca szerint árnyalhatja a teljesítményjuttatás, amit, mint kiderült a kormányzat által ígért emelés részének tekintenek. 

 

A BÉT ülésen napirendre került egyéb kérdésekről és fentiekről részletesebben az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban számolunk be.