BM tájékoztatás a RIASZ törvényről és más aktuális kérdésekről

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) 2019. 01. 25-ei ülésén a rendvédelmi igazgatási jogviszony bevezetésével, valamint a hivatásos életpályamodell fejlesztésének lehetőségeivel kapcsolatos tárgykörökről adtak tájékoztatást a szakszervezetek számára a Belügyminisztérium képviselői. A RIASZ törvény hatálya alá kerülő 7.284 rendőrségi közalkalmazott a BM szerint átlagosan 56 ezer forintos illetményemelésben fog részesülni, 550 kolléga azonban kimarad az emelésből. A ruhapénz rendvédelmi igazgatási alkalmazottakra történő kiterjesztésére a február 01-jével hatályba lépő törvényben költségvetési okokból nem került sor, de a kérdést a tárca nem tekinti végérvényesen lezártnak. A Kjt. hatálya alatt szerzett munkatársi, főmunkatársi, tanácsosi és főtanácsosi címeket az érintettek továbbra is használhatják, a címpótlék azonban beépítésre kerül a RIASZ szerinti új illetménybe.

A fegyveres biztonsági őröknél megmarad az FRSZ által sokszor kifogásolt kettős jogállás, mivel az érintettek egy része munkavállaló marad, más részük pedig a RIASZ hatálya alá kerül. A munkavállalók béremeléséről a minisztérium semmiféle tájékoztatást nem adott, így ők legfeljebb a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése miatt számíthatnak fizetésemelésre. A rendészeti szakgimnáziumok közalkalmazotti állományát a változás nem érinti, mivel ők a BM szerint köznevelési intézménynek minősülnek.

A hivatásos állomány életpályamodelljének továbbfejlesztésével kapcsolatos szakszervezeti kérdésre a BM képviselői nem mondtak konkrétumokat. Állításuk szerint az előkészítő folyamatok zajlanak, de érdemben még nem tudtak sem mondani, sem ígérni semmit, csak azt, hogy a szándék a BM részéről is meg van az életpálya továbbfejlesztésére.

A BÉT ülésről szóló részletes beszámolónk itt olvasható, a RIASZ törvénnyel kapcsolatos inforációk pedig itt találhatók.