BM tájékoztató a szakszervezetek részére

​A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) 2018. 02. 09-ei plenáris ülésén a hivatásos életpályamodellel, valamint a rendvédelmi terület fluktuációjával kapcsolatban adtak tájékoztatást a Belügyminisztérium képviselői a szakszervezetek számára. A tanácskozást érdekegyeztető fórumnak nem nevezhetjük, figyelemmel arra, hogy azon - az előző évekhez hasonlóan - a minisztérium részéről csak érdemi döntési kompetenciával nem rendelkező vezetők jelentek meg.  A BM tájékoztatása szerint a hivatásosok közül 10 ezer fő nem kapott semmilyen emelést, további 8,5 ezer fő pedig 5% alatti emelésben részesült. Természetesen az FRSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az állomány kb. 20%-a egyetlen forint emelésben nem részesült, miközben a kormányzati propaganda megtévesztő módon folyamatosan 5%-os béremelésről tájékoztatja a közvéleményt. A közalkalmazottakat illetően a minisztérium képviselői ismételten nyilvánvalóvá tették, hogy a garantált illetmény 2013-ban elmulasztott felemelésének elmaradásából eredő illetménykülönbözet kifizetésére csak azok számíthatnak, akiknek azt a bíróság megítéli. (Ezekről a perekről bővebb információ itt olvasható.)

Sikerként értékeljük, hogy az FRSZ által többször indítványozott módon egy Hszt. módosítás törölte a kiemelt készenlét fogalmából a közigazgatási határon kívüli elrendelés kritériumát, melynek következtében önmagában a meghatározott helyen elrendelt készenlét kiemelt készenlétnek minősül, és annak megfelelően magasabb összegben kerül elszámolásra.

Fentieken túl az ülésen szóba került az idei teljesítményjuttatás, a lakhatási támogatások, a szolgálatra egészségileg alkalmatlanná válók helyzete, a fluktuáció és sok egyéb kérdés is. Mindezekről és az FRSZ egyéb javaslatairól részletes beszámoló olvasható az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban.