Egész pályás letámadás alatt a munkavállalók

Nyolc éven belül ötödszörre írja át az Orbán-kormány a köztisztviselők életét alapjaiban befolyásoló szabályokat - írja a Népszava. Mivel az új jogszabály eltörli az állami tisztviselőkről szóló törvényt, az eddig ennek hatálya alá tartozó megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozók kifogásolták legélesebben a rájuk nézve rendkívül hátrányos változásokat: hogy a bértáblájuk nagyon alacsony kereseteket kínál, nekik nem jár cafetéria, a szolgálati elismerést egy korábbi alacsony szintre állítják vissza. Természetesen ezek mellett a többi központi hivatalhoz hasonlóan őket is sújtja az alapszabadság 25 napról 20 napra csökkentése, hogy a további szabadnapokat nem a munkában töltött idő, hanem a beosztás határozza meg, hogy ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára.

Három évre emelnék a munkaidőkeret elszámolását egy fideszes egyéni törvénymódosító javaslat szerint, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlan tart - olvasható a Szakszervezetek,hu cikkében. Ismét egyéni képviselői indítvánnyal akarja módosítani a Fidesz a munka törvénykönyvét. Így elkerülhetik az érdemi egyeztetést, és gyorsan át lehet vinni az országgyűlésen az előterjesztést. Amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadná, az azt is jelentené, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára. Alapesetben a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak esetén pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek. Ez oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék.

A rendőrség részévé szervezik a bevándorlási hivatalból átalakuló "idegenrendészeti szervet" - írja a HVG. Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról egy Kormányinfón, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH)"Idegenrendészeti Hivatallá" fog alakulni. Egy kedden este beadott törvénymódosító javaslat szerint viszont nem puszta átnevezésről van szó, a javaslat ugyanis a rendőrség részeként határozza meg az "idegenrendészeti szervet", amelynek személyi állománya hivatásos állományú rendőrökből, kormánytisztviselőkből, közalkalmazottakból, valamint munkavállalókból állhat.