Hamarosan jogerős döntés születik a köztisztviselők és közalkalmazottak nyugdíj melletti munkavégzésével kapcsolatos diszkriminatív törvény ügyében

Amint arról korábban már beszámoltunk, Fábián Gyula, az FRSZ fiatalon elhunyt korábbi főtitkárának férje 2013-ban az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) perbe hívta Magyarország kormányát a köztisztviselők és közalkalmazottak nyugdíj melletti munkavégzésével kapcsolatos diszkriminatív törvény miatt. A keresetnek az EJEB helyt adott, és megállapította, hogy a törvény valóban összeegyeztethetetlen az európai jogi normákkal. Az ítéletet követően a magyar kormány az EJEB Nagykamarájához fordult, amely nyilvános tárgyalást tartott az ügyben. A tárgyalás anyaga, beleértve Fábián úr  jogi képviselője, dr. Grád András professzor angol nyelvű perbeszédét is, megtekinthető az EJEB honlapján. Örvendetes fejlemény volt, hogy néhány héttel  a Nagykamara tárgyalása előtt, felperesi oldalon bekapcsolódott az ügybe az Európai Szakszervezetek Szövetsége is, amely részletes beadványt csatolt az ügy irataihoz, osztva a Fábián úr  keresetében foglaltakat.

A legfrissebb fejlemény, hogy az Emberi Jogok Európai  Bírósága kitűzte az ítélethirdetés időpontját, mely szerint a jogerős ítélet kihirdetésére a Fábián vs. Hungary ügyben 2017. szeptember 5-én kedden, délelőtt 9 órakor kerül sor, ezt követően az ítéletet felteszik az Európai Emberi Jogi Bíróság honlapjára is.

Előzmények itt, valamint itt olvashatóak.