Itt a piros, hol a piros: avagy a tűzoltók sem látják a rendvédelmi életpályamodellt!

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács elé vinné a tűzoltók bérrendezésének ügyét a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Salamon Lajos szerint ugyanis a fizetés nem arányos a munka nehézségével: „Azért ha belegondolunk abba, hogy - az eskünk néhány szavát idézve - "ha kell, az életünk árán is megvédjük..."; ezzel nincsenek összhangban a bérezések - olvasható az Infostart cikkében. A kormány 2015-ben indította el a rendvédelmi életpályamodellt, ennek keretében 2019-ig átlagosan 50 százalékkal nőtt a tűzoltók illetménye. Az idén befejeződő program eredményeképpen egy kezdő tűzoltó nettó 180 ezer forint körüli összeget keres, az pedig még nem világos, mi lesz a folytatás - mondta Salamon Lajos. "Még le sem ültek velünk egyeztetni. Abszolút vakon vagyunk ebben a történetben. Életpályáról beszélünk, de én abszolút nem úgy képzelek el egy életpályát, hogy nem tudom, három év múlva mi lesz az életpálya. Ez arról szólna, hogy ha az ember elkötelezi magát egy szervezethez, tudja, mire számíthat a pályafutása befejeződésekor. Itt most ezt nem látjuk."

A Belügyminisztérium válasza szerint a tárca a rendvédelmi életpályaprogram továbbfejlesztésének lehetőségeit a 2019. évi, az új életpályamodellre történő teljes illetménybeállás hatásainak ismeretében vizsgálja meg. A felülvizsgálat az ígéretek szerint ki fog terjedni az illetményrendszeren kívül egyéb juttatási és támogatási formák biztosításának lehetőségére is. „A rendvédelmi életpályaprogram egyes elemeit illetően a Belügyminisztérium folyamatosan, az állomány tagjainak élet- és munkakörülményeit érintő kérdésben egyeztet a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal és a Rendészeti Ágazati Érdekegyeztetési Tanáccsal” - zárul a közlemény.

Az FRSZ készen áll a tárgyalások megkezdésére, bár az egyeztetések folyamatosságára vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a BM még mindig nem reagált a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot alkotó szakszervezetek tavaly júniusban előterjesztett, 44 témakört felölelő javaslatcsomagjára, mely éppen a rendvédelmi dolgozók helyzetének javítására irányult. Bízunk benne, hogy a tárca a közleményében foglaltakat a tetteik is vissza fogják igazolni.