Közös szakszervezeti javaslat a Hszt. módosítására

​A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) Munkavállalói Oldalát alkotó rendvédelmi szakszervezetek közös javaslatot terjesztettek elő a belügyminiszter számára. 

A kezdeményezés a hivatásos állomány illetményrendszerét illetően kiterjed a rendvédelmi dolgozókra irányadó illetményalap emelésére, a szolgálati időpótlék 2018. január 01-ei bevezetésére, a bértábla besorolási problémáinak feloldására, a pótlékrendszer felülvizsgálatára, a kiemelt készenléti pótlék jogi szabályozásának módosítására, a túlóra pénzbeli megváltásának 2019-ben életbelépő tilalmának feloldására, valamint a címzetes rendfokozat eltörlésére.

Fentieken túl javasoltuk a rendvédelmi ágazati pótlék mértékének további 10 %-kal történő emelését a közalkalmazottaknak, és kiterjesztését az ágazatban dolgozó kormánytisztviselők és munkavállalók számára, valamint kezdeményeztük a cafetéria adójának munkavállalói átvállalását, és az összes választható elem – köztük a lakáshitel, mint választható elem visszaállítását is. Indítványoztuk a a nyugdíj előtti rendelkezési állomány rendszerének módosítását, a szakszervezeti jogok helyreállítását, a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályainak felülvizsgálatát, továbbá a szolgálati járandóság új alapokon történő bevezetését. 

A javaslat, melyet az FRSZ mellet az FBVSZOSZ, a BRDSZ, az NSZÉSZ, a HTFSZ, az FTSZ, az RKDSZ, és az RSZV írt alá, itt olvasható.