Lapszemle: elképesztő adóterhelés és növekvő infláció

A HVG cikke szerint: Egyetlen OECD-ország sincs, ahol annyira megadóztatnák a szegényeket, mint nálunk.  A szervezet összegzéséből kiderül: azok, akik az átlagbér kétharmadát keresik, összesen 48,2 százalékos adóterhet kell, hogy elviseljenek. Ez a munkabér adójának, valamint a társadalombiztosítási hozzájárulásoknak az együttes aránya a fizetéshez képest. Mivel egykulcsos a magyar adó, pontosan ugyanezzel a 48,2 százalékos értékkel kell számolni minden más jövedelmi kategóriában is. Azoknál, akik pontosan az átlagbért keresik, ez az OECD harmadik legnagyobb adóterhének számít (Belgium, valamint Németország került elénk a listán).

Az INDEX arról számolt be, hogy folytatódik a hónapok óta tartó drágulás. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. 2016. márciushoz viszonyítva egy év alatt az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14, a sertéshúsé 10,8, a sajté 7,1, a péksüteményeké 5,2, a párizsi, kolbászé 5, a kenyéré 3,6 százalékkal. A baromfihús ára 16,5, a tojásé 5,6 százalékkal csökkent. 

Mindeközben a rendőrség 13 ezer munkavállalóját hagyták az út szélén, akik idén egyetlen forint fizetésemelésben sem részesültek. Részletek itt.